Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 18. märts 2021

Elu pärast blog.tr.ee d

Ma loen blogisid Feedly-st. Hea, puhas ja lihtsa disainiga.

Kuid, kui blog.tr.ee ära kadus, olin murtud. Kohe ikka täitsa nördinud. Minu mänguasi võeti ära! Miks poleks võinud omanikud panna üles kuulutuse, et jou, meil on kõrini, kas keegi tahaks üle võtta. Või siis mingi hoiatus. Niimoodi ette hoiatamata, pole lihtsalt ilus. Ma pole küll ekstra otsinud, aga ka mujalt meediast pole silma jäänud, et mis oli põhjuseks.

See oli minu jaoks kui delfi. Ka need kirjutajad, keda igapäevaselt ei loe, vaatad pealkirju, kui tundub põnev, loed kommentaare ja kui oli väga põnev, siis vaatad hiljem, mida kommentaaridele on kommenteeritud. 

Ma ise pole suurem asi kommenteerija, lihtsalt ei oska, aga teistest blogidest on lahe lugeda, kui erinevad arvamused inimestel on. Ja vast ka kröömike, annavad kommentaarid kinnitust, et meie, blogijad, pole oma hobiga üksi. Et tõesti on inimesi, kellele lähevad meie mõtted korda ja ärgitavad nõustuma või vastu vaidlema. 

Ma tunnen end kommenteerides kui kägu. Poetan oma kommi- munad võõrastesse pesadesse ja hiljem ei mäletagi enam, kuhu. Sellepärast ongi vaja blogtreesid.

Wordpressil, eriti kui tegutsed ingliskeelses keeleruumis, on nagu oma väike klubi, On blogirull ja "conversations", aga "uus innovatiivne plokisüsteem" ei meelita mind Bloggerist üle kolima. Ma valin endiselt Bloggeri lihtsuse. Ning lisaks on suur osa mu lemmikblogidest samuti Bloggeris, seega pointi poleks.

Ja ka WP ei täida blogi.tr.ee auku, kuna näitab vaid spetsiaalselt märgitud postituste  kommentaare. Need mõttevahetused, kus sa ei osale, on peidus. Mina näen turul nišši. Miks tegijad ei näe ?

Ma vahel täitsa mõtlen, et kuidas toimub veebifirmades tootearendus. 
Et kas võis olla, et keegi tegi ettepaneku, et mis oleks, kui lisaks ka Bloggeri lugemisloendile juurde kommenteerimiste jälgimise. Ja siis teine kolleeg vastas:
On meid kunagi heade ideede eest kiidetud?! usu mind, seda ei panda isegi tähele. Ei, teeme ikka midagi, mis tekitaks emotsioone. Näiteks võiks muuta piltide panemise bloggerisse keerulisemaks?
Ja siis hääletati, ja enamik oligi selle poolt?


Teiselt poolt tekitas blog.tr.ee kadumine kergendust, mulle tundus, et kui mul jääb nüüd lugejaid vähemaks, siis saan ma rohkem kirjutada ka isiklikest asjadest.
Aga võta näpust. Lugejate arv on jäänud samaks ja see pani mind numbreid uurima.

Täiesti üllatuslikult selgus, et blog.tr.ee tõi mu blogisse lugejatest vaid ca 5 %. Umbes 20% lugejatest toob google ja umbes 20%  tulevad otse. 
Feedly % on pisike, mis on ka loogiline, sest sealt lugedes klikke sageli ei tee. Ja bloglovin minu  statistikasse üldse ei jõua ( ilmselt samal põhjusel, miks ka Feedly).

Ja nüüd mu suurim üllatus. Suurem osa lugejatest loeb blogisid meetodil, et läheb oma lemmikblogisse ning valib järgmise loo sealse blogi lugemislistist. See selgitab usutavasti ka seda, miks erinevate postituste loetavusel on kuni 3 kordne vahe. Sõltub, kas pealkiri kõnetab või mitte? :)

Ma olen täna enda jaoks täiesti selgeks mõelnud, et blogin ainult enda jaoks, aga kuna teen seda avalikus ruumis, siis loomulikult jälgin, et teemad ja kirjeldused ei teeks kellelegi põhjuseta haiget. Seega, klikimagneteid ma kirjutama ei hakka, ei oska ka. Ja üsna kindlasti ei hakka tegema ka postitusi stiilis- aga mida teie arvate. 

Ah ei, tegelikult? Kust ja kuidas teie blogisid loete? :)


Kuigi need, kes mulle lugejaid toovad on suured ja tuntud A klassi kirjutajad, tahaksin ma neid ikkagi tänada. 

Ilma teieta poleks mind :)

Tänud !

seiklusjutud.blogspot.com
ebaparlikarp.ee
pehkindpriimula.blogspot.com
marcamaa.blogspot.com
sjgelle.blogspot.com
kevadtulebikkagi.blogspot.com
minutavaline.blogspot.com


 Ja kui kõhklen, kas blogida või mitte, sobib see tsitaat 😀



20 kommentaari :

  1. Aitäh! Ma loen Sind aegade algusest. Pole õelust, arrogantsi. Minust arukam ja parem kirjutaja. Mind blogtree kadumine eriti ei puudutanud. Olen see, kes teiste blogidest läheb edasi. Samuti vaatan kommenteerijate pealt.

    VastaKustuta
  2. Loen kahe blogija blogirullist ning samuti klikin vahel kommenteerijaid. Mõne üksiku aadressi otsin googlest ja loen.
    Kommenteerin harva, kuna kuidagi on tunne, et paljud blogijad on omavahel tuttavad ja mis ma võõras seletan.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ma ka aegajalt mõtlen nii, aga siis jälle tuleb meelde, et mulle endale meeldib küll kui vahel mõni "võõras" sõna sekka poetab. Teisalt on neid blogijaid, keda ma päriselus ka tean, vaid mõned üksikud erandid.

      Kustuta
    2. Minu blogis võib küll südamerahuga kommenteerida. Ei ole klubi :) :)

      Kustuta
  3. Feedlis on kõik kenasti reas kirjas ja sealt hea lihtne näha, kas keegi on postitanud või mitte :) Nii et mina olen enamasti see, kes Sul statistikas ei kajastu ;) Muide, Sinu blogis ei saa ma valida kommenteerides omale teist profiili. Oma blogi profiili, vaid olen sunnitud olema google profiiliga.
    WP on minu silmis palju mugavam ja igas mõttes lihtsam kui on blogspot. Aga see on ilmselt harjumise asi. Muide, minutavaline.blogspot tal on wordpressiversioon ka :D https://katarinavonb.wordpress.com/blog-2/ Ta enamasti dubleerib postitusi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav, Notsu ka hiljuti kurtis, et ei saa vastata kommentaaridele. Ma pole mitte ühtegi seadistust muutnud :(
      Võib olla mu sõbrad Bloggeri arendustiimist on jälle initsiatiivi ilmutanud ja midagi uut sepistanud :)

      Kustuta
    2. Nüüd jällegi sain panna oma bloginime :D Oh, eks need erinevad platvormid võivad mingeid arusaamatuid trikke inimfaktorita ka võib-olla teha. Käib selline vaikne saboteerimine ;)

      Kustuta
    3. aga mul ei ole häda mitte profiilis, vaid lihtsalt mõnikord jääb "vasta" nupule klikkides see akna avanemine kerima ja kerima ja ma ei jõuagi ära oodata.

      Praegu näiteks ei jäänud. Aga tundub, et see juhtubki peamiselt siis, kui ma olen arvuti töötamissatsi ajal siin juba korra kommenteerinud. Pärast seda enam ei saa, tuleb arvuti restartida.

      Kustuta
  4. Meesblogijaid on niigi vähe, eriti veel küpses eas blogijaid - seega kümblen naislugejate tähelepanus ka ilma TOP100 esireata!:P
    Samas, tõesti-tõesti - uusi blogisid ilma blogipuuta peale ei tule, sest vanadel tuttavatel enamasti puitunud blogirull, üsna harva hüppab midagi mind huvitavat välja:)

    VastaKustuta
  5. Mina tulen enamuse ajast feedly´st ja kui telefonis kõõlun, siis guugeldan bloginime järgi. Siit edasi liikumine on mul ka vahel teemaks, aga enamasti siis kui on väga igav päev. Vist paar blogi siit menüüst on feedly´s ka, aga enamasti loen otse feedly´st.
    Ma jälle ei saa telefoniga WP blogis google kontoga kommenteerida. Ja oma blogis ma vist olengi pannud regamisnõude, sest vahepeal tuli kohutavalt palju spämmi.

    VastaKustuta
  6. Jaa, nagu mina oleks kirjutanud! Selle erandiga, et minu statistikas olid küll blogtreest tulevad klikid esikohal, aga peale selle kadumist on külastatavus hoopiski suurenenud ehk siis ma ei saa ilmselt mitte millestki aru :)

    VastaKustuta
  7. Hm. Ma aastaid ei teadnudki, et blogtree olemas on. Ja kui teada sain, ikka ei kasutanud. Ma kah see, kes paari (lemmik)blogija rulle pidi lugemas käib. Samas, tõsi, uut lugemist sel kombel peale ei tule. Aga ega ma rohkem lugeda jõuaks kah, kui seda praegu teen - muu elu tahab samuti elamist ju =)

    VastaKustuta
  8. Minu meelest on uusi (häid!) blogisid kohutavalt raske leida. Blogtree andis küll hea ülevaate ja igavuse korral oli seal tore klõpsutada, aga püsilugejaks jäin ikkagi väga vähestele sealt. Või noh, paljud lõpetasid ka ise kirjutamise ära ja ma neid ei viitsi jälgida, kus kord aasta-kahe jooksul üks postitus ilmub. Mina otsin uusi lemmikuid seniste lemmikute blogrollist.

    VastaKustuta
  9. Aitäh.
    Midagi targemat öelda ei mõistagi... :)

    VastaKustuta
  10. Oi, ma olen siiralt liigutatud, et ma olen A-klassi blogijate hulgas 🤗
    Aga mina olen ka oma blogirulli ikka teiste lemmikute järgi täiendanud. Sarnane otsib sarnast.

    VastaKustuta
  11. Ma jäin sügavalt mõtlema, et kuidas ma siia üldse sattusin.... Äkki triangli blogi kaudu, et ta viitas vms. Ilmselt raamatutega seoses, kindel aga ei ole.

    VastaKustuta
  12. Nonii, esimesest ehmatusest-kohmetusest olen nüüd üle saanud :)
    Blogipuu laadset asja igatsen küll - vanas olid ju need blogid ka näha, mida ma lugesin pisteliselt või mis olid sellised paheliste huvide objektid, need, mida oma blogirulli panna oli piinlik, aga mida teinekord ikka piilumas sai käidud ("Ikka sama jutt? Võeh, ei midagi paremat, minema siit!" - ja kuu aega vahet)
    Mis teha, nõrkus on mu indiaaninimi...

    VastaKustuta
  13. Mul jooksevad feedina meiliprogrammi. Põhimõtteliselt saan seal teksti loetud, aga kommentaare ei näe. Kui ma nüüd postituse aadressile klikin, läheb see kirja vist kui otsetulek?

    VastaKustuta
  14. Minu jaoks oli blog.tr.ee küll selline hea link ja see süvendas geneetiliselt antud laiskust veelgi. oli mugav ja hea süsteem tegelikult, tegijatele kulub lausa kiitus ära. nüüd tuleb midagi ette võtta, aga mida, ei ole tänaseni ära otsustanud. rien, kirjutasin ise selle peale, sest ajalooliselt ongi selline aeg, kus toimub palju asju, aga tavainimene (btw. ka väärt blogija) ei mõista seda, ei näe eesriide taha. kogemata (ega sedagi ei tea) langes see blogipuu lõpetamisega kokku.
    rien (olevat) aga kanne Louis 16. päevikus 14. juulil. Jah, luii 16. päevikus, mitte XVI sest enam ei tohi rooma numbreid kasutada. ei tohi ka N tähega sõna kasutada ja nii edasi. tegelikult on alates uuest aastast päris palju asju kuhjunud. seda enam oleks sellist kodust kohta nagu blogipuu vaja. tegelikult sealt meelde jäänud seltskonna blogisid aeg ajalt ikka mäletamise järgi külastan. nii tänagi, tuli meelde üks indigoaalane ja soovin kõigile ikka, et jätkaksite (ka teised) endise agarusega või vähemalt ei lõpetaks üldse ära. koroonaajastul muuseas ei tasu ka suitsetamisest loobuda (olen ise seda juba 25 aastat tagasi teinud). nõndasamuti peaks ikka ka blogimisega jätkama.

    VastaKustuta
  15. Minul on mingi feedly analoog. Muidu töötab kenasti, aga puuduseks on see, et kommentaare ei näita. Nende vaatamiseks tuleb blogisse kohale minna. Ja kui mul midagi öelda on, siis lähengi, aga tihti on nii, et hoopis kommentaarid inspireerivad kommenteerima. Kohe kutsuvad vaiedlema ja argumenteerima (isegi kui mulle vaidlemine ei meeldi ja argumenteerimises olen ka nõrk. Aegajalt käin ka võõraid blogrolle pidi seiklemas, et leida värsket verd. Teinekord kui on olnud kiiremad ajad, siis ei jõua lugeda ja loen hiljem tagant järele. Ikka nii, et lemmikumad ja hetkel rohkem kõnetavamad kirjutajad enne. Nii filtreeruvadki välja need, mille olen kunagi mingi mõtte ajendil listi lisanud, aga hiljem on selgunud, et ega tegelikult eriti ei kõneta. Siis jälle kustutan neid, mida pole tükk aega lugenud.
    Ise olen kohutavalt kehv kommenteerija. Esiteks kuna loen tihti tagantjärele, siis tundub, et olen ammu kommeteerimise rongist maha jäänud ja teiseks kõik targemad ja vaimukamad asjad on juba kirja pandud. Üsna tihti polegi nagu midagi öelda, tahaks lihtsalt kaasa noogutada või näoraamatu kombel "like" panna.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!