Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 6. märts 2023

Aitäh, Eesti!

Rahvas on rääkinud. Ja mul on nii hea meel, et ca 60% Eesti valijatest on progressiivsed. Ei salli mõnitamist, kiusamist, naiste alandamist, populismi ja demagoogiat.
Eks edasi tuleb elu. Näis.

Momendil sai riigikogusse 30 naist. Eks läheb veel mõni valimistsükkel, kui naised saavad aru, et noorte meeste prioriteet ei saa mitte kunagi olema üksikvanemad, omastehooldus, vägivald. Kui valida vaid mõned teemad. Vabandust seksismi pärast.

Ma tahan nüüd näha proportsionaalselt, antud häältega, valitsust.
Ma tahan näha nulltolerantsi väljapressijate suhtes


Ma tahaksin näha valimisperioodi lõpuks eestikeelseid lasteaedu ja põhikooli ja mitte kuulda vingumist, meil pole õpetajaid ( neid ei tulegi,  Saage üle).
Ma tahan näha valimisperioodi lõpuks objektiivset, erapooletut ja elurikkusega arvestavat metsanduse arengukava.
Ma tahan näha, et taastuvenergiale liikumiselt on eemaldatud turutõkked.
Ma tahan ettevõtlussõbralikku valitsust. Ma tahan innovatiivseid ja kastist välja lahendusi.
Ma tahan uuesti olla uhke Eesti e- riigi üle.

Ilmselge, et kui Keskerakonna liim on kadunud, siis vene partei teke oli aja küsimus. Aga see tulemus oli külm šokk.  Ma loodan, et me näeme tegusat reginonaalministrit ning järgmistel valimistel Ida-Virumaal  oluliselt värvilisemat valimistulemust.
Palun võtke seda teemat tõsiselt ja olge Katrile, Hendrikule, Irenele jt pioneeridele toeks. Sõltumata erakonnast. Nad on seal meie eest ja meie pärast.
Maeitea. tehke see nursipalu Narva ja saatke sealsed elanikud Eestisse elama. 

Või ma ei tea, ehk oleks võimalik peretoetused ning tasuta ühistransport suunata koos rahakotiga KOV otsustusalasse. Las siis kogukond otsustab, mida selle rahaga teha. Ujulaid või maksta pensioneid või maksta lastele. Regionaalpoliitika ongi väga väga väga keeruline teema. Ja ehk oleks ausam otse välja öelda, kas me tahame kinni maksta Rõuge ujulad ja Rosma koolid.


Ja kallis Martin. Vaata valimisõhtut järelvaatamises ning keri tagasi intervjuud Helir-Valdoriga ning Jüriga. Või Lavly Perling. Kaotada peab oskama. Väärikalt. Soliidselt. See tulemus, ei tulnud teile ju üllatusena.  Sul oli aega ette valmistada. 


Mina olen rahul. Järgmisel korral ootan valitsusse parempoolseid. Ning ka rohelised võiks end kokku võtta.

12 kommentaari :

  1. Jesssss!!! Oih, vabandust, tahtsin öelda hõisssssa!!!
    Nagu ilmselt paljud, kes häältelugemisel vaid pisteliselt silma peal hoidsid, oleksin eile äärepealt rabanduse saanud, kui nägin EKREt tabeli tipus. Aga siis kirgastus, et ahjaa, e-hääled lugemata.

    Ja mis Martinisse puutub, siis seda ju oligi oodata, et tema ja ta kamp mängib kaotuse puhul täht-tähelt, sõna-sõnalt „Trump 2020“ stsenaariumi järgi: tulemused on võltsitud! kaebame kohtusse! jms. Eesti meedia võiks USA toonastest vigadest õppida, EKRE kiunule võimalikult vähe trükiruumi andes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tahtsin veel lisada (USA ja Eesti poliitika võrdlemine on libe tee, aga mingid hoovused tunduvad vähemasti mulle väga sarnased) – ühesõnaga, tahtsin lisada, et meie 2022 vahevalimistel juhtus sama mis teie eilsetel. Ühendriiklased ei valinud rahakotiga, vaid südamega. Meil olid läinud sügisel kõikvõimalikud majanduslikud jamad, sh. autokütuse ja toiduhinnad laes jne, ja arvata oli, et valijad näitavad oma pahameelt, hääletades pumba juures olevate demokraatide vastu, vabariiklaste poolt. (väga lihtsustatult: Biden = demokraadid, Trump = vabariiklased.)
      Ennustati nö. punast lainet (parteide sümboolika: demokraadid = sinised, vabariiklased = punased). Aga punane laine osutus parimal juhul roosakaks nireks. Valijad olid nõus bensu eest rohkem maksma, et totalitarismi vältida.
      Umbes samamoodi, nagu EKRE sai eile mandaatide arvult 2. koha, kuid põhimõtteliselt on ju tegemist suure kaotusega.
      Ühesõnaga, jah, näen olulisi sarnasusi kahe nimetet riigi poliitilises kliimas.

      Kustuta
    2. Jah, hakka või uskuma, et inimesed on ilusad ja head :). tegelikult mulle selline vastandumine ei meeldi. Siiani olin uhke, et Eestis pole kahepartei süsteemi, vaid meil on valik ja see tagab tasakaalu. Aga konservatiivne blokk pingutas ilmselgelt üle.
      No näis mis edasi saab. Loodetavasti jääb kapitoolium ründamata..

      Kustuta
    3. Jah, tõenäoline, et paljud, kes muidu oleksid Eestis väikeparteide (rohelised, 200 jne) poolt hääletanud, andsid oma hääle mitte niivõrd reformi POOLT, kuivõrd ekre VASTU. Niimoodi see kaheparteisüsteem kujunebki, paraku. (a la hääletan Bidenit, sest Trump veel jubedam, ja Sõltumatutele või Rohelistele vms antud hääl läheb naguniij kaotsi.)

      Kustuta
    4. USA ja Eesti selge erinevus: Ameerikas jaguvad vabariiklased ja demokraadid enam-vähem pooleks, Eestis ekrelasi vaid 20% ringis, ehkki häält teevad 60 eest😁

      Kustuta
  2. Ära nüüd nii palju ka oota uuelt valitsuselt. Kõike head ei saa, lihtsalt eelarvelised võimalused piiravad. Ise tahaks Ref-E200-Isamaa koalitsiooni, et liiga vasakule ei kalduks.

    Parempoolsed on sümpaatsed aga üritavad sisse murda tuppa kus palju rahvast ees. Rohelistest pole asja, tõsiseltvõetavuseks peavad realistliku majanduspoliitilise programmi looma. EKRE koha pealt loodan, et ei lähe tänavaprotestide teed ega ürita Toompeale tormi joosta Trumpi eeskujul. Paremat kingitust putlerile raske teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead ju küll- palju loodad, vähe saad. Vähe loodad üldse ei saa :)

      Kustuta
  3. Regionaalpoliitika on keeruline konstrukt ja riigil tuleb ausalt otsa vaadata, tõdedes, et ääremaastumise ja riigist eemaldumise kaitseks tuleb - vahenditega toetada, st eraldada...kui palju on tarbijaid ja kas igasse külla oma "ujula" on kõige otstarbekam kulu? või piisab kogukonnakeskusest ja normaalsest transpordi korraldusest, et trenni, huvikeskusesse jõuda. Maal peab elu säilima.

    Teisalt jälle - kas te kujutate ette mõnd riiki, kes praegustes oludes maksab venemeelsetele parteidele (reegel on, et ületatakse 2% künnis) riigieelarvest toetust? Toidaks madu oma rinnal? Jah, see on ka demokraatia - seega pilgud tuleb pöörata ka Ida-Virumaa poole - idapiiri taha saata Eesti riigi õõnestajad enne kui Venemaa silla lõplikult lukku keerab.


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõtlsin sellele, et Prantsusamaa streigib juba mitmendat korda pensioniea tõstmise vastu, meil on ikka väga mõistlik rahvas.
      Maaelu säilimise osas usun, et aus olekski otsus teha. Kui tahame lõpetada, siis ei oleks vaja kampaaniaid- kolige maale. Kui ei taha lõpetada, siis ütleme ausalt välja, et see ongi kallis, aga mei st eesti rahva otsus ja nutame ning maksame.

      Kustuta
    2. Puhtalt mõte, et keegi võiks tahta maaelu mitte säilitada, on šokeeriv. Ehkki ma ise mitmesegastel asjaoludel ei osale ei maanaiste seltsis ega tööta kodulähedases paigas, on imetore näha, et kodutee ääres on viimastel aastatel mitmes kohas hakatud arendama tõsisemat talupidamist. Küllap teevad seda lugupidamiseväärilised ja toredad inimesed, kes väärivad korralikku kogukonnaelu, kvaliteetset kodulähedast haridust oma lastele, pangaautomaati, kirjakasti ja apteeki kättesaadavas kauguses.
      Nutame ja maksame me hoopiski fäänside liikluslahenduste, kultuurikeskuste superprojektide ja paraku ka kõrgemate riigiametnike palkade eest...

      Kustuta
    3. Ma olen ise samuti maaelu säilitamise poolt ja eelkõige julgeoleku seisukohast- et piir poleks nn inimtühi. Aga saan ka aru, et nt 500-le inimesele infrastruktuuri hoidmine on kallis ja seetõttu leian, et see peaks olema selge ühiskondlik kokkulepe. Mis on nn min pakett, mis igas väikses kohas olema peaks ja tegelikult ka alternatiivlahendused, mida täna juba ka ju osati kasutatakse a la pood =pank=postkontor= apteek jne Need näiteks toodud on tegelikult ju eraettevõtted st riigil polgi siin midagi öelda.
      Haridus kuulub minu teada KOV alla, seda saab riik mingil viisil mõjutada. Võib olla peaks kõik väiksed koolid riigistama, et saaks tekitada sünergiat admin kulude, toitlustuse ja õpetajate osas?

      Kustuta
    4. Me (Kanada pensiiga 67) pööritame silmi prantslaste protestide peale.

      Kolige maale on praegusel ajal rohkem kaugtööd tegeva ja ilusat puhast loodust ning värsket õhku nautiva hipsteri mitte põlluharija või karjakasvataja teema. Sati lingi ja elektriga varustatud metsatalus penskaripõlv kostab ahvatlev.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!