Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 7. juuli 2021

Pakiline küsimus ja tunne kodulinna

 Meie pargis elab tilluke orav. Tema vanemaid pole ammu näinud. Ju neil on muud tegemist või pistsid 

koerad nad nahka.

Tahtsin oravale pähkleid viia. Ja saad aru, niipea, kui ma selja keerasin, sõid varesed need ära.

Kuidas ma saaksin oravale niimoodi pähkleid jätta, et varesed kätte ei saaks? Ma olen lugenud, et varesed suudavad ka kreeka pähkli purustada. Aga linnas? Kus on palju süüa? Kas oleks abiks, kui ma koorega pähklid viin? Kas varesed söövad nagu kassid või koerad?


Käisin Kadrioru kunstimuuseumis näitusel ja mõtlesin, et vaataks Reidi tee üle. Ma olen sealt autoga mööda tuhisenud, aga jala polegi. 

Appi kui ilus see on !!! Seda nimetan ma kaasaegseks linnaruumiks. Üllatavad vaimukad detailid, läbimõeldud haljastus. Isegi vetsud on ja kui puud kasvavad, siis ka mujal ära unustatud, kuid Eesti kliimas ja hädavajalik, varjualune. Ja mul polnud aimugi, et Russalka juures on korralik rand !

Ma armastan promenaade ja unistan, et ühel päeval saabki takistusteta mööda mere äärt Piritalt Roccasse jalutada.

Igatahes. Kui nii edasi läheb, siis pole üldse kindel, et ma Miša poolt ei hääleta ;)

13 kommentaari :

  1. Ehh!!!
    Peaks kõigile linnakodanikele kohustuslikke ekskursioone tegema.
    Kui sina, matkav ja kõndiv ja promeneeriv inimene, ei tea Reidi teed, siis...

    Eelmise sissekandega haakudes - kas ma peaks oma vanema generatsiooni sinna ise kohale viima? Sest nemad ka ilmselt pole käinud.

    Mida muuseumis vaatasid ja kas soovitad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Memlingist Rubensini. Klassika on klassika, imelik oleks mitte kiita :)
      aga jah, kenad selged selgitused olid juures ja mõnusalt jahe ka :)

      Kustuta
    2. Ma pole ka seal käinud, elektritõuksiga sõitnud, eesti kinoklassikat vaadanud....appppi.....sinu blogi tekitab ainult süümekaid:)

      Kustuta
  2. Varesed käivad eriti hea meelega mu koera krõbinakausi kallal. Targad linnud, küll nad teavad, millal nokkimas käia. Oravapoisile meeldivad koorega pähklid kindlasti väga!:)
    "Mišastrassel" käib mu 80+ tädi palavate ilmadega mereõhku hingamas - sõidab aga Lasnamäe tagant bussiga kohale ja patseerib tunnikese:)

    VastaKustuta
  3. Mul on tunne, et meie kandi linnud on küll näljas, mul on rästad sõstrapõõsad pooltühjaks söönud... marjad alles täitsa rohelised! Tikreid käivad ka noolimas.
    Aga jah, lapsena söötmine me oravatele koorega sarapuupähkleid.

    VastaKustuta
  4. See on mitteametlik rand ja nii kaua kui ma mäletan, siis on seal alati peesitatud.

    Reidi teed kahjuks paljud vihkavad, sest ummikuid see ei kaotanud (kuigi räme idee oli, et sadamaliiklus sinna ja kõik mured lahenevad) ja inimesed istuvad ikka kaua seal kinni...

    Ma ise olen sõitnud hilisõhtul Pelgulinnast maale, siis on eriti ilus! Ja nii kiiresti sain Lasnakale. Muide, seal oli kiiruskaamera ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Reidi tee üks ja ainus idee oli see, et Tallinn ei peaks TEN-T meetmete raha ega tegematajätmise trahve omast taskust kinni maksma. Jutud ummikutest olid Viimsi poliitikute mull. Projekt tehnilised eksperdid kinnitasid otsesõnu, et tavaliikluse kiiremaks tegemine EI ole selle projekti eesmärk.

      Aga tulemus sai üsna hea. Roheliste ja urbanistide ja turismifirmade kisast oli kasu. Algne lahendus tegi ringtee ümber Russalka ja oleks KOGU piirkonna ära asfalteerinud. Nüüd on liiklusskeem küll veidi üle dimensioneeritud (neli rada ühes suunas!), kuid noh, elab üle.

      Ja rannaääre lahendus on super lahe. Kesiganes selle puhkeala kujundas, au ja kiitus!

      Kustuta
    2. ma rõhutaks Miša kiitmise kõrvale just seda - roheliste ja urbanistide ja turismifirmade kisast oli kasu. Tänu protestimisele ja survestamisele nii hea saigi, nagu sai (kuigi oleks võinud parem, sest nagu Kaur ütles, üledimensioneeritud jne).

      Kustuta
    3. Mina seda niiviisi päris ei mäleta. Mul seostub suurte kaubavedudega, mis Peteka poolt pidid sadamasse saama.
      Uudistesse jõudis küll jah alati seoses rohelistega.

      Kustuta
    4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    5. Jah, aga formaalne põhjus ei ole mitte kaubaveod ise, vaid Euroopa Liidu TEN-T programmi nõuetele vastava tee ehitamine. Raha (mitukümmend miljonit, täpsed summad on Tallinna linna kodulehel) tuli Euroopa Ühtekuuluvusfondist ja just sellepärast.

      Projekti eesmärk sealsamas on kirjas: Projekti eesmärk: TEN-T üld- ja põhivõrgustikku kuuluva Tallinna – Narva maantee lõigu uuendamine.
      Lisaks on paar lisaeesmärki, ükski ei puuduta linnaliikluse sujuvamaks muutmist. Küll aga on eraldi ära märgitud ohutus.

      TEN-T on siis https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-European_Transport_Network, Trans-European Transport Network.

      Kaubavedude mõttes tahaks logistikaeksperdid rekkade liikluse Tallinnast üldse välja ajada. Aga Tallink ei taha, sest neile on kasulik reisi- ja kaubaliiklust koos pidada, sama praamiga nii rekkaid kui jalgsireisijaid vedada. Kui Miša oleks sõrad maasse surunud ja öelnud, et rekkaliiklus koligu linnast Muugale, oleks kogu projekt ebavajalik olnud.

      Nojah, oleks-oleks. Mereäärne keskkond on seal tore igal juhul.

      Kustuta
  5. Oravale saaks pähkleid jätta äkki mingi sellise asja alla, kuhu orav saab aga vares ei saa. Ma muidugi ei tea, mis asi see on. Meil saavad oravad nt maja soojustuse vahele ja vares ei saa ;-). Ja just ükspäev lendas mööda vares, pillas noka vahelt terve kreeka pähkli ja jäi siis passima, et ma ära läheks ja ta saaks oma pähklilendu jätkata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõige keerulisem ongi ilmselt küsimus " mille alla vares ei saa" :) :)
      nad, sunnikud, on ikka väga nutikad.
      ses mõttes, et ega orav näljas pole, tundub olevat väga hea käbiaasta, aga tahtsin lihtsalt talle nn kommi anda. Nüüd pole teda ammu näinud. Kas hoiab kuumaga varju, või kolis mujale :)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!