Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 26. aprill 2013

Tark ja alamakstud. Testidest veel

Juhtusin lennujaamas kogemata nägema Forbese palgaülevaadet ja sain teada, et olemaks palgaga minu valdkonnas ja tegevusalal keskmisel tasemel, peaks mu palk tõusma 2 korda.
Nojah. Miks naised saavad vähem palka kui mehed.

Istusin masendunult arvuti taga, soovides, et midagi muutuks ja sain kõne. Helistati personaliotsingufirmast ja kutsuti kandideerima ühel konkursil.
Jah, ütlesin ma, muidugi. Et järgmisel hetkel kahetseda- selgus, et pääseda austavale vestlusele tööandjaga, tuleb enne läbida testid.
Ma ei usalda tööandjaid, kes valivad personali testide põhjal.
Olgu, ma pole ammu töövestlusel käinud, huvitav ju.

Selleks, et kvalifitseeruda, paluti täita vaimsete võimete test. Ausalt, mul oli tahtmine visata pliiats nurka, püsti tõusta ja minema kõndida. 
Et siis mis mõttes pean MINA lahendama matemaatikaülesandeid. Mina?? Matemaatika?? Ülesandeid?
Ma arvan, et nii nagu täiskasvanud inimene on välja teeninud õiguse mitte  pilutada ja hüpata üle kitse. Nii on täiskasvanul ka põhiseaduslik õigus unustada matemaatikavalemid niipea, kui ta on sulgenud kooli ukse. 
Aga uudishimu sai võitu
Tulemus oli veelgi jahmatavam. Neiu, kes üritust läbi viis, tõi arvutist väljaprinditud andmed ja mainis leebelt- ja näe, matemaatikat te veel kartsite.
Matemaatika eest sain 95 punkti ja sõnalise eest 80 (!!! kas mu blogi on NII vigane??) nagu wtf. Eksole. Jätsin targu mainimata, et mateülesannetest 3 tegin ma proovimise- katsetamise meetodil, kuna mu aju kõvakettal on küll info, et tundmatu leidmiseks tuleks koostada võrrand, aga fail selle kohta, kuidas võrrandit lahendada, on kustunud.

Testi tehes meenus mulle vähemalt 3 inimest, kes teeksid testi lõdva randmega ning minust kolm korda paremini. Kas nad on minust 3x edukamad? Ok, kaks neist on alles koolilapsed,
aga fakt, et mu senise tööpõlve jooksul pole juhtunud veel kordagi, et peaksin lahendama mitme muutujaga võrrandeid või otsima segipaisatud tähtede seast õigeid sõnu...
selleks, et olla edukas, ei pea olema tark. Piisab kui olla ilus:)


Mul oli kunagi üks kolleeg. Väga tore inimene, aga kehv töötaja- saamatu, aeglane, ebakompetentne jne. Aastaid hiljem ühes teises firmas saime teada, et meile tuleb uus töötaja. Inimene, kes sooritas kõik testid maksimumpunktidele. Ooo?... olime kõik põnevil, ja siis saabus seesama kutt. Et katseaja lõppedes lahkuda....

Isiksusetest andis veelgi naljakamad vastused. See juhtus olema nüüd see päev, kui ma olin pigem ekstravert.
"jätate oma arvamuse sageli välja ütlemata" ning järgmisel real " väljendate oma arvamusi ka siis, kui need teistele ei meeldi"
"Tõenäoliselt meeldib teile olla liidripositsioonil", aga ka "ei tunne vajadust teisi inimesi suunata ja juhtida" ja samas vaimus edasi,
Ükskõik
Õige vastus oleks olnud - vihane, ülbe ja ülekoolitatud.

Sinna firmasse ma tööle ei läinud, kuna me ei saanud tingimustes kokkuleppele.
Nagu ma ütlesin, ma ei usalda firmasid, kes hindavad inimesi arvutiga ja testide põhjal:) 

8 kommentaari :

  1. Emmm... mulle muidu täitsa meeldiks teste teha, aga need testid peaksid ikka tulevaste ametiülesannetega kooskõlas olema. Mis mõttes segipaisatud tähtede hulgast uusi sõnu? Mida see annab? Mis ametialal on vaja lahendada mitme muutujaga võrrandeid ja samas olla sõnaosav?
    Oleks siis küsitaks sünonüüme, vms...

    Sinu blogi on väga hästi, heas stiilis kirjutatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. see oligi vaimsete võimete test st mitte mingi erialaga seotud, aga lihtsalt testimaks kas oled piisavalt nutikas, et üldse tööd teha:)

      Kustuta
  2. Näe, tule kirjuta siia ka midagi: http://kirjutamise-abc.blogspot.com/2013/04/parim-avalause-maailma-halvimale.html

    Muide, kas sa tead, et sinu blogi teeb aegajalt krõmpsuvat häält ? Ma pidin kõlarid välja lülitama, et su lehekülge lahti hoida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ehk on see lammas, kes krõmpsutab....? Vabandust:)

      Kustuta
  3. Ma kandideerisin kunagi riigiametisse samuti vaimsete võimete testi ja isiksustesti alusel. Vaimsete võimete tulemust mulle kahjuks ei avaldatud aga isiksusetesti tegin küll niimoodi, et vastus tuli enam-vähem sarnane Sinu omaga...Igatahes sinna tööle ei sobinud ma absoluutselt ja lahkusin ka mõne kuu pärast. Isiksusetestiga oli veel see häda, et leidus küllalt inimesi, kes vastasid nö sotsiaalselt soovitud viisil.
    Haa! Ma ei pannud ka lammast tähele ja maadlesin ükspäev pool päeva probleemiga, et kuskil miskit krõmpsub, ilmselt oli Sinu blogi lehekülg lahti...Huvitav, kas minu hamster ka mingit häält teeb? :)

    VastaKustuta
  4. Ooo, lammas! Nüüd ma siis saan aru.

    VastaKustuta
  5. Isiksuse testide puhul on enamasti suht lihtne vastata mitte tõepäraselt vaid just nii nagu küsijad ootavad, Eks ka seepärast tuleb neid 100% tulemusi kuhjaga :) Aga eks testimise idee on ilmselt lihtsalt teha esimene sõelumine, et absoluutselt mittesobivad välja jätta. Kokkuvõttes on määrajaks ikkagi vestlus, mistõttu eelis neil kes oskavad õieti hinnata küsitleja eelistusi ja neile vastavalt käituda. Harva kui koha saab inimene, kes selleks kõige sobivam, pigem see kes hea suhtleja.

    VastaKustuta
  6. Algul ma ei saanud sellele anekdootlikule situatsioonile hästi pihta, aga lõpuks selgitasid sa asja ära. Nomuidugi, tegu on konkursiga riigiametisse, seal on kõik võimalik. Alamakstud ja üleharitud riigiametnik Eestis on ka muidugi omaette teema :P

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!