Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 17. august 2011

Geni lood 9- lõpp?

Nädalajagu tagasi oli Genil mingi serveri rike. Kõik viited, täiendused ja lood olid kadunud...
Olukord küll taastati, aga õigupoolest oli see viimaseks piisaks karikas. Pidevad muudatused- kord privaatsus nii, kord naa. Asjad, mis portaalis endas on kõvasti kinni keeratud, on lihtsa vaevaga läbi google nähtavad ja loetavad.
Mul puudub igasugune paranoia sellelaadse avalikustamise osas, aga paraku on mul sugulased, kes seda põevad- ja see on nende õigus. Ning lõppude lõpuks. Kui sellised on olnud lubadused, siis peaks neist ka kinni pidama.

Nüüd on lihtliikmetelt veel ports õigusi ära võetud. Seda kommenteerida ei oska, aga sugupuu koostamine on asi, mis tahaks stabiilsust.
Kõige tipuks pole võimalik Genist (enam) andmeid kopeerida. Õnneks on mul üks versioon olemas, aga vahepeal on tehtud hulga täiendusi, ei viitsiks neid käsitsi nokkida...

Ohh, suur töö on tehtud ja lisada saaks veel lõputult. Ajaga on kogunenud just taustamaterjali ja lugusid, mida genisse just sellesama privaatsuse puudumise tõttu pole tahtnud/saanud panna.
Mis edasi saab? Ma tahaks sealt ära kolida. olen vaadanud hulga erinevaid saite läbi- www.ancestry.com, www.myheritage.com, www.tribalpages.com, www.familysearch.org,  www.kindredtrails.com ja valiku tegemine on päris raske.

Mõnel saidil puudub demo. Vabandust, aga ma ei taha oma andmeid kopida kuhugi, mille kohta ma ei tea, mis neist edasi saab. Mõni portaal küsib raha. Okei, ma olen nõus maksma, kui tean, et saan selle eest vastu ka kvaliteetset teenust- aga kas ma saan, seda ma ju täna ei tea. Loomulikult on geni mind oma eestikeelse keskkonna ja paljude eestlastega suhtlemisvõimalusega ära hellitanud. Koostöö ja uute harude leidmine oli ikka päris põnev ja informatiivne. sellist võimalust kusagil ameerika portaalil vaevalt avaneb...
Väga-väga raske. Korra mõtlesin ka blogile, aga kõik need lingid ja viited, läheks vist keeruliseks ja mitte väga ülevaatlikuks.

Millist portaali ma otsin? Ma tahan, et mu andmed oleksid netis st mitte minu arvutis. Et sugupuu oleks ülevaatlik ja info kergelt leitav. Et saaksin lisada viiteid, fotosid ja lugusid. Ja mis kõige olulisem, need oleksid tegelikult ka kaitstud ja privaatsed, kui selleks on vajadus.
Nagunii ei huvita kogu see suguvõsandus ühtki sugulast peale minu. Kui keegi sugulane küsib, siis selle loa ja andmed ta saab. Aga seniks tahan ma oma käe järgi nokitseda.

1 kommentaar :

  1. ma olin aasta tagasi geni.com sõltuvuses, aga mul läks sel aastal tahtmine ära. siis kui meeletud eestlaste massid kohale jõudsid ja kõike liitma-muutma-kustutama hakkasid.
    kuna mina uurisin peamiselt 19. sajandit ja vanemaid ja kirikuraamatute abiga, siis mulle üldse ei meeldinud, kui keegi arvas, et kuigi nimi ja sünniaeg ei klapi, küll ma nad ikka üheks kokku panen.

    mina tõmbasin endale tolle sugulaste faili geni.com-st arvutisse ja saan seda GenoPro-ga vaadata, kõik lingid-asjad olemas ja genereerib mulle interneti-html failid ka, kus kõik klikatav ja joonistatud. aga minu arvutis ainult.

    sellist kohta nagu geni.com, kus nii palju eestlasi, kes kõik puukesi ehitavad, teist netis pole. mingeid väiksemaid kohti on, aga need on sama hea kui kodus üksi nokitseda.

    mina aga otsustasin oma andmetest jutte kirjutama hakata. stiilis, et võtad mingi haru ja hakkad kirjeldama, et kes kellega, millal ja palju lapsi jne. avastasin nii veel igasugu auke, mis lappimist tahtsid. ja lihtinimesel ka lihtsam aru saada kui tabelitest. muidugi kui ma need jutud kunagi valmis saan ja kellelegi näidata tahan.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!