Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 22. juuni 2009

Teretulemast id-riiki...

Üldiselt saan ma arvutitega hästi läbi. Reeglina olen ma saanud väiksemad jamad ülimat järjekindlust rakendades alati lahendatud.
Aga ID kaardi rakendamisega on mingi zombe. No ei ole see minu teema.
Eelmisel korral, peale tunniajast "mängimist", sai mul siiber ning tegin selle makse ikkagi Hansapanga kontoris, kus täiesti tuim noormees kasseeris mult saamatuse eest 15 krooni (!!)(Hansapanga edu ilmselt põhinebki minusugustel laiskvorstidel, kes ei viitsi oma rahasid normaalsemasse panka üle viia??).

Paraku nõuab elu oma, ja olin sunnitud Idkaardi varustuse taaskord välja otsima. Peale 15 minutilist koodi sisestamist, sain aru, et tegemist oli vale koodiga. Õnneks pole paroolisisesestusel valede sisestuste piiranguid..:). OK, kood sai õigeks. Siis selgus, et minu arvuti on jõudnud vahepeal ära kaotada id kaardi sertifikaadi... Kogu selle mässamise taustal erilise irooniana lehel plinkivad bannerid: ID kaart on kiire, ID kaart on turvaline..
45 minuti pärast, peale korduvaid reinstalleerimisi, restarte ja muidu mängimist olin ma lõpuks jõudnud nii kaugele, et maksekorraldus oli täidetud.
Aga- võta näpust, liiga vara rõõmustasin. "Allkirjasta" nõudis Hansapank, vajutan nupule ja vastuseks teade "Palun kontrollige, kas id-kaardi lugejas on teie kaart..." WTF, MIS MÕTTES????!!!!
Seal mu teekond ka lõppes, kuna peale "Tagasi" nupu rohkem võimalusi polnud. Kuna kell oli 1 öösel ja kogu see tunnine mässamine oli mind tõsiselt väsitanud, siis sinnapaika see jäigi.

Jah, ma olen sellel teemal rumal. Ja tõesti ei saa aru, kuidas see ID kaart ikkagi turvalisem on. Paroolikaardi puhul peaks varas saama mu paroolikaardi ning peksma välja kaks parooli: kasutajatunnuse ning püsiparooli. ID-kaardi puhul piisab ühe parooli "väljapeksmisest" ning paroolikaardi ja rahakoti varastamisest. Või on "parem turvalisus" loodud eeldusele, et Id-kaardiga on niipalju mässamist, et nagunii ükski paharett ei viitsi...
Ja olgu, turvalisus turvalisuseks. Aga miks pole MINUL õigust otsustada OMA rahade üle. Kui ma olen valmis ilma jääma suuremast summast, siis võiks mulle see õigus ju jääda. Miks otsustab pank, et minu piir on 3000 krooni..
Kuuldavasti on olemas mingi imepärane Pin-kalkulaator, mida Hansapanga teenindaja mulle pakkuda ei taibanud (ei tahtnud?). Tuleb siis taaskord Hansapanga kontorisse vantsida. Või oleks kergem tee siiski oma rahad Nordeasse üle tõsta?...

3 kommentaari :

  1. Et Idukaardi abil raha liigutada, on vaja sinust välja peksta su panga kasutajatunnus, PIN1 ja PIN2, tegelikult. Ja muidugi läheb vaja ka kaarti ennast.

    VastaKustuta
  2. zombe peaks tegelikult olema tšombe ( http://en.wikipedia.org/wiki/Moise_Tshombe ) :)

    VastaKustuta
  3. Tõenäoliselt ei ole pangavahetus lahendus su murele :)
    Netipangas ID-kaardiga maksete kinnitamise peaksid korda saama kui esmalt avad programmi "ID kaardi utiliit", valid menüüst Sertifikaadid -> Automaatne registreerimine ning märgid linnukese "Väljas" valiku ette.
    Seejärel kaart lugejasse, brauser käima ning panka, tõenäoliselt pead autentimisel tegema ka sertifikaadi registreerimise kuid see ei ole keeruline (next-next jne).
    Mina sain sedasi talitades asja käima nii Firefoxis kui ka IE8-s. Proovi järgi.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!