Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 24. august 2024

Võikriis

Ajakirjanduses on niipalju putru, et professionaalne kretinism lihtsalt sunnib ühe lusikatäie lisaks lisama.

Mis siis juhtus? 
Ajakirjanik käis oma kodupoes (või sai teate lugejalt, vahet pole) ja märkas, et selles ühes ketis pole müügil ühe konkreetse tootja võid. 
Ilmselgelt ei astunud ta näiteks kõrvalpoodi (eile kontrollisin- Maximas on letil E-Piima, Estoveri, Saaremaa, Valio ja Läti tootjate võid, aga ilmselt homme enam mitte, sest kõik on ju kursis ja igaks juhuks peaks varuks ostma...), vaid eesmärk on ju saada klikke. Kirjutas artikli. Kriis. Helistas tootjatele, kes rõõmuga kinnitasid hüpoteesi, allpool selgitan, miks.
Ja meil on teema, mida arutada. Võikriis! Katastroof! Kas sellist Eestit me tahtsimegi. Oleks nüüd vaid Savisaar.

See on igaaastane fakt, loodusseadus, et suvine piim on lahja. Koort on vähe, seega ka võid vähe. Nõudlus on laes ja pakkumine madal. Paljud tootjad sätivad selleks ajaks liinide hooldused, mis on äärmiselt loogiline ja mõistlik.

Ning siis tuleb sul geniaalne idee- pakuks tarbijatele väga soodsa hinnaga võid. Unustades mikroökonoomika abc- , on tooteid, kus pakkumist ei ole võimalik nipsust suurendada. See lihtsalt ei ole reaalne. Kompoti teeb maitsekamaks efektiivsus. Efektiivsuse nimel olen ma oma sortimendi lihvinud imeõhukeseks ja kitsaks. Ning kui nüüd ühe tootjaga juhtub jama, siis lumepall hakkabki veerema. Sa võid saada kaubale teise pakkujaga, aga ilmselgelt ei suuda mitte keegi täita avatud turul seda auku nii kiiresti.

Sest me oleme avatud turul. Või hind maailmaturul on (23.08) 7,75 /kg, koore hind 9,75/kg. Või kilogrammi tootmise omahind peaks tänase piimahinnaga olema 7,20. Siit puuduvad kõik marginaalid ja maksud.
Kampaaniavõi väljamüügihind oli 8,45 eur/kg. Tee nüüd pisike matemaatikatehe, võta maha käibemaks ja kuna kõik tahavad ka palka saada siis nii tootja, kui ka kaubandusketi marginaalid.. ja heureka..

ebaprofessionaalsus on selle kriisi nimi

10 kommentaari :

  1. Või sortiment meie küla Grossi poes oli täna Leedu poole kaldu. Maitses nagu või!:)

    VastaKustuta
  2. Selle peale võiks meelde tuletada millest või koosneb, enamasti ju rasvast. On üldse kasulik seda pugida oleks järgmine küsimus ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii - tuletame meelde: Piimarasv (või) on kõige kergemini omastatav rasv, kuna on juba algselt emulsioon. Rasvad (triglütseriidid) lagundatakse peensooles ning neist tekkinud lühikese ahelaga rasvhapete transport verre on kiire ja efektiivne. Lühikesed rasvhapped on olulised meie ainevahetuses ning mitmetes elutähtsates protsessides, need on ka energiaallikaks rakkudele.

      Mina ei saa aru, mil kombel on ilma võienergiata võimalik nii kiiresti ja kaugele lipata? :D

      Kustuta
    2. Ja su proua kringlitest ma ei räägigi ;)

      Kustuta
    3. Ouch, selle vastu ei saa vaielda, et mõnel toiduainel tõstab maitset (või värskelt küpsetatud soojal leival!) ja eespool mainitud kringlid. Paraku pole maitsev ja kasulik alati kooskõlas ;) Samas tõepoolest ise pole ma väga pikka aega toidule ei võid ega suhkrut lisanud. Suhkrutoosi ja võialust vist meil polegi :D Vahel küll külalised küsivad :P

      Kustuta
  3. Mina imestasin ka seda võikriisi artiklit. Minu kodupoodides oli mitu võisorti saadaval, ainult seda kõige odavamat polnud, oli vaid hinnasilt. Teised võid olid lihtsalt tavapärasest kallimad. Mina tahtsin teha nii õunakooki kui praadida kukeseeni, ilma võita ei saa kumbagi teha.

    VastaKustuta
  4. Jaa nii nad (ajakirjanikud) defitsiidi tekitasid ... rahvast hullutasid, kes viimsegi võipaki kauplusest koju külmikusse tassisid. Samamoodi võib sõna "või" asendada nt "suhkur", "sool" jne. Mäletan veel eredalt lähiminevikust selliseid hetki (viimased koroona-aastad).

    VastaKustuta
  5. Ma jälle lugesin artiklit peale Selveris käiku nädala alguses, mil oli täpselt üht sorti võid, mille peale ma imestasin ja ei osanud artikli peale muud teha, kui noogutada. Aga paanikasse ei sattunud ja võid ostma ei tormanud ja nädalal lõpus juba oli teises poes kõik normis. Võimalik, et need, kes leti võist tühjaks ostsid, olid artiklit enne mind lugenud.

    VastaKustuta
  6. Kas asja nüüd just suurejooneliselt kriisiks peaks nimetama, aga probleem oli reaalne.

    Kohalikud hankijad ei suutnud enam kui nädala tellimusi täita; Tere (liinitööd), Estover, Alma, Saaremaa - oli päevi, kus ühegi kohaliku hankija või paljude kauplusteni (ketini) ei jõudnud.
    A Leedu või on või nagu ikka, vaevalt enamus inimesi pimetestis öelda oskaks, et ei ole kodumaine toodang.

    Praeguseks on tarned suuremas osas taastunud.

    Üldiselt on ju kõik normi piires; kui Estoveril oli kodujuustu tootmine maas (tulekahju), siis kippusid analoogid poeriiulist nähtavalt tühjaks jooksma, sest jah, üle öö tootmisvõimsust siiski ei suurenda. Ikka juhtub selliseid asju. Ja jälle juhtub. Mis siis. See on väga ajutine.

    VastaKustuta
  7. See hakkas juba enne kui meedia üles korjas. Ise läksin külapoodi, kus on alati lademes võid (Coop). Laupäeval. Ei olnud ei Saaremaa, Tere ega Leedu kaupa. Meetrijagu tühja maad, ses koik teevad kukeseeni ja õunapirukaid :) Küsisin teenindajalt, vaatas lattu ja kinnitas, et ei ole! Marssisin siis Sinu Poodi. Sama seis, isegi küpsetusmargariini polnud (ma ei kasuta, aga lihtsalt silm jäi peale). Ainus kord aastas kui ma otsustan külalistele ise koduseid küpsetisi pakkuda, eksole! 😀
    Pühapäeval veetsin pika päeva Haapsalus üritusel, teel koju põikasin Laagri Rimisse ja sain Saaremaa võid. Ei ostnud mitut pakki, neil on tänapäeval nii lühike tähtaeg.
    Ristilapse mamma yts, et poes olid lausa sildid, et Terel on tarneraskused (Selveris).

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!