Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 19. juuli 2010

Keskerakonna võidu valem

Juhtusin pühapäeval kuulama Samosti ja Muuli saadet ning mul hakkas paha. See saade oli niivõrd Reformierakonna poole kaldu, et isegi minusugune apoliitiline tegelane sai järsku aru, miks inimesed valivad Keskerakonda. Kaastundest.
Ma kuulan seda saadet üsna juhuslikult ja seepärast ei tea- võimalik, et mõni järgmine saade ülistab samas mahus KE? Ning muidugi on erameedial õigus olla sobivale poolele kaldu. Mõnikord, oma sado-maso perioodidel kuulan ma Kukust Vox Populit. Ka seal ei varja saatejuhid oma irooniat ja skeptilisust Keskerakonna suhtes.

Kusjuures, ma usun isegi, et ajakirjanikud teevad seda alateadlikult. Nagu hiljuti teemaks olnud võrdõiguslikkuse uuring lasteaias, kus kasvatajad "kes absoluutselt ei eelista poisse" vaatasid hiljem suu ammuli videod, kust oli näha kuidas poisse poputatakse ning tüdrukuid inimesteks kasvatatakse. See (st siis Keskerakonna halvustamine) on meil lihtsalt nii veres sees, et me isegi enam seda ei märka?


Üks avaldustest oli (mälu järgi)
- "vähemalt võib Reformierakond kirjutada valimiste eel "Tehtud" (jutt siis võidukast eurost).
-(irooniliselt)Otoot, kas see polnud teise erakonna teema.
-(veendunult)Jah, oli vist küll- aga nemad ei saa seda enam kasutada, sest nende poolt pole ju midagi tehtud."

Teate, on küll. Näiteks Nõmme turg ja RAM promenaad, kui mainida esimesi meeldetulnuid. Ma tean, et ametlik retoorika ütleks selle peale- aga see ongi nende kohus, mida nad tegema peavad ning ironiseeriks, kuidas ma olmepoliitikasse takerdun.
Isegi mina, kes ma pole Keskerakonna valija, ei saa aru, miks on linna raha eest erakonna propaganda tegemine, töökohtadega hangeldamine jne suurem patt kui näiteks siiani tegemata haldusreform, energeetikastrateegia puudumine, masendav vaesus ja töötus ning äpardunud digiprojektid. Miks teede korrashoid on "elementaarne ja iseenesestmõistetav töö" aga näiteks euro saabumine meeletu saavutus?

Milleni ma jõuda tahan- inimesed armastavad ohvreid. Mida rohkem KE kotitakse, seda rohkem on neil toetajaid. Ma ei tea psühholoogiast suurt, mistõttu ei tea arvata, miks see nii on.
Alateadlik meis kõigis pesitsev vastuhakusoov valitsevale klikile? Eesti demograafiline profiil, kus suurem osa on empaatiavõimega naised, kes hüljatuile kaasa tunnevad?
Viimane põhjendus tegelikult ei päde- kui tuua näiteks kasvõi superstaarivõistlus, kus kolm hooaega on tõestanud, et publiku lemmikuks saab noor, keda Raud kõige rohkem kotib. Ja võta või kristlus, kus heroiseeritakse märtrit (mitte võitjat)... Ju see siis on inimese loomuomane vajadus kaitsta nõrgemaid?

Kirjameedia on natuke rohkem tasakaalus. Kuigi, ka seal kumab sama hoiak läbi. Nt Rein Sikk EPLs käsitleb probleeme rohujuure tasandilt, mis tegelikult pisendab ja muudab küsimused vähem tõsiseltvõetavaks. "Loll rahvas" ju ikka viriseb. Vaja oleks autoriteete, mis tekitaksid tasakaalu.
Ma saan aru, et järgnev on üleskutse manipulatsioonile, aga natuke võiks ajakirjanikud sel teemal mõelda.

Erinevalt Samostist ja Muulist arvan ma, et Rahvaliidul lähevad valimised hästi. Naised saunas rääkisid, et Kilk oli Keskpäevatunnist minema kupatatud, kuna olevat liigselt Rahavaliidu uute ärkamisse uskunud. Uus peksupoiss on leitud. Jou, rahvas, aidakem kannatajaid...:(

6 kommentaari :

  1. Samosti ja Muuli saade ei ole "erameedia" - Raadio 2 on täiesti avalik-õiguslik raadiokanal.

    VastaKustuta
  2. Eh... Mina olen kyll ammu arvu saanu', et mingit vahet es ole - kõik partei' omma ytesugutse.
    Laske kesikud võimule ja keeravad riigi sammamoodu peppu nigu kehvormikad vai IRL... Vai nigu praegalt kiluliina juba umadega nässu om keerand.

    VastaKustuta
  3. Väga asjalik jutt.
    Ent mulle tundub, et kui miski, siis mitte tehtu/tegemata jäänu ei ole see, mis ühele või teisele poole kallutab või iroonia esile kutsub.
    Reformierakond ei ole kunagi eriti hiilanud üle piiride mineva retoorikaga - nende kraesse saab ajada feilimise mõnes valdkonnas või rumalad kommentaarid selle kohta.
    KE kasutab täiesti vastuvõetamatult nüri retoorikat ja mulle tundub, et see on, mis peamise vastumeelsuse tema vastu esile kutsub, aga mingil ahastamaajaval viisil tekitab ka paljus poolehoidu.
    Aga ma olen ammu sellest loobunud mõtlemast ega isegi apelleeri enam objektiivsusele, kui erakondade või poliitika teemadel sõna võtan. Halb kodanik jaa, aga kamoon, minuga ei ole ka väga arvestatud kogu seda sõgedat propagandat tehes.

    VastaKustuta
  4. No kui Nõmme turg tuuakse vastukaaluks eurole, siis... siis ilmselt oli paha suurest alkoholikogusest, mitte raadiosaatest.

    VastaKustuta
  5. Jep, mis teha - nii see kord juba on :D

    Euro tõi reff - töötud tekitas ülemaailmne majanduskriis.

    Nõmme turu tegi kesk - teed sõitis auku riik ja ülemaailmne majanduskriis :D

    Ja just sedasi see eluke veerebki eestimaal.

    Enne valimisi räägitakse, kuidas iga suvaline joodik peaks valima, et küll siis hakkab elu õitsele jne. Kui hääled loetud, siis kogu või 100 000 häält, ei koti kedagi, miski :) siis on siht silme ees, raha tuleb, villad kerkivad.
    Vahest mõtlen, et võiks ju lambakari veidi areneda, aga ei - piisab veidi sinimustvalget lehvitada, rääkida kodanikuks olemisest ja juba ongi hordid kepseldes kastide manu ja valivad sama reha, mille otsast saadud muhk veel tulitab.
    Aga no kuna meil on ikkagi VABA :D:D:D RIIK :D:D:D, eks siis ongi kõik hästi.
    Eks me kõik oleme valinud endale - kes 100 000 kuupalga riigiteenistuses, kes töötuse :)

    Nii hea, kas pole ;)

    VastaKustuta
  6. Reffide suurim viimane feil ja retoorika oli ju see kriisi eelne pea liiva pistmine.
    Kuidas herr minister rääkis naerul näoga, kuidas kõik on korras -seda umbes pool aastat.
    Selle asemel, et midagi teha - oleks ehk 100 000 töötu asemel neid ntx 50 000.
    Ma arvan, et oleks tal need 50 000 häält ka urnis.
    Aga jah, eesti poliitika peamine viga on ikka see mälu lühidus :D ja samas saab ju öelda :D euro tõime ikkagi ära.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!