Pole ammu teinud tatraputru, sest ajalehes oli kirjas, et tatar on kallis. Ma ei mäleta, kui palju ta enne maksis, aga ca 30 krooni kilo eest ei tundu õiglane hind küll.
Aga tõe kriteerium on praktika. Kuidas siis tegelikult on.
Võtan võrdluseks kartuli, riisi, tatra ning makaronid ning arvutan, kui palju läheb maksma keskmine ports ca 200 g keedetud ainet.
Riis 1,59 eur/kg. Riis paisub ca 1,5- 2 korda. Tootjad soovitavad pakendil võtta ühe inimese portsuks 125 g.
Kartul kg hind on ca 0,61 euri. Muuseas, nõukaaegne S
bornik retseptur väidab, et perioodil 1. jaanuar- 28. veerbuar tuleks kaoks võtta 35%...:) Õnneks on ajad muutunud. Ma arvan, et kadu on maksimaalselt 10%, kui sedagi, ehk siis 220 grammi kartuleid.
Tatar paisub ca 2- 2,5 korda, ehk siis 200 grammi jaoks on vaja u 80 grammi tatart. Ning kilohind oli poes 2,23 euri. Tegelikult oli hetkel poes kampaania ning tatra oleks kätte saanud ka 1,99 euri kilo. Aga arvestame tavahindadega.
Makaronide hinnaskaala on väga lai 1,4- 1,9 euri kilo. Need, mida mina ostan, maksavad 1,50 eur/kg. 200 g makaronide saamiseks kulub u 80 g makarone. Üldjuhul, mida kvaliteetsemad, seda vähem paisuvad. Ühel pakendil oli kirjas, et portsu peale kulub lausa 100 g. Aga arvestan keskmise, st 90 grammiga.
Niisiis, 200 g läheb maksma vastavalt:
riis 0,199 euri
kartul 0,134 euri
tatar 0,1784 euri
makaronid 0,135 euri
Järeldus. Tatar on kallis, aga riis on samas hinnaklassis ning kui osta tatart soodushinnaga, siis kannatab süüa küll.