Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 24. veebruar 2021

Eesti eest


Ritsik, sa küsisid hiljuti, et millal me liigutuspisaraid valame. 

Täna. Presidendi kõne ajal. See oli vau. Ma aplodeerin igale lausele ja mõttele. 

Ainult üks küsimus. Miks me ikka veel ainult räägime. Miks me ei tee?

Suurt laeva on raske keerata. Aga Eesti on ju väike. Teeme palun lõpuks need asjad ära.

Lisaks tänusõnad koroonale. Nii võikski jääda, et  vastuvõttu pole. Et on kontsert ja kõne väljaspool Tallinna nendele, kes saavad teenetemärgid.

Ja btw. Meie president näeb superhea välja 

Kontsert  oli. Kohati väga vaimukas. Näiteks pühendus üksikule vaalale, teadusteater ja viipetõlgid.. Meeldisid need ootamatud pöörded.

Aga mul on kuidagi kõrini sümbolitest ja allegooriast. Ma eelistaksin sellist, kus esimene vaatamine on vesiselge ja alles hiljem mõtled, ohhoo, seda taheti ka öelda.

Samas on hea teada, et keskmist eestlast peetakse piisavalt intelligentseks. Panin vahepeal ETV plussi peale, kus saatejuht seletas ( vähemalt vaadatud minutite ajal) kenasti ära, mida antud tegevusega öelda tahetakse.

Mulle tundub ikkagi olevat väike error sihtgrupi ja kontseptsiooni vahel. Kui oled joonud klaasi veini ja söönud kartulisalatit, siis tahaks, tsiteerides Marko Matvere, vaadata palagani.


Mulle meeldib olla eestlane ja elada Eestis. Palju õnne !


9 kommentaari :

  1. Mina muidugi nutan alati laulupidude ja pidulike kõnede ajal, nagu seegi pr.Presidendi kõne. Aga kuna ma olen ise pärit maalt (Võrumaalt), siis ma tean, erinevalt Presidendist, mis värk seal on. Tahaks küll, et neil oleks sama ilus elu, kui meil siin Põhja-Eestis, aga...


    Nad ei ole selleks valmis pingutama. Sest ilma vaeva nägemata ikka hüvesid ei tule. Jah, kui oleks mingi kodanikupalk igaühele, selle asemel et nad peaksid raha hädavajalikuks eluspüsimiseks töövõimetusekaotuspensionina taotleda, võiks veidi lihtsam olla. aga kuidas muidu seda olukorda lahendada?

    Mulle meeldis Presidendi innukas ja lootusrikas nägu, aga minul sellist usku regionaalpoliitika imetrikkidesse pole. Nagu mu rootslasest väimees küsis, kaS teil seal maapiirkonnas pole siis võimalik mingit lihtsat tööstust käima panna, kust kohalikud tööd saaksid? Nagu tema kunagises kodukohas oli Coca-Cola villimise tehas ja rehvivabik. Kahju küll, aga see rong on meie jaoks läinud. Kohapealt meil leiaks ehk 10-20 enam-vähem kõlbulikku töötajat, aga ka need peaksid alustamiseks miinimumpalka liiga väheseks, et ennast kodunt välja vedada.

    Vanasti oli meil Arengu-tsehh mitmesaja korrliku töötajaga, aga pärast ettevõtte sulgemist on need kas läinud tööle Soome, hakanud mingit oma äri ajama või mandunud. Lootus on surnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maapiirkonnad ju ei taha tööstust oma õuele ...
      Regionaalpoliitika ongi ilmselt kõige keerulisem teema. Riigi seisukohast oleks oluliselt lihtsam ja odavam, kui kõik elaksid ühes kohas ( linnas) ja ega mina ka ei usus, et kiire internet ja head teed on võluvõti, et noored tahaks maale kolida.
      Kogu maailmas on sama trend- linnastumine ja vaevalt meiegi vastassuunas saame liikuda. Aga ka see on võimalik selgelt välja öelda, et mi pakett, mida riik suudab rahaliselt maal elavatele inimestele tagada on selline. Poleks petetud lootusi ning ootusi ja igaüks saab teha oma valiku.

      Kustuta
  2. Ma ka alati vesistan alates lipu heiskamisest kuni laste laulude vaatamiseni.
    Marku ju tegi palagani ka, ok, kultuurset kommertsi ;)
    Mina siin mõtisklesin, et Lotmani saated koos tõlkega võiks ETVsse tagasi tulla. Need on ikka klassika!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah Lotman oli väga hea üllatav leid show kontekstis ning tarka inimest on alati hea kuulata :)

      Kustuta
  3. ERRi arhiivis on need loengud olemas:

    https://arhiiv.err.ee/seeria/vestlusi-vene-kultuuriloost-juri-lotman/haridus/31

    Ja ka raamatu kujul eesti keeles olemas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Raamatutest osad mul ka, aga kuidagi see rutiin tuli meelde ja tekidas nii sooja tunde. Nädalavahetus koos Ida-Euroopa noortefilmi, Lotmani ja "tere hommikust, põllumeestega" :)
      Tänan lingi eest, läheb tikkimise taustaks kuulamisele!

      Kustuta
  4. Meie Presidendi kõned on väga sisukad ja emotsionaalsed. Jääb mulje, et ta räägib peast, aga see illusioon kunagi purustati. Teemad, mis ta tõstab, on valusad ja aktuaalsed. Et maapiirkonnad ja ääremaad tühjenevad, tundub ületamatu probleem. Kuni olid kolhoosid ja sovhoosid, oli maal piisavalt inimesi. Sel ajal oli ka suur varaline kihistumine: kolhoosiesimehed jm juhtkond ja siis lihtrahvas(lüpsjad, karjatalitajad, traktoristid jt). Hooajalise töö tegid ära lapsed või/ ja šefid. Kes meist seda ei tea, eks. Ma pole kunagi arvanud, et kolhooside kadumine oli vale, see oli paratamatu, aga pärast seda hakkas maa tühjenema. Lisaks veel avatud maailm ja suurlinnade tuled. Kohas, kust mina pärit olen ja kus ma oma elutöö tegin, on elujõuline kool kaotanud suurema osa oma õpilastest. Kes vähegi nokib, läheb Viljandi gümnaasiumi. Vald teeb ponnistusi, et noori peresid maale meelitada. Uut perearsti otsiti mitu aastat. Nutt tuleb peale, ometi ilus koht elamiseks - Suure-Jaani.

    VastaKustuta
  5. Huvitav, et mul on nii palju tuttavaid, kes pigem elaks maal kui linnas. Loomulikult enamus neist ei teeks rasket füüsilist tööd nagu vanasti maal enamasti tehti, see on selge. Kaugtööd kõik aga teha ei saa.

    Lapikoja pmanik Leisis ikka kirjutab, et tema meelest oleks abiks see kui meil oleks väikeettevõtjatele erinev maksusüsteem. Et neid inimesi on palju, kes suudaks inimlikuma maksukoormuse korral omale töökoha maal luua. Ma ei orienteeru niivõrd detailides, et kaasa rääkida, aga ju seal pointi on.

    VastaKustuta
  6. Ei mingit pisarapoetamist. Isegi siis, kui kõlas, et Eesti on vanemas keskeas naise nägu. Ostsin isegi Õhtulehe, et paberkandja sõnu toetaks. Kõne oli väga hea, aga mis sest kasu on?

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!