Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 11. märts 2022

#ukraina Veel on koidikud vaiksed

Kui niimoodi edasi läheb, siis saab must varsti ekre toetaja, või kes see täpsemalt nn eliidi vastu meil seisabki.

Sest ma ei saa aru.
Me ei saa Ukrainat aidata, sest siis oleks see sõda Venemaa ja Nato vahel? Oleks? Aga on ju. Juba praegu? Küsimus on juriidikas, mida see aga reaalses elus teistmoodi teeks?
Et see viiks sõja laienemiseni ja eskaleerumiseni? Aga mis see variant B oleks? Et Venemaa tõstab käed üles ja ütleb, ups.. See olukord eskaleerub nii sekkumisega kui ka sekkumiseta.
Ja kui nn meie pool väidab, et Venemaal ei jagu ressursse, et Ukrainat sisuliselt alistada ja hoida. Siis.. mida me täpselt kardamegi?
Et Nato sekkumisega algas 3 maailmasõda, mis lõpetati paari kuuga. Kas variant, et Vene-Ukraina sõda kestab 10 aastat on nagu parem, või?

Ja kui Nato ei saa lennukeid saata, siis maailmas on kümneid riike, kes Natosse ei kuulu. Moldova? Rumeenia?. Või siis hoopis mõni kauge Ladina-Ameerika või Aafrika riik. Miks me ei taha. Miks me tahame, et see konflikt jääks vinduma?

Kui üks pool ei mängi reeglite järgi, siis miks teised peavad mängima.

Samuti see spekuleerimine Nato ja El liikmelisusega. Mis mõte sel on. Tänast olukorda vaadates oleks see, et Soome pole Natos, isegi hea variant. Äkki meil on ka varsti relvaabi  vaja, ja Soome "ei saa anda, sest siis oleks see Nato sekkumine.."

Kui meedias räägiti, et põgenike lapsed lähevad eestikeelsetesse koolidesse, rõõmustasin nagu väike laps. Kindlasti on nende hulgas ka vene päritolu noori, nende puhul on vene keskkonnas jätkamine loogiline. Aga teiste puhul, kui nii eesti kui ka vene keel on sinu jaoks võõrkeeled. Siis, miks hakata õppima seda teist võõrkeelt? Ja nüüd järjest uudiseid kuulates, hakkab ka see illusioon murenema. Kersna, kes on siiani jätnud kindlameelse mulje, tunnistab avalikult, et tal pole aimugi kus ja mis lapsed on ja ilmselt neil on vene koolides kergem kohaneda...Me nagu päriselt täiesti teadlikult nõrgestame oma tuleviku julgeolekut?
Täna, praegu, on võimaluse aken, et minna üle riigikeelsele kooliharidusele ja meediale. 

Mitte ainult selle teema puhul, aga ma vaatan peeglisse ja küsin. Aga äkki ongi nii, et mina olen ajupestud ja nendel, - kuidas ma neid nimetan, et kedagi ei  solvaks- " vandenõuteoreetikutel?vaktsiinivastastel? vabaduse kolonnil? jne.." on õigus. 
Mu ema vaatab ja kuulab ainult peavoolukanaleid. Ta on küll vaktsineeritud, aga kõige muu osas on ta tuline "ekrelane". Tema meelest on kuritegelik, et väike Eesti norib tüli Venemaaga jne. 
Kui ta ei saa olla ajupestud- sest tal lihtsalt pole seda teist infot, siis äkki see, mis temas räägib, ongi elutarkus ja terve mõistus. Ja minu mõistus ei ole terve?

Ukraina kontekstis on välja tulnud ka kaks mõttemängu. Kui sul on pakkimiseks 5 minutit ja sa ei tea kuhu sa lähed. Siis mida sa kaasa pakid ja võtad. Ilmselt on seda olukorda raske ette kujutada, sest siis on ilmselt ratsionaalse mõtlemise asemel paanika. Aga ma mõtlesin. Kass. Kindlasti. Nii palju väärismetalli, kui mul kodus leidub. Mälestuste osas läks keeruliseks. Albumeid ju kaasa ei tari, aga mul on palju pilte kõvaketastel. Kas homses maailmas on need kasutatavad, või tuleks kaasa võtta ikkagi paberil olevad fotod?

Ja teine mõtteharjutus. Väidetavalt seisavad piiripunktis bussid, kust võid sõita suvalisse El riiki. 
Kuhu sa läheksid. Mu mees pakkus, et tema läheks Saksamaale. Mina. Ma arvan, et valiksin mingi Põhjamaa riigi. Kodule lähedam, sarnasem kultuuritaust ja väärtusruum ja loodus.

Aga tegelikult, kui just ei viida. Ei lähe ma kuhugi. Mina jään. Ja võitlen nagu oskan,
või siis suren, kui argpüks. Aga Eesti peab jääma vabaks riigiks.


22 kommentaari :

  1. Hah, ma eile just mõtlesin, kuidas kõige kurvemad pildid on praegu need, kus inimesed, enamasti vanatädikesed, istuvad kassid põues. Kindel laks, et ajab nutma. Seejärel mõtlesin, et mina näiteks enda kassi päästa ei saaks, sest ta ei laseks. Ainus võimalus oleks teda kotis kaasa vedada, puuri mul pole, aga ta põgeneks kohe, kui kott lahti teha ja kotis ta ei söö ja pissida ka ei saa. Kassi maha jätta ma ei suudaks. Eriti hale lugu, aga nii on. Samas ma ei tunne, et praegustes oludes kuhugi põgenemine juba aktuaalne oleks, õnneks.
    Tartus pandi ka enamik põgenike lapsi vene koolidesse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ausalt öeldes o mu kass samasugune. Aga nagu öeldud, siis mul polegi kuhugi põgeneda. Eks siis elame koos kassiga pargis.. ( rumal nali)

      Kustuta
  2. Eile intervjuu Ekspressis oli hea, ma sai paljudele küsimustele vastused. Nt miks Poola nagu andis lennukeid ja siis ei andnud. Teised saavad relvi anda, aga nad peavad need ise toimetama Ukrainasse. Sest kui Ukraina piloot tuleb Poola ja stardib sealt, on Poola Venemaaga sõjas.

    Ma kaklen endiselt oma Ida-Euroopa kolleegidega. No mitte ei kakle, aga meil on erinevad arusaamad, tunded. Ja tunded ei saa olla valed, tundeid toetavad argumendid samas saavad. Sõda muidugi keegi ei õigusta, aga see argumentatsioon, mis käib teemal "ise on süüdi, eks nad ikka ise ka midagi tegid ja Usas on nii naasugused tegelased, kes urgitsevad" ajab mu hulluks. Minu jaoks on prioriteet meie iseseisuvus ja sellega seonduv alalhoidlikkus.

    Ära oota viimast 5 minutit. Ma olen ka teoreetik, aga mu tutvusringkonnas on inimesi, kes ostavad kulda kokku, koristavad keldreid ja seavad neid sisse. Viivad linnast asju maakodudesse, seavad maakodudes toimivad stabiilseid ühendusi, investeerivad akupankadesse jne... Inimesed on ühesõnaga tegusad. Mina ei suuda. Mul pole isegi peenikest soola kodus :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Link siis ka https://ekspress.delfi.ee/number/96045477/artikkel/96105001/soja-karmid-reeglid-molotovi-kokteilide-loopimine-teeb-ka-tavakodanikust-seadusliku-sihtmargi

      Kustuta
    2. Jah, ma lugesin seda artiklit. Aga ikkagi.
      Ma olen ilmselt liiga palju IIMS teemat lugenud/õppinud/näinud, et see paralleel molutamisega on nii terav.
      Kui toona poleks WC asja nn oma kätte võtnud, mis maailm meil siis täna oleks?

      Kustuta
    3. Ma ei ole tema tegemistega kursis, st filmi kunagi vist oleks nagu näinud, aga ju siis oli fookus mujal.
      Ma ei tea, minu meelest see provokatsioon Venemaa poolt sel suunal just nagu olekski, et kaugele teine pool on valmis minema ja mis on kannatuse piir.

      Kustuta
  3. Haa, tore mõttemäng.....ma esimese hooga mõtlen, et läheksin kas Ühendkuningriikidesse, aga mitte Inglismaale. Või siis näiteks Islandile?

    Head, Kellakagu

    VastaKustuta
  4. Ehk on see paranoia, aga pole üldse võimatu, et pagulaste sildi alla sätib end Eestis sisse ka venelaste viies kolonn. Egas pagulaste hordid ainult naistest-lastest koosne. Metsades-rabades on ootamas konteinerpeidikud ja õigel hetkel korraldatakse sama, mis juhtus Donbassis. Siit järeldus - Venemaa tuleb peatada ja parem meist kaugel!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui nad on Ukraina kodanikud? Vene vist vajaks ikka viisat ja turistikaid eilsest ei väljastata. Aga massiliselt minnakse Venest ära küll, see on hetkel kuum teema (mis riik võtab, tingimused, kuidas välispassi kiirelt saada jne).

      Kustuta
    2. Ukrainas märgistavad objekte ja abistavad okupante ka ukrainlased. Ma arvan, et Venemaa sõjaväeluure ja välisluure ei jätaks praegust pagulastevoolu kindlasti tähelepanuta.

      Kustuta
    3. pool ida-viru ja lasna on 5. kolonn, nad juba on siin

      Kustuta
  5. Eelmisel nädalal jagas cist Jube Juss fb-s Mart Helme sõnavõttu, lyhidalt öelnud MH nii "Putin on täiesti adekvaatne ja ajab õiget asja". See ongi meil juba kohal olev viies kolonn, if juu aask mii.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja nagu näha, võib selleks olla ka eestlane.

      Kustuta
  6. Võtame põgenikud ja pagulased vastu, aga teha pole nendega midagi. Majandus kasv äsja lõppes otsa ja oleme üks suur hädaküla kelle äriidee on abi nurumine. Varsti tuleb ka pankrotilaine ja muud majandusmängud.
    :)

    VastaKustuta
  7. M.Lotmani kodukas
    http://www.lotman.ee/blogi/mida-ukraina-voiduks-vajab

    VastaKustuta
  8. Ma ei kahtle kellel õigus on ja millised on uudised või millised libauudised. Objektiivselt võttes võib muidugi öelda, et kust ma tean, oma silmaga pole näinud. Noh, sama moodi võib väita ja väidetakse et kogu meie reaalsus on hologramm ja virtuaalne, ole mees ja tõesta, et ei ole🙄

    Mida 5 minutiga kaasa võtta? Kurat, kuuldavasti anti isegi Siberisse küüditatutele pool tundi aega. Tuleb tõdeda, et elu on kiiremaks läinud. Koerad võtaks, mobla, karate vöö, swiss army knife, tulepulga ja välgumihkli ja püstoli, võimalusel püssi aga see võib liiga raskeks ja tülikaks osutuda ja konserve.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näed, läkski meelest tähtis asi. Moblas ja pilves hoian muidugi alati koopiaid kõigest. Seega kui netiühendust on siis pole probleemi. Mälupulkadel ka paar koopiat laiali igaks juhuks kundluse nõttes

      Kustuta
    2. Pilvele ligipääs on ainult parooliga või 2fa? Kui sul mobiili pole, ja ligipääsu oma numbrile ka mitte, siis kas su "kõik" on päästmatult kadund või ei?

      Kustuta
    3. Ütleme nii, et mitte ainult 1 pilv ja mitte 1 number. Osa asju lihtsalt kättesaadav tundlikumad ikka 2fa. Mitmekordse dubleerimise olulisusest sain juba varakult aru😉

      Kustuta
  9. Ma olen ka Islandile mõelnud, tuttavad olud ja kontakte praktikaajast. Aga no kes neid põgenikke ikka nii väga tahab… ja mina tahan kodus olla… ja koerag lendamine oleks õudus kuubis, eriti sellise 11 kopikatega vanuses. 1998 ei võtnud kusjuures Island ühtegi koera väljast sisse, praeguseid olusid isegi ei tea.

    VastaKustuta
  10. Jään siia ja koolen koos koeraga kui vaja.Minu maa on siin ja mujale pole asja.Eks ole 55 aastat elatud kah juba.Ma veidi fatalist ka - kes on poomissurma määratud,see ei upu.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!