Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 30. oktoober 2021

Kuidas püksid parajaks teha

Vahelduseks käsitöö nipinurk.

Teemad on õhus. Rääkisin sõbraga, pikk ja sale naine. Ja minu hämmastuseks on ka temal samad probleemid, mis minusugusel lühikesel. 

Ostis püksid. Liiga pikad. Mõõtis ja kaalus. Võttis end kokku ja läks teenusepakkuja juurde, et püksid parajaks teha. Seal samuti. Mõõdavad hoolega üle. 

Saab püksid kätte. Liiga lühikesed. 

Ostis uued. Mõtleb, mida teha. Ja siis meenub. Kuivati !! Pistab püksid sisse ja voilaa... Püksid enam vähem, õige pisut liiga lühikesed. Siis meenus auruti. Ja niimoodi kuivatades ja niisutades saigi parajad.

Minu püksid olid samuti liiga pikad. Kahjuks ma olen proffide usaldamiseks liiga laisk. Või tegelikult on tänapäeval sõna laisk asemel moodsam väljend, koroona... :)

Võtsin käärid ja.. liiga palju sai. Ostsin uued. Seekord mõõtsin enne seitse korda ja pigem vähem, põhimõttel. Sai okei.

Aga ega ma ju ometi ei viitsi servade palistamiseks õmblusmasinat riiulilt alla võtta. 

Meenus, kuidas lapsepõlves ema meie tutipaelu hargnemisest päästis... Tuli. 

Panin küünla põlema ja sulatasin servad siledaks. Tehtud.

Pole tänu väärt !

16 kommentaari :

  1. Heh. Mina õmblen oma laiakondilise abikaasa liiga pikki pükse - sest standardpikkuses mehed peavad kõik olema kiitsakad ja laiema kondiga mehed jällegi hirmus pikad, arvab rõivatööstus - lühemaks, keeran sääreotstest 5-10 cm sisse ja toimib küll. Sulatamine teksatüüpi puuvillase riide puhul kahjuks ei tööta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle sobis Mosaic S. Aga tänaseks on see ajalugu :( ja jääb vaid nentida, et ma olen nii unikaalne ja eriline et moetööstuse standarditega ei kohaldu :) Nii et elagu unikaalsus :)

      Kustuta
  2. Just proovisin jalga ja mõtlesin samuti, et löön äkki kodus käärid sisse. Esialgu jätsin veel ostmata, sest lisaks lihtsalt lühendamisele oleks vaja ka taljest sisse võtta. Pmst on püksid, mis on puusast parajad, muidu 2 numbrit liiga suured.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Proovi Petit mudeleid. Mul tütrele näiteks sobivad.
      Mulle kahjuks mitte.
      Ilmselt siin on koht, kus tänada nõukogude kooli, mis tüdrukud õmblema õpetas...

      Kustuta
    2. Kas see on mingi kaubamärk või pead sa silmas kehatüüpi "petite"? Seda viimast ma ei ole, ma olen enam-vähem harju keskmise kaliibriga, aga eri kohast on ümbermõõdud selgelt erinevad. Püksiehituses paraku sellega reeglina ei arvestata.

      Et puusast tuleb lahedasti (= nii, nagu mulle meeldib, et üldse ei liibu) ümber nr 44, aga vöö vahele mahuks sel juhul pool inimest veel. Pmst tahaks ma selliseid pükse nagu II maailmasõja aja naiste praktilised püksid - suuri ja lohmakaid, aga vööst parajaid.

      Kusjuures sellised tegumoed eksisteerivad ka tänapäeval ja ma isegi leian neid aeg-ajalt poest, aga nad on puha peened villased viigipüksid. Need ei ole igas olukorras praktilised. Ma tahaks sama kuju, mõõduka värvli külge volditud avaraid pükse, aga pestavamast materjalist.

      Kustuta
    3. Praegu müüakse niukseid laiu retropükse ka - osad on reiest kitsamad, osad ühtlaselt laiad. Ma just ühed ostsin, väga mugavad, kõik kohad mahuvad sisse. Ma olen peale vaadates küll üsna selline, kellele võiks kõik toodetud rõivad sobida, pikk ja sale, aga mul on loll komme käia jõusaalis ja lihast ehitada kohtadesse, kuhu rõivatootjate arust vist naistel lihaseid ei käi. Kusjuures ma ei ole selle lihase ehitamisega veel absoluutselt kuigi kaugele jõudnud, aga juba mulle ei lähe asjad selga. Pükstega on klassika, et esimene takistus on reied, siis tagumik ja kui need pükstesse mahuvad, siis tõesti tuleb vöökohta veel keegi lisaks võtta.

      Kustuta
    4. Kust ostsid, millest tehtud?

      Ma otsin ja otsin nagu emerson ja isegi kui parameetrid teoreetiliselt peaks sobima, siis on kangas liiga jäik või liiga sünteetiline vms. Ma tahan nimelt, et püksid absoluutselt ei takistaks, kui mul tuleb lambist mõte ossikükki teha ja seejärel kohe püsti hüpata. Et ma ei peaks ei üheks ega teiseks pükse kehitama.

      Puusaümbermõõt on mul midagi 105-106 ringis (ma iial ei tea, kas ma mõõdan õigesti), reieümbermõõt võib-olla sama palju, aga teisiti paigutatud - ja täpselt nagu sinulgi, trenni tehes suureneb. Vööümbermõõt 80 ringis. Jalad lühikesed, aga talje sealjuures üllatavalt kõrgel (mis tähendab ka, et ma tahan kõrge värvliga püksisendit). Ja ma tegelikult tahaks, et püksid mitte lihtsalt ei mahuks jalga, vaid tõepoolest lotendaks, ilma sealjuures alla vajumata. Püksseelik on pmst ideaalne püks, aga reeglina tehakse neid liiga suvisest materjalist, et talvel kanda saaks.

      Vbla on sul minu ees üks eelis: et jalad on suhteliselt pikemad.

      Kustuta
    5. Ostsin New Yorkerist (ma ostan kõik oma riided odavmoekettidest) ja materjal on polüestri, viskoosi ja elastaani segu (mul pole vähimatki aimu, mis see tähendab, ma ei huvitu rõivamaterjalidest absoluutselt). Aga mulle hakkas silma pmst kõikides poodides väga lai pükste tegumood.

      Kustuta
    6. noh, ma olen praeguseks päris mitmes (sh odavmoe-) poes pealtnäha avaraid pükse jalga proovinud ja jalas ei ole nad üldse enam nii laiad. vbla sul on lihtsalt leebemad nõudmised, nt ei ole tahtmist, et püks reiest üldse-üldse ei liibuks.

      Kustuta
    7. ja teine range nõudmine on tugev, aga samal ajal piisavalt painduv ja pehme trööbeldamismaterjal - velvet või puuvillane tvill vms. Mul kunagi vanasti olid sellised! seega ma tean, et sellised püksid on võimalikud, tahan veel!

      Kustuta
  3. Osad stretškangad on sellised, et algul oleks püksid nagu parajad, aga siis venivad püksid kandmise ja liigutamise käigus laiemaks. Kusagilt peab see laienemise ressurss tulema, enamasti tuleb see pikkuse arvelt. Ja ongi äkki need püksid, mis enne olid ideaalsed, liiga laiad ja liiga lühiksesed.

    Põletamine on huvitav mõte. Kas serv liiga kare ei jää? Ma küll saan ise püksisäärte palistamisega hakkama, aga lihtsalt huvi pärast küsin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See sõltub kangast. See konkreetne oli 60% polüester ja 40% viskoos ja jäi selline väike rull. Aga olen ka kardinat põletanud, mis ilmselt 100% naftast ja seal jäi teistmoodi.

      Kustuta
  4. Triikraud + peitpiste = kena tulemus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sõltuvalt tegijast :)
      Esimese paariga nii tegingi... Aga ilmselt oli nõel vale, niit vale ja mina vale. Kui pärast tulist kurja vandudes lõpuks valmis sai ja selgus, et liiga palju, siis on väga raske leida motivatsiooni uuesti korrata:) :)

      Kustuta
  5. Ma siin Nottsu kuulda võtsin, kaltsukast kohe õnneks õiges pikkuses skoorisin. See lühemaks tegemine tundub ikka raketiteadus küll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja nüüd ma ise ei leia.

      Kusjuures Humana veebipoes on tegelikult mitu paljutõotava välimuse ja kirjeldusega mudelit (vöö- ja puusaümbermõõdu erinevus 30+ sentimeetrit on just see, mida vaja), aga kuidagi imelik on ilma selga proovimata osta. Nad on kaltsukale kohaselt odavad, nii et raha poleks probleem, aga kui ei sobi, on jälle mingi ruumivõtja kodus juures.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!