Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 16. september 2009

Piima hind on 3,90 ! Minge ruttu poodi

Vahel tekib mul tahtmine minna punase lipuga tänavale ja karjuda: Inimesed, tulge mõistusele! Nõuan riikliku reguleerimist kauba hindadele! Nõuan, et riik otsustaks ja deklareeriks kas piimatootmine on Eesti jaoks oluline majandusharu ning kui vastus on "jah" siis kehtestaks riiklikud kokkuostu- ja väljamüügihinnad...

Mäletate valmi rohutirtsust ja sipelgast- täna toimub täpselt seesama. Me saeme oksa millel me ise istume. Jah, täna on väga lahe osta (tegelikult pole selle protsessi nimi isegi mitte "ostmine" aga "võtmine") ilma rahata piima, aga homme on selle piima hind topeltkõrge. Sest Eesti piimatootja pakib pillid kokku, sellevõrra väheneb turul pakkumine ja tõuseb hind.

Ja milleks- et sina, tarbija, tuleksid selle soodsa hinna pärast konkreetsesse kaubandusketti. Tänaseks on ka suhteliselt selge, et EPIKO sotsiaaleksperiment Eesti Piimaga kukkus läbi. Eesti inimene on ikka nii hinnatundlik (ja see on koht kus peaks sekkuma riik, mitte kaupmees), et igasugu üllad ideed jätavad külmaks. Neil, kes elavad piirkonnas kus pole kette R ja P- ärge muretsege- homme on sama hind ka kõigis teistes kettides üle Eesti.
Kurb.

Samal teemal ka siin ja siin.

5 kommentaari :

  1. Piimahinna langus ei rõõmusta mitte kuna selle "nalja" jätkumine jätab peagi ühe mu vanematest tööta :(

    VastaKustuta
  2. Mina ise ei osta ega ka joo piima juba 3-4 aastat ja selle tõttu see mind eriti ei puudutaks, mis suunas see hind parajasti liigub. Küll aga olen ma meediast tähele pannud, millist väikest raha makstakse tegelikule piima tootjale 2,5 kuni 1,5 krooni kilo(!) eest ja seda müüakse umbes 3-5 korda kallimana. Paljud väiketootjad ei saagi enam müüa, sest piima varujad ei tule enam kohale või maksavad selgelt alla omahinna. Isegi Brüsselis käisid protestijad piima maha valamas.
    Kõige kuritegelikumad valdkonnad ongi pangandus ja toidu tööstus (lahku kirjutatuna), sest esimene orjastab inimese aastakümneteks ja teine võtab nende igapäevase toidu kui tööstustoote abil nende rahakotist suurema osa.

    VastaKustuta
  3. Meie asjalikumad väiketootjad panid seljad kokku ja müüvad nüüd turul piima ise - ilma igasuguse vahendajata. Piima liiter on 6 eek. See pole ei 2,5% ega ka 0,05% piim, vaid ehe lehma udarast tulnud piim, mis on täiesti ilma igasuguste töötlusteta.
    Kombinaat pakkus neile nii häbitult vähe piima eest, et see ei tasunud ennast enam ära.
    Poest aga seda 3.90 piima ei taha ma ka siis, kui peale makstakse. Ma võin vett kraanist lasta, mis mulle puurkaevupump 90m sügavuselt toob. Selleks ei pea ma poes käima seda ostmas.
    Ma arvan, et väiketootjaid hakkab rohkem turule tulema - lehmapidaja peab kah elama kuidagi. Parem siis juba vahendajateta seda müüa.. kui lasta piimast vesi teha.

    VastaKustuta
  4. No jah. Naturaalmajandus on üks võimalus, aga paraku mitte väga jätkusuutlik. Me võime ju igaüks ise kodus jogurtit teha ja ukselt uksele müües seda realiseerida, aga natuke tülikaks läheb vist...?
    Eks iga omanik tahab teenida piisavalt et äri ära tasuks ja ka investeeringuteks jaguks. Mitte ainult piimatootjal, ka kaupluseketil ja piimatööstusel on vaja maksta palgad ning investeerida kvaliteeti...
    Kahjuks see pole lihtne 1+1 probleem, et see üks lülist on süüdi. Kui keegi on süüdi, siis ülihinnatundlik tarbija ja riik, kes hiirvaikselt asja pealt vaatab, kuna valimised on ju tulekul...
    Ketid ei teeks seda, kui kliente oleks niisamagi murdu. Piima (ja lõhe ja kurgi jpt toodete) hind annab signaali. Vajadusel võib müüa ka alla omahinna, sest kui sortimendis on 50 000 nimetust, siis kahjumisse ei jää.
    Ketilt läheb surve tööstusele. Kui sa ei müü soovitud hinnaga, siis müüb selle toote konkurent. Tööstus katab oma kahjud teiste toodete arvelt, kuid võimalusi on juba kordades ahtamalt kui kauplusel.
    Tööstus üritab raha kätte saada tootjalt. Siin on õnneks/kahjuks konkurents väiksem, mistõttu lõputult survestada pole võimalik. Lepingud on pikaajalised ja hind kokku lepitud.
    Tootjal, jah, pole kulusid millegiga katta. Kui just kõrval muu alaga ei tegele.

    VastaKustuta
  5. Mõtlen siin. Et huvitav, kas sa mõtledki nii peenelt ja erudeeritult nagu kirjutad? Või on see lihtsalt selline intellektuaalne poos? Tead ju küll? Näiteks keskkooli lõpus hakkavad mõned isikud väga erudeeritult ennast väljendama -kasutavad spetsiaalseid sõnu ja igasuguseid elitistlike fraase.

    Need, kes peale keskkooli otse ülikooli saavad, võivadki seda sündroomi põdema jääda. Ja kui siis veel kuhugi kobedamale töökohale pääseb, siis võibki plaat peale jääda.

    Ma niisama uurin. Sest muidugi on ka võimalik, et blogi autor on tegelikult väga ladna olemisega ja julgeb olla see, kes ta on: omab näiteks piisavalt sisemist enesekindlust, et peale kokakoola joomist tuua kuuldavale asjalik krooks...

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!