Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 17. november 2021

Eesti saab uue keskkonnaministri

Ma olen üldiselt e- coopi fänn, aga seal pole Vileda õigeid nuustikuid ning Zewa mentooli-taskurätikuid, seega ma pean aeg-ajalt ka teiste kettide e- poode katsetama. Sel korral sai võimaluse Barbora. Ammu pole kasutanud. Kodulehe layouti pole mõtet ilmselt kritiseerida, eks see ole harjumuse asi. Aga ma mäletasin eelmisest korrast, et mind juba toona häiris sisselogimise nõue. Lisaks on nende leht kohutavalt - agressiivne?- ma ei leia paremat sõna. Ükskõik mida tellid, kohe- tsahh, visatakse ette uued tooted- äkki tahad ka seda lisaks tellida. Ei taha.

Mu esimene üllatus oli see, et ma ei saanudki tarneaega samaks päevaks. Kui kaup järgmisel päeval kohale jõudis, tabas mind järgmine üllatus. Ma olen kõikidele, kes viitsivad kuulata, seletanud, et e- poest saad sa kvaliteetse kauba. Sest see on usaldusäri. Kui sa saadad mulle midagi ebakvaliteetset, siis ma järgmisel korral ei telli. Ja see on ka paika pidanud. Nüüd sain ma siis esimest korda ebakvaliteetse rohelise. Hallitanud mandariinid ja pehmed ning ülekasvanud suvikõrvitsad.
Lisaks oli kaup pakitud paberkottidesse. Prismal on sama kiiks. Ma ei tea, võimalik, et see ongi väga roheline. Aga mul pole nende kümne paberkotiga mitte midagi teha. Panen prügikasti. Vabandust. Paberikonteinerisse. Kilekotid kasutaksin ära prügikottidena.


Mind ligi 10 aastat teeninud Click and Grow andis otsad. Plastpott on muidugi igati terve ja ma saan seda suvise lillepotina kasutada. Aga led lamp ei tööta enam ja kuna seda mudelit enam ei toodeta, siis... pidin tellima uue. Mul on nii kahju. Uus on uus ja ilus ja kõik. Aga ikkagi. Miks lõpetatakse varuosade tootmine, kui korpus kestab sajandeid?
Uus saabus, pakitud, kui kristallivaas. Ülikõvad tugevast papist karbid. 5 karpi. Kass oli rahul. Aga. Mina nende sisse ei mahu. Ja taas viskan korralikku pappi prügikasti.

Te kõik olete ju juba näinud seda kaadrit kliimakonverentsilt, kus keskkonna pärast mures olevad maailma liidrid söövad oma lõunat ühekordsetest alumiinium- ja plastnõudest. 

Meediast on läbi käinud meie profide algatus, et kulinaarialeti nõud maksustatakse 50 sendiga. Eelpakendatud mitte. Loogika puudubki ning see, millist probleemi me lahendame, jääb samuti segaseks. Aga tehtud. Ju. Tublid noored.

Kas meie fookus ei ole ikkagi vale koha peal. Me vähendame plasti, mis on tore.Aga selle aletrnatiiv ei peaks olema puit. Selle alternatiiv võiks olla seentest, vetikatest, villast, maisist, suhkruroost jne jne valmistatud alternatiivid. 
Kui ma suhtlen plastiga seotud firmadega, siis nende tootearendus on pigem kahes suunas. Esiteks nad üritavad kasutada rohkem ümbertöödeldud materjali st taaskasutada. Ja teine, kihilistes toodetes üritavad vähendada nn probleemsete (=mitte taaskasutatavate) kihtide ( nt õhubarjäär) osakaalu. Mis on nii ja naa tegevus. Ühelt poolt toob see uut plastikut turule vähem, teiselt poolt lühendab neisse pakitud toodete säileaegu, mistõttu kiirendab ringluskiirust ja kuna plastikut saab taastöödelda samuti teatud arv kordi, siis tuleb uued asendused kiiremini turule tuua. 

Ma pole endiselt leidnud kitosaani tootvat börsifirmat. Miks nõudlus puudub? Sest puit on lihtsam? Ja plastik arusaadavam?


50 kommentaari :

  1. Paberkotti saab koguda vanapaberit ja maale emale viia kütmiseks :)
    Coop paneb kõik asjad kilekotti ja kleebib (!!!) peale sinu täisnime. Aadressi õnneks enam ei ole, aga mul oleks nagu meeles, et oli. Ja nendele saab kotid tagastada (kui on meeles need kaasa haarata kui kuller helistab).
    Aga ma alati vihastan nende kleepsude peale, tee mingi ID per tellimus, mille alusel sa kliendi identifitseerid kui kaubik kotte täis on. Ma kasutaks väikesed kilekotid kõik koeraga jalutades ära, aga no tõrge tekib kui jullasid nimelisse kotti pakendada :D Ja need kleepsud ei tule ära, ainult koos kilega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jah, see silt on tõsi. Kakun neid enne prügikasti viimist maha :) Ses mõttes on Selver parim ( Rimi hetkel ei mäleta, pole ammu kasutanud).

      Kustuta
    2. Minu meelest Rimil oli paberpakend, ma paar korda olen kasutanud. Neil oli kehv piirkond, nüüd on pisut laiendanud. Coop oli siin kaua ainuke variant ja mul maal ema juures siiani ainuke.
      Mina ei saa neid kleepse kätte ilma kotti lõhkumata. Mingi eriti tugev liim™

      Kustuta
  2. Unustasin lisada.
    Coopis ma regan ka alati end sisse, sest mul on kaart ja see kogub mingeid punkte. Kui on rokhem oste kuus, siis vahel päris hea selle võrra arvet vähendada.
    Selle pakedamisega oli mingi loogiline põhjendus, appi, ma kuulasni veel intekat AKs. Mälu nagu sõel...

    VastaKustuta
  3. Coop lisab teenelisele tellijale aeg-ajalt kingituse - mul on juba kolm väikest puslet:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehhee! Mul on lisaks puzzlele ka kiirmakarone, kassitoitu ja sokolaadi ! :) Ma olen niivõrd teeneline :)

      Kustuta
    2. Ma olen saanud ürdisoola ja mingi smuuti :)

      Kustuta
  4. Meil lähevad kõik pappkarbid alati tarbeks, aga see on ka erinev, kõige suuremad tarvitan kudukambris, keskmistesse ladustame näiteks laste vanu mänguasju, mida ei peeta veel äraandmise-vääriliseks, väiksemad ja erikujulised või siis kuidagi vigasaanud lähevad otseteed tulehakatuseks (tükkhaaval muidugi). Aga see eeldab, et on, mida ladustada, kus ladustada ja ahikütet jääkide likvideerimiseks.
    Igasugused toidupakendid on puhtakujuline õnnetus, aga meil polevat 20 km raadiuses ainsatki lehma, kelle juures oma piimapudeliga käia, ja mitmeid meile maitse poolest meeldivaid toiduaineid mõistlikus pakis ei müüdagi.
    Kilekotte kasutame meie ka prügikottidena, paberkotte tarvitan jällegi kangakudumise tarbeks, aga mujalgi, sest need on nii väga korralikud. Samas on kilekotti võimalik poekotina taaskasutada, paberkotile tundub olevat tervislikum, mida vähem teda kokku volditakse... Ei teagi, mis õige on.

    Barbora töötajaid näen kohe palju sebimas ringi meie lemmik-Maximas, ise e-poodidest tellinud ei ole, ega meile vist ei toodagi. Pole märganud, kas nad puu- ja aedvilja juures vaatavad sama hoolikalt nagu klient ise, kas on kvaliteetne kaup. Võiksid tõesti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oli esimene kord, ui sain halba asja. Siiani on kõik värske olnud reaalselt värkse. Kuupäevad võimalikult pikad ja juurikad plekkideta.

      Pakend on hull probleem. Aga ma ei kujuta täna ka ette , et läheme nõukaaaegsesse aega tagasi- pakendamata tooted ja paber ja võrgud :)
      Klaas on hea taara, aga raske, nii et ka see pole ideaalne lahendus.

      Kustuta
    2. Mnjah, ema tuli koduteel kulinaariapoest läbi ja tõi ühes vettinud paberpakendis kakaokreemi ja teises mingit lihatoodet... pole ka nagu päris see.

      Kustuta
  5. Kuidas määrata loodussäästlikkust on üks keeruline teema. Kõige õigem oleks muidugi alternatiive võrreldes võtta arvesse kõik tegurid: tootmine, kasutamine, tarbijasõbralikkus, ... jne ... Kui isegi suudaks need enamvähem numbrite keelde panna pole tulemus erinevates piirkondades sama.

    Tüüpiline näide paljukiidetud elektriauto, mis mitmete uuringute põhjal kogu tootmis ja kasutustsükli juures keskonnakahjulikum kui tavaline bensukas. Lisaks veel kallim kasutada laadimise(tankimise) ajakulust rääkimata. Teine näide on biokütused, millest seoses tootmise energiamahukuse, põllumaa ülekasutuse ja kalliduse tõttu tasapisi loobutakse.

    Paberkotid vs kilekotid. Ma ei tea ega viitsi googeldada. Kodus lähevad kilekotid taaskasutusse kuni vasti peavad paberkotid paberikonteinerisse või tulehakatiseks. Aastatega on pakendikogus meeletult kasvanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah nõus, et rohepesu on rohkem, kui tegelikku säästu ja keskkonna kaitsmist. Paljudel juhtudel muidugi toob mastaabiefekt (tulevikus) vast siiski eelise vs fossiilkütused/seadmed. Täna on ju paljuski ka madala nõudluse taga asi. Mu enda poolt toodud näited. Kõik need tehnoloogiad on olemas, aga kasutamiseks liiga kallid.

      Kustuta
  6. Olen õppinud paberkotte prügikotina kasutada. Natuke tuleb koti sisu muidugi kujundada, heeringa õli tuleb paberist läbi, köögiviljakoorte oma nii väga mitte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ilmselt ma pean ka. "Õnneks" on mul kord nädalas vaja taarat kassigraanulitele. Väga öko kotitäis :)

      Kustuta
  7. Kui palju sisutut raiskamist, alates Glasgow's peetud kliimakonverentsist - mitu lennukit sõitis kohale, inimesed ühes suures ruumis, mida köeti, söömine plastnõudest...kui see kõik kokkuliita üheks jalajäljeks ja panna sinna need samad inimesed, kes räägivad "sooja jutt" kliima soojenemisest jms loosungitest juurde ning neile näidata, milline jälg jääb nendest maha ... ehk hakkaks mõtlema.

    Uute kaupade pakendamine: kui mitu papist karpi ja väiksemat sorti mullipakke mahub ühte keskmisesse tootepakki, aegajalt loen ja imestan. Tohutu raiskamine. Saan aru, klient soovib ühes tükis - see tagab turvalise tarne.

    PS! Mul seisab kapis üks Glick and Grow mudel - täiesti pakendis juba aastaid. Isegi kile on veel ümber...tõenäoliselt saaks kasutada varuosadeks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere hommikust, oleks ma teadnud :) ( räägi inimestega). Nüüd on mul uus juba olemas, aga jätan meelde :)

      Kustuta
  8. Hmm, ma pole seni koju tellinud, kohe üks põhjus juures, miks seda mitte teha (teine põhjus on see, et mulle päriselt meeldib poes käia ja minu poekellaaegadel ei ole see ka epidemioloogiliselt vastutustundetu, sest rahvast enam pole). Kui ma ise käin, võtan eelmise ja üleeelmise jne korra puuviljakotid ise kaasa ja panen uued puuviljad sisse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ostan vahel sooja sööki coopist ning lasen panna ühe karpi, aga see tähendab, et ma ei saa lipsata üksi iseteenindusse (inimtühi tavaliselt lõuna ajal), vaid pean seisma kassas koos pensionäridega.

      Iseteeninduskassa toimib kaalu põhimõttel. Kui piiksutad 100g ahjukartuleid, siis pead need kohe panema ka kõrvale plaadile, et süsteem teaks kaalu võrrelda. Kui seal on peal veel lisand, siis on jama. Kaaluerinevus ja pead kutsuma teenindaja. Igavene tüütus. Puuviljadega on pisut kergem, ühekaupa ostes saab kleepsud panna õuna või greibi peale. Mitmekaupa laod sortid eraldi plaadile ja piiksutad silte ükshaaval. Oma taara ununeb alati koju :(
      Ainult autos on oma topsik, sest koolitee eeldas enne kooli üht varahommikust kohvipausi Tikupoisis.

      Kustuta
    2. Oleneb poest. Elva Konsumis ütleb automaatkassa sellisel puhul, kus ühes topsis võib mitu toodet olla, et piiksuta kõik ribakoodid ära ja pane alles siis tops plaadile. Kulinaaria puhul tuleb automaatselt peale esimest ribakoodi see võimalus.

      Kustuta
    3. oo, huvitav, kas see saiakestega ka töötab?

      Kustuta
    4. Huvitav, mul pole iial üheski poes seda teemat kerkinud, et ühes karbis ei või olla erinevaid asju. Piiksutangi kõik sildid läbi ja alles siis kaalule. Poleks isegi selle peale tulnud, et nii võib juhtuda.
      Puuviljadele ma kleepse ei pane, piiksutan kaalul ribakoodi, samas ma ei tea, mis siis näiteks ostukontrolli puhul tehakse, pole ette jäänud.
      Saiakestest ei tea, automaatselt olen vist alati ainult üht sorti võtnud.

      Kustuta
    5. Saiakesed, mida ma ise saan valida ja kotti toppida, tuleb siin eelnevalt ise saialeti juures ära kaaluda ja ribakood kotile panna. Niikuinii ei saa mitut eri sorti saiakest ühte kotti panna. Aga müüja jagatav puder ja soust ja kotlet saab küll ühte karpi, sinna mitu kleepsu peale pole probleemi. Ja müüja võib panna ka ühte pappkarpi erinevaid letist lahtiselt kaaluga müüdavaid kooke kokku.

      Eks igas poes ja igas ketis ole üldse isemoodi. Mulle Coopi iseteenindus väga meeldib, sest ma võin, aga ei pea võtma pulti, saan soovi korral ise kassas ostud läbi piiksutada, võin olla säästukaardi omanik, aga ei pruugi ja saan maksta nii sulas kui kaardiga. Kõik võimalused on olemas.

      Kustuta
    6. Lendav, ma seda just mõtlesingi, et tahaks kõik saiakesed ühte kotti panna. A kui need kotid on mul endal kaasas, siis pole tglt hullu.

      Kustuta
    7. Huvitav, minul pole õnnestunud. Kui ma ei pane piiksutatud asja kõrvale sellele piiksutatud asjade plaadile, siis uut piiksutada ei lase. Pulti ma pole aktiveerinud, sellega on vist lihtsam, peaks uurima. Meil ei ole ka veel sulas maksmise võimalust ja taaratśekkide sisestamist. Saiade jaoks on jah eraldi etiketimasin ja kaalumine, sellega lihsam.
      Maal kui ma emale käin süüa toomas, neil on uuem kaasa ja seal ma saan sulas maksta. Piiksutamist pole proovinud :)

      Kustuta
  9. Ma ei ole ka üldse toitu koju tellinud. Poes käimine tundub nii lihtne ja kiire netis sobramise ja siis kulleri ootamisega võrreldes. Ise veel töötasin aastaid kojutoomist mehhaniseerivas ettevõttes...

    Poekotid on tekstiilist, taaskasutame seni kuni otsad annavad. Autos on alati paar tükki varuks.

    Aga see kõik on üsna suva maailma saastast päästmise mõttes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. no sa oled tugev mees :)
      mul tabab totaalne nõrkushoog paljast mõttest, et pean koju tassima 6 Värskat, kotitäie pudruhelbeid, kartulid, kapsad jne jne. Las noored poisid teevad seda :)

      aga muidu on mul käekotis ja autos samuti tekstiilkott. See on üks "suveniir" mida ma alati resilt kaasa ostan, seega mul on väga ägedaid kotte #KateMiddleton

      Kustuta
    2. Ma pole mitte kunagi mitte midagi koju tellinud, ei toitu ega muud... või noh, küttepuud ikkagi tulevad koju tegelt, ma ei käi neid pakiautomaadist toomas :D Ma ei talu mõtet, et keegi teine valib mulle toitu. EI. NEVER. Ma pean ise saama selle piimapaki valida (ja ma VALIN neid, ei võta esimest ettejuhtuvat), ja puu- ja köögiviljadest ma ei taha isegi mõelda, see pole ju võimalik, et kaubakomplekteerija oskaks mulle selle õige õuna võtta?????

      Kustuta
    3. Mineraalvett me ei joo (ja kuidas see siia teemasse üldse sobibki?), aga päris tihti on mul poekotis ämbritäis ehk kümme liitrit piimatooteid. Ühe tekstiilikotiga ei saa kunagi hakkama, kaks-kolm.

      Kustuta
    4. Ma käin enamasti seljakotiga poes, kuigi õigem oleks öelda poole seljakotiga, sest ma teen seda teel trennist koju ja pool kotti on siis trenniasju täis. Aga hämmastavalt palju mahub sinna ikka.

      Kustuta
    5. a muidu jah nagu Klari. Mitte ainult et kuidas ta teab mulle õige õuna valida, vaid kust ma üldse tean, et ma õuna tahan, kui ma pole neid näinud? ma valin värskeid asju niiviisi, et lähen puu-köögivilja letti ja vaatan, mis hea välja näeb. See oleneb ju lisaks aastaajale konkreetsest partiist, mõnikord mõnes poes on näiteks kõik porgandid koledad ja porgandisöömisega tuleb oodata uue partiini või otsida teisest poest.

      Kustuta
    6. Ma elan küll teisel planeedil – vabandust, mandril – aga olen samuti Kauri-Klari-notsu parteis. St. ma pean toidupoes käia saama. Just nimelt, et mis mõttes keegi teine valib mulle toitu? Never. Ja just nimelt, et ma ei tea ilma õunu nägemata, mis sorti ma tahan, ja kas üldse. Ok, siin ma käin autoga poes, sest maakoht jne, pikad vahemaad, aga Eestis elades käisin seljakotiga, ja mitte ainult toidupoes, mis oli suht lähedal, vaid ka turul, kuhu oli ikka paras marss maad.
      Nii et jah, toidu kojutellimise mõte on mulle täitsa võõras. No mingeid kuivaineid ja kohviube olen paar korda hulgi netist tellinud, ja üht teatud sorti jämedat meresoola, aga see on ka kõik.

      Kustuta
    7. Klari, Notsu ja Epp. Võib olla oleks aeg võtta elus risk ja teha midagi väga ohtlikku :) :) Lubada kellelgi teisel sulle piimapakk välja valida :)

      Köögivilja tellimine ongi tegelikult kõige riskantsem, aga mitte kvaliteedi pärast ( see oli mul esimene juhtum), vaid koguse pärast. Täiesti kindlasti saad sa elusuuruse kapsa, kõrvitsa ja peedi. Ning igivana küsimus, mitu grammi kaalub üks banaan, tomat jne. Ma olen hooletusest ( ei olegi tk, vaid ühikuks on kott) tellinud koju 10 kg pirne, näiteks :).
      Ehk siis ka minusugune heavy-user julgeb tellida vaid pakendatud rohelist- salat, kartul, porgand, õun jmt. Kapsa toon kõrvalt putkast Jüri käest, sest mul on vaja pisikest, mis kappi mahuks :)

      Minu jaoks oli suur kergendus, et ma ei peagi autoga ja kogu perega (rasked kotid) laupäeval enam kuhugi suurde keskusesse nädala varu ostma minema. Sel ajal olen nüüd hoopis nt metsas.
      Aga eks igaühele oma :)

      Kustuta
    8. Mind ajavad täiesti hämmingusse inimesed, kes käivad poes mitmekesi. Küsisin ühe meile kõigile tuttava blogija käest, too vastas "ma armastan oma musi ja tahan temaga kogu aeg koos olla ja muidugi võtan ma ta ka poodi kaasa" (minu sõnastus). Noh ok :)

      Käisin eile õhtul poes, mõõtsin - 21 minutit läks aega koos autosõiduga sinna ja tagasi. Käisin autoga, sest tõin nii palju kraami, mitu kotitäit. Kui on vähem asju vaja, käin jalgrattaga töölt tulles poest läbi, see ei võta pea üldse aega. "Stock-up" shopping vs "top-up".

      Kustuta
    9. Ei no milleks ma pean eraldi maksma veo eest, kui ma niikuinii olen ise autoga linnas ja saan poes ära käia? Iseasi oleks, kui ma linnas ei käiks või peaks bussiga sõitma. Siis on teine lugu. Aga ma hoian sellega ühe autokulu (kulleri oma) ju kokku.



      Kustuta
    10. Kaur, mind mõnitad jah? :P Ja ausalt, mul musi suudab nii valed asjad kokku osta, kui ta üksi poodi saata, et kole kohe! Ilmselt jagunevad inimesed poeskäigu osas kuidagi vajaduspõhisteks ja siis nendeks "lähme vaatame, mis poes head on ja mille järele isu tekib"-inimesteks.

      Kustuta
    11. Ma ausalt ei pidanud sind silmas, aga hea teada, et sa oled samuti "olen nii armunud et isegi poeskäigu ajaks ei kannata mehest eemal olla" :)

      Kustuta
    12. Ma olen nagu Kaur, üksi poeskäik on kõige efektiivsem. Mistahes poes kusjuures, mitte ainult toidupoes. Nn. vajaduspõhine toidushoppaja, aga samal ajal, jah, tahan ise oma käega piimapakki valida :)
      Paraku satub enamjaolt nii, et toidupoes oleme mehega ikkagi koos, logistilistel põhjustel, aga pea alati võtab kumbki oma shoppingukäru ja tegutseb omaette (kuna me söögiharjumused ja –vajadused on suht erinevad) ja siis lõpuks kassa juures trehvame ja maksama arve koos. Teinekord saame aga hoopis autos kokku, kumbki shoppab täitsa eraldi. Nii säästame poe-aega, lisaks ei kannata me kumbki kambakesi riiulivahedes tuiamist, kiired toiduostlejad, noh.

      Kustuta
  10. paberkottidesse saab bioprügi panna näiteks, mul muidu polekski millegagi välja viia seda, nii et olen igasugu woldi-rimi-barbora paberkottide eest isegi tänulik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See toimib siis kui on biojäätmete konteiner, meil ei taha maja sellest midagi kuulda. Ma tunnen puudust.

      Kustuta
  11. Mina olen see hull ökomutt, kes juba praegu oma taaraga lõunaks toitu ostab. Tegelikult viskas mul lihtsalt üle see, kui palju neid pagana karpe töö juurde tekkis. Enamikes kohtades niigi iseteenindus ja teistes avastasin ruttu, et ma ei olegi ainuke imelik, kes teenindajaid oma isikliku pakendiga tüütab, nad täitsa nurisemata kaaluvad selle enne üle. Tartusse tekkis mingi pakendivaba pood ka täitsa, pean minema vaatama, mida seal pakutakse. Näiteks kodukeemiat ja pesemisvahendeid ostaks hea meelega nii. Praegu kasutan palju selliseid, kus saab osta täitepakendi. Paraku kõiki tooteid nii ei müüda.
    Ma ka annan täiesti aru, et planeeti ma ei päästa, aga samas ei saa siiski aru majanaabritest, kelle valmistoidupakendid (Bolt/Wolti hulluse tagajärg) ummistavad prügikasti juba teisel päeval peale tühjendamist. Nad ei viitsi suuremaid pakendeid isegi kokku litsuda.
    Toidupoest ma ka tellinud ei ole. Meeldib poes käia :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See Tartu uus pood ei paku ses mõttes väga alternatiivi, et seal on müüa need asjad, mis on ka mõnes muus kohas ilma pakendita - makaronid, kuivained... Parim, mis mulle silma jäi, olid šampoonitabletid (pmst nagu ümar latakas seebitükk, aga juuste jaoks ja isegi ilma karbita).

      Aga mine vaata muidugi, äkki mõni nende kraam sobib sulle paremini kui see, mis on nt Biomarketi või Maksimarketi kaalukauba letis.

      (Biomarketis on vähemalt osa pesuvahendeid juba ammu lahtiselt müügil; pähkleid-rosinaid jms on väga mitmes poes ja mõnes ka makarone.)

      Kustuta
    2. Sellest ( pakendivabast) oleks huvitav lugeda küll, palun lugu :)
      Ma ostan ka reeglina täitepakendeid ja kuna ma valmistoitu praktiliselt ei tarbi, siis pole mul ka suurt pakendiuputust. Vaatan praegu oma pakendikotti- munakarp, pudruhelbepakend, lihakarbid. Nüüd sai antistaatiku pudel tühjaks ja see CG karbindus.

      Ma siis olen see omamoodi:) Mulle EI meeldi poes käia, mul ei ole selleks aega ( st ma ei taha seda selleks kulutada)ja tänu nüüd koroonale ma ka "ei saa", ma ei talu seljas elavaid venelasi. Nii et mina olen väga tänulik e- poe klient. Üksikud ununenud koored-leivad toob mees. Ja juurikaid ostan üldjuhul maja kõrvalt suvel lavkast ja talvel putkast. Hind on küll kallim, aga mulle meeldib mõelda, et ma toetan sellega ta jäämist. Üle tee on spets lihapood ka. Aga, see kuidagi ei tõmba.

      Ja, ma vist olen seda sada korda öelnud. Aga mul on 10 min jalutuse kaugusel 11 poodi.

      Kustuta
    3. 11 :D

      Ma harjusin kodukontori ajal ära tellimisega. ca 80% asjadest kordub ja mul on poenimekiri iseteeninduses. Üks klikk ja korvi, lisaks siis nipet-näpet vastavalt olukorrale. Ehk et see on kiire! Poes rändab korvi alati hunnik magusat, sest ma toituks ainult magusast kui ma end ei kontrolliks. Pagaritooted, jäätis, marmelaadikommid, njammmm... Kui ise lettide vahel ei kola, ei ole nii hullu kiusatust. Ja poe kõrval on värskete saiakestega kohvik, kust ma ka ei saa end eemale hoitud. Nende kohupiimataskud... Eih, ma parem tellin ikka veebis :) Kehva kraami pole kunagi sattunud, vahel piimatoodete säilivuskuupäev on olnud väga lähedal. Poes ma kangutan kõige tagumised pakid välja, sest neil on pikem säilivusaeg. Ma kasutan pooleliitrist piima terve nädala.

      Kustuta
    4. Mul on terves kodulinnas kaks poodi :D

      Kustuta
  12. Mina olen täiesti hullunud e-poodleja, mõnikord, kui kuidagi rütmist välja kukun (kõik on otsas ja tarneaegu pole või ma pole siis kodus) on päris paanika. Juhtub isegi nii, et teen e-poe tellimuse. Ja siis meenub et või jäi välja, tellimust täiendada ka ei saa. Siis teen uue tellimuse. Pakk võid, või kolm, kaks veini, pesupulber ja mida iganes veel, et ainult saaks miinimumtellimuse kokku ja ei peaks ise poodi minema. Hädapärast käin kodulähedases miniselveris või ühes pisikeses Rimis, mis neiupõlves Säästumarket oli. 97% juhtudest olen kaubaga rahul ja kui ei ole, tõmban sae käima ja saan raha tagasi. Üllataval kombel on kõige paremad kogemused Barboraga, ostan ilmselt nii palju et välja ka ei logita mind vahepeal. Rimi kasutajaliides on jabur, olen nende e-poodi selle kohta isegi kirju saatnud. Igakord olen välja logitus, ja kui sisse login siis tuleb jälle läbi teha kogu protsess - kas koju või kauplusesse (ei telli kunagi kauplusesse), kui koju, siis kas ma juba olen vahepeal kolinud jne. Paberkotid on tõeline tüütus, neid tekib kümnete kaupa. Tellin mõnikord reaalselt Coopist selleks, et saada kilekotte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tellin selleks, et saada kilekotte :) :)
      me oleme ikka väga rohelised, eks? :)

      aga paari kauba lisamise võimalusest tunnen mina ka puudust. Võiks olla ikkagi mingi nn muutmise aken, a la et tunni jooksul võin muuta ja lisada.

      Kustuta
    2. Seepärast ma Rimist tellingi, et saab asju juurde lisada. Ühtlasi seepärast, et " tavaelus" on Rimi mu kodupood ja olen sealse tootevalikuga hästi kursis. Meeldivad nt i love Eco sari, Rimi salatisegud

      Kustuta
  13. Ahjaa, selle teemaga seoses vihkan ma üldiselt e-poodide (mitte toidu omade) pakendamisharjumusi. Ma igasugu muid asju tellin netist küll päris palju, sest tavapoodides neid ei müüda ja ma elan perifeerias. Hiljuti tellisin välismaisest e-poest ühe paari retuuse ja ühe spordirinnahoidja. Need kaks väikesemõõdulist riietuseset olid pakitud nii suurde pappkasti, mis hädavaevu mahtus pakiautomaadi kõige suuremasse kappi. Ülejäänud kast oli täidetud nende suurte õhku täis puhutud plastik... õhupallidega sisuliselt. Kast oli rahvusvahelise veo tingimustes suht lömmi läinud, mis on arusaadav, sest see oli põhimõtteliselt TÜHI.

    MIKS. MIKS on vaja pakkida suurde kasti kaks väikest riideeset, mis mahuvad ülihästi ümbrikku???? Transpordiruum autos maksab, jumal küll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tallinki e-pood teeb sama ja ma alati mõtlen, miks ometi?! Ma tellin sealt jõulukomme alede ajal, sest neil on tore valik ja teistmoodi. Viimasel aastal pidin minema lausa kapi juurde kiiresti, sest kuller istus autos ja ootas. Pakk ei mahtunud kappi :D Selles oli emale kleit ja kommikarp. Uskumatu.

      Kustuta
    2. Huvitav, ma olen Tallinki poest saanud just nii pisikesi pakke, et olen imestanud, kas tõesti kõik mu tellitud asjad on ikka seal sees. Viimane kord oli 20x20 karbis šampoon, dušigeel, näomask, pakk küpsiseid, kreem ja näovesi, lisaks pisike riba ribastatud pakist pehmendust. Puslemeistrid, ma ütli

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!