Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 16. detsember 2021

Kultuurilised eripärad


Kataloonia lapsed peksavad kingituste saamiseks keppidega puupakku. Kui tahad midagi saada, kasuta vägivalda.

Ameerika lapsed eeldavad, et kingitused on kuuse all valmis ja võistlevad, kes suudab kiiremini neid avada. Kui tahad midagi saada, siis mine ja võta.

Eesti lapsed peavad kinkide lunastamsieks laulma ja luuletusi lugema. Kui tahad midagi saada, pead tõestama, et oled seda väärt.

17 kommentaari :

  1. Hollandis - kui tahad kellelegi midagi kinkida, pead talle luuletuse lugema.

    The Sinterklaasgedicht (Sinterklaas poem) is an important aspect of the Sinterklaas celebration. It’s usually written in a simple AABB/ABBA rhyme scheme and usually contains embarrassing/fun information about the person the poem is written for. The poem is always written from Sinterklaas’s or Zwarte Piet’s perspective since they are meant to know all your dirty little secrets.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui tahad midagi saada, peab pakkuja selleks natuke vaeva nägema :)
      pole paha õpetussõna lapsele :)

      Kustuta
    2. Seda luuletamist on siin üha vähem, mõni kristlik põhikool Hollandis (lapsed vanuses 4-12) peab seda traditsiooni veel au sees. Muudes koolides ja pere ringis on on see traditsioon kadumas.

      Kustuta
  2. Kuidas ma ei viitsi ühtki salmi meelde jätta, et jõuluvanale see ette kanda. Õnneks aitab lapselaps, kel on vähemalt 20 salmi peas. Ja kingituse üliküllus mulle ka ei meeldi.

    VastaKustuta
  3. No Eestis liigub ka vaikselt paremuse või siis Hollandi suunas. Kui ikka laps ei saa hakkama, siis jõuluvana lööb talle ise patsi ja annab kingi kätte:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liigume kultuurrahvaste suunas :) no anna siis, kui sa nii väga tahad :) :)

      Kustuta
  4. Meil on luuletuse mitteoskamisel tehtud ka silda, kätekõverdusi, pea peal seisu ja panku. Vaeva peab igatahes nägema.
    Mu luuletused on sellest ajast kui ma ise lasteaias käisin. Löövad aastakümneid vastu 😀

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul sama . Kaks valveluuletust igaks elu juhtumiks :) :)

      Kustuta
  5. Aga mina, aga mina, vaadake kõik mind (hüppab võidukalt üles-alla), mina kirjutasin viimasel… eee.. ca viieteistkümnel Eesti-aastal jõuluvanale ettelugemiseks ISE luuletusi. Pikki luuletusi. Garanteeritult hitt nii pere kui sõprade jõulukogunemistel, noil, kus kingitusi vahetati. Tunnistan, et mingit poeetilist ekvilibristikat ma siiski ei harrastanud, lõppriimilised vemmalvärsid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tubli tüdruk :) aga kuidas nüüd Ameerika jõuluvanaga? Hirmutad teda Eesti poeesia ja reeglitega :) :)? ( Näe vaeva, tuleb tulu)

      Kustuta
    2. Ameerika jõuluvana ma ümber kasvatada ei ürita :)
      Ja jumal tänatud, me perekonnas ja sõprade hulgas pole kombeks täiskasvanutele jõulukingitusi teha.

      Aga mis vaevanägemisse puutub, siis ameeriklastel pole selle vastu midagi, nad on kõvad töörabajad. Tammsaare oleks uhke nende üle :)

      Kustuta
  6. Paula, oo :) LHV on mingi teie jõulupeo juhuslik kõrvalefekt lihtsalt jah :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis LHV? Ma olen jälle millestki ilma jäänud?

      Kustuta
    2. Kaur on meil lihtsalt ülitähelepanelik #kirjaviga
      IT professionaalne kretinism on:) :)

      Kustuta
    3. Ee ei, ma usun et ma olen täiesti iiteest sõltumatu tähenärija, mulle lihtsalt meeldivad kirjavead. Ma ausalt käin ja googeldan omast vabast ajast internetist, et mitu inimest on kirjutanud "kitseministeerium" või "kodu ja pede" :)

      Kustuta
    4. Sry! Ma olen hästi treenitud düslektik ja aju parandab mu kirjavead ära nii, et ma ise ei näe neid. Ega kõik ei saagi ühtviisi andekad olla 😀

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!