Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 21. juuni 2024

Roheline

 Lõpetasin  taas just ühe rohearuande. Kaks päeva olen pusinud ja andmeid otsinud. Iga selline aruanne muudab mind natukese võrra vähem roheliseks. Huvitav, kui roheline lahjeneb, siis kas sinise või kollase arvelt. Kumb minust saab?

See kõik on lihtsalt..
Ma tean et peab planeedi päästma, aga .. need ootused, mis on, pole reaalsed, pole teostatavad. 

Ma elan täna prügimäel. Mu kodu on prügimägi. Pildid on minu kodust. Kapis on 2 prügikasti, neist ma pilte ei teinud. Ühes on biojääde  ja teises olmejääde.  Kraanikausi kõrval ripub kott, millesse lähevad jooksvalt tekkivad pakendid ja paber, mis tegelikult pole paber, vaid on samuti pakend. Aga mingil põhjusel korjan ma plastikut ja pappi eraldi. Ukse taga koridoris ootavad pakendikotid, mis tahaksid konteinerisse viimist. Ja välisukse ees on konteinerid. Ma ei kujuta ette esimesel korrusel elava inimese elu. Hais.
Selleks ehitatud kohta ei saa konteinereid panna, kuna sellega kaasneks ukse lukustamine ( et paharetid meile oma prügi ei tooks) ning prügikonteiner võib kogemata tulekahju korral majast põgenedes ette jääda ja see ei meeldi päästeametile.




Aga ühel mu tomatil on neli tomatit! Teisel kaks. Ja õisi on meeletult, näis palju veel tuleb. Mingi nipiga õnnestus mul kuuking, kes vahepeal oli surnud, aga käis tütre juures turgutamisel, õitsema saada. See osa rohelisest meeldib mulle väga.

17 kommentaari :

  1. Ainus sisuline rohemeede meile, läänemaailmale, on vaesemaks jäämine. Teeni vähem. Ära osta ega ehita suvemaja. Ära ela maal, ära ela eramajas. Ära investeeri. (Parem veel kui sul pole, mida investeerida.)

    Kõik muu on pisiasjad.

    Kokkuvõte minu jaoks? Roheasjandus ja prügiasjandus tuleb enda jaoks mugavaks teha, sest see ei muuda niikuinii midagi. Olmeprügi sortimine hindele 5+ ei tee muud kui sulle endale tüli. Seal, kus muutusi päriselt vaja on, ei juhtu need niikuinii. Kui selle üle palju mõelda, hakkab halb. Nii et pigem... vähem teada ja vähem teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võtmesõna on Su I lauses. Ehk siis, meil on liiga palju kõike.

      Kustuta
    2. viimases fraasis ka: vähem teha. vähem teha kõike, tekib vähem prügi.

      nodsu

      Kustuta
    3. Aga mille järgi hindab meid ühiskond? Aktiivsus ja kokkukogutud vara. "Nii tubli mees, rajas iduettevõtte, ehitas uue maja ja võttis noore naise."

      (Ma ei tea, kas vana mehe võtnud naist ka kiidetakse, pole kohanud väga.)

      Kustuta
    4. mõlemad ju taaskasutamine- nii noorem mees/vanem naine kui ka vastupidi ? ;)

      Kustuta
    5. Eriti laisk mees pidi abielluma juba lapseootel naisega, nii et jah. :)

      Kustuta
  2. Kas sul tekib siis nii palju pakendit? Mul vist läheb osa olmesse, sest ma ei saa neid nii puhtaks, et pakendis hoida ja kaubaalus vist on olme, eks? Ma ei oska muidugi pakendit sorteerida ka, see süsteem ei ole nii loogiline. Meile tuli veel lisaks klaasikonteiner, miks ometi? Pakend juba oli ju!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil paar korda rohkem pakendit kui olmeprügi. Klaas läheb veel eraldi.

      Kustuta
    2. Jah, pakendit tuleb rohkem kui olmet, nõus. Aga piltide järgi tundub kuidagi palju. Muidugi ei tea kui sageli tühjendad.

      Kustuta
    3. Kusjuures ma EI PESE pakendeid puhtaks, sest juba aastate eest seletati, et see peab ainult nii puhas olema, et ei tilgu, määri ega roisku, ja 2) ma ei usu, et keegi kuskil nende sisse uue toidukraami paneb, teadaolevalt läheb see meie maal prygipõletusse või siis teatud valik ka välismaale ymbersulatamisele. (Uuemate autode plastik, nt pamperid, sisaldavad teatud % pakendijäätmeid.)

      Kustuta
    4. Meie peseme, hästi kergelt, nii et saab korteri pakendi-kastis pikalt seista. See on hästi töötav skeem, miski ei lõhna ja kogu tulemus on üsna mugav. Kui me varem viisime prügi välja ligi iga päev, siis nüüd umbes korra nädalas, ja siis korraga mitu liiki (paber pakend jne).

      Kustuta
    5. Pakendeid ei pese samuti. Mõned mustemad jätan lihtsalt kraanikausse vedelema ( nt kassi koservitopsid), siis kätepesuvesi uhab puhtaks.
      aga ma ei tea kust see pakend tuleb.
      Praegu on marjad ( plastikkarbid), tohutult on väikseid kilekotte. Kassikonserv. Koorepakk, Jäätisepaberid. juust-lihalised, tomatipasta.
      Selle köögisoleva viin ukse taha ootama mingi...üle päeva? Ukse tagant konteinerisse, siis kui mul parasjagu viitsimist on või tuleb meelde mehele käsk anda.
      klaas loomulikutl eraldi, aga seda eriti ei teki. Kord kuus ehk- kurk, majonees, alkohol (harvem).

      Kustuta
  3. Prügimajanduse koha pealt avastasin, et puhkusel olles tekib minimaalselt prügi, paberpakendid lähevad kaminasse või lõkkesse (sinna ka üksikud kilepakendid), toidujäätmeid sisuliselt ei teki kuid kompost on vajadusel lahenduseks, taara läheb kord kuus tagastusautomaati ja ongi kõik. Tegelt isegi tavaelus on meil supervähe jäätmeid. Kui nüüd järgi mõelda siis loogiliseks põhjuseks: mida väiksem sisend, seda väiksem väljund. Me lihtsalt ei muretse mittevajalikku kraami (vajalikku sa ju ära ei viska) ja vananemis või kulumisprotsessid pole ka nii kiired.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah, kommentaare üle lugedes sain aru, et kortermajal ja eramajal on prügikäitluse puhul oluline vahe sees.

      Kustuta
  4. Kõige keskkonnasäästlikum tegu on mitte saada lapsi

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!