Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 1. november 2021

pessimistlikult

Kõige nõmedam on see, et minu panusest pole olnud mitte midagi kasu.  
Ma olen olnud asjatult isolatsioonides, ma olen asjatult kandnud maski, ma olen asjatult vältinud kontakte, ma olen asjatult teinud vaktsiinid. 

130 00 inimest sai viimase süsti vähemalt kuus kuud tagasi. siia võib lisada need, kes olid hiljuti haiged ning liita juurde need, kellel on süstist  4-5 kuud.
Ja saame tulemuseks, et tegelikkuses on täna Eestis immuunsus ca kolmandikul.

Me oleme ühiselt maha maganud võimaluse saada stabiilne olukord vähemalt Eestis. 

Kui panna ühsikond täna lukku, eeldusel, et sellest nõudest kinni peetakse.
Vaadakem Lätit Kui on kadunud tunneli lõpus olev valgus, on väga raske panna inimesi tegema midagi vabatahtlikult. Eesti saab usutavasti täna ja praegu panna kinni nagu Lätis. Käskudega, sõjaväe ja politseikontrolliga.
Aga kinnipanek, see on venitamine. Anname haiglatele lootuse et ca kuu pärast muutub neil olukord rahulikumaks. Ja siis teeme uuesti ühiskonna lahti ja alustame järjekordse lainega?

Mulle järjest enam tundub, et täna oleme seisus, kus tuleb lihtsalt ära kannatada. Edasilükatud plaaniline ravi on täna reaalsus. Mitte midagi, mida me täna teeme või ei tee, ei muuda seda fakti.
Meil on nn katsepolügoonina olemas oma Ida- Virumaa. Vaatame, kuidas neil läheb, kui strateegiaks on valitud läbipõdemine. 

Lollid pidid ka kirikus peksa saama. Ju meil on seda siis vaja.

15 kommentaari :

  1. Viimane rida - ma olen päris palju sama mõelnud. Et ju me siis oleme ühiskonnana selle ära teeninud. "Rahvas väärib oma valitsejaid" variatsioon. (Sest ma ei arva, et valitsus oleks siin saanud midagi eriti teisiti teha.)

    VastaKustuta
  2. Vat see pessimism tuleb puhtalt sellest, et kui kõike teha omakasu eesmärgil. Eriti kui muututakse omakasu nimel libedaks, sõnaosavaks ja lahkeks.
    Tegelikult on valitsusel ka täiesti savi, sest nende töö on ettemääratud ja kuna euroliidust tulevad ressursid, siis nemad euroliidust tellivad ka muusika meie ainult vibreerime kaasa. Kui väga hulluks läheb palutakse sõjaväge kasutada ja riik lukku keerata, aga oma peaga ei tuleks see kõneallagi.

    VastaKustuta
  3. Briti asjapulgad olid äsja sunnitud tunnistama, et 36 miljardit naela maksma läinud testimine on maha vistatud raha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Riigil pole oluline kuhu raha visata, kas maha või õhku, maksud tulevad ikka tagasi.:)

      Kustuta
  4. Tegelt lihtsalt magas Eesti oma võimaluse maha. Kanada oli kevadel nadimas seisus kui Eesti nii vaktsineerimise kui nakatuvuse poolest. Siis võeti kasutusele äärmiselt karmid piirangud pluss survestatud vaktsineerimise. Nüüd naudime selle poliitika vilja: nakatuvus on langenud miinimumini, vaktsineeritus hakkab lähenema 90%'le, piiranguid vähendatakse järjest (ehkki maskikandmine siseruumides jääb kestma aprillini sõltumata epideemia arengust) vaktsineerimatute elu muudetakse nii ebamugavaks, et absoluutne enamus on oma põhimõtetele käega löönud. Elu paistab lill, seni kui drastiliselt uus tüvi välja ei tule. Kui tuleb on uue vaktsiini vastaseid oluliselt vähem kui enne - osa lahkunud ja osa omal nahal veendunud, et vaktsiinist ei kasvanudki saba taha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see on tõsi. Ma ise usun, et suurim viga, mis tehti oli suve alguses perearstidelt vaktsineerimise nn ära võtmine ja nn " suvel ei vaktsineerita ju nagunii" poliitika kasutamine + inimeste vähenenud ohutunne. Sellega lasti liga pikk vahe sisse.
      Oleks/poleks. Igal Eesti pereaarstil on nimistus 2000 inimest. Oleks tehtud hoolega, oleks augustiks olnud 100% ( teoreetliselt) kõik vaktsineeritud.

      Aga nüüd on nagu on ja siit on võimalik ainult edasi minna :)
      Ma ise olen hakanud korjama tuttavatelt, kes on nakatunud, statistikat vaktsiin/ millal sai/ veregrupp. Mu valim on pisut veel väike ( + lisanduvad muutujad, et kevadel süstiti nn jääkdoose ja vahepeal kuumutati ravimeid terviseameti laos), aga huvitavad trendid on.

      Kustuta
    2. Ja suuremas pildis võib lugeda see, mis Rainer Kattel kirjutas - "Kallase valitsus lõikab täna aastakümneid külvatud õhukese riigi vilju." Kui valitsev idee on, et vooruslik käitumine on igaüks enda eest, siis tegutsetaksegi enda eest ja omaenese tarkusest.


      Ma ei usu, et Portugalis või Norras on inimesed keskelt läbi kõvasti targemad kui meil, pigem on valitsevad hoiakud riigi ja ühiskonna suhtes teised.

      Kustuta
    3. Ma just lugesin Fbs üht kommentaariumit, mis oli põhimõtteliselt " ütle mulle väide ja ma leian vajaliku uuringu".
      Ehk siis täna on asi ikkagi liiga segane, et leida korrelatsioone, miks kusagil vaktsineeriti, miks seal mitte. Miks vaktsineeritud seal riigis haigestuvad aga seal mitte. Miks seal piirangud aitasid aga seal mitte jne jne. Muutujaid on liiga palju.
      Usutavasti saab pärast seda kõike ikka mitusada doktoritööd teha:)

      Kustuta
    4. Ma seda Kanadat nüüd eeskujuna võtta küll ei tahaks.

      Esiteks - jah, arvud on teil paremad. Samas olete te kaks aastat sisuliselt elamata olnud (kui ma õigesti aru saan.)

      Teiseks pole selge, kas rangus ja piirangud on siin millegi põhjus või ei. Teil ei ela kolmandik rahvast Putini propagandas ja mõjuväljas.

      Ehk siis ma oleks väga ettevaatlik riikide võrdlusega. "Meie tegime nii ja sai parem, järelikult oleks teie ka pidanud nii tegema" on väga kahtlane loogika.

      Kustuta
    5. Kauriga nõus.
      Ning Indigoaalasega. Just, muutujaid on liiga palju. Mitte et ma USA kuidagi koroona-eeskujuks tooks, jumal hoidku selle eest, meil on jamasid küllaga (kui te ei usu, küsige TT käest, ta oskab kindlasti une peal öelda, mis meil kõik siin halvasti on :)) aga USA tundub tänuväärne kasvulava uuringuteks teemal “miks mõnes (osa)riigis piirangud aitasid/aitavad ja mõnes mitte.”

      Meil leidub siin põhim. maskita osariike, kus ka vaxx% madal, aga elu käib enam-vähem normaalselt, ja osariike, kus piirangud ranged, vaxx% kõrge, aga asjad halvasti. Ja kõik muud variandid, mis nende 2 vahele mahuvad.

      Ning siis veel see tõsiasi, et näiteks EUs on piirid kinni (olnud), USAs (osa)riikide piirid lahti cov19 algusaegadest – ühesõnaga, mulle, mittespetssialistile tundub, et mingit ühest toimivat retsepti_selle_viiruse puhul ilmselt ei ole. Ilmselt ka ei tule.

      Kustuta
  5. ka etalonriigina välja toodud Taanis plaanitakse ilmselt varsti uued piirangud kehtestada. hiljuti ilmus ka kas Postimehes või Delfis artikkel, et võid koroonat, kas vaktsineeritu või põdenuna, põdeda uuesti, vist oli iga 16-18 kuu järel. mu meelest pole ka eriti räägitud sellest, mis saab, kui oled vaktsineeritud, aga põed koroonat, kuidas on nn pika covidi ja muude tüsistustega, kui tõenäoliselt sa need võid saada? pessimistlikult arvaks, et kui ei leita ravi või tõhusamat vaktsiini või hhaigus ei muteeru leebemaks, ongi meil kaelas viirus, millesse väga suur enamik jääb mõne aja tagant haigestuma. mis tüsistusi ja järelmõjusid see tekitab, ei oska arvata.

    VastaKustuta
  6. Ma siiski ei arva, et meie panus oleks olnud asjata. Pigem oleks seis veel hullem.

    https://www.err.ee/1608388718/kahel-vaktsiinil-on-kaitse-koroona-vastu-teistest-norgemaks-osutunud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oli väga hea link.
      Kuigi, minul on endiselt küsimus, kas mõju on põhjus või tagajärg st kas immuunsus pole veel saabunud või on juba lahtunud.
      Ning samuti on puudu lisadooside mõju st kas kogus polnud liiga väike.
      aga eks aeg annab arutust.

      Mu pessimism on pigem seotud sellega, et me lasime käest võimaluse akna, saada ühiskonnana järgmisesse etappi. Aga fakt on, et oleme globaalselt niipalju seotud, et kuniks kogu maailm pole saanud süstitud, seniks ei kao see ka mitte kusagile.

      Kustuta
  7. Ma ei saa inimlikult mitte kuidagi kaasa kiita lähenemisele “vaktsineerimatute elu muudetakse nii ebamugavaks, et absoluutne enamus on oma põhimõtetele käega löönud”. See ongi ju see, millest inimesed räägivad - sunniviisilisus, inimõigused, demokraatia. Kuhu see piir läheb? Kui mitmes õigusest ja seadusest me üle sõidame koroona egiidi all? Ja mis see eesmärk on pikas perspektiivis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesmärk minu arusaamise järgi on tervishoiusüsteemi suutlikkuse hoidmine ja ühiskonna avamine.
      Liis, milliseid alternatiive sa näed, olukorras, kus eestlased vabatahtlikult ennast ja ühiskonda ei kaitse, nii nagu seda teevad lääneeurooplased?

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!