Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 11. november 2021

Laulu lugu

Tänan teid kõiki, kes aitasid mul tookord vihmalaulude listi koostada. Mul on spotify listis neid juba 84 ja järjest avastan uusi :)
aga novembrivihm ei ole kerge suvine Dan Fogelbergi "Rhythm of the Rain",vaid see on midagi muud. Ma tundsin ühel päeval, et just rahvalaulud on need mis sobivad vihmapiiskade trummeldamisega aknale. Mind on pikka ega saatnud kolm laulu. ( ja ma luban, et see on viimane kord, kui ma mingeid nimekirju koostan).

Esimene on Kiigelaul (veli hella vellekene). Ma isegi ei tea, kuidas ma seda laulu tean. See on olnud minuga alati, kuniks ma ennast mäletan. Ju ema õpetas. Koolis sain enda suureks üllatuseks teada, et ma olen teist salmi alati valesti laulnud. Mõni aeg hiljem, sain veel suuremaks üllatuseks teada, et selle laulu autor on Mihkel Lüdig. 

Ma olen seda laulu laulnud alati kui ma kiigun. Ja ma kiigun alati, kui on võimalus. Kuna mu enda salmi sõnad olid originaalist lennukamad, küll ilma kauni alliteratsioonita, aga minu meelest  loogilisemad, siis need on jäänud kolmandaks salmiks:

Kiigu kiigu kõrgeelle, üle sinimetsade
Kõrgel taevapiiri alla, üle suurte mägede
Mis seal näikse pilve otsast. näikse kolme uibukest... jne

Teine laul on Lauliku lapsepõli (kui ma olin väiksekene). Seda me õppisime koolis. Hullult raske laul. Loitsuks sai ta minu jaoks siis, kui lugesin "Kullimaja Marta" raamatut. Marta ema laulab seda Lillile..Lugesin ja mõtlesin, et kuidas küll nii rasket laulu lihtsalt lusti lauldakse. See kuidagi mõtestas selle laulu minu jaoks ümber.

Kolmas laul on Suurest tammest ( sink sale proo). Selle laulu tulekut ma taas ei mäleta. Tänases kontekstis on need sõnad muidugi.. RMK-le hea hümniks võtta :)  ( kirvest!...andke mulle kirvest!!..)

Mis mind üllatas, kui vähe on nendest lauludest avalikke st kättesaadavaid salvestusi. Ma lisan siia alla kolm, mis on väga ilusad. Ilusad. Aga ma tahaks rohkem. Ma tahaks nagu Blacky laulis " Kungla rahvast" või Mari Kalkun " Elukoor" või nagu Zetod.. etnopopp on vist see zanr?
Interneti andmetel loeb seda blogi päris mitu inimest. Ehk on nende hulgas keegi, kes tunneb mõnd folklauljat ja edastab mu soovi :) 
Sink sale proo ..:)

Suure tamme laul


Lauliku lapsepõli


Kiigelaul



9 kommentaari :

  1. See Reet Hendriksoni esitus on vist kõige keerukam variant, mida ma sellest loost kuulnud olen. Minu jaoks on "standard" see, mida laulab Ellerhein, seda võib järele ümiseda või omaette vilistada igüks, hääleulatus on ka üsna leebe:
    https://www.youtube.com/watch?v=EXA8FkQPqAU

    VastaKustuta
  2. On küll ilusad esitused kõik. Aitäh!

    Rahvamuusika ja internet... jah. Mul ju oma laps laulab kooris. Nende salvestisi netis - praktiliselt pole. Natuke paremini on ERR kooriga.

    Ma usun, et tele ja raadio arhiivides on KÕIKE ja palju. Aga need on - arhiivides. Kooridel ja ansamblitel endal pole aga olnud raha, et enda asju videosse võtta. Plaadid on olemas ja osaliselt on need ka netis, aga seda on jube vähe. Nii et ongi kontsert-salvestused, mitteametlikud...

    Kas Spotify valik on mingis (just eesti / Eesti) muusika osas parem kui Youtube oma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Salvestusi on, aga neid ei jagata avalikult. Pigem lingi kaudu vanematele kui on videona või siis plaadina kui jaksu avaldada.
      Ma natuke mõtlen kui hetk tekib. Ilusaid on veel :)

      Kustuta
    2. Youtubes on eesti muusikat rohkem. Ja hiljuti rääkis Ahven uuest projektist Fairmus (tasuline), ma pole jõudnud seda veel vaadata/testida. Aga mõte selles, et toetada just eesti muusikuid ning õiglasel viisil.
      Ma talle kirjutasin ka, et ma tahaks seal kuulata nt kontsertite salvestusi, mis on reeglina ühekordsed, aga kus lauldakse üldjuhul väga põnevaid seadeid. Näis, kas võetakse mu soov arvesse :). Mul pole tõepoolest vahet, kas maksan pileti eest või kuulamise eest. Youtube pole päris minu jaoks, mul pole aega nn vaadata. Ma tahaks faile, mida kuulata. (st, ma saan muidugi ka YT jooksma panna ja kuulata, aga reklaamid jms)

      Ma olen nõus muusika eest maksma, aga ma tahaks seda mugaval viisil, mitte
      ostan plaadi, tõmban arvutisse, teen sellest faili, tõstan telefoni jne jne Spotify on mugav.

      Kustuta
    3. ERR saadete arhiivis on ka palju. Nt saated kunagisest Tartu lasteteatrist, sh Veromani ja Maasiku esituses lauludega. Imeilusad!
      Või siis nendelt Marie Heibergi luule viisistused.
      Seal on ka Lauri Õunapuu saatesari "Päritud laul", kus ta tutvustab Eesti poplaulude või tuntumate pärimuslugude võimalikke juuri. Hästi lahe sari on! Ta otsib illustreerimiseks erinevaid esitlusi.

      Kustuta
    4. Fairmusi kohta vt Kitty värsket kirjutist :)

      Kustuta
  3. Uhh, keegi on veel "Kullimaja Marta" lehekülgedel kümmelnud... ei uskunud, et selline inimene on olemas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oli mu lemmik raamat on!!! Ma olen isegi Riias selle piirkonna välja otsinud :) Tallinna poolt tulles paremat kätt üle trammi tee seal asus Salamandra tehas ja järv on ka seal lähedal.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!