Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 17. märts 2023

Ei midagi uut

Ajal, mil sajad tuhanded inimesed loobuvad universaalteenusest, esitasin mina avalduse sellega liitumiseks. Idee, kusjuures, sain vikerraadio helistajalt. Kuna meie närvid ei pidanud börsil vastu, siis sai sõlmitud sel konkreetsel hetkel soodne fix pakett väljumistrahviga. No, ja, et nüüd sellest trahvita loobuda, tuleb minna universaalteenusele, et sealt siis uuesti börsile jõuda.
Ma väga loodan, et riik ei jõua enne ette ja seda auku nn kinni ei topita või teenust ära ei lõpetata.

Naljakas, kuidas inimesed ei õpi. Kõik need nimetatud sajad tuhanded, kes nüüd tagasi börsile lähevad, on elektrihinna taastõustes jälle valitsuse ukse taga- makske meile toetust. No kes keelab meil sõlmida fixpakett, maandada riskid... Minu numbrid on tegelikult nii väikesed, et ei tasu muretsemist.

Nii nagu Martin ei saa aru e-valimistest. Ei saa mina aru elektrist. Vaadake seda tabelit. Tuletan meelde, et ma töötan kodukontoris. Ma ei tea, et oleks olulisel määral välja vahetanud elektrit tarbivaid seadmeid. Kuidas saab nii olla et mu elektritarbimine ajas väheneb? Igal aastal panen ma oktoobris järele click &grow. Teen toite peamiselt ahjus. Armastan jõulutulesid...

JaanuarVeebruarMärtsAprillMaiJuuniJuuliAugustSeptem
ber
Oktoo
ber
Novem
ber
Detsem
ber
2019155,6184,7166,4205,1
2020167,6126,8134,4141,5125,3109,29120,1123,2128,87143,875149,3172,3
2021151,05138,3133,6121,7133,4111,7122,7117,9119,27122,91125,55136,7
2022129,14109,0117,4115,2115,5104,11114,7107,0890,89114,97109,3133,2
2023122,49108,8

Reisi osas mõtlesin välja, et  minu järjekord on- ma tahan teha, seejärel näha ja alles siis olla. Enamik reisibüroosid pakuvad täpselt vastupidises järjekorras- võimalust olla, natuke näha. Ja vaid üksikud pakuvad võimalust midagi teha. Kuna ma olen pakettreisidel käinud, siis tean, et see ongi tingitud turu nõudlusest. Miks inimesed ei ole sellised nagu mina? 

Lennupiletite osas sain ka natuke targemaks. Leidsin, et Ryanairi tasuta aktsepteeritud kott- 40x25x20, on mul tegelikult täitsa olemas. Arvutikott....) Ja tegelikult, saaksin ma sellega täiesti hakkama. Teatrikingad, kleit, meigitarbed, plätud ja trikoo. Muu saab kohapealt osta :)
Kuna odavalt saab Tallinnast Stockholmi, Helsingisse, Oslosse, Kopenhaagenisse ja Riiga, siis uurisin ka selliseid variante. Huvitav on, et Helsingist edasi sõita on kallis.  Kopenhaagen, Stockholm ja Riia on täitsa variandid, kui ümberistumisi ei karda.

Ma veel mõtlen. Ja lasen algoritmidel pisut rahuneda. 

 
Ja las ma veel kordan 100ndat korda. Te olete järgnevat mu blogist juba mitu korda lugenud. Midagi pole muutunud. Miks on reisibüroode kodulehed NII halvad, ilma filtriteta. Miks endiselt ei pakuta kultuurireise üksinda reisijatele. Ütleme siis välja. Naistele. Loomulikult saan ma ise tehtud-käidud. Aga nii armas oleks, kui keegi on minu jaoks ägedad kohad välja otsinud, piletid pool aastat ette broneerinud ja sõidutaks mind uksest ukseni.
Ja ma ei väsi imestamast- paarituhandesed reisid, kus lisaks tuleb veel see ja see ja see ja programmis suurt midagi pole, on kõik välja müüdud. Eesti inimene ei ole vaene. Mul lihtsalt on eesti inimestest erinevad soovid. 
Miks ei ole mitte ühtegi institutsiooni, mis sunniks lennufirmasid mitte tegema eksitavaid reklaame, reklaamima hindu, mis ei vasta tõele ( AirBaltic), mitte koguma kliendiandmeid sada aastat varem ette, Miks on andmete muutmine tasuline, miks peab lennujaama minema mitu tundi varem ja miks endiselt ei saa turvakontrolli kaasa võtta joogivett.
Millal meil need eurovalimised olidki?

32 kommentaari :

  1. Kas sa otse oled reisibüroost küsinud?
    Elektri tarbimine on mul kukkunud 1400 pealt 77 peale, aga see tuleneb kõik selles, et meil renoveeriti maja kredexiga ära.
    Kas sa oled ametlikult remote? Seadusest tulenevad mõned õigused sellega seoses, kuigi jah, tööandjad ei taha eriti kuulda sellest. Mina olen flex ja katan kõik kodukontori kulud ise.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis sealt büroost ikka küsida. Individaalreisi suudan ise korraldada, mõtlesingi just, et näe täitmata turunisš :) Olen varasemalt paketireisidel kogenud, et inimesed reaalselt ei tahagi ekskursioonidele minna. St ma olengi oma huvidega üsna üksi. Kui ma pakuks oma reisi- toidukursus, kontserdikülastus, veinide degustimine, matk mägedes ja päev vee ääres.. siis läheksin varsti pankrotti :)
      Need ringreisid, mida pakutakse ( mitte kõik, aga suuremalt jaolt) on hinna sees- sõit, majutus, lend, giidi jutt bussis. Ja lisaks tulevad erinevate kohtade külastused. Ju neil on siis samuti kogemus, et kõik ei soovi/viitsi.

      Ma ei teagi, mis ma ametlikult olen. Igatahes, ma töö tegemise tingimuste osas ei kurda ja keegi ei keela mul ka kontorisse minna. Ise ei taha :)
      Kas sa kütad elektriga, või kuidas soojustamine elektritarbimist mõjutab? Nii suur langus.
      Ma pole sellele mõelnudki, et see võiks mõjutada. Meil on aknad aastaringselt lahti. Elekter kulub pigem valguseks, meelelahutuseks ja toitumiseks.

      Kustuta
    2. Asi polegi keelamises. Kui tööandja on sind ametlikult reganud oma kirjades kui remoteriks, on sul õigus teatud kulusid tagasi küsida. Vt siia :)
      https://robbybobby.ee/raamatupidamine/milliseid-kulusid-peaks-tooandja-seoses-kaugtooga-huvitama/?utm_source=linkedin&utm_medium=linkedin&utm_campaign=kaugt%C3%B6%C3%B6%20h%C3%BCvitamine

      Ma kütsin elektriga, praegu kaugküte, soojustagastusega vent ja kolmekordsed aknad. Ja ma töötan kodust, teen päeval süüa, robot mässab paar korda nädalas ja 24/7 õhuniisutaja. Vàga ei reguleeri tarbimist, pesumasin ketrab siis kui vaja on.
      Renoveerimist julgen soovitada seega küll, kuigi majas oli elanike nõusse saamine jube piin. Kredex finantseeris 50%, aga swed nõudis, et korteriomanikud oleksid 100% nõus. Aga nüüd on tehtud ja hetkel laenumakse pisike.

      Kustuta
  2. Ma ka järjekorras teha-näha-olla.

    Aga kas sulle matkakorraldajate üritused ei meeldi? Sandberg, Elamuspluss jne? Seal saadetakse sind kõigepealt mõneks ajaks mäkke ja siis kuhugi linna. Ja no pärast võid pikemalt sinna jääda.

    Meie sügisene Kambodža reis oleks võinud ka sulle sobida.

    Inimestest, kes lähevad välismaale "olema", ei saa ma täiesti olemuslikult aru.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, matkareisid on mul valikus.Tunduvad ägedad ja hinnastus on läbipaistev ja aus

      Kustuta
    2. Kusjuures need matkareisid müüvad vist üsna hästi, kuigi on samuti päris kallid. Mul mõned tuttavad lähevad näiteks Islandile sel suvel. Mu enda viimased mägedes käimised - Gruusia, Maroko - on olnud Elamuspluss abil. Võiks ka sulle sobida. Samas seal on kultuuri pool üsna nõrk - "minge nüüd Tbilisi peale laiali". Aga see-eest on seltskond alati täiesti super olnud, nii noored kui vanad, aga aktiicsed ja toredad inimesed.

      Kustuta
    3. Käisin ka eelmine sügis Elamus Plussiga Gruusias ja oli tõesti äge. Seltskond oli hea ja korralduslik pool ka. Tbilisis, ühel ja poolel päeval, mis seal olime, orgunnisid korraldajad ühise väävlisauna külastuse, muidu oli jah, et mine ja vaata ise linna peal ringi. Grupiga matkates on see teema, et grupp liigub sama aeglaselt kui selle kõige aeglasem liige. Ehk aeglaselt loivamist oli rohkem kui matkamist, minu jaoks. :)

      Kustuta
    4. Marko helistas jah millalgi mulle septembris ja küsis "kuule mis sauna seal Tbilisis tuli minna, ma ei mäleta hästi" :)

      Kustuta
  3. Miks sa reisibürood kasutad? Ma olen viimased 20 aastat ise oma reisud kinni pannud, nõksa odavam ja samas ka huvitavam. Lennupileteid ostes hea kasutada VPN, vahel saad läbi mõne teise riigi sama pileti hulka odavamalt. Ma just viimati hoidsin 500 kokku sellega, et ostsin täpselt samad piletid euroopast lennufirma veebilehele sisse logides. Mingit raudset reeglit pole, kust saad kõige parema hinna, lennuhindade süsteem on üldse kõrgem matemaatika, aga viie soti eest olen nõus natu ringi surfama ;) Lennufirmalt otse ostes on see eelis, et nemad vastutavad nii ärajääva lennu kui üleöö majutuse eest - sina otsekliendina oled eelisjärjekorras. Suva reisibüroo või vahendusfirma puhul good luck sihukestega kusagil väljamaal ühendust saada. Teine väga hea lahendus on chatbot, mis reaalajas internetiga otseühenduses!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Odavlennufirmade pileteid ostes ei vastuta nad mitte millegi eest, osta mille kaudu tahad.

      Kaur

      Kustuta
    2. Ma reisin nii ja naa. Reisibürool on kaks plussi. Kohapeal logistika. Eesti lennukid maanduvad sageli x ajal kusagil karupepus. Firmad kasutavad tšartereid. Ja ka kohapeal lihtsam liikuda, kui ukseni viiakse. Ja eestikeelne giid. Viimased kogemused on küll olnud venekeelsed ja siis pole tõesti vahet, sama saab kohapeal osta.
      Ise on kindlasti soodsam ja kui plaanis autoga liikuda või ühes kohas olla, pole agentuure vaja.

      Kustuta
    3. Odavlennufirmat olen kasutanud ühe korra, läks õnneks. Seega kogemuse puudumisel usaldan Kauri.

      Kui lihtsalt "olla" siis tõesti mugavam reisubüroo. Kui "teha" ja "näha" siis pigem veidi ise vaeva näha, sest keegi teine ei tea, mis just sinule meeldib.

      Giiditeenust pole kasutanud, vajaliku infi ja isegi teenuse saab enamasti netist tõmmata ja kohapeal moblalt jooksutada.

      Kustuta
    4. No ei! Internetist saab infot, aga giid on.. giid.Ma mäletan siiani 2003 aasta reisi Pariisi Lauri Leesiga.Suu ammuli kuulad, vahepeal naerust kõveras + 101 nippi kuidas nt Louvrest maksimaalne kätte saada.Giid ei ole ainult faktid.Giid on ka taust, kontekst, kuulujutud, tänapäev, seosed jne.

      Kustuta
    5. Giidi teemal ütlen täpselt sama mis Indigo: interneti-info ja hea giid on kaks täitsa erinevat asja. Asjatundlik, karismaatiline giid annab vaatamisväärsustele hoopis teise, inimliku mõõtme, võrreldes mingitest kõrvaklappidest või ekraanilt jagatava kuiva teabega.

      Kustuta
  4. Tegelesin just sama teemaga ja täitsa nõus. Minu jaoks on kõige nõmedam see, et kui sul on kindlad kuupäevad, millal minna, siis Tallinnast ei lähe ühtki otselendu mitte kuhugi, va need kohad, mida sa mainisid. Mõtlesime minna Prahasse, aga mõistlikku otselendu sinna ei eksisteerigi. Ometi pole see mingi eriti eksootiline sihtkoht. Õnneks on Riia piisavalt lähedal, aga ega sealgi olukord roosiline pole (Prahasse ei saa otselennuga meie valitud kuupäevadel ikkagi). Ma ei karda ümberistumisi, aga mul pole aega nende jaoks.
    Ryanair kotti ei mõõda, peaasi, et poleks kohver.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui Kesk-Euroopa piires on lend ümberistumisega, ei pruugi mõnel sellisel puudulike lennuvalikutega päeval rongiga kuigi palju kauem aega minna (tõsi küll, rongi peale saab alles Poolas).

      Kustuta
    2. Marca, on see kindel? Ma olen Airi balticule kunagi trahvi maksnud?

      Kustuta
    3. Suvalised lennujaamad ja -firmad võivad ühel hetkel su kotti mõõta, reisifoorumid on selliseid lugusid täis. Trahv on siin veel hea variant. Sama asi on igasugu muude reeglitega, kus inimesed oma kogemuse pealt kirjutavad "muidugi ei ole vaja teise lapsevanema nõusolekut üle piiri minemisel" ja nii ongi kuni selle hetkeni, kuni järsku ikka on küll vaja ja sind ei lastagi lennule.

      Kustuta
    4. Ma olen Praha lükanud kuhugi kaugesse tulevikku, sest ei suuda mõistlike lende leida. Tunduks selline mõnus pika nädalavahetuse sihtkoht, aga logistika nii keeruline.

      Kustuta
    5. Sama on muude Kesk-Ida-Euroopa linnadega. Vabalt võiks ka Zagrebis või Ljubljanas või Budapestis käia, aga kogu mõte kaob ära, kui lendad päeva ühes ja päeva teises suunas.

      Kustuta
  5. Kultuurireisid üksi reisivatele inimestele on olemas, lihtsalt ei le nii, et suvaliseks hetkeks saad suvalisisse kohta minna Eesti turg on väike ning kui valdav enamus tahab olla siis teha reise on raskem müüa. Tegevused on sellistel reisidel tihti lisatasu eest sellepärast, et baashinda alla saada st lõpp-kokkuvõttes enamus kultuurireisil käijatest võtavad kõik lisad.
    Lennupiletite hinnastamine ja tingimused on nii, et vahel loed 10X väikest teksti üle ja isegi kui tingimused väidavad üht - nt lisatasu eest saab nime muuta, siis reaalsus on teine - kui osa piletist on teise lennufirmaga, siis võib olla nii, et nimemuudatuse tegemine põhimõtteliselt tühistab pileti ning tuleb kinni maksta ka võimalik lennu piletiklasside hinnavahe. Ühesõnaga tahad vabadust, ole miljonär ja osta äriklassi piiranguvabad piletid või miljardär ja osta eralennuk.
    Veepudelid ja turvakontroll ning varem lennujaama jõudmine on asi, mida peame arvestama kuniks keegi suudab välja mõelda süsteemi, et oleks tagatud reisijate turvalisus ilma neid ebamugavusi tekitamata. Kuniks ei ole, siis parem pisku ebamugavus (nii vähe seda aega ka ei ole, et paari lisatundi lennujaamas ei saa kulutada). Või siis nii turvalise maailma, kus terroriakte ei ole. Praegu ootan hirmuga aega, kui mõni kurikael suudab ära kasutada selle, et Euroopa saab ka nii lennata, et keegi ei tunne su isiku vastu reaalselt huvi ja dokumenti näha ei taha, piisab pardakaardi näitamisest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kui ma oleks kurikael, siis ma oskaks küll välja mõelda selle, et mitmesse 100 ml totsikusse saab kokku ikkagi rohkem vedelikku panna, kui olla kambaga, siis veel rohkem, võtame veel tühjad suured pudelid kaasa ja...

      Kustuta
    2. Mul on just tänane kogemus ümberistumisega Varssavis, kus dokumenti oli vaja nii jätkulennu tsooni saamiseks (ikka Schengenist Schengenisse) kui ka pardale minekul. Ja Zagrebi dokumendikontrollis küsiti mu käest täna esimest korda elus, kust ma tulen ja kuhu lähen ja mis eesmärgil :D

      Kustuta
    3. Minule oligi eelmine suvi üllatuseks kui mu dokumenti näha ei tahtnud ning siis selgus, et pidigi miski uus tava olema, vähemalt osades lennujaamades. Muidugi ei midagi sellist mille peale loota tasuks st dokument ikka ilusti kaasa ja vajadusel tuleb näidata, seepärast ma isegi ei vaevunud meelde jätma, kus lennujaamades küsiti ja kus mitte.

      Kustuta
    4. mul oli kogemus, et Schengenist USAsse minnes oli Varssavis ainult passikontroll, aga tagasi tulles sattusime passikontrolli käigus miskipärast turva-alast välja ja pidime uuesti läbi turvakontrolli minema. Kusjuures turvakontroll ise on eri riikides maru erinev. Ühes kohas tuleb elektroonika välja võtta ja eraldi panna, aga kingad jäävad jalga, teises kohas peab kõik, mis kotis, kotti jääma, aga kingad jalast ära. pluss väiksemaid erinevusi veel.

      Kustuta
  6. Küsimus. Mida tähendab teil "välismaal olla" (vastandina tegemisele ja vaatamisele)? kas tundmatus linnas ringihängimine ja atmosfääri imamine on olemine? aga rannas ujumine?

    mul on alati olnud võrdlemisi väike reisieelarve, kui mitte päris nullilähedane ja tüüpiline tegemisreis on olnud selline: saan/leian/hangin info kursusest, kuhu ma tahan minna, v projektist, kus tahan osaleda; lähen eiteakuidas kohale ja osalen/õpin. Selle käigus elan välismaa elu mõnes mõttes nagu kohalikud: neil on omad asjad ajada ja nad kogevad ümbrust möödaminnes hajameelselt; mul on samuti omad asjad ajada, iks kellaks igrek kohas olla ja kogen ümbrust möödaminnes ning pisukese ärevuskomponendiga hajameelselt.

    Ma olen sellistel reisidel sõna otseses mõttes põõsa all või kellegi suvalise taluabihoone taga maganud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina mõtlen lihtsalt olemise all neid paketikaid, kus lähedki kuhugi resorti ja oled seal nädal aega paigal, ekskursioonid on lisatasu eest ja neile ei lähe. Inimesele, kel üldse vabalt olemise aega kodus ei ole, on ilmselt ok, või siis väikeste lastega perele. Tundmatus linnas ringihängimine oleks just minu eelistus. Rannas ujuda on ka tore, aga seitse päeva järjest hommikust õhtuni samas rannas ei tahaks.

      Kustuta
    2. Olemise all on siin lõimes vist see, et oled kusagil, kus ei olegi midagi teha :) Võõras või ka tuttavas, aga lahedas linnas ringi vahtimine või "nagu kohalik" elamine on juba miskit muud.

      Kustuta
    3. Minu jaoks on olemine olemine. Päevitan, jalutan, olen. Mis on ok, aga selle jaoks raha maksta ja kuhugi sõita ei raatsi.

      Kustuta
  7. Panen hetkel kevadist "kultuuri"reisikava kokku, st otsisin mõistliku hinnaga lennukipileteid soojemasse sihtkohta...ja sedapuhku pean tunnistama, et Eestist lendamine on ikka "paganama" kalliks tehtud. Tuleb see tunnike üle elada ja Stockholmist edasi lennata.

    Massitoodang, st turistid bussis - vaata paremale, vaata vasakule, ei ole enam huvipakkuv. Üsna palju sõltub giidist ja tema kohaliku elu tundmisest. Mulle meeldib vaadata sügavamale, leida ehtsaid kohti, kuhu turisti jalg ei satu, avastada omal käel. Lugeda (uurida), mõelda, unistada. Nii ma siis reisingi üksi-kaksi. Ööbimiskohane eelistan üldjuhul korterit/maja - hotellile.

    VastaKustuta
  8. Ma olen viimasel ajal küll imevähe reisinud (erinevatel põhjustel), aga paar viimast on olnud 100% omakoostatud. Tuttavate baasilt, kes piirkonnas kauem elanud; kolleegidelt küsides, foorumeid lugedes, google mapiga täpselt logistikat paika pannes. Aega võtab, aga sellel on lõpuks oma väärtus ju. Pigem harva, aga maksimumiga ja kvaliteetselt. Kasutan kohalikku transporti, turge jne. Ainuke asi, mille arvelt ma pole koonerdanud, on turvaline hotell. Üksi reisides ma ei tahaks mingeid jamasid. Õnneks tööandja lepingud majutusasutustega katavad ka erareise. Hind võib siiski olla krõbe, sest mingi standard meil dikteerib, aga kui otsida hooajavälist ja mitte otseselt kõik päevad ndv, saab hakkama.

    Aga see on väga individuaalne, et kas grupi ja giidiga või ise. Piisab lobapidamatuse all olevast giidist, kes esimese paar minutiga vigu teeb ja mul on väljasõit pekkis :) Ja grupiga on jah nii, et kõige aeglasem dikteerib tempo, selleks ei pea isegi matkale minema. Tibid unustavad end suveniire ostma või läheb kodanik enne bussi väljasõitu ujuma, et reisikaaslaste närvid pingul oleks (näited elust, kolleeg läks ujuma, 20in bussis ootasid).

    Hea giid on luksus, kui reisi juba müüakse ette nii, et tead giidi, siis on see klass omaette (Leesi näide ülal). Enamasti on nad ju nagu makilint.

    VastaKustuta
  9. Soovitan väga Sandbergi reise. Käisin nendega Nepaalis. Selline matkareis, kus tehti erinevaid päevapikkuseid asju, ise ei pidanud oma kraami kaasas kandma. Grupp 12 inimest, mina olin sõbrannaga, kõik teised olid tulnud üksi. Kõik olid väga ägedad inimesed ja mitte keegi isegi ei olnud endale üheinimese tuba soovinud, kõik olid varmalt valmis kellega iganes tuba jagama.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!