Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 7. aprill 2022

Erootika?

Lumi tuli maha. Valgeks läks maa. Krõbekülm just pole, aga ikka paar miinust.

Samas pole halba ilma, on valed riided. Juba paar hommikut tekitavad minus külmavärinaid noored näitsikud, kel on pahkluud paljad ( ja punased).

Läbi sajandite on moes igasugu veidrusi olnud ja kenaks peetud. Aga üldjuhul on püsima jäänud pigem konkreetses kontekstis mõistlikud ja praktilised lahendused. Et kui naised pidid sõja ajal meeste asemel tehasesse minema, pandi püksid jalga. Et kui nappis vett ja seepi, võeti appi parukad ja lõhnad. Et kuumas ja tuulises kliimas kaetakse nägu ja pea või võetakse üldse paljaks..

Aga paljad pahkluud põhjamaal? Miks see mood siiani kestab? Mulle meenus, et ammustel aegadel peeti paljastatut käekest ja pahkluud erootiliseks. Kas tõesti 21. sajandil, kui on põhimõtteliselt võimalik käia ringi ka alasti, on see endiselt erootiline?

39 kommentaari :

  1. Ma peaks selle küsimuse oma teismelisele pojale esitama - ka nädalavahetuse rabamatkal paari miinusega käis pahkluude välkudes. Ma erootikale ei osanud tähelepanu pöörata, vingusin vaid liigesepõletiku ja kangete jalgade teemal juba tükk maad enne isa aktuaalse vanuse saavutamist. Ei mõjunud kuidagi:)

    VastaKustuta
  2. Siis kui mina veel noor olin :) olid moes ülilühikesed puhvjoped, mis keskkoha paljaks jätsid. Mina elu aeg külmakartlikuna sellega kaasa ei läinud ja õnneks sai see läbi ka. Praegu on osad joped suisa maani, see ka mu meelest ebapraktiline, sest ma ei oska käia, ilma et saba porine oleks.
    Pahkluu-moel on mu meelest vastand ka ja see on samuti üsna jube - pikad sokisääred tõmmatakse üle püksisäärte. Ükspäev nägin noort neiut - hallid kottis dressipüksid olid torgatud froteesokkide sisse, selline kartulivõtu riietus või kiiresti kuivkäimlasse-stiil mu meelest, aga samas nägu oli meigitud ja juuksed soengus - ju oli hoopis moekas inimene :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paarkümmend aastat tagasi tuli kolleeg miinus kahekümnese ilmaga tööle ja rääkis, kuidas oli näinud bussi peale jooksmas tütarlapsi, kellel madala värvliga pükste ja lühikese jope vahelt paistis mituteist sentimeetrit paljast lillat ihu. Brr.

      Katrulivõturiietuse pluss on vähemalt, et liigesed on soojas. Kole on vaadata küll, meil koolis käivad paraku päris mitmed niimoodi. Paljaste taguotsade vastu ma olen võidelnud ja poiste mütsinakatuse vastu ka (sest mats võtab toas mütsi maha), aga viletsa moe vastu ei saa. Äkki tulevad ühel päeval taas moodi ka elegantsus ja ilu.

      Kustuta
    2. "kiiresti kuivkäimlasse" stiil :) :) :)
      (nüüd ma tean, kuidas oma riietust kirjeldada :))

      Kustuta
    3. Seda saaks nimetada ka "koeral kõhuhädad" stiil :D

      Kustuta
  3. Siinsed noored on vist moest maas või ees, ei teagi. On tekkinud sellised jube kõrge värvliga teksad, mille sääred on alt laiad ja lohisevad maas. Siuksed 70ndaid meenutavad riideesemed. Pahkluu oleks nagu möödas, kindel pole. Ja sugu ei tohi rõhutada, see on ka mingi teismeliste draama. Kolleegil teismeline ja just oli jutuks, et 3 numbrit suuremaid riideid tuleb kanda ning mitte midagi, mis rõhutaks naiselikkust.

    VastaKustuta
  4. Mul on juba aastaid teooria, et pubekatel PEAB mingi koht paljas olema. Kui mina olin noor, siis pidi ilmtingimata pea paljas olema, keegi ei pannud tappes ka mingit mütsi pähe - praegu käivad oma mütsilotudega aastaringselt ja igal pool (mingid tüübid käivad villaste pibodega isegi jõusaalis). Siis tuli see paljaste nabade mood - kõik mäletavad, eksole :D Nüüd on joped ja mantlid maani ja hiiglaslikud. Siis tuli paljaste pahkluude mood - hakkab vaikselt üle minema, noored pigem juba käivad nende poole sääreni sokkidega (aga mitte veel kõik). Ootan huviga, mis koht järgmisena paljas hakkab olema...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma ei julge isegi mõelda...:) palju võimalusi ju pole...

      Kustuta
  5. Ma olevat lapsepõlves nõudnud õigust kevadel sukkpükste asemel põlvikutega kooli minna, sest "kõik juba käivad põlvikutega".

    Äkki sellised moed tulevad tahtmisest mingil moel badass olla? olla nii vinge tegelane, kes ei pea mingi tühja tervise pärast pabistama.

    Aga ebapraktilisi moode on palju varem ja ilmselt ka puhtesteetilistel põhjustel olnud. 18.-19. sajandi vahetusel olid meeste- ja naistemood sellised, nagu nad elaks eri aastaajas - naised nagu suure dekolteega õhulise öösärgi väel, mehed paksus villases ülikonnas, ühtede elu pidi olema põrgu külmal, teiste oma soojal aastaajal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No tegelikult on see viimane ju siiamaani.. Ma olen tänaseks aru saanud, et puudub igasugune mõte osta pidulik kleit, kuna ma katan ta nagunii igasugu vammustega, sest külm on!! ( igal pool):) Mees kõrval on rahulikult pintsakuga :)

      Kustuta
    2. ot aga pidulik kleit võib olla ka näiteks peenvillane ju? või sametist. Samet on jumala soe materjal. Ja dekoltee kõrval on ka püskrae ju võimalik lahendus. Kui on pikk kleit ja silmanähtavalt kallist materjalist, ei pea ju pidulikkuse tarvis poolpaljas olema.

      Kustuta
  6. Mida vanemaks inimesed muutuvad seda rohkem hakkavad neid ümbritsevad muutused neid häirima nagu mingid külmetavad kohad, georgi lint või Z täht ja siis nad pläkutavad sellest midagi miljon aega.
    Minu ettepanek on nende vaatamine ära keelata kui näed saad trahvi või ühiskondlikku kasulikku tööd ja huvi on kohe kadunud. Kui vaadata võid aga näha ei tohi, siis see lahendab suurema osa probleemidest ja keegi ei kiunu enam kellel on õigem Z või et ta nägi mingit linti jne.

    Jänes õpetas ka oma väikest jänest, et kõike võid vaadata paljaid naisi ja seksi isegi pornot, too küsis siis, et mida ei või jänes ütles targalt jaa ainult keevitamist ei või vaadata.

    VastaKustuta
  7. Noored ja ilmastikule mittevastav riietus on pikalt teemaks olnud :) Mul isa rääkis, kuidas koolipoisina müts-sall ning vahel isegi mantel kohe seljast lendas kui kodutänavalt ära keeratud sai. Ise ma ei tunnistanud põhikooli lõpuklassides mütsi ning -20 kraadiga oli vaja miniseeliku ja õhukeste sukapükstega kooli minna. Päris palja nabaga ei käinud, aga ega sellestki palju ei puudunud.
    Aga nüüd tahaks kleidi/seelikuga tööle minna, aga külm on :D Vanaks jäänud, mis teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on huvitav jah, et vanusega kasvab soojavajadus. On vist aeg alustada jääsuplustega, et end karastada :)

      Kustuta
    2. Minu vanaema käis ka südasuvel palavaga nii, et sada vatti oli seljas ja ise õiendas kõigi teiste kallal, et pange ometi riided selga. Mu jaoks oli see nii arusaamatu. Nüüd mulle tundub, et iseenda tulevik vist...

      Kustuta
    3. Appii...minu vanaema oli samasugune, kui sai siis toppis lapselapsed ka pealaest jalatallani soojadesse riietesse, mäletan ükskord vanemate üllatust kui laps keset kuuma suvepäeva paksult riietatult vastu tuli.

      Kustuta
    4. Mu elukaaslane käib suurem osa ajast ühepaksult riides (tähendab, päris paksult), ükskõik, kas ta läheb pakasega õue või istub toas. Tema jaoks on hästi suur vahe, kas ta liigub ringi või on paigal; pakasega õues liigub, soojas toas peamiselt istub, järelikult sobib sama outfit.

      Kustuta
    5. Mul tuleb ema külla ja hakkab TOAS mu lapsele riideid juurde panema.

      Kustuta
    6. No aga ega last saa siis ju külmetada :) :) noortele vanemate asi, ikka tuleb neid õpetada :) :)

      Kustuta
  8. Unustate ära, et inimesed on külmatundlikud erinevalt! Mina näiteks võin paljajalu lumes käia ja talvel lühikeste pükstega ning paljakäsi ringi jalutada aga kael ja ristluud peavad soojad olema. Harjumuse asi, näod meil kõigil ju talvel paljad aga kas keegi tunneb, et oi kui külm?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kui alla 10 miinuskraadi kukub, siis ikka tunnen küll, õigemini, tunnen, et ma enam midagi ei tunne, sest nägu muutub külmast kangeks, ja siis on veider olla.

      Kui on veel külmem, siis olen reaalselt tundnud, et silmamunad hakkavad külmetama. Prillid õnneks natuke aitavad.

      Kustuta
    2. Eee.... sa päriselt arvad, et nägu ei külmeta? Muidugi külmetab, väga külmetab, ülimalt ebameeldiv on, seetõttu ma külmakraadidega väldin õues viibimist. Olen proovinud buffi nn. röövlimaskina kanda, aga hingeõhuga läheb niiskeks ja härma, samuti ebameeldiv.

      Kustuta
    3. Inimesed on tõepoolest erinevad! Mul hakkab näol (õigemini ninal ja põsenukkidel) külm kui tuuline ja -30°C. Maski ei saa kanda, jäätub näkku kinni. Siis lihtsalt pööran näo natukeseks allatuult. Äkki mul peidus eskimo geenid löövad välja😁

      Kustuta
  9. No kohe kohe on tagasi ülimini seelik, mis on pintsakuga sama pikkusega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ehee..ma käisin niimoodi ülikooli lõpuaktusel..:) siis oli see okei :) :)

      Kustuta
  10. Ma igal kevadel imestan vanemaid prouasid (ja ehk ka härrasid), kes käivad pikkade mantlite ja saja salliga, kui on juba päriselt soe ja enamik rahvast on tänaval õhukeselt riides. Ehk siis vanus selgelt mõjutab külma- ja soojatunnet ja vanemad inimesed käivadki palju paksemalt riides. No on muidugi erandeid nagu isand Tom, ja ma ise ka.

    Mu lapsed lippasid ka südatalvel lasteaiast t-särgi väel koju (läbi õue, mitte autoga) ja kasvatajad lõpuks lõid sellele käega, et ah las minna siis. Haiged ei olnud nad peaaegu üldse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei arva, et ainult vanus mõjutab. Vanus muidugi KA, aga mina näiteks olen terve elu olnud totaalne külmavares - mul reaalselt on KÜLM alla 25 kraadises keskkonnas. Ja üks asi, mida ma salamisi kogu hingest vihkan ja avalikult kunagi tunnistada ei julge... see eestlaste igasuvine obsessioon "istume õues!" Kui seal õues ei ole just lauspäike ja 26 soojakraadi, siis mul on seal rämedalt külm lihtsalt niisama istuda. Jah, mul on madal vererõhk, aneemia, Raynaud' sündroom ja mingisugune imelik vastumeelsus liikuva õhu vastu, kõik korraga, ja ma ei saa sinna midagi teha.

      Kustuta
    2. Obsessioon :D Mul on samad meeleolud seoses teemaga "lähme randa".

      Kustuta
    3. Äkki on jahedataluvus kinni verevarustuses ja ainevahetuse kiiruses. Ma nimelt palavat ei kannata, rannas ikka varjus või kaelani vees. Ise ei viitsi googeldada, äkki notsu teab niisama?

      Kustuta
    4. Ei tea jah. Ma ise olen parasvöötme inimene. Ei talu ei kuuma ega külma.

      Kustuta
    5. ma ei usu, et see oleks nii lihtne teema, et ainult üks põhjus.

      Kohe lambist tuleb lisaks verevarustusele ja ainevahetuse kiirusele meelde kehatemperatuur. Loomuldasa kõrgema temperatuuriga inimesele tundub keskkond külmem ja vastupidi.

      (loomuldasa eri kehatemperatuuride näide: mul on sõbranna, kelle jaoks on minu normaalne temperatuur 36,8 juba sisuliselt palavik - ehk selge märk, et organism võitleb haigusega.)

      Ja mul endal on parajasti ealised iseärasused, mille tõttu võib mu kuuma- ja külmataju viie minutiga muutuda. Ma olen õppinud seda isegi ära kasutama: on jahe ega taha teki alt välja tulla? oota kuumahoogu!

      Kustuta
    6. või noh, kindlasti iga põhjus loeb, aga adekvaatselt saaks mingi parameetri mõju võrrelda ainult inimeste peal, kellel kõik muud parameetrid on sarnased. Nt sama laius, pikkus ja mass, aga ühel on palav, teisel külm: milline on nende verevarustus/normtemperatuur?

      (Laius ja pikkus loevad, sest sama kuju juures on väiksemal inimesel suhteliselt suurem nahapind, mille kaudu ta energiat kaotab. "suhteliselt"= iga ruumalaühiku kohta rohkem pindalaühikuid. Pisike karihiir peab pmst kogu aeg sööma, et ellujäämiseks küllalt energiat saada.)

      Kustuta
    7. ja keskkonnatemperatuuri taluvuse kohta olen mina näide inimesest, kes talub päris hästi nii kuuma kui ka külma. Mulle ei ole eriline probleem ei see, kui õues on +35 ega ka -20. Mõlemaga on omad jamad ja aastaaja vahetudes võtab harjumine aega, aga kui ära harjub, ei sega kumbki märkimisväärselt elu.

      Kustuta
    8. Jah+ ma lisaks veel ühest raamatust loetud viite uuringule, et inimene kohaneb.Põhjanaba vs kõrb

      Kustuta
  11. Eile hommikul tööle minnes õnnestus näha tütarlast pikemate poolde säärde ulatuvate spordisokkidega (no need valged ja triibuga 90ndatest). Seega vb uus mood on sääred-põlved paljad.

    VastaKustuta
  12. Minu noored on olnud kogu aeg kõhnad ja külmetavad. Isegi praegu kannavad veel pikkade pükste all retuuse või pikka auspesu. Ma pole kordagi pidanud võitlema, et soojalt riidesse pandagu. Neile lihtsalt ei meeldi külmetada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veab (vist). mul oma lapsega käis pidev võitlus, et ta ( minu standardite järgi) riidesse paneks

      Kustuta
    2. Just. Vist. Mu päris ilusa tütre üldine väljanägemine on nagu paadialusel. No vähemalt on tal soe. Elu on õpetanud mind võistluseid valima. Kui ta tahab välja näha nagu hobo (homeless Bob), siis mina teda takistama ei hakka. Mina nii ei käiks, aga tema pole mina. Poja riidevalik on tavalisem. Las nad olla nagu tahavad. Niikaua kui ei ürita oma valikutega tervist kahjustada

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!