Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 22. jaanuar 2016

Falafelid

Mul oli juba ammu soov ja plaan ära proovida falafelid. Kuna Lähis- Ida on nüüd moes, siis jõudiski õige aeg kätte:)

Ube ja herneid ma armastan, ju nad ka küpsetatult süüa kõlbavad.

Retsepti võtsin Jamie raamatust "15 min road" ja etteruttavalt võib öelda, et see roog valmib ilmselt ka kogenematul kokal lubatud veerandtunniga.

Purusta köögikombainis/saumikseriga/pudrunuiaga kurnatud
1 purk (400 g) erinevaid ube
1 purk (400g ) kikerherneid
ja maitsesta need
1 sidruni riivitud koore
1 kuhjaga tl vürtspipra
1 kuhjaga spl jahu
1 kimp värske koriandri
1 spl harissat. Minu kodupoes harissat ei müüda, seega asendasin ma selle adzikaga ja panin peoga köömneid lisaks.
Saadud massist vormi märgade kätega 8 u 1,5 cm paksust pätsikest ja prae kuumas õlis mõlemalt poolt pruuniks.


Tulemus oli imemaitsev!
Ma küpsetasin juurde soojad kuklid, vahele panime salateid ja kastmeid.
Isegi mu tütar, kes sööb tavaliselt põhiroaks kuuma ja magustoiduks külma vett, sõi kaks portsu.

Mingil põhjusel kasutasin ma valgeid herneid ja punaseid ube, mistõttu toores tainas jäi intrigeerivalt roosa. Valmis küpsetis oli õnneks isuäratavalt pruun:) aga mõistlik oleks panna ühte värvi komponendid.

Jamie soovitas teha 8 pätsi, ma tegin 7, Aga Jamiel oli õigus. Pigem tuleks teha väiksemad pätsid, kuna sisu jääb kreemine ning suurem falafel laguneb serveerides laiali.
Järgmine kord prooviks ma lisada sidumiseks ühe muna ja pisut rohkem jahu.

Teine nipp järgmiseks korraks- ma küpsetan neid kindlasti ahjus. Aega mul on ja praadimisrasva ma ei taha.

Pange tähele, et selles retseptis ei ole lisatud soola. Tulemus jääb hea, kuna kaunviljad on ise juba üsna maitsekad.
Ma usun ka, et maitsestada võib seda täiesti eestipäraselt a la hernesupp.

Konserveeritud oad- herned on tegelikult väga kallid. Kui aga olla valmis 15 min roa asemel 2 päeva roaks: osta kuivatatud kaunviljad, leotada ja keeta pehmeks, saab säästutoidu, sest kuivatatud  herned ei maksa suurt midagi,

Meie sõime seda nn hamburgerina, aga kuna hernes on nii toitev, siis mu meelest piisab sellest ka põhiroaks.

Kui oled muidu kaunviljade sõber, soovitan kindlasti proovida!


5 kommentaari :

  1. Mul läks kõht tühjaks... Täna õhtuks teen kindlasti falafelle.

    VastaKustuta
  2. purgis ongi neile juba soola pandud.

    ma tegin midagi analoogilist hernejahust, siis panin natuke muna juurde, muidu läks sisse veel küüslauku ja vürtse, praadisin nagu väikesi pannkooke. Ka need tulid päris head. Kindluse mõttes ma leotasin seda hernejahu enne natuke, kartsin, et kui alles tainasse vedeliku lisan, ei jõua imenduda.

    VastaKustuta
  3. Adzikas oli 3,5 g soola, ehk siis selle portsu peale tuleb sealt 0,35 g ja loomulikult on ka kaunviljades naatriumi.
    Aga mulle meeldis mõte, et pm on võimalik maisteainetega saada sobiv maitsebukett.

    VastaKustuta
  4. mina sain esimest korda falafele beriinis mingis idamaises söögikohas. jube head olid! mul endal nende tegemine nii hästi ei ole õnnestunud, pealegi pole ma meil müügil kikerhernejahu leidnud, purgis herned on suht maitsetud ja kõvade herneste purustamine on üliraske tegevus. kord ma purustasin neid kohvimasinaga ja vot tol korral sain sarnase maitsega nagu berliinis oli.

    muideks - tavaliselt on falafelid ümmargused mitte pätsid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. internet ütles jah, et tegelikult pallid ja friteeritakse. ma arvan, et Jamiel oli see põhjusega- et saaks 15 minutiga valmis

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!