Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 11. juuni 2024

Valimistest

Ma töötasin kunagi ühes firmas, kus me pidime kord nädalas saatma põhjendused, miks müük on kehvem, kui oli aasta tagasi samal perioodil. (Tavaliselt oli sedapidi). Alguses oli keeruline, aga õige varsti kujunes välja vajalik leksika, mida kasutada. 
See tuleb mulle iga kord meelde, kui näen Voogi vaevatud ilmet taaskord põhjendamas mõnd erakondade reitingu uuringut  või siis nüüd valimistulemusi.

Liiga palju reklaami, liiga vähe reklaami, reklaam vales kohas või valele sihtgrupile. Halb ilm, hea ilm. Eesti probleemid mõjutavad või ei mõjuta üldse, hinnang valitsuse tööle, valiti ainult EL kontekstis jne jne.

Samas piisab vaadata/kuulata suvalise kanali "rahva häält". Motiiv: meeldib. Kusagil keegi põhjendas isegi pikemalt: Tore inimene on, juhtinud suurt linna räägib vene keeles . Minu koduoblastis sai Miša võitjana 15% häältest, Jana 8% ja Aivo 6%.

Minu motiivid olid veel lihtsamad, aga sellevõrra oli valik keerulisem. Kas valida keegi, kellest kopp ees, et saaks ta siit minema ( Reinsalu), või pigem mõni eksentrik, kes paistaks silma ja tooks Eesti pildile ( Helme) või peaks valima pragmaatiliselt- suurima fraktsiooni esindaja, et oleksime neis maksimaalselt esindatud ( konservatiiv või sots).  

Valimisega oli üldse seekord veider.
Paljuräägituid Jüri Ratase klippe ning twitteris domineerivat Vootele Päid pidin ma lausa guugeldama. Infomullid on tugevate seintega. Ja vaadates Jüri edu, siis eeldan, et tulevikus saavad reklaamid olema veel rohkem sihitud. Ja veel rohkem killustunud. Ja veel rohkem hakkavad killustuma ka hääled, kuna ühte ühiskandidaati lihtsalt ei tekigi. igas mullis oma lemmik.
Hakkasin e hääletama ja selgus, et peab midagi alla laadima ja.. kas kogu aeg on niimoodi olnud? Igatahes lõin käega. Aga õhtul tuli mees töölt ja ütles, et kõrvalmajas saab. Panin siis tossud jalga ja läksin kohale. Olin ainus hääletaja, igavlevad valvajad jagasid õpetussõnu, kuidas paberihääletatakse, ei mäletanudki enam. 
Minnes oli mul pea täiesti tühi ja eelistus 0. Kohapeal, spontaanselt otsustasin anda hääle Lavlyle. Miks? Sest. Sellepärast. Et nad saaksid toetusena sõnumi, et pingutage edasi. Näiteks.
Seda motiivi ma pole neis valimistulemuste põhjendustes kuulnudki.

Ma olen päriselt ka El fänn.  Tööjõu vaba liikumine. Piirideta majandus ja ohutus tarbijale. Aga kui mõelda, mida päriselt ja reaalselt need inimesed seal teevad?  Oleme ausad, puid on lisanud tulle ka seriaal "Parlament", olete ikka vaadanud? Tuttavad, kes seal töötavad, väidavad, et nagu dokseriaal, tegelikkus on veel hullem.
Eurokorgid(tänasest ka meie tooted),  ühekordsete nõude ja kõrte keelamine, vaktsiinide ühishange, passiivsus Ukraina abistamisel, USB otsik, biometaani mitte-kõlblikkuks kuulutamine, kella keeratakse endiselt edasi. Rosimannus uhkustas kusagil, et näeb vaeva järjekordse pakendimuudatuse kallal, mis ütleb, mida tohime süüa ja mida mitte (Palun! Ära! Tee! Seda! kuidas üldse satub liberaal tegutsema nanny-riigi süvendamise nimel?). 
Kui vaadata tulemusi, siis eesti rahvas on selle suuremalt jaolt heaks kiitnud ja samad tegelased tagasi saatnud. Järelikult hästi tehtud töö.

Mõtlema paneb ka see, kuidas meil ikkagi ei teki huvigruppidele kandidaate. Kedagi, kes võitleks näiteks  keskkonna või põllumajanduse või rohepöörde eest. Esindaks neid valijaid. 

Ja taaskord tõdemus, et oma soovidega peab olema ettevaatlik. Ma küll soovisin eesti meediasse rohkem noori naisi ja venelasi.  Aga tõepoolest, unustasin lisada et vähemalt magistrikraadiga, laia silmaringi ning hea lastetoaga professionaale.
See, mida ETv näitas oli lausa tragikoomiline.

5 kommentaari :

  1. Ei saa jätta ütlemata - aastal 1991 tehtud teleseriaal The Gravy Train Goes East,peaosas verinoor ja naiivne euroametnikku kehastav Christoph Waltz. Kes pole vaadanud, kaotus teile. Önneks YTubes veel osaliselt saadaval. Eestis näidati teisipäeva hilisöhtul väärtfilmide kellaajal, mäletan tänagi, kuidas üksi vaatasin ja pisarateni naersin, meile tuttav kommunismi aeg natuke teises kastmes tundus see Euroopa Liit. Lihtsalt raha oli neil rohkem ja seda naiivset usalduslikkust. Väärt vaatamine igal juhul.

    VastaKustuta
  2. Siit poolt vaadates olid need valimised jah kuidagi veidrad, et nagu peaks hääletama ja saaks kaelast. Tuttav, kes Prantsusmaal elab, näitas EP graafikuid, seal moodustuvaid fraktsioone ja analüüsis tulemusi just selle baasilt. Mulle täiesti võõras vaade! Ei osanud kaasa rääkida.
    Meil kodus valiti meeldiuse baasilt, eriti esivanem - "nii tore naine, valin tema!" Mis siis, et eelmisel korral valis ka naist ja hoopis teisest parteist. Mis reklaam, mis valimissaade, kes neid viitsib vaadata, eksole :D Eesti elu.

    VastaKustuta
  3. EL isegi ei varja enam oma eesmärgipärast tegevust rahvusriikide hävitamisel, ujutades EL üle lõpmatu sissetungojate vooluga, kellest suur enamus on võitlusvalmiduse eas mehed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "
      Anonüümne12. juuni 2024, kell 20:21"---ma olen sinuga päri.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!