Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 6. august 2015

Mis see minu asi on

Tulime mingilt reisilt ja saime šoki. Maja ümber oli pandud tõstukid ja mingid mehed võõpasid rõdusid vene-sinisteks.
Mehele meenus, et ühistu koosolekul oli remondist küll juttu olnud, aga võtmata olid veel pakkumised, tehnilised asjad täpsustamata... ja nüüd siis järsku juba värvivad.

Ühel päeval olen kodus ja näen, et kass muutub ärevaks. Lähen magamistuppa vaatama ja näen, et mehed põhimõtteliselt võõpavad mu rõdutaimi.
Miks te ei teatanud, et tulete, oleksin rõdu tühjaks teinud, küsin.
Nepanimaju. 
Räägin siis sama jutu vene keeles ja päästan oma taimed.
Mehed vastavad, et neil pole aimugi, mis järjekorras tööd tehakse ja millal kuhu jõuavad.
Seda on ka näha. Värvimist alustati alt ning uus värv on juba tõstukite servaga kriibitud ja tükid väljas. 
Kord tehakse maja siitpoolt, siis sealtpoolt.
Mis vana värvi eemaldus ja pahteldamine. Mis roostekaitse. Värv peale ja olemas...

Rõdu sai värvitud, jäi veel ülemine metallist käsipuu.
Kuna mu mustapesukast ajas üle ääres ja mehed toimetasid juba nädalajagu teiste püstakute kallal, otsustasin riskida ja peale 4-5 siiski pesu pesta ja kuivatada. Öösel vast ikka ei tööta.
Korjan hommikul pesu ära. Nööri jätan alles,  Eile jäi neil teisel pool maja pooleli, täna nad ikka siia ei tule.
Ja nöör lihtsa sõlmega seotud, kui vaja saavad ise lahti, mõtlen.
Valesti mõtlen.
10 minutit tagasi läksin teise tuppa kampsunit võtma. Ja mida ma näen. 
Mees värvib mu pesunööre siniseks.
Nöör on seotud raami külge, mida ta värvib. Ja täpselt nii ta värvibki. Üle sõlme. See, et sõlme alt jääb värvimata. Mis see siis tema asi on.
Seekord ma tõesti vihastasin. Kurat. Kas on raske see sõlm lahti võtta.
Harutasin siis oma isiklike kätega selle nööri lahti. Maaler pakkus küll abi, aga ma olin liiga kuri.
Ja nüüd olen kümme minutit atsetooniga oma käsi värvist puhastanud.
Mulle tundus, et tal oli natuke piinlik. 
Vist.

Rõdu puhastamine seisab veel ees. Kuna mees on helde käega ja sinist tilgub igale poole.

Kui raske ometigi on teha tööde järjekord ja plaan.
Kui raske on saata elanikele kiri, või panna see seina peale, et kuupäeval see ja see toimub nende korterite värvimine, tehke rõdu asjadest tühjaks.
Kui raske on teha oma tööd korralikult.
Professionaalselt, et ei peaks hiljem ümber tegema.
Kui raske on natuke hoolida, ja üleliigne karp või nöör eest ära lükata....

5 kommentaari :

  1. Ühistu võtab kõige odavama pakkumise. Firma võtab hooajatööd tegema kõige odavamad mehed. Odavatel meestel on tüktitöö, ajapiiranguga, nemad korteriomaniku eet ei mõtle, ammugi siis ei tee. Kusjuures ühistu võtab odavaima pakkumise ühistu liikmete kärarikkal survel. Minu firma on võitnud hankeid, milles minu pakkumine oli kalleim. Tellija põhjendus - kolm eelmist korda võtsin odavaima pakkumise.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah see on tõsi.
      Aga see ei peaks nii olema. Minu meelest pole normaalsed põhjendused, et ...kassapidaja, lasteaiakasvataja, ehitusmees... jne jne ei peagi oma tööd hästi tegema, kuna ta saab ju nii vähe palka.

      MIngi kutseetika peaks inimestel ju siiski olema. Sisemine motivatsioon ja veendumus, et ma teen olulist tööd. See on minu nimi ja nägu selle kvaliteedi taga.
      Isegi, kui ühiskond ei väärtusta seda ja ei maksa piisavalt.
      Notsu arutles sel teemal kenasti
      https://notsumaja.wordpress.com/2015/07/30/paris-too-ja-mangutoo/

      Mind tegelikult vihastab isegi rohkem kehv kommunikatsioon. Pane silt üles, ja ütle mida ja millal teed. Ma teen siis ülejäänu ise.
      Aga eks ma ühistuga jagan edasi:)

      Kustuta
  2. Kutse-eetika? Einoh, Utoopiat on oma peas alati ilus luua, aga reaalses elus on inimesed väga eripalgelised. On neid, kes leiavad, et ükskõik, mida nad teevad, seda võiks teha ikkagi hästi (olenemata palganumbrist), aga on ka neid, kes sedaviisi üldse mõelda ega arutleda ei oskagi. Kui saavad vähe palka - siis ei tee eriti tööd. Kui saavad rohkem palka - otsivad, kuidas jätta muljet, et teevad tööd, aga töö sisu on ikka kuidagi ülejala...

    Ühte mu eelmisse töökohta saadeti aeg-ajalt ühiskondliku töö tegijaid. Kiiruseületajaid, rusikatega vehkijaid, vargaid jne. Üks mees oli selline, et kui talle anti kätte värvipotid ja rull lae ja seinte võõpamiseks, siis ta isegi ei öelnud, et värvimine pole tema teema. Kastis värvirulli otse potti ja siis lakke! Kujutad ette neid loike põrandal... Ma kujutan ette, et need teie rõdu värvijad olid umbes samasuguse tööeetikaga. Ju nad arvavad, et neile makstaksegi nii vähe, et seda võib pidada peaaegu sunduslikuks ühiskondlikuks tööks. Suva, ega mina seal majas ela ja vahet pole, mis tulemus jääb, selle raha eest rohkem ei saagi - on nende mõtteviis. No ja "peale mind tulgu või veeuputus" on ka sama mõtteviisi sünnitatud.

    VastaKustuta
  3. See meenutab kuskilt kunagi loetud juttu sellest, miks on ettevõtjal, kes tahab, et töötajad teeks head tööd, mõttekas korralikku palka maksta: mitte sellepärast, et konkreetne töötaja hakkaks rohkema raha peale head tööd tegema, kui ta enne tegi halba; mkmm, need, kes lasevad ülejala, lasevad võimalusel ikka; ja need, kes teevad korralikult, üldiselt ei suuda halvemini teha, ükskõik, kas nad üldse tasu saavad. Ainult et kui neil viimastel on valida, siis lähevad ja teevad nad oma asja korralikult selle juures, kes neile parima elustandardi garanteerib. Tõsi, sinna alla käib ka muid tegureid kui palk - õhkkond, töögraafik, suhtumine - , aga palk on siiski üks tegureid.

    Mu sünnipäeval rääkis teadusasutuses töötav (madalapalgaline) inimene uuest juhatajast, kes olevat tööle asudes töögrupile kohe sellise motiveeriva info teada andnud, et "uurimisprojektil tuleb selle aastaga otsad kokku tõmmata, sest raha on ainult aasta lõpuni". st et selle ajaga tuleb saada kasvõi lõplikuna näiv tulemus, ükskõik kui ülejala töö on tehtud, ega rahajagajad nagunii aru ei saa. ja see töötaja siis kõneles nõutult, kuidas sellise infoga on raske midagi pihta hakata, sest inimesed ei oska niiviisi ülejala teha, selleks on teist tehnikat vaja. arutas, et ei tea, kas siis tuleb uus ülejala-kaader tööle võtta või.

    VastaKustuta
  4. Kõik oleneb inimesest -üks teeb korralikult ja teine lihtsalt teeb midagi . Minul on remont veninud veebruarikuust saadik, eks siis näeb millal valmis saavad ehk jõuludeks .... teha oli ainult väike dushiruum ja köök ... teevad vähe aga korralikult , õnneks ei pea ise maksma ...

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!