Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 24. oktoober 2022

Mõtted, millest ei saa postitusi

Ma säästan aega, mis kuluks guugeldamisele ja küsin siit. Kas tänapäeval müüakse veel riidevärve ja mis osakonnas? Mul jopel läks lukk katki. Uued on mingi paarsada ja siis tuli meelde, et suvilas. Ma ju kunagi viisin sinna jope, millest olin tüdinud. Sest kandsin mingi kümme aastat. Iga jumala pildil. Roosa-valge jope. Jaanipäeval. Jõuludel. Aga ta ei läinud katki, ega topiliseks, ega midagi. Ja nii ma saatsin ta puhkusele vanaema juurde maale. Värviks ära. Saaks uued pildid...

Tapjakoera kontekstis räägiti palju, et koerale ei tohi silma vaadata. Kassile vaatan iga päev silma. Need silmad on põhjatud. Sügavad. Neelavad su endasse. Igatahes. Tal pole selle vastu midagi. Mulle pigem tundub, et meie suhtlus käibki läbi pilkude.

Statistikaaamet andis teada, et ma siiski vist olen keskklass. 75% inimestest elavad nagu mina.  Aga nad ei kajastanud, kas neil 75% inimestest on samuti probleem- kuidas ja kus säilitada kurki ja kartulit. Külmikus külmuvad. Laual lähevad pehmeks. Rõdule kõik ka ei mahu. Ja kõikidel ju polegi rõdu.

Nägin välismaal kahte vanemat daami. Õpikunäited " väärikast ja kaunist vananemisest".  Vaatasin neid ja sain aru, et mul pole lootustki. Selleks, et kaunilt vananeda, pead sa olema kaunis keskealine ja kaunis noor. Omama sümmeetrilisi näojooni, pakse juukseid, saledat keha jne. 

Kaks tarkust olen välja mõelnud ja kibelen neid jagama. 

Esiteks. Igal õhtul/hommikul/midaiganes peaks mõtlema headele asjadele, et tasakaalustada halba.  Selles tarkuses on loogikaviga. Eeldus oleks, et head ja halvad asjad on võrdse kaaluga- nii tekiks tasakaal. Aga pole ju. Ühe halva mõtte tasakaaalustamiseks peaks mõtlema, Ma ei tea. Kümme? Sada? Head asja. Ja need ei saa olla trviaalsed- oi, kui ilus sügis. Mm.. milline lumepallisupp. Ooo, ta oli nii kena inimene ja ajas naerma.  Vaid midagi kaalukat. Kaaluvat.  Kust neid võtta?

Ja teine tark mõte. Mul on võimaluste ja võimete vaheline (lahku kirjutatuna) konflikt. Ning tegelikult huvitab mind  hoopis võim.  Kaunis algriim. Kaunis riim. Nii sügav mõte. Ja mul pole aimugi, mida selle teadmisega peale hakata.

aga teadmine, et sain jagada midagi väga sügavmõttelist sobib üheks kaalukaks heaks, et tasakaalustada halbu mõtteid. vist.

  

17 kommentaari :

  1. Tartus saab kangavärvi Abakhani kangapoest. Teine variant on internetist tellida.

    VastaKustuta
  2. Kunstipoodidest võib ka saada, iseasi, mis üldse jopematerjali peale hakkab. Aga minu kogemus riiete värvimisega on, et jääb ebaühtlane. Mingi eseme lasin umbes 25 aastat tagasi professionaalselt värvida, aga ei ole enam eset, värvijat ega värvimistöökoda arvatavasti ka mitte, vähemalt mitte tolles majas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõsi. Vanast ajast mäletan, et oli keeruline saada head tulemust. ( Ja mul pole nii suurt potti ka)
      Peab mõtlema.

      Kustuta
    2. Võimalik, et pesumasinas värvides tuleb parem tulemus (aga ei või muidugi 100% kindel olla). Jope on tõenäoliselt sünteetiline? Sel puhul tuleb valida sünto värv, aga lõpptulemuse tooni intensiivsus kipub sünteetilise puhul ka õiget värvi kasutades olema etteennustamatu - kipub jääma lahjem sõltuvalt materjali koostisest. Kui värvi hakkad ostma ja otsustad pesumasinas värvimise kasuks, siis vaata, kas värv ikka sobib pesumasinas kasutamiseks - kõik ei pruugi sobida.

      Kustuta
  3. On sellised riidevärvid, mida kasutatakse pesumasinas. Kangapoode/käsitööpoode uuri.

    VastaKustuta
  4. Koertest ja silmakontaktist. See on müüt, et ühelegi koerale ei tohi ühelgi juhul silma vaadata. Minu praegune peni näiteks jumaldab suhtlust silmade kaudu. Lühidalt ja selgelt on asi kirjas näiteks siin: https://www.akc.org/expert-advice/training/why-does-my-dog-stare-at-me/#:~:text=In%20their%20wolf%20ancestors%2C%20staring,don't%20make%20eye%20contact.

    Vananemisest - hmmm... "kaunis" ja "väärikas" vananemine on kaks ise asja mu meelest. Väärikalt vananeda võib ka kaunis olemata. :) Või noh, defineerigem kõigepealt "kaunis", eks, ilu teadagi on vaataja silmades.

    Jopest. Kirjutan alla lendava kommentaaridele. Ja pesumasinas värvides on mõistlik peale värvimist paar järgmist pesu tumedaid rõivaid pesta, iial ei tea, kus masinasügavustes mõni värvimolekul end peidab, võib heledad asjad ära rikkuda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ... ja seda kah veel, et ka nn. väärikas vanenemine on küsitava väärtusega soovitus ja/või reegel mu meelest. Kui inimene ikka soovib vanas eas konventsioonid kõrvale heita, no jumal temaga, las lõbutseb!

      Kustuta
    2. Koertele silmavaatamisega on sama nagu inimestele silmavaatamisega. Sõbralikule ja/või tuttavale koerale silmavaatamisega pole probleemi, koerad ise lausa otsivad silmsidet. Tänavakaak või metsloom võib tõepoolest silmavaatamist väljakutseks pidada.

      Väärikas vananemine tähendab minu jaoks aega, füüsilist võimet ja finantsilisi võimalusi tegeleda enda jaoks toredate asjadega. Kaunis???, nagu miks peaks hoolima, mehena eriti veel ;)

      Kustuta
  5. Karnaluks myyb pesumasinavärve. Puuvillasele toimisid hästi, muude osas ei oska öelda.

    Koerte osas myyt jah.
    Ma hiljuti lugesin, et statistika baasilt on kõige rohkem õnnetusi oma pere koerte ja oma pere poisslaste vahel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kehtib vist igasuguse muu vägivalla osas kah - oma pere või sõbrad on need, kellegi tülli minna.

      Kustuta
  6. Kunagi oli pesumasinavärve ka prisma pesuvahendite osakonnas

    VastaKustuta
  7. Kus statistika-amet seda väidab, kes keskklassi kuulub - huvi tekkis :) Rahvaloenduse andmed vms muud? Minu lahendus on mitte varuda kurke ega kartuleid, et eristuda keskmisest :D Külmkapi võib muidugi soojemaks keerata ja toatemperatuuri jahedamaks, äkki on abiks. Kui mitte muuks, siis energia kokkuhoiuks kuluks ära.
    Aga miks halvad asjad on suurema kaaluga kui head asjad? Pigem halvad asjad mõeldakse suuremaks st tegelikult võivad head asjad olla kaalukamadki, kui neid nii mõelda.
    Mul on ka võimaluste ja võimete vaheline konflikt, aga võim ei huvita karvavõrdki. See huvi puudus võimu vastu on suurendanud võimaluste ja võimete vahelist konflikti. Ei ole võimu endas, et võimalusi ja võimeid üksteisele lähendada. Ai see sai ka nüüd sügavamõtteline, aga mis sellega peale hakata ei tea minagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, rahvaloendus oli see :)

      "Halvad asjad mõeldakse suuremaks". Ilmselt õige, aga aru saab sellest alles hiljem. Ohhh. Elu on raske :) :)

      Kustuta
    2. Elu on raske jah. Keha ja vaim mõtlesid veel öösel sügavmõttelisi mõtteid- stiilis, et solpadeine läheb retseptiravimiks vaheldumisi tööstessiga. Esimesest on objektiivselt võttes suht suva, sest igasugu valuvaigisteid / palavikualandaid tarvitan harva ja teisega oleks tänane tööpäev palju kergem olnud, kui ilusti väljapuhanuna töö kallale oleks saanud asuda.

      Kustuta
    3. On väga hea, et sa tõstatasid Solpadeini teema. Ma pidingi seda täpsemalt uurima, mis teema sellega on. Mul mehele toimib ainult see, ning see uudis oli paras šokk.
      Väga huvitav.
      Mu mees on kapinarkar?!

      Kustuta
  8. Koerte ja silmavaatamisega nõustun eelpoolkommenteerijatega, on koeri, kes pigem otsivad silmsidet. Aga lapsed ja koerad on ettearvamatu kooslus. Ma olen lapsena 2 korda koertelt hammustada saanud ning mõlemal korral ise süüdi. Esimest korda vehkisin miski kummipaelaga mänguhoos (ei mänginud koeraga, koer oli lähedal lihtsalt), teadsin küll, et koer oli rikutud närvisüsteemiga aga jõuab siis laps kõiki tegusid ette mõelda. Teine kord jooksin koera eest ära ja sain näksata. Teadsin küll, et nii ei tohi teha.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!