Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 23. detsember 2023

Kinoteater ja me kõik jääme vanaks

Mitte religiooniõpetust ei vaja meie lapsed ( ja vanemad), vaid meediaga suhtlemise õpet. Kuidas on võimalik inimesel, kel on nii pikk meediakarjäär, Urmas Orul, teha nii loll otsus- keelata ära üks saade?! 
Selline tunne, et äkki tegi
hoopis meelega, et saab ettekäände-rahva tungival nõudmisel- nõukogu koosseis üle vaadata või siis rohkem kuulajaid ja vaatajaid tänu kaasnevale meediakärale..?

Irooniline, et Kinoteater tegi ise täpselt sedasama, mida nad osati kritiseerisid: kolm keskeas meest avaldamas audio-VISUAALSES meedias mitteprofessionaalset ARVAMUST isegi mitte eesti meediaruumis tavapärases dialoogi-, vaid monoloogivormis. Ilusa nimega kutsutakse seda vist diskussiooniks ühiskonnas.
Marca kirjutas uuringust, mis on saanud liiga vähe tähelepanu. Kõikidel neil poistel on emad. Nad käivad koolides ja poodides, mille üle 100 inimeselisi kollektiive juhivad peamiselt naised. Aga poliitikasse, uuringu põhjal, naised ei sobi. Miks? Äkki just sellepärast, et meie meedias on liiga vähe naisi. Noori. Venelasi.
Seega, ma olen Kinoteatri sõnumiga nõus, aga vorm on vale. Ja eesmärk samuti. 

Objektiivuse huvides peab märkima, et ETV saated on meediapäeviku andmetel edetabelite tipus. Miks? Sest nad on suunatud sihtrühmale. Me võime pea peal seista ja tuua 15-aastaseid saatejuhte. Meediatarbimine on muutunud.

Ja võibolla ei jooksegi see piir vanust pidi. Tarbijad-kuulajad-vaatajad on erinevad. Mina, näiteks, esindan seda segmenti, kes vaatab-kuulab lineaarmeediat. 

Mingi uuring tegi selgeks, et me teeme päevas ca 60 otsust, millele lisanduvad alamotsused. Mul ei ole energiat ja tahtmist otsida. Ma tahan, et eksperdid ( ja ETV hankeosakond teeb tõeliselt head tööd, filmid-dokid-seriaalid on pärlid) on minu jaoks eelvaliku juba teinud. Ja ma ei pea otsustama, valima. Rutiin annab turvatunde. Kellegi jaoks on rutiiniks spordisaal või kirik või pühapäevased lõunasöögid. Minu jaoks on igal nädalavahetusel kell 11-14 raadiosaated. Ma pole kindel, et viitsin Olukorrast riigist hakata kuulama podcastist. Sest ei viitsi. Ajad on teised ja ma ei pea eluliselt mitte ühtegi saadet vaatama/kuulama, sest info ja meelelahutus tuleb sisse uksest ja aknast,

Üks vanaks jäämise tunnus on usutavasti see, et kõik kordub. Mulle tundub, et ma taas kordan ennast. Meil ei ole noori. Meil ei ole ega tule juurde õpetajaid, arste, õdesid, hooldajaid, keevitajaid, programmeerijaid... sest Eesti demograafiline reaalsus on kõrge tüvega kuusepuu.
Täna on nn võimul meie võitjate põlvkond. Ja kas saab seda neile pahaks panna. Ma olen kunagi välja noppinud Eesti rikaste edetabeli sünniaastad. See on meie tänane päev.

Samal ajal on naljakas, et endiselt, teise käega toimub vanuseline diskrimineerimine. Just mu endine kolleeg jäeti kõrvale põhjusel, et ta on " liiga vana(52)". 

Minu selle aasta "jõulukontserdiks" oli Fix. Mingil põhjusel polnud Fix siis, kui ma noor olin radaril. Oli hoopis Karavan.  Imeline kontsert oli ja ma sain taas  tõdeda, et mulle meeldib mitmehäälne laul, Ja et Priit Pihlap ja Vello Toomemets kuuluvad vaieldamatult Eesti popiklassika heliloojate tippu. Kui midagi ette heita, siis sellist kontserti peaks kuulama püsti seistes. et saaks kaasa elada. 
Ja siis tuli lavale Valter Soosalu . Ning siis hakkad märkama. et üks on kepiga, et teine pisut segaduses, et kolmanda hääl ei kanna enam nii hästi. Ja et laulude tempo on pisut aeglasem, kui vanasti.

Aga nad on head vormis. 
Seesama ERR näitas hiljuti Ainulaadset aastakäiku, kus 1953 aasta eakaaslased istusid laua taga. Täiesti erinevad. Geenid? Elustiil?

Täna hommikul üritasin isale (80) seletada, kuidas meiliga saata jõulukaarti. 10 minutit üritasin, siis ütles isa, et ta ise pusib edasi. Ja paar minutit hiljem saatis mulle kaardi, kõik hästi.

Ehk ei jookse meie tolerantsi ja austamise piir mitte vanust pidi, vaid hakkamasaamist pidi?

Siis üks inimene(76), kes kurdab, et lapsed ja lapselapsed tahavad jõuluks külla tulla. Kas sa soovid, et nad ei tuleks, küsin. Mõtleb pisut ja vastab, südamest ja ausalt- ei taha jah.
Sellel lool on rohkem peatükke, aga las olla...Ma ei tea, kas see on see koht kus pead astuma üle tahtest ja sundima, sest tegelikult ta ju tahab, aga ei viitsi. 
Või austama teise inimese soovi. Ja mul  on empaatiaprobleem, ja ma lihtsalt ei saa aru, kui raske on olla vana. Et sul ongi surmahirm, väsimus, minnalaskmine. Siit ja sealt valutab. Hästi ei kuule ja silmad väsivad. Ja sa ei tahagi mitte midagi. Ja kõik need ( meedia) positiivsed näited on anomaalia ja erandid.

Kui oled vana, siis tahadki rahus.. telekat vaadata.

ning Kinoteater võitleb lahingut, millel pole mõtte. Noored ei taha lineaarmeediat. Vanad tahavad ja ERR pakub eagrupilt sihtgrupile. Ja naised ei pea olema poliitikas ja juhid, sest need on fassaadid ja mängud ning tegelikult muutused ja muutmised toimuvad hoopis kusagil mujal.

Mis selle postituse point oli? Polnudki. Suvalised mõtted.

Ja ma leidsin endale uue profiilipildi. Mis viga nii vananeda, kui AI silub kortsud, vormib kolju ja näo sümmeetriliseks ning lennutab kosmosesse.
Häid jõule.


Ps. Ja kas meie riigi keel on nüüd inglise keel?! ERR, kus on subtiitrid?!

8 kommentaari :

  1. Sa näed sel pildil välja nagu printsess Leia :)
    Ja mõnusaid pühi sullegi!

    VastaKustuta
  2. Noh, too naised poliitikas uuring ei ole õige uuring, lihtne küsimustik on. Sel juhul mõjub see, et tüdrukud on reklaamile altimad ning üritavad käituda "õigesti". Poisid jälle vastavad nimelt teisiti, kui nende arust nõutakse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yksikvanemate ning nt seksuaalvägivalla statistika kinnitab, et sellel kysimustikul on tugev põhi all.

      Kustuta
    2. Oot, mis mõttes ei ole "õige uuring"? Uuringuraportit ikka vaatasid? Päris pikk ja põhjalik uuring ikka, mis mõõtis nii teadmisi kui ka hoiakuid.

      Kustuta
    3. Tõsise uuringu küsimustik koostatakse selliselt, et kontrollküsimustega välistatakse vastused, mis lähtuvad vastaja ettekujutusest, kuis peab vastama või millele vastaja vastab teadlikult valesti. Kasvõi enesetunde tõstmiseks.
      Kirjelduste järgi on see küsitlus kaasaegne ehk paraku ei arvesta vastaja subjektiivseid motiive valesti vastamiseks.
      Vrdl omaaegne küsitlus noorte seksuaalsuhete kohta, kus vastused otsestele küsimustele andsid poiste osas uskumatult kõrgeid numbreid. Kontrollküsimused tasandasid tulemuse normaalseks, tühistades vastused, mis anti ilmselt "end elumehena tundmise" pärast.
      Et seda nähtust ei arvestata, ei arvestata ka kultuurilis-keelelisi tegureid, on paraku rahvusvahelistes uuringutes viimasel ajal palju näha. Omamaistest rääkimata. Sotsioloogia magister ajas küsimise peale silmad ümaraks ja teatas, et nii oleks küsimustikku ju raske koostada.

      Kustuta
  3. Noored ei puutu asjasse, seekordne juhtimisskandaal hakkas pihta "Õhtuse vööndi" ärakaotamisest, eriti sellest, kuidas seda tehti. Või õigemini: noored on mängus ainult nii palju, et uus juhtkond tõi neid ettekäändeks. Minu arust teritaski Kinoteater just selle üle keelt.

    VastaKustuta
  4. Pole midagi paremat heast rutiinist! Mida vanemaks saan, seda ilmsem see on:) Häid pühi!

    VastaKustuta
  5. Nii imelik, et mul Feedly seda postitust ette ei söötnud. Pragasin ju blogis, et keegi ei kirjutanud sel teemal! Alles nüüd ma nägin, et ka sina oled kirjutanud. Väga tore :)

    Isegi kui noored praegu ei vaata telekat (ja vb ka ei kuula raadiot?), ei tähenda see tegelikult seda, et kogu meedia peakski käega lööma ja üldse mitte üritama neid nö tagasi tuua. Ma arvan, et ambitsioon seda teha ja vastavaid meetodeid otsida on väga õige ja mõistetav. Selleks ei pea ju ka kogu meile, vanadele meeldivat programmi pea peale pöörama. Saaks ju ka vähehaaval. Näiteks kasvõi ühe või kahe noortele mõeldud saate programmi lülitamisel. Kui see õnnestuks, oleks ka juba suur edasiminek, ülejäänud aja istuvad noored nagunii oma TikTokis. Ja kes teab, kui nad juba üht-kaht saadet vaatama/kuulama tuleks, äkki siis avastaks ka muid väärt saateid, mis päriselt hariks ja ühiskondlikku silmaringi avardaks.

    kristallkuul

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!