Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 22. juuli 2022

2024. aastal algab eestikeelsele haridusele üleminek esimeses ja neljandas klassis

kui ma oleks Eestis elav venelane, siis ma oleks varsti protestiplakatiga tänaval, sest mulle käiks tohutult närvidele eestlaste patroneeriv suhtumine ning venelaste kohtlemine nõrgamõistuslike lastena. 
Ohh, me ei saa tanke ja monumente eemaldada, sest äkki  Nad solvuvad. Äkki saavad pahaseks.
Teeme neile spetsiaalse ajakirjanduse,s est ega nad ju eesti filmidest ja meelelahutusest ei tea ega pea.

No saavad siis saavad pahaseks. Kui me mikrotasandil ei suuda näha suurt pilti, siis vaatame makrotasandil. Kellel läheb täna hästi? Kas Putin või Hiina muretseb, mida Nemad mõtlevad, arvavad?

Ning teine huvitav teema on eestikeelsele haridusele üleminek. Ma ei suuda jälle aru saada, kelle pahakspanu me kardame, sest isegi uuringud näitavad, et suur osa vanematest on selle poolt.
Samuti ei mõista väidet- me ei saa seda teha, sest meil ei jagu õpetajaid..Et siis. kes praegu neid venekeelseid lapsi õpetab? Või on plaanis nad kõik vallandada?

Õpetajatel peab täna olema vähemalt B2 eesti keele tase.
Igaüks, kes on mingit keelt õppinud, teab, et keelt ei õpita kursustel, vaid keskkonnas, praktikaga.

Mis takistab meil alates esimesest septembrist alustamast rotatsiooniprogrammi- vene keelega õpetajad nädal aega eesti koolis ja vastupidi. Vähemalt siis need, kes peaksid alustama esimestes ja neljandates klassides eestikeelset õpet. 

Gümnaasiumites on täna 40/60 õpe. Sinna on hädasti vaja vähemalt aeg-ajalt õpetajaid, kelle emakeel on eesti keel.
Suur osa gümnaasiumitest kuulub täna juba riigile.
Miks me seda teha ei saaks.


Pikemalt olen sarnasel teemal kirjutanud ka siin. Kui palju on meil üldse venekeeleseid lapsi ja kuidas nad eesti koolidesse ära mahuks.


Ajaloo huvides kopeerin siia ka paar  ühe oma tuttava FB postituse, kus ta vabandab  ja annab teada, et venelased ei võrdu Putin ja vene lastel on täna maailmas väga keeruline, kommentaarid. 
Postitatud 24.02.2022

Никто не стреляет по мирным людям .
Точечно уничтожаются стратегические объекты Украины . Чтобы обезопасить и себя и их.
Нет войны!
Это другое.
Не нужно верить тому , кто не знает правды и настроен против России.

*****

 Как это ужасно когда однобоко все освещается. Да,война это плохо,но почему то когда на Донбассе гибли люди,украинцев не оскорбляли,а сейчас устроили просто травлю русским. Тем более это так грязно и мерзко втягивать детей в политику. Не делает чести европейским родителям,которые это поощряют. Кстати,русские дети американцев бы,например,не додумались оскорблять за Сирию,Ирак




 


5 kommentaari :

  1. Ee. Misasja need vene keelega õpetajad seal eesti koolis peaksid tegema? Ma ei suuda ette kujutada, et ükski mõtlev lapsevanem lubaks oma lapsega sellist eksperimenti teha, et klassi ette tuleb nädalaks ajaks inimene, kes lastega tegelikult suhelda ei oska, rääkimata millegi õpetamisest (mis vajab oskussõnavara ja oskust seda lastele selgeks teha)... Ja algklassides oleks see veelgi hullem, meil on kaasav haridus, mis tähendab, et tavakooli esimesse klassi tuleb absoluutselt igasuguseid lapsi, kaasa arvatud kõnepuudega lapsed, kes vajavad väga selge häälduse ja rikkaliku sõnavaraga õpetajat, kellel on samal ajal olemas oskus asju ka lihtsas keeles selgitada.
    Kogu see sabaraiumine vene koolidega on kestnud kaugelt liiga kaua, toimib lõputu õudus, aga oleks võinud juba 30 aastat tagasi tekitada õudse lõpu. Paar aastakäiku oleks olnud segaduses, aga praeguseks oleks kogu jama unustatud ja asi korras. See väike mina on ikka see kõige targem, eks ole.

    Kui viitsid, võiksid tõlkida, mis selle tuttava FB postituses kirjas on. Ähmaselt nagu saaks aru, aga tegelikult ei mõista (11 aastat oli vene keel "5", aga külge ei jäänud).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kommentaari teise poolega nõus, aga esimese poole osas. Miks sa eeldad, et vene koolide õpetajad ei valda oma ainet, õoetamisoskuseid? Ja nende eesti keel peab olema hea, kuidas muidu nad saavad täna praegu õpetada 60/40?:)
      See, mida nad vajavad on keelepraktika ja vajadus/ motivatsioon.
      Minu lapse koolis õpetajad roteerusid ja see oli väga hea, sest igal ühel oma tugevused ja nõrkused.
      Indigoaalane

      Kustuta
    2. Olen kindel, et venekeelsed õpetajad üldiselt valdavad oma ainet. Kahjuks olen kohanud ka paari erandit. Eesti keelt neist paljud siiski piisavalt ei oska. Et niisugune asi on võimalik, on vist valitsuse pikaajaline tegematajätmine.
      Õpetajate nädalases rütmis roteerumisele olen väga vastu, enamikule õpilastest see ei sobi ja õpetajad ei jõua lapsi nii lühikese ajaga tundma õppida. . Õppeveerandi rütmis oleks teine asi, või mingi natuke pikema sammuga. See muidugi eeldab, et kõik õpetajad on ühtlasel tasemel ja ajavad klassi ees sama asja... aga meil ei ole isegi sama kooli siseselt niisugust õnne, näiteks on meil kolm väga tugevat ja toredat sama aine õpetajat, kes igaüks läheneb ainele täiesti erineva nurga alt ja kehtestab nii mõneski aspektis (vihikute vajadus jne) täiesti erinevaid reegleid ja mina ei oska neist ühegi puhul öelda, et vaat tema teeb nüüd seda kõike õigemini kui teised...
      See koolikeeleasi on juba nii kaua kreenis, et ma ei kujuta ette, kas seda üldse kunagi otseks saab. Samas võiks ju ikkagi saada, ühel päeval...
      Mis puutub venekeelsete koolide eesti keele osasse, siis meile tuleb igal aastal ühest venekeelsest, keelekümblusega koolist mõni laps, kes parimal juhul oskab eesti keeles tere öelda - ehkki on juba mitu aastat keelt õppinud. Kui läheb hästi, õpib meil eesti keele ära, igasugused abi- ja tugiprogrammid on meil olemas. Kui hästi ei lähe, saab suhtlema kõnekeele tasandil, aga sellest eestikeelsete õpikutega toimetamiseks ei piisa. Kui väga halvasti läheb, käib laps kuus (!) aastat eestikeelses koolis, aga kjuulge ei jiää mijdagist. Üks selline just lõpetas - no ei olnud noorel inimesel keeleandi, lausa vastupidi, keelevõimetus oli... Kuidas oleks eetiline selliseid lapsi nende jaoks võõrkeelses keskkonnas õpetada, ei kujuta ette.

      Kustuta
    3. Jah, õigel ajal jäeti vajalikud otsused tegemata. Nagu ülejäänud riikide praktika näitab, on võimalik panna immigrandid rääkima sihtriigi keelt. Praegu on võimaluse aken. Jääb vaid loota, et meil jagub poliitilist tahet ja julgust.

      Kustuta
  2. Tundub, et mu vene keel pole piisav või me oleme õppinud erinevat vene keelt. See tuttav õigustab Putini tegusid, eitab sõda ja kasutab demagoogiat.
    Toimetamata tõlge
    Keegi ei tulista rahumeelsete inimeste pihta.
    Ukraina strateegilisi objekte hävitatakse sihipäraselt. Et kaitsta ennast ja neid.
    Ei mingit sõda!
    See on erinev.
    Pole vaja uskuda kedagi, kes ei tea tõde ja on Venemaa vastu.
    Kui kohutav see on, kui kõik on ühekülgselt valgustatud. Jah, sõda on halb, aga millegipärast, kui Donbassis inimesed hukkusid, ukrainlasi ei solvatud ja nüüd lavastasid nad lihtsalt venelaste tagakiusamise. Pealegi on nii räpane ja vastik lapsi poliitikasse tirida. Ei tee au Euroopa vanematele, kes seda julgustavad. Muide, vene lastele näiteks poleks pähe tulnud ameeriklasi Süüria, Iraagi pärast solvata.
    Vähemalt nii sain mina aru

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!