Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 11. juuni 2020

Õpetage ometi hingama

Ajal, kui kogu maailm tegeleb selliste pisiasjadega nagu koroona, massirahutused, tulistamised ja majanduskriis. On minul vaja tegeleda oluliselt tähtsama teemaga.

Mind on mitu aastat vaevanud üks häda. Mu kurgus nöörib ja pigistab, nagu tahaks nutta ning samal ajal "süda valutab" ja on "väsinud". Teate küll, nagu siis, kui liiga järsku ärkad. Pea käib ringi, uimane, õhupuudus, kerge iiveldus. Tappev väsimus- ja nõrkustunne. ja umbes kämblajagu kõrist allpool kuuled ja tunned kuidas süda kiiresti-kiiresti tuksub tuks-tuks-tuks-tuks...
Ma ei oska seda paremini kirjeldada.
Pole abi olnud palderjanist, antidepressantidest ega stressivabamast keskkonnast. Ma olen leppinud, et see ongi osa minust ja minu omapära. Ja sellega tuleb lihtsalt elada.

Läksin oma igaaastasele hambaarstikontrollile. Kuna ma olen nõukaaegse karastusega, siis mingeid valusid ma ei karda, puurimine on tänapäeval nohu. Aga ma absoluutselt ei talu, kui mu suus igasugu asjadega askeldatakse.
Ilmselt on mu toimikusse tehtud vastav märge, sest seekord teatas arst, et ta enne ei alusta protseduure, kui ma õpin õigesti hingama.
Esiteks pean mõtlema A tähele, kuna see lõõgastab keele. Samal ajal tuleb hingata ainult läbi nina, kõhuga, nii et kõht liigub üles alla. ja mis kõige olulisem, hingamisele keskenduda st ainult sellest mõelda.


Ma nägime ilmselt välja nagu sünnitaja kosmoselaevas. Ühel pool skafandris õde ja teiselpool skafandris arst mind ergutamas. Ja keskel mina, läikivate kroomitud riistade vahel lamamas ja ahmimas õhku, et see läheks kõhtu.
Aga see tõesti aitas ! Mul ei tekkinud esimest korda elus, hambaarsti juures mitte kordagi oksereaktsiooni!! Kuigi lõpuks olin hingamisest surmani väsinud. Ma olin neile väga tänulik.

Tulin koju ja kelluke hakkas helisema. Probleem on selles, et ma hingan valesti.
Guugeldasin.

Keegi psühhiaater soovitas vett juua. Neelamisreaktsioon lõõgastab ning väidetavalt on see ka raviteede peamine efekt- neelamisliigutusega kaasnev lõõgastumine.
Jah, see aitab, aga  sellele tuleb ette füsioloogiline piir.
Aitab ka kõri masseerimine, aga selleks on oma aeg ja koht.

Helises teine kelluke. Vabastav hingamine?!
Guugeldasin.

Kõigepealt selgus, et hingamisega kaasneb breznevi pakike. Lisaks hingamisõppele on kristallid, delfiinid ja eelmiste elude analüüs ( see pole nali. Tõsiselt). No hüva, olgu siis nii.
Aga.
Siis selgus, et see pole mingi lihtne asi. Kursused kestavad nädalaid ning maksavad korralikult.
Pika guugeldamise peale leidsin lõpuks 3 tunnise võimaluse.

Aga tundub, et saatus ei ole minu poolt. Me lihtsalt ei leia mõlemale poolele sobivat aega.

Ja nüüd on mul küsimus suurele ringile. Kas keegi on sellega tegelenud? On mul mõtet leida see aeg ja raha, kas see võiks aidata? Või otsin valest kohast?



11 kommentaari :

  1. Oh ei :)
    Äkki mõni tore joogakursus abiks?

    VastaKustuta
  2. Guugelda - kõhuhingamine - ja sa saad seda kõike ise õppida.

    VastaKustuta
  3. Ma olen näinud hingamismediteerimise äppe. Selliseid, kus on harjutused animatsioonidega ja neid, kus on mediteerimis-harjumuste trackimine. Sest õigesti hingamine on ju ka harjumus ja harjumuste kinnistamine jne.

    VastaKustuta
  4. Kogemustele tuginedes väidan, et hingamise kohta leiab meeletult palju materjale, aga vähemalt pooled neist on väga kahtlased. Kõhuhingamine tuleb kõige lihtsamalt kätte lõdvestusharjutusega. Ja sel hingamisel minu arvates risk puudub. Kui teemale ettevaatlikult ja baasoskuste omandamise kaudu läheneda, siis esmalt soovitaks lugeda ja toimida vastavalt Vladimir Levi raamatus Mõttejaht toodud juhistele. Need annavad hea alguse ja ei keera midagi vussi. Ma ei taha nimetada mitmeid eesti jooga tegelasi, kelle õpetuste suhtes mul on hiigel küsimärgid. Kui palju netist võib igasugust leida, seda teab igaüks niigi, ma loodan.

    VastaKustuta
  5. Olen vabastava hingamisega pisut tegelenud. Koht, kus käisin, oli Tallinnas Budakoja majas, Luha 1 ja ettevõtmise nimeks Voog koolitus. Minu meelest nad seal enam ei tegutse. Küll aga jätkub nende tegevus mujal http://www.algallika.ee/
    Tiia Lõoke on väga pikalt hingamist õpetanud, seepärast soovitan tema poole pöörduda.

    Vabastav hingamine ei ole otseselt hingamisõpe. Käisin seal siis, kui oli vaja peas pisut korrektuuri teha. See aitas rahuneda.

    Kui on soov hingamist õppida, siis minu meelest on oluline, et seda ei tehtaks üksi-omapäi. Õpetatakse, et väljahingamine peab olema pikem, kui sissehingamine, kuid olen kord vabastava hingamise seansil näinud, kuidas inimene sellest välja ei saa. Juhendajal oli pikalt tegemist, et teda välja tuua.

    Aga jah, Tiia Lõoke.

    VastaKustuta
  6. Ma ei ole ise vabastava hingamisega tegelenud, aga tuttav on ja kirjelduse põhjal olen aru saanud nii, et see on rohkem teadvusseisundi muutmise teema kui n.ö üldise hingamisõppe teema. Kui ma õigesti aru saan, siis tekitatakse seal hapniku liig ja see muudab teadvusseisundit (ühesõnaga, legaalne uimasti). Ma oletan, et see ei ole see, mida sina otsid.

    Mu hingamisele on hiigla hästi mõjunud gregoriaanika laulmine - enne laulmist tehakse ka hingamisharjutusi ja isegi hääleharjutustes õpitakse oma õhuvoolu ühtlaselt jagama ja pingeid lahti laskma. Selline laulukoor leida, kus samuti hingamisharjutusi tehakse?

    Aga kuna mul diagnoositi selliste sümptomite peale lõpuks kilpnäärme ületalitlus (kurgus laiutav kilpnääre võib mingil määral ka hingamist ja neelamist segada), siis ka see on üks asi, mida võib kontrollida. Ma ei mäleta hetkel, kas sa oled.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Notsu esimesele lõigule +1.
      Või pigem +2, et kindlam oleks.

      Kustuta
  7. Mul ka vahel kõris pigistab ja perearst arvas, et refluks. Ma ise arvan, et pigem stressiga seotud, sest tekib muutlikel aegadel ja siis kaob taas.

    VastaKustuta
  8. Mitmete sporditegevuste juures rõhutatakse sügava (kõhu) hingamise tähtsust. Igasugu idamaade värgid-särgid pööravad sellele palju tähelepanu. Karates meil trenni alguses ja lõpus hingamisharjutused. Kõhuhingamise ja rinnaga ahmimise vahe silmnähtav kui rindkeret jälgida.

    Ega ilmaasjata öelda, et vihastamise korral hinga enne reageerimist kümme korda sisse välja, hingamisele tähelepanu pööramine rahustab ;)

    VastaKustuta
  9. Panustaksin ka joogale, näiteks shindole. Kuigi ise alustasin hingamishädade korral hoopis ujumisest.
    Kuskil niisama hüperventileerimine võib tõesti põhjustada delfiine ja ükssarvikuid.Tühja rahakotti nagunii.

    VastaKustuta
  10. Tänan kaasa mõtlemast ja soovitamast !! Proovin nüüd variandid järgi ja kindlasti hoian kursis ju ka :)

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!