Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 24. märts 2021

HOIA äpp ja koroona


Tundub, et karma sai mind kätte.
Istun õhtul rahulikult, vaatan uudiseid ja telefon hakkab vilkuma. Uus sõnum.
Võtan telefoni ja hea, et ma istun. Sõnum on Hoia äpilt: te olete lähikontaktne.  Mu esimene reaktsioon on šokk.

Esiteks, polnud mul meeleski, et mul selline äpp veel telefonis alles ja olemas on. Ma mäletan, et toona, kui see tuli ja ta alla laadisin, veel imestasin, et väga veider loogika. Kui ma olen koroonapositiivne, siis viimane asi, mis mul pähe tuleks, oleks minna mingisse äppi end märkima.

Teine mõte mis tuli, oli. Kas see on nali? Mu meelest just hiljuti kusagil meedias rääkis, et see äpp ei tööta. Sest miks muidu ju inimesed st koroonadetektiivid tööle võeti.

Ja kolmandaks. See peab olema nali. Ma pole ju kusagil käinud. Mitte midagi teinud. 

Äpis oli number, kuhu helistada. Automaatvastaja andis teada, et nad töötavad tööpäevadel ja töö ajal. 
Asusin guugeldama ning leidsin lühinumbri. Helistasin.

eee- Hoia äpp? küsis proua ebakindlalt. Seejärel kogus end, soovitas olla ikkagi ettevaatlik ning helistada järgmisel päeval terviseametisse. 

Õhtul tegin kodulehel uurimistööd. Seejuures kiidan, väga informatiivne. Ja sain ühtlasi ka vastuse, miks meil levib koroona. Vaadake seda aegrida.
Kõik see asi on kuidagi nihkes. Ja kas need päevad on fakt või statistiline keskmine?

COVID-19 haige on nakkusohtlik ca 2 päeva enne ja kuni 10 päeva pärast haigusnähtude tekkimist.

Teadmiseks teiega koos elavatele inimestele – seni kui teil ei esine haigussümptomeid, ei pea teie pereliikmed kodus püsima, vaid saavad jätkata oma igapäevase tegevusega. Kui teil tekivad haigussümptomid (tavaliselt 4.-6. päeval peale lähikontakti toimumist), siis on ka teie pereliikmed teie lähikontaktsed ja peavad samuti koheselt koju jääma.

Ehk siis, mu mees ei pea midagi tegema, aga kui nüüd selgub, et ma olen ikkagi positiivne, on asi pepus, sest on juba hilja, ta on juba inimesi nakatanud.
Koroonakodulehelt leidsin ka kalkulaatori, mille järgi sain välja arvutada, et millal ma võisin nakatunuga kokku puutuda.
Ja sain järgmise üllatuse, kalkulaatori järgi toimus kokkupuude 5 päeva tagasi st ma olen ligi nädal teadmatuses ringi käinud?

Ja tulles tagasi alguse juurde. Mina tean, sest mul on äpp. Aga ma ei tunne peale enda kedagi, kel see äpp veel oleks. Kui mul äppi poleks, siis kuidas ma teaks? (Mu tütar noomis mind, ema.. ära lae endale igasugust jama alla. Näed nüüd, said koroona ka sellega :))

Hommikul helistasin, et uurida, kas see äpp on ikka tõsine asi ja kas ma peaksin  teavitusele reageerima st isolatsioonis olema. Jah, ikka peaks seda äppi tõsiselt võtma, arvas proua teisel pool toru. Küsis mu isikukoodi ja lubas mu info edastada kelle vaja. Minuga võetakse ühendust.

aga kuidas ma teaksin, kui mul seda äppi poleks?

me ju küsime diagnoosi saanud inimestelt, et kes on olnud lähikontaktsed ja siis helistame neile ja anname teada.

Just oli raadios teade, et te seda põhjaregioonis ei jõua…?

jah, aga me vähemalt üritame.

Päeva teises pooles rääkisin siis nüüd juba kolmanda inimesega, kellele mu andmed oli esitatud. Tema peamine küsimus oli, et kas mul on küsimusi. Kuna hommikuse prouaga olime asjad läbi arutanud, siis polnud. Tema oli esimene, kes oli ka äpist kuulnud ja uuris, kas mul on android või ios, sest iosis on "veel see vana isolatsiooni aeg".
Kuna kirjalik kommunikatsioon on kirjalik, siis Ma tahan kindlasti rõhutada. Kõik kolm daami olid väga meeldivad, sõbralikud ja rahulikud.

Minult küsiti, et kas ma tean, millal ja kus ma nakatusin? Vastasin, et päeval, mis kalkulaatori järgi peaks olema kokkupuute päev, ma tõesti kellegagi kokku ei puutunud. Pole aimugi. Ja saan praegu aru, kui vale see statistika - kus te nakatusite -tegelikult on. Ma tõesti ei teadnud, aga oleks käinud nt mingil peol, siis ütleks ma ikkagi “pole aimugi”. Sest me, inimesed, tahame olla tublid ja vastutustundlikud.

Huvitav on ka sümptomite teema. Räägin prouadele, et käisin just vaktsineerimas ning selgus, et hea on mõnikord halb. Riik lükkas edasi süst nr 2 tegemisi, et võimalikult paljud saaks vaktsineeritud. Õige. Mõistlik. Aga, nüüd selgub, et 1 süst sulle sellist kaitset ei anna, et saaksid lähikontaktsuse korral nt tööl edasi käia. Seega, majandus seisab selle võrra pikemalt kinni.
Ja kui see teade oleks juhtumisi tulnud vaktsineerimisele järgneval/samal päeval, kes saab siis aru, kas need sümptomid oleks reaktsioon või haigus?
Aga sümptomid siis.
Ma olen see inimene, kellele ei tohi tulevikku ennustada või vähitõenäosust öelda, kuna mu elav kujutlusvõime hakkab kohe kõike ette kujutama. Ja nii sa kõigud tahtejõu, parafraseerides klassikut : kui see on koroona, siis just sellises koroonas ma tahaksingi elada, ja kujutlusvõime vahel. Ma pole üldse köhainimene, aga momentaalselt tundsin, kuidas tahaks köhida ja kuidas palavik pulbitseb.(36,6 ?! Kindlasti valetab..) Appi, ma suren kohe ära. Õnneks ma tunnen ennast. Sõin ühe jäätise, tantsisin paar tantsu ja sukeldusin töösse. Ja lülitasin välja koroonauudised.
Ja no päriselt. Esimene vaktsiin küll immuunsust ei anna, aga mu keha pole mingi puhkekodu. Lugupeetud adenoviiruse vektorid. Võtke ennast nüüd kokku ja näidake, mis te väärt olete.
 

Selleks ajaks olin ma siis lähikontaktne olnud 6 päeva. Kas peaks lähtuma numbrist, et sümptomid võivad tulla 6. päeval?  Ja millal see, kellega ma väidetavalt kohtusin, oma sümptomid sai st oli nakkusohtlik? 2 päeva enne või 10 päeva pärast. Millal ta testima jõudis? 

Kogu see aeg vaevasin pead, et ikkagi, kuidas. Tõsi, ma näen oma lossitornist iga päev rohkem kiirabiautosid, kui oleks normaalne. Tegelikult on see ju väike ime, et ma sellises piirkonnas elades üldse terve olen.
Sel konkreetsel nakatumispäeval käisin hommikul väljas. Inimesi nägin, aga kellegagi ei suhelnud

Rakendust kasutavad telefonid registreerivad läheduses asuvate teiste telefonide Bluetooth signaalide olemasolu. Kui signaal on piisavalt lähedal ja selle kestvus piisavalt pikk, siis salvestub nende telefoni lähikontakti anonüümne kood.  

Kas teie saite aru? Kui lähedal on lähedal ja kui pikk on pikk ?
Siis mõtlesin edasi. Päev edasi käisin ma autoga hoolduses. Aga no kuulge. Päriselt? Suur avar ruum. Poisid olid klaasi taga. Kõikidel maskid. Käsi sai desinfitseeritud enne ja pärast... ja no kui pikalt ma seal siis olin?

Õhtul nr.8 hakkas korraga kelluke helisema. Ma viisin auto hooldusesse, tulin jalgsi tagasi. Aga autole järele läksin ma ju trolliga! Sest põlv valutas. Poiss esindusest pakkus- soovite ratast? rendiautot?taksot? Ma valisin trolli. Just, see võibki olla. Olin lõpuks rahul. Ja näe, Sõritsal ongi õigus. See kodusistumine on mind nõrgaks muutnud.

Õhtul nr.9 tuli järgmine asi meelde. Mingil päeval? Millal see oli? Oli see sel päeval, kui pidin nakatuma? Tulin hommikul väljast, tuletõrjesireen oli järel, liftid blokeeritud. Kõmpisin trepist üles ja minu ees kõndis G4S mees. Maskiga. 

Kõik see aeg käis mu mees kenasti tööl edasi. Ja sina piinled teadmatuses, sest sinu vastutustundetus peab saama karistatud.  

Mitte varem kui 10. päeval viimasest lähikontaktis olemisest arvates saavad lähikonktaktsed teha testi karantiini lühendamiseks.   

Miks ei võiks seda teha varem? ma saan aru, et aasta tagasi oli testipuudus. Aga täna ma loen iga päev uudiseid uutest lahendustest: kus on koerad võimelised nakkust tuvastama, kus lubati kiirtestid kodukasutusse, reovee mehed tuvastavad nakkuse nädalajagu varem, kui asi sümptomiteni jõuab. Ja kui ma juhtumisi olen asümptomaatiline positiivne? Siis olen tervelt 10 päeva rõõmsalt nakkust levitanud.

JA ikkagi ma küsin. Kas keegi oskab öelda, miks tervisameti koroonadetektiivid ja see rakendus pole seotud. See on tegelikult retooriline küsimus, kuna ma tean vastust. Minu ja sinu liivakastid. EPL on sellest kirjutanud.
Kas see oleks tõesti raketiteadus? See, kes registreerib mu nakatumise, see vajutab nupule ja automaatselt läheb teavitus kõikidele mu mobiiliga seotud kontaktidele ( st nagu äpis loogika, kes on olnud teatud ajal teatud tingimustel piirkonnas) ja on see siis meil, SMS või äpp või kõik korraga. Ja ka praegu kõrvale jäetud lähikontaktse lähikontaktsed saaks hoiatuse: ärge isolatsioonis olge, aga olge väga ettevaatlikud.
Kõik vajalikud andmekaitse load oleks saanud juba aasta tagasi korda ajada. Pole ju keeruline panna meediasse teade: kui sa ei taha, et me sind nakkuse korral informeerime, vaid loodad, et tunned haigestujat, mine leheküljele x ja tee seda ja toda....Ilmselt on vaja jätta tööle ka mõned helistajad, aga suurema osa ressursist saaks suunata testimise tõhustamisele.

Mind panevad ahastusest karjuma sellised tegematajätmised, mitte see, et meil komandanditundi ei kehtestata. 

Kui testima sõitsin, siis tabas mind tappev köhahoog. Nii, nüüd on käes. Nagu öeldud, siis pole ma üldse köhainimene. Mul on autos tonn taskurätikuid ja sudafedi. Aga köha vastu mitte midagi. Isegi kommi polnud. Ja vesi oli pudelis jäätunud. Läkastasin parklas ja üritasin oma hingamist korda saada. 

Test oli negatiivne.

Püsige terved !







21 kommentaari :

  1. Mul tuli ainuüksi su jutu lugemisest köhahoog!:)
    HOIA äpp on mul juba augustist ja pole seni vilkunud.
    Troll on kuradist - mul on mitu tuttavat, kes arvavad ühistranspordist kahtluse saanud, üks neist ka keskmises vormis põdenud.

    VastaKustuta
  2. Nii. Teeme oletuse, et see oli troll. Ja et seal olev positiivne kandis maski ja kedagi päriselt ei nakatunud. Aga et seal oli veel viis inimest, kel oli hoia rakendus. (Mul on ja mu perel on ja usun, et paljudel tuttavatel ka on.) Kas ka need viis said hoiatuse? Kas ka neil on peas samasugune segadus nagu sul? Kas nad helistavad kuhugi? Kas nad testivad ennast? Või vilistavad kõigele ja ignovad? Sest mingi telefoni teade, nalja teete vä?

    Muidugi tore, et test negatiivne. Ma ka just tegin negatiivse testi.

    Ja inimesed, kes koroona telefonidele vastavad, on minu arust superinimesed. Kiidame neid koos - siiralt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole aimugi.
      tegelikult, reeglite järgi ei pea vist oma lähikontaktsust üldse deklareerima, kui sümptomid puuduvad ja kui see ei toimu nt tööl (st kõik teavad). Ma oleks võinud oma kodukontoris rahulikult edasi olla ja täna saaks ka kiirtesti oma südame rahustamiseks teha.

      Kui nakatumine toimub mingis asutuses, on lihtne leida isikud, kes samal ajal samas kohas olid. Aga ühistranspordis?? Kui seda äppi poleks, ei suudaks/oskaks mitte keegi neid tuvastada.
      Või see tüüp, kes sügisel käis läbi kõik peod ja spaad? Ta ju tegelikult ei suuda ilmaski kõiki tuvastada, kes on potentsiaalsed nakkusekandjad.

      Teisalt on äpi miinus see, et ta fikseerib läheduse, aga ta ei tea, kuidas. Esinduse näide nt. On minimaalne tõenäosus, et klaasitagune inimene sind nakatab/nakkub. Aga kui telefonid on lähestikku, siis registreeritakse kontakt. Sama usutavasti poes kassajärjekorras, kui kassiiril on telefon taskus.

      seega, täna on nagunii vist hilja, aga sügiseks võiks ikkagi selle tööle panna. Võimalik, et äpp reageerib üle, aga nagu näha, siis ettevaatus pole kurjast.

      Kustuta
  3. Lähedane sai ka juba paar kuud tagasi Hoia äpi vahendusel info lähikontatsusest. Miskipärast ta kahtlustas, et keegi tegi lolli nalja ja pani end positiivseks. Info tuli pühapäeva õhtul, aga kontakt nagu oleks olnud teisipäeval. No ta siis istus nädalakese kodukontoris, tegi seejärel testi, mis oli negatiivne. Nii et tahan öelda: ma ka tean kedagi, kes ei teadnud, mida saadud teadmisega peaks peale hakkama.
    Aga jah, pole midagi lihtsamat, kui tunda ennast haigena, kui keegi vaid võimalust pakub. Mu viimane kogemus: sõbranna kurtis oma konnasilma. Ja jeee! kolm päeva hiljem oligi mul ka konnasilm. Nakkus? Võimalik... no me küll suhtlesime telefoni teel ja kohtunud pole kuude kaupa. Aga tundes ennast, siis ikka on võimalik küll ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ennast ise nalja pärast positiivseks panna ei ole võimalik. (Vähemalt rakenduse ametliku kirjelduse järgi.)

      Kustuta
    2. Hea teada. Siis ikka asi asja ette.

      Kustuta
  4. Et istun enamasti kodus, siis on ka väga vähe inimestega kokkupuuteid, sh võimalusi haigeks jääda.

    See-eest andis statistikasse oma panuse minu ülemus: käis koos sõpradega koosistumisel paar nädalat tagasi - esimesena tuli paari päeva hiljem 1 inimene positiivse testiga, misjärel kõik teised ka testima läksid, ning leiti veel 4 positiivset inimest. Minu ülemuse esimene test oli negatiivne (aga tal olid sümptomid), ent tema 7-päeva hiljem tehtud test oli positiivne. Sellest seltskonnast said kõik koroona, kui ma ei eksi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle juhtumiga kogesin omal nahal, et sõnades võin ju kõva koroonavõitleja olla,aga reaalselt. Kui mu laps käiks lasteaias, siis oleks edasi käinud. Kui ma töötaks kontoris oleks edasi töötanud. Sa lihtsalt ei usu seda. a la minuga selliseid asju ei juhtu...

      Kustuta
  5. Kas see Hoia mitte ei mõõda kontakti, mis toimub 2 meetri raadiuses ja vähemalt 15 minutit? Võin eksida, ei viitsi guugeldada praegu.
    Mul ka on Hoia, a mu suhtlusringkond piirdub vaid oma pere ja 3-6 kolleegiga. Poes käin ja bussiga sõidan, a kuskil pole ühe koha peal 15 minutit. Ja bussis 90% pensionärid, kes ju ei Hoia-ta niikuinii.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei sõitsin selle bussiga ca 20min. Ma tegelikult ei tea tänaseni kas see oli tõsine asi või mitte.Aga, kui oleks olnud, siis oleks taevani tänanud

      Kustuta
  6. Minul samuti HOIA. Kui poeg 3 23-ndal detsembril pos. testi tegi ja kogu perega kuuks ajaks isolatsiooni jäi, siis mulle ei andnud äpp mingit infot.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See tähendab et haige ei märkinud end haigeks. Ja see on minu meelest selle äpi suurim puudus. Vastutus on jäetud inimestele.

      Kustuta
  7. Ma ausalt öeldes ei leia erilist mõtet hilisema täppisanalüüsi tegemises, sest teoreetilisi võimalusi on lihtsalt liiga palju ja inimese mälu pole sugugi perfektne, pealegi mis see aitab kui jõuad veendumusele, et ju ma trollist sain. Pole ju vahet kust sa ta said kui viirus kallal.

    Igasugu äpid on just nii head kui nad on, äpp pole tehisintellekt. Mul näiteks tihtipeale bluetooth maha lülitatud. Testi koha pealt on ka erinevat infi selle usaldatavuse koha pealt nii ühte kui teistpidi. Selge muidugi, et negatiivne tulemus on hea uudis.

    Moraal: enamasti piisab nakkuse vältimiseks terviseameti soovitatud hügieenireeglite rakendamisest. Hoiad end ise, hoiab sind jumal ka :P Samas on selge, et üheks suurimaks probleemiks asümptomaatiliste haigete ja enne sümptomite tekkimist nakkuse levitajate olemasolek. Selle vastu ei aitaks miski muu kui kõigi kodanike totaalne isolatsioon (Hiina), mida demokraatlik riik ei saa rakendada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just.aga. pea kõikjal on lubatud tööle käimine ( kui ei saa kodukontori st teha), pood, apteek.
      Ehk siis, sul tekivad kontaktid nii ehk naa. Ja küsimus on kuidas neid kaardistada

      Kustuta
  8. Sa kirjutasid, et vaktsineerimast tulles lubasid inimesed lifti ja teatasid, et oled vaktsineeritud. Kunas see sul oli?
    Mul tuttaval ka äpp hoiatas ja tema teadis täpselt - suusalaenutuse lõputu saba IdaVirus.
    Mul äpp töös, võtan kui “lisameedet”.

    Kolleeg mässab antikehadega. Põdes jaanuaris covidit, suht korralik komplekt nähtusid, haiglasse päris ei sattunud, aga palju polnud puudu. Nüüd tegid perega antikehade testi ja tema tulemus alla 10... ca 3kuud haigusest eks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Antikehadest mul ka lugu - emal kolleegid, kes samal päeval end sama vaktsiiniga vaktsineerida lasid tegid mõni aeg hiljem testi. Ühel 13 000 midagi antikehi, teisel alla saja.

      Kustuta
    2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    3. Ei mäleta :( aga kui vahetult, siis jäi ajaraamist välja. Aga liftis oled lühidalt, mõni minut.
      Kuigi, kuskilt just lugesin, et osakesed püsivad õhus ca 15 min. Seega nakatumise tn on suurem üksinda, mitte kellegagi koos?

      Kustuta
  9. Äppi pole, sest mu telefon on selle jaoks liiga vana. Ma olen kitsipung.
    Üks äärmiselt omapärane kogemus on küll.
    Aasta lõpus tuli ühele mu e-mailile, mis EI OLE riigiga suhtlemise postkast, vaid nö "suvaline", kiri, et olen olnud lähikontaktne, eneseisolatsioon algab siis-ja-siis, kümne päeva pärast võin seda koroonaproovi andes ise lühendada jne.
    Ma olen seaduskuulekas, sest oma riigi seaduste järgimine on mu meelest privileeg, mitte kohustus, kuid ma olen ka realist. Realistist mina küsis kohe, et kuidas sai selline info tulla kirjakasti, mida ma riigiga ei ole jaganud ja kuna olin just sel ajal erakordselt ettevaatlik, siis kus pagana kohas üldse mingi lähikontakt toimuda sai.
    Kirjutasin kirjale (selles oli ka ühe elusa inimese nimi, mitte ainult "noreplay") vastuse, küsides ega nad kogemata eksinud. Ja uskumatu küll, aga sain vastuse, et jah, see on viga, nime üks täht oli vale, seega kiri tuli valele inimesele. Mõne aja pärast kirjutati mu kirjale uus vastus hoopis teise inimese poolt, et kas ma helistaks õige neile. Helistasin, täpsustasin oma andmeid ja sain kinnituse, et tegu on veaga.
    Aga kui ma poleks ise olnud oma lähikontaktsuse võimaluse suhtes äärmiselt skeptiline, oleksin istunud kodus ja mul oleks praeguseks ka koroonaproovi kogemus olemas...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. #eriik

      mnjah. Kui see koroonaaeg muud ei anna, siis põhjuse vaadata peeglisse, kui e riik me ikka oleme...

      Kustuta
  10. Pikk jutt närveeritsemisest ja testimisest, aga milleks seda vaja oli? Oled poogitud, haigustunnuseid nichts, kellegagi pikemalt lähisuhtes polnud.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!