Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 29. november 2011

Korter on aus ja hea

Kas mäletate, kuidas tekkisid eliitkoolid? Ajaleht x avaldas lõpueksamite pingerea, teised ei saanud maha jääda. Kes ees oli eliit, kes taga see paha.
Ma vaatan hämmingus EPL uut aktsiooni- "mägedest saavad getod".
Mina elan ka mäel. Aastaid 5 tagasi, allusin ühiskondlikule survele ning alustasime projekti- "kõik elavad oma majas või vähemalt uues korteris, meie tahame ka". Järgnesid väsitavad nädalavahetused uusprojektide kliendipäevadel. Et tõdeda. Meil on täna parem. Mul on valgust, avarust.

Miljardivaade merest vanalinnani. Köök on eraldi ja vannituba ja WC samuti. Mu aknad ei lõppe vastu põrandat ning tubadesse mahub peale voodi ka kapp ja laud. Torustik, koridor ja lift on renoveeritud ja ühistu koosneb sotsiaalselt aktiivsetest ja maksejõulistest kaasmaalastest. Mul on jalutuskäigu kaugusel 4 poodi ja 2 kaubanduskeskust, kool, polikliinik, lasteaed, ujula, raamatukogu, järv ja meri. Park ja rannapromenaad kus jalutada, sportida ning tasuta parkimiskohad. Suurepärane ühistranspordiühendus linna teiste osadega. Mitmed suuremad tööandjad ning TTÜ oma kena ülikoolilinnakuga. Isegi kõrgharidus kodu lähedal..:) Mul pole küll tomatipeenart, aga ma ei pea riisuma, rohima, lund lükkama, niitma....
Selge, et mul on vedanud ja tegelikult on ka suurepäraseid uuselamuid (kuhu mul tookord ei õnnestunud jõuda) ning mitte nii suurepäraseid mägede kortereid.

Artiklite autorid toovad põhjenduseks tolleaegset ehituskvaliteeti, et siis väidetavalt on magalate best of kohe-kohe läbi ja nad kukuvad  kokku nagunii. Ja paljude riikide kurvad kogemused, kuidas pärismaalased kolivad (kuhu??) kesklinna või linnast välja ning magalates elavad vaid maksejõuetud etnilised tüübid. Ning väidetavalt rahvastiku hoogne vähenemine versus uute korterite arv tulevikus. Ehk siis kuna uusi on nii palju tulemas, pole põhjust vanas majas elada. Ning praegu hoiab 54 (viitkümmend nelja)% kodanikest nende praeguses "nõmedas" elukohas kinni vaid rahapuudus.

Et kui oleks raha, siis läheks... kuhu? Parkimisprobleemidega ja kaubanduseta Piritale? Vee- ja lasteaia-koolikohtade probleemidega Viimsisse? Mitte väga turvalise keskkonnaga Koplisse?  Lärmakasse ja CO2 rikkasse kesklinna? Ma ei taha sellega öelda, et nimetatud elukeskkonnad oleks kuidagi halvad- nagu öeldud, igal kohal oma plussid ja miinused. Igaühele oma, vastavalt väärtustele, rahakotile ja soovidele.

Linn, muuseas ongi sellepärast linn, et siin elab palju inimesi ning kõrged majad on sellise hulga inimeste paigutamiseks üks optimaalsemaid lahendusi. Keegi neist tarkadest kritiseerijatest pole ilmselt nõus ka perspektiiviga, et Tallinna magalad lükatakse maatasa ning kõik hakkavad elama individuaalelamutes lõputult laiuvas valglinnas...

Tegelikult pole mul mingit soovi ega põhjust  õigustada või õiendada selle üle, kus on parem elada. Kirjutan seepärast, et täna ilmus samal teemal järgmine artikkel ja ma tunnen kuidagi vastikut paralleeli esiti nimetatud eliitkoolijamaga. Mis lõppes teadagi pauguga.

Eitamata, et elamufondi hulgas on amortiseeruma hakkavaid maju ja majadeblokke, kus ehk väga meelsasti enam ei elata. Nõus. Aga siis võikski tegeleda nendega, mitte lajatada poolele Tallinnnale, et sõbrad, viimane aeg on kolida- tegemist on kohe getoga.
Mõned artiklid veel ja küll see hakkab. Paanika, hirm.

Kelllele see vajalik on? Kinnisvaraarendajatele, okei. Majandusele, et raha liiguks- samuti okei. Aga nii suuremas plaanis- hektarite kaupu mahajäetud maju suurepärase taristuga piirkondades??

Kas ajakirjanikud ikka üldse ei mõtle?

7 kommentaari :

  1. Pean oma elukutse tõttu tihti ajakirjandusega suhtlema ja kahjuks ka tõdema, et tänapäeva ajakirjanikuhakatiste jaoks on kõik, mis asub Maakri tänavast kaugemal kui väike jalutuskäik, ongi perifeeria ja mis seal tegelikult toimub,nad ei tea ega tahagi teada.

    VastaKustuta
  2. Ajakirjanike haritust ja silmaringi ei maksaks tõesti üle hinnata :)

    VastaKustuta
  3. Kampaaniad on kampaaniad on kampaaniad.
    Samamoodi on enne jõule laenukampaaniad ja pärast jõule laenunõustajakampaaniad.
    Elame kampaaniaajastul.

    VastaKustuta
  4. Nii, nüüd võib ka öelda, et lugejad ei mõtle. Teie sealjuures. Kiidate aga oma korterit viitsimata mõelda laiemas plaanis.

    Esiteks - artiklis oligi juttu mägede korteritest laiemalt. Kui Teil on meeldiv ja suuremat sorti korter, on see suurepärane. Paraku on suur osa mägede korteritest aegunud ruumiprogrammiga, halva insolatsiooniga, lisaks parkimisprobleemid, kehv haljastus jne.

    Teiseks - artikkel räägib 30-40 aasta kaugusel olevast tulevikust. Nii et siinkohal tasub Teil mõelda, kas Teie korter on ka siis veel atraktiivne? Elamute valik on kasvanud (sealhulgas korruselamud! artiklis ei olnud kusagil kirjas, et nüüd ehitame mürinal ainult eramuid) ja kui atraktiivne Teie vananenud majas asuv korter on? Mis on müügiargument, kui Teie vbl 60 aastat vana korter konkureerib siis 20-30 aastat vanade majadega, kus on juba katuse all parklad jt mugavused?

    VastaKustuta
  5. Ok,mul on nyyd piinlik,et mu jutu mote kaduma laks... Ma ju ei eita,et
    teema on oluline, ma taunin lahmimist ja paanikatekitamist. Milline on siis eesti omanikeyhiskonnas variant B? Kuuldavasti oli hiljuti samal teemal visioonikonverents. Moni sealkuuldud idee voi mote oleks artikli pohjana naiteks abiks olnud, voi kuidas?

    VastaKustuta
  6. Ma pean väga reaalseks, et magalarajoonid jäävad järgnevate dekaadide jooksul tühjaks, aga seda mitte põhjustel, mida käsitleb artikkel, vaid seetõttu, et laenupõhised sotsiaalse heaolu riigid on hävimas ning ka energeetikat ootavad tulevikus suured raskused, ainuüksi kaugküte kui selline kukub lihtsalt läbi ja kas ning millised lokaalse kütte võimalused on reaalsed, sh ka rahaliselt kui majandus omadega päris p...ses on, seda ma küll ei tea.

    Igatahes pean ma neid nn magalakortereid lõksudeks, mida mitte mingil juhul soetada ega omada. Üürida muidugi võib, see ei sega mobiilsust ega hävita vara. Oleks mul mõni magalakorter, katsuks ma sellest vabaneda, kuni see veel likviidne vara on (ilmselt veel aastaid).

    VastaKustuta
  7. No minu jaoks vahet pole. Panen ukse selja taga kinni ja olen omas kodus. Siis pole enam oluline mis väljas on.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!