Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 1. oktoober 2022

Mängufilm Kalev

 

Mul on nii hea meel, et Eestis tehakse viimasel ajal häid filme- Seltsimees laps, Tõde ja õigus, Kratt. Ja nüüd siia ritta ka Kalev. Kui nii edasi läheb, siis saab termin " eesti film" täiesti teise tähenduse.

Erinevalt Cranberry arvamusest, suhtusin mina Ove Mustingusse väga positiivsete eelootustega- kõik suurüritused,  ja näiteks " Meiecundimees..." videolahendus, on olnud vau-vau-vau!  Mul on nii hea meel, et ta on saanud võimaluse ka täispika loo jutustamiseks.

Lühidalt- mulle väga meeldis. Oli tempo, kirge, emotsioone, nostalgiat. Poole aja filmist hoidsin taskurätti peos ning vaheldumisi nutsin ja naersin.

Nii nagu CB, ei mäleta ka mina, et Kalevit oleks  nn riigireetmises süüdistatud. Aga tõsi ka, et 1991 olin ma ühikas- ajalehti ei lugenud, raadiot ei kuulanud. Vaevalt, et AK sellist infot jagas. Nii et mine tea. Minu jaoks olid need mehed 80-90-datel superstaarid, ma teadsin kõikide mängijate nimesid ja käisin reaalselt ka mänge vaatamas. 

Selle filmi kõige nn erutavam osa ongi ilmselt see, et - kui palju oli päriselt. Mingil veidral kombel jõuan ma otsingutega noorte st mitte sel ajal päriselt osalenud inimeste arvustusteni. Ühes lausa kaheldi, et kas see karikas ikka päriselt katki läks. Nipet-näpet oli Ekspressis, aga üldiselt tahaks rohkem teada, kuidas Salumets ja Soonik ise selle filmi vastu võtsid. Kui palju näidatud sündmustest oli tõsi ja kui palju kunsti huvides.  Kas nt lätlaste osa vähendamine oli õige valik?  Kuidas selle altkäemaksuga ikkagi oli? Mis keeles nad omavahel rääkisid? Seda, et Pehka oli inglise keele tõlgiks, oli üldrahvalik teadmine, aga kuidas meeskonnas endas asi toimis. jne

Kui kriitikat teha, siis - kontekst. Isegi minul, kes elasin sel ajal ja olin lugenud filmi sünopsist, kulus ikka päris mitu filmiminutit et aru saada, .. oot, aga miks nad ei  peaks võistlema.  Sellised nüansid- , tegemist on NSVL võistlustega, aga meie tahame olla ja saada vabariigiks; miks inimene lihtsalt korterit ei üüri ega osta; kui julge samm oli sinimustvalge, miks ta poest ei saa spordiriideid jne. oleks võinud mõne tegelase suuläbi olla paremini selgitatud. CB kirjutas oma postituses, et tänased noored reaalselt ei usugi, et näidatud olme ei ole kunstiline liialdus.  Täiesti usun seda ja ka ses osas  oleks võinud veenvust olla rohkem.

Kunstnik Tiiu-Ann Pellolt imeline töö- absoluutne ajastutruudus ja kust küll kõik need lokatsioonid leiti?  Ma oleks nagu tagasi lapsepõlve jõudnud :)

Mu lemmiktegelane oli Kullamäe. Ma hoidsin viimse kaadrini pöialt, et ta platsile lastaks. Nii  et see juba näitab, kui haarav oli- niipalju, et unustad tegelikkuse. 
Enamik arvustajaid ja ka minu kaaslane märkasid kohe ka Soku ebaprofessionaalsust platsil...:)  Mis omakorda on üks kummaline seik. Näitlejad on kirjutanud ja rääkinud, et treenisid selleks filmiks tublisti ning nad pole kunagi korvpalli varem mänginud. Mis omakorda on kummaline.  Või mängivad siis poisid koolis ainult jalgpalli? Ma pole küll palli mitukümmend aastat kätte võtnud, aga kahtlustan et kusagil lihasmälus on võtted alles- sest koolis mängisime iga jumala tunnis kossu.  Ehk siis- võib olla oleks ikkagi olnud nutikam vähemalt mõnes kaadris lasta proffidel korve visata ja teha näitlejatega vaid lähivõtteid. 
Aga need on detailid. ja mina poleks neid märganud, kui keegi poleks viidanud.
üks naljaks nüanss veel. venelasi mängivad valdavalt lätlased, leedukad, eestlased.. :) (nagu meil tuttavaid venelasi poleks)

Oscarit see film vaevalt saab, aga ma olen uhke, et Eestit esindab seekord äge, olulist lugu rääkiv film, mitte plagiaat.
Spordifilme on tehtud palju ja mulle meeldivad need.  Viimati vaatasin Zlatanist, lemmikud on soomlaste Nykanen ja Isamaaline mees ( või mis selle pealkiri oli).  Kohe tulevad meelde ka erinevatest ralli/vormelisõitjatest tehtud.  Kalev on minu meelest selles reas igati väärikas tegija.

Aga  nagu keegi arvustaja kusagil juba nalja viskas, siis materjali on meil veel- murdmaasuusatamise keemikutest ja äridzuudokatest ja imelastest jne. 

Küsisin oma kaaslaselt, et kumb on tema meelest parem, kas Kalev või Vallatud kurvid:)  zanrid on erinevad, aga nõustun, et Eesti film oleks mõlema filmita oluliselt vaesem.

Lisatud hiljem.  Youtube ja Spotifys on taustainfost sari Vabavisked. ( Alla 16 keelatud :).)

7 kommentaari :

  1. Mis lokatsioonidesse puutub siis maapiirkondades on veel täitsa olemas "konserveeritud" ajastutruusid hooneid/saale/kohti. Kõikjale "euroremont" filmikunsti õnneks jõudnud pole. Ikka väga ajastutruid kohti on säilinud.

    VastaKustuta
  2. Nendega oli intekas enne esilinastust, äkki Ringvaates?

    VastaKustuta
  3. Minu hindeks neli ja pigem miinusega. Paarilauselised repliigid, arusaamatud kohtumised veel arusaamatutes kohtades ei anna tol ajal veel sündimata filmihuvilistele mitte mingit teavet pingetest tol ajal valitsenud rahvuslaste ja nö reaalpoliitikute vahel. Üllatusin samuti tõiga üle, et kaks aastat rahvasportlastena treeninud näitlejad tegid juba monteeritud filmis "jookse" ning "kandmisi". Uskuge või mitte, aga olime koos filmi vaatamas käinud kursavennaga mõlemad mänginud TPI meistrikatel, rääkimata keska võistkonnast ja meie ühine arvamus oli, et filmis esinenud "Kalev" mängis täiesti meie omaaegsel tasemel:) Lõpetuseks - vaatasime saalist välja valguvat eakate inimeste massi ja noogutasime pea üheaegselt - see film ongi arusaadav neile, kes kolmkümmend aastat tagasi oli kahe-kolmekümnesed...

    VastaKustuta
  4. Järeltulevale põlvkonnale film meeldis. Käime koos vaatamas nüüd "Kalevi" poiste (isad) poegade mänge vaatamas ja mul on täiega nostalgia kui näen Kristjanit platsil :) Filmis oli Kullamäe sõnad kuldaväärt, kus ta ütleb, et ta kannaks kasvõi spordikotti põlvedel käies, peaasi, et meeskond võidaks...ootas oma aega kannatlikult, trenni rügades, et platsile pääseda. Päris "Kalevis" olid Metstak ja Nagel (Karavajev sai kõvasti puid alla. Babenko oli selline vaikne ja sõbralik sell. Vanemast ajast meenub veel Rašid Abeljanov) kõvemad tegelased kui noor Kuusmaa ;)
    Ent las olla, igal filmil on oma fookus ja seal oli ühe noore poisi kasvamise ja kannatamise lugu. Tore, et film "Kalevist" tehti ja hea, et on säilinud ka video mängust.

    VastaKustuta
  5. Mulle ka väga meeldis, järelikult siis sihtgrupp :-) Kõik need Kalevi hallis koolipõlves mängude vaatamised tulid meelde. Korvpallurid olid siis superstaarid!

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!