Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 3. detsember 2020

#postapokalüptiline #mask ja haridus

 kevadel õnnestus mul kuidagi maskidest eemale jääda.

Poes ma ei käi, tellin kulleri. Ühistranspordiga ei sõida ja pittu ja


teatrisse praegu ei kipu. Kevadel toimusid ka kõik tööalased asjad netis. Ja nii saingi.

Nüüd enam niisama kodus vedeleda ei lasta, koosolekud siiski toimuvad. Maskidega. Ja ka juuksuris otsustasin ära käia, enne kui ptüi-ptüi, kõik jälle kinni pannakse. Maskiga.

Ja ma pean tegema suure kummarduse inimestele, kes sellega iga päev töötavad. Tublid olete. 

Mu esimene šokk oli, pidin peaaegu oksele hakkama, kui halvasti mu hingeõhk haiseb.. Peale esimest koosolekut guugeldasin, kuidas ja miks hingeõhku tuunida saaks ja leidsin hoopis teise artikli, mis ütles, et hoopis hiina maskid haisevad.
No vot. Vahetasin maski. Natuke parem on. Aga ma olen ju lõhnafriik, ja ka täesti tavaline sülje-hambaarsti aroom ajab mind iiveldama.

Aga jään ellu. Hoopis tõsisem probleem on, et ma ei näe. Ma olen proovinud kõiki nippe ja soovitusi. Surunud ülevalt ja alt, venitanud ja painutanud seda õnnetut maski, aga mu prillid on ikka udused. Ma saan teoreetiliselt aru, et inimesed ju töötavad. Maskide ja prillidega. Aga mul ei õnnestu.

Head on ka. Nägusid saab teha. Suu võib olla pärani lahti ja saab häbitult õhku ahmida. Ja peale pikka inventuuri-tegemist jahedas ruumis avastasin veel ühe plussi- nina püsib soojas...:) Ma tegelikult hääletaks ka kohustusliku rätiku poolt. Ei peaks kammima ja meikima :)


Kui ma kevadel plõksisin, et mida distantsõpe, mis selles keerulist, siis nüüd osalesin ühel (veebi) seminaril. Oli huvitav teema ja ... ma pidin ära surema. Ma sain aru, et on täiesti võimatu istuda tundide kaupa ja kuulata monoloogi. 
Et distantsõpe vajab hoopis teistsugust metoodikat. Ja ma kahtlustan, et enamik koole seda ei oma, ega näinud ka suvel vaeva, et seda välja töötada. Vabandust, kui liiga teen.
Iga veerandtunni tagant midagi interaktiivset- küsitlus, hääletus.... jne. Sellest on tegelikult juba räägitud, et virtuaalõpe rajaneb välisel motivatsioonil ja kustutab selle vähesegi sisemise õppimissoovi, mis lastel veel on. Aga teisiti ei saa. Monoloogi on raske kuulata ja pidada ilmselt ka. 

Ja seda enam. Aru ma ei saa, miks paljuräägitud õuesõpet ei rakendata. Just praegu ja nüüd oleks selleks ju ideaalne võimalus. Üsna vähe on õppeaineid, mida ei saaks õppida õues, liikudes. Ja need päevad, kui on külm ja kole, saavad lapsed kodus lugeda, teha referaate ja uurimistöid ja kodundust. Või pannagi tuimalt perioodiõpe ja see veerand on ainult kehaline, bioloogia-zooloogia, kirjandus, kirjandid, käsitöö, kunst, inimeseõpetus, uurimistöö, võõrkeeled. Ja alates kevadest siis kõik muu.

Ning mu teine kevadine ettepanek. Saadetagu need gümnaasiumilapsed ometi õppelaagritesse. Üürivad mõne puhkekeskuse, motelli. 3-4 nädalat üks seltskond, õpivad, magavad, pidutsevad...
jah usutavasti pole pereinimestest õpetajad nõus kaasa minema, aga võimalus ju tudengitele praktikaks. Nii nagu" meie ajal", malevas ja pioneerilaagris. 



20 kommentaari :

  1. Mul on ka olnud hetki, mil iga hingetõmbega lähevad prillid uuesti uduseks. Kuni sisse hingan, udu hajub, aga väljga hingates... pfff. Aitab ninapealse traadi optimaalsesse asendisse saamine, aga keha veel ei mäleta, milline see optimaalne asend on...

    Mind ootab tuleval nädalal ees veebis toimuv ümarlaud. Keskkonnas, mida meil tööl pole vist mitte keegi mitte kunagi kasutanud. Palju õnne meile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kui midagi muud, siis see aeg annab küll väga põnevaid kogemusi.
      Uued ellujäämisoskused :)

      Kustuta
  2. Nüüd, kus gümnaasiumi"lapsed" saadeti sundkorras koduõppele, käib mul üks kodanik vabatahtlikult koolis õppimas! Talle meeldib ja õpetajatele meeldib ka, vähemalt õpib, kui igavleb niisama kodus. Ausalt, ei uskunud oma silmi ja kõrvu kui kuulsin, kuidas talle nüüd koolis meeldib.

    Prillidest - sama häda - head lahendust ei ole pakkuda.
    Müts, prillid ja mask - tunnen end kui kubujuss, ei oska keerata ega pöörata, kõik on rullis ja häirib. Väidetavalt pidavat 2-3 nädalaga harjuma kui pidevalt kanda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle peale ei tulnudki. Südames loodan, et äkki ikka käis "klõps" ja toimus murranguline muutus.

      Kustuta
  3. Kui ninapealse traadi kohendamine ei aita, võib proovida maski ääre/traadi all kasutada õhukest paberist salvrätikut. Seda, paberi oma, millesse tavaliselt nuuskad. Väikesest ribast piisab.

    VastaKustuta
  4. Mul on prillidega toiminud selline kombo nagu traat + prilli ja näo vahele litsutud maskiserv. Ja soojas ruumis on lihtsam. Kui külmast sisse tulla, kulub natuke aega, et prillid üles soojeneks ja udu hajuks, see aeg käin ilma ringi.

    Hingeõhust: minu arust ei ole asi ainult maski enda haisus. Minu arust on küsimus selles, kas mask lubab suud maigutada. Kui ta on liiga väike (st kipub suud liigutades eest lipsama), siis jääb suu maigutamata ja läheb vastikuks. Ma arvan, et see on seotud süljeeritusega - vähenenud süljeeritus pidi olema põhjus, miks pärast magamist on suu päkapikke täis. Ja maigutamine suurendab süljevoolu. Kui mask sunnib näo liiga liikumatuks, oleme oma suu justkui ärkvel peast magamisrežiimi pannud.

    Igatahes olen märganud, et suuremate-katvamate, seega rohkem miimikat lubavate maskidega on lõhn parem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. huvi pärast võid ju eksperimenteerida, kas maski taga sihilikult maigutades ja aeg-ajalt hambaid limpsides jääb paha lõhn tulemata.

      Kustuta
    2. tegevust järgmiseks koosolekuks....:) :)

      Kustuta
  5. Ma räägin kõigile aastaid - kontaktläääääääätsed! (See 1% elanikke, kellele need ei sobi, on erand, las nemad olla.)

    Koolid ja koolkorraldus - täiega nõus sinuga. Haridusmin-il ja -ametil oli põhimõtteliselt võimalus haridusuuendus PÄRISELT käima lükata. Õppekavad kiirkorras üle käia, sitt (vabandust, aga) välja rookida, metoodika muutmisega pihta hakata. Euroopa paiskas riigile raha nagu tuletõrjevoolikust - kui HM oleks öelnud, et meil on plaan, andke sada miljonit ja teeme ära, siis nad oleks saanud kah. Sajandus võimalus!! Aga neil polnud plaani. Selle asemel lasid omal ministri lahti. Head sead, ausalt.

    Mitte ÜHTEGI loengut ei kuula keegi üle veerand tunni. Ka klassis mitte. Ammugi nets. Minge võtke mõni vähegi normaalne loengupidaja - tedx vms. Ma olen sel nädalal üle kaamera kaks loengut pidanud ja homme tuleb kolmas, ja ma räägin maailma kõige igavamast teemast "küberturvalisus", ma tean küll. Nii et ka siin sinuga nõus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Võtke loengupidaja" fraasi mõte oli, et minge kuulake mõnda normaalset loengut, olgu netiajastu oma või konvekal kohapeal peetud, ja jälgige, kuidas ta audientsi kaasab. Mitte, et asendage kool tedx'iga. :)

      Kustuta
    2. ma ausalt öeldes arvasin, et progresseeruvate klaasidega prille ei saa läätsedega asendada? aga peaks uurima.
      siiber on tõesti. Ka niisama.
      Lõigata ei saa, kuna seis pole stabiilne. ja tundub, et see ongi mu saatus :)

      Kustuta
    3. Ära oleta negatiivseid asju.
      Käi Lensis ära ja saad päriselt teada.

      Lõikamine on nõrkadele!
      (Nõrga miinusega kodanikele noh.)

      Kustuta
  6. Mask ja prillid on mul ka teemaks, isegi ruumis läheb uduseks, aga koolis olid need kõige labasemad sinised kah. Ja mask läheb mul kogu aeg silma. Plaanin nüüd soetada korduvkasutatavad ja loodan, et need on paremini fikseeritavad. Õnneks ma käin nii vähe väljas, et need hetked kannatan välja. 3 pikka päeva koolis oli raske.

    Muuga täiesti nõus, paaritunnise koosoleku ülesehitamine nõuab oskusi. Et oleks kaasatud kõik grupid ja tähelepanu püsiks. Muidugi kui teemaks on potensiaalsed koondamised, siis püsib kõigi tähelepanu 100% kõnelejal kuni veebikõne lõpuni :D
    Õpilaste puhul kahtlustan, et ega seda täit tähelepanu pole vist koolis ka kerge hoida. Nutielu on meie aju ära hellitanud. Ma olen ise ka suht sõltuv telost, aga koolis selle vähemuse osas, kes telefoni lennurežiimile paneb pikaks päevaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. hea näide muidugi, koondamised :)
      mis tegelikult tähendab ka laste suhtes seda, et kui jutuks oleks noori huvitavad teemad- seks, sõbrad, suhted.. oleks tähelepanu garanteeritud?! :)

      Kustuta
    2. Anekdooti tohib rääkida (kirjutada)?

      Kustuta
  7. Paarkäsitöölist on tegelenud tootedisainiga ja teinud riidest maskid prillikandjatele, mis väidetavalt ei aja prilliklaase uduseks. Vähemalt testkatsed prillikandjatega on seda tõestanud.
    Endal kaht erinevat tüüpi riidemaskid,käsitöölide tehtud 3-kordsega on parem hinagata kui poest ostetud 3-kordsega. HAiglas antavad ühekordsed on mulle ebamugavamad.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!