Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 14. jaanuar 2010

Kurb lugu

Eile Ringvaates näitas kaadreid Kohtla-Järvelt, kus inimesed elavad kortermajades, kus vesi ja küte välja lülitatud. Seinad jääs, akende ees tekid.
Masendav.
Kõige nukram, et mingit lahendust nagu (vist) polegi.
Totras seisus on eelkõige need, kes senini maksnud, aga kuna ühistu on võlgu, siis pole ka neil sooja ja vett. Väga loogiliselt tekiks ju selles olukorras trots- miks siis üldse maksta ja nii see võlglaste arv ja summa järjest suureneb.
Müüa korter maha ja kolida mujale? Kes tahab osta K-J korterit majas, kus puuduvad teenused? Samuti on selle korteri väärtus ka muidu ilmselt olematu, et lubada müügist saadud raha eest uut elukohta mujal linnas.
Inimesed, keda küsitleti lubasid kirjutada presidendile. Riik aitab. Ilmselt aitabki, sest muuta kogu linna elanikud kodututeks pole ju lahendus. Ja ei pea ka kapitalistist soojaettevõte tegelema heategevusega- see pole tema ülesanne.
Paraku algab sama asi uuel aastal uuesti, sest loota, et K-J tekiks vahepeal juurde töökohti, kus need inimesed saaksid raha teenuste eest maksmiseks juurde teenida... ulme. Kahjuks.
Sotsiaalne katastroof?

5 kommentaari :

  1. Piisab ühistu kohta ühest joodikust, kes ei maksa ning kelle arved suurenevad kuust-kuusse. Isegi kui kõigil ülejäänutel on töökohad ja raha OMA arvete maksmiseks pole põhjust kahtlustada, et nad tahaksid hakata ka alkohoolikust parasiidi arveid maksma. Üks kord sotsiaalabi korras nö ära maksmine ja joone peale aitamine lõpeb teatavasti viinaninade õpitud abituse sündroomiga.

    VastaKustuta
  2. just. Seda ma mõtlengi.
    siinkohal ainult saatust tänada, et mul normaalsed (loe:maksejõulised) naabrid on.

    VastaKustuta
  3. Joodikute kohta ütles mulle kunagi KÜ liidu jurist, et lõpetage see pidu kohe ja tõstke välja.
    Omaette teema on pikaajalised töötud, kellel tõesti pole sissetulekuid, et makse maksta.

    VastaKustuta
  4. USA külmemates osariikides kehtib niisugune reguatsioon, et kui välistemperatuur langeb alla teatud kraadide (vist oli kaheksa kraadi või nii), siis kütet välja lülitada ei tohi. Arve maksmatajätmine on küll probleem, kuid mitte nii suur probleem, et selle eest surmanuhtlus määrata. Kui tahad küttest kasu teenida, siis pead olema valmis teatud riske võtma.

    Reaalselt, ma arvan, et niisugusteks puhkudeks peaks olema küttekorraldus kohaliku omavalitsuse või riigi käes, esiteks. Teiseks, lisaks omavalitsuse tuludele isikutelt peaks olema tasandusprotsent, mis tähendab, et rikkamad omavalitsused maksavad teatud summa regionaalfondi, mis korraldab siis just selliseid vaesemaid omavalitsusi, tagades, et inimesed külma käes ära ei sure. Sest ega Tallinnale ei ole ka kasulik, kui inimesed Kohtla-Järvel külma käes hinge vaaguvad ja siis tulevad viimases hädas Tallinnasse näiteks varastama. Rääkimata solidaarsusest ja inimõigustest, muidugi.

    Kolmas asi on veel see, et regionaalpoliitika ja see rahastus peaks sisaldama endas ka loomulikult soodsama ärikeskkonna loomist vaesematesse kantidesse, näiteks investeerides teedesse, kommunikatsioonidesse, ühistransporti jne.

    Muide, ma arvan, et kui Ansip saata K-J linnapeaks - või Narva - siis see oleks ka üks regionaalpoliitiliselt vägha produktiivne samm.

    VastaKustuta
  5. Head mõtted Sul (eriti viimane:))aga minu silmad vist selle teostumist ei näe...

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!