Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 12. august 2015

Hea uus ilm

Perearsti tõendit mul pole, aga tegelikult on see üsna kindel, et ma päris normaalne pole.
Mingites olukordades tekib ajus lühis ja ta hakkab omasoodu välja töötama strateegilisi ja taktikalisi plaane, Mul endal pole siin suurt sõnaõigust,
No näiteks. Näen staadionil sportivaid lapsi ja töötan kohe oma peas välja kehalise kasvatuse õppekava. Või siis tunnen lasteaiast möödudes toidu lõhna ja mu ajus valmib järgmise nädala menüü, koolitusprogramm lastele ja vanematele jne jne jne jne jne. Teil on ju ka nii, eks?

Nädalajagu tagasi soovitas üks hull kõik pagulased Soome saata. Suur tänu talle, sest viimase nädala olen ma tegelenud selle idee läbitöötamisega.
Lihtsad asjad said tehtud kõigepealt.
Toimiv infrastruktuur, kohanemis- ja haridusprogramm, toimiv ühistranspordiskeem jne.   Linna keskele tuleb skulptuur- memoriaal " Miljonitele, kes on hukkunud või kannatanud usulise tagakiusamise all". Kõrvale  religioonide ajaloo muuseum.

Aga siis tekkisid rasked küsimused


Kui palju tegelikus elus oleks pioneere, kes oleksid nõus tulema tundmatusse. Üles ehitama nullist uue linna- riigi- majanduse.

Ehk siis, kui panna reegel ja anda sissepääsuviisa nii, et kõikide usugruppide esindajaid peab olema võrdselt ning ka etnilistes gruppides ei tohi tekkida kellegi ülekaalu.
Kui võtta sihtgrupiks mitte hetkel aktuaalsed olevad põgenikud, vaid anda võimalus kõigile tagakiusatuile. Ka Palestiina, Ukraina, Valgevene, Hiina, Korea jne ning ka lihtsalt inimestele, kes tahaks alustada nullist.
Käisin hiljuti Jääajakeskuses, kus väideti, et kliimamuutuste tõttu jääb varsti ca 600 miljoni inimese kodu vee alla ja Aafrika, Austraalia ning Euraasia mandri lõunaosa muutuvad viljatuteks kõrbeteks. Maailma viljaaidaks saab Siber.
Seega inimestest puudust ei tule.
Sellises ühiskonnas pole teemaks ka elanikkonna vananemine. Kui lapsi- noori jääb väheks, saab neid julgelt juurde importida.

Siis kas ja millal tekib ikkagi mingi usulise grupi ülekaal. Kas religioon on tugevam, kui teadmine, et kõik sinu ümber on olnud kannatajad, põgenejad. Kui tööd ja tegemist on liiga palju ja kui haridus on kohustuslik. Sama küsimus ka paljunemiskäitumise kohta. Kas piisab naiste tööhõivest ja haridusest, et erinevate kultuurilise taustaga gruppide sündimus ühtlustustuks.
Nagu öeldud, siis sündide kõrge arv ei ole eesmärk. Pigem vastupidi.

Kas see peaks olema 22. sajandi moodne kõrgtehnoloogiline ühiskond. Robotid, automaatika, arvutid. Taastuvate energiaallikate kasutamine, kohustuslik haridus, sekulaarsus.
Või peaks olema täiesti vastupidi. Iga tulija saab tüki maad ja edasi on oma asi. Usud mida tahad ja kuidas tahad. Kui viitsid, siis õpid lugema. Tagasi juurte juurde. Agraarühiskond ja teenused. Elektrita, naftata. Arvutiteta.

Kas nii erineva kogemuse ja taustaga inimeste puhul ongi üldse demokraatia parim ühiskonnakord. Äkki peaks see olema kuningriik?

Millal ja kas on vaja luua sõjavägi. Millal saab kellelgi seest- või väljastpoolt kõrini, et inimesed elavad rahus ja tema meelest täiesti valesti ning ta tahab muuta, lõhkuda, ärandada.
Kas on võimalik elada rahus, kui eesmärk on üks. Rahu, Ka oma arvamuse, vaadete mahasurumise hinnaga. Kompromisside hinnaga.  Või pole see võimalik, sest see poleks sellisel juhul rahu.

Kui avaliku sektori kulud viia minimaalseks. Kogukond aitaks vaid 100% töövõimetuid.  Kas on võimalik ehitada ühiskond, mis pole suunatud majanduskasvule, vaid stabiilsusele,
Varanduslik ebavõrdsus tekib nii ehk naa, aga kas on võimalik piirata inimese ahnust, kadedust, iha veel suurema ja võimsama järele?
Selline projekt haaraks kindlasti kõiki maailma parimaid teadlasi. Kas kusagil kellelgi on ideaalne plaan, kuida jääda ellu, kui tulud ei kasva.

 Mulle tundub, et enne kui me hakkame Marssi okupeerima, võiksime selle eksperimendi reaalselt läbi teha.

6 kommentaari :

  1. (kirjutan siia, sest ei tea, kas sa mu oma blogi kommidest loed)
    Reisikirja toorik on https://sites.google.com/site/kurinurm/matkad-ja-ronimised/transilvaania-2015. Toorik: kirjutatud hotelli täpitähtedeta klaverilt, läbi lugemata / toimetatamata, pilte pole. Annan märku, kui päriselt valmis saan.

    Fotonäidis on siin:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1036244613082213&set=a.183082998398383.40552.100000900521382&type=1&theater ja siis siin: https://www.facebook.com/katrin.koov/media_set?set=a.1025428400823685.1073741836.100000696045203&type=3&pnref=story (ma ei tea, mis neist sulle näha on ja mis mitte.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud jagamast. Päris kadedaks tegi:)
      Sel tasemel matkajat minust vist niipea ei saa, aga Rumeenias tahaks ära käia küll.
      Pildid olid väga ahvatlevad.

      Kustuta
    2. Wdym ei saa? Ma ei tea, kui noor sa oled, aga ma usun, et kui mina olin sama vana, ei osanud ma kõrgetest mägedest unistadagi. Aga näed, nüüd ronisin eelmisel aastal peaaegu 7000 peale ja ei olnud üldse hirmus ega raske.

      Sinna Fagrasse võib minna suht ükskõik kes, rajal oli täiesti igasugust rahvast.

      Kustuta
  2. (teemasse)
    Selle kohta võiks olla ilu- või ulme- või fantasy-kirjandust. Mis saab, kui rahvaste potis üks äkiline kulbikeerutus teha? Võidab ilmselt kurjus, mis on kärmem ja kohanemisvõimelisem kui headus ja töökus. S.t. tekib midagi Somaalia või ISISe sarnast, anarhia ja maffiariigi vahepealne vorm, kus piirkonda (mitte riiki) juhivad omavahel kaklevad kuritegelikud rühmitused ja ükski meile tuttav sotsiaalsüsteemi haru ei toimi.

    Kuidas, näiteks, peaks selline seguriik tekitama endale välispoliitika?
    Või hariduspoliitika?
    Või maksusüsteemi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõtlesin, et Euroopa ongi selline paras sulatuspoti-segapuder olnud - ja tõsi ta on, see on põhjustanud palju sõdimist ja vägivalda, kuni Euroopa Liiduni. Teisest küljest, sõdimine on vaheldunud äriajamise ja kultuurisuhtlusega ja kui Jared Diamondi uskuda, siis oli see Euroopa multikulti-dünaamika (mis tuli etnilise kirevuse ja geograafilise liigendatuse kombost) lisaks Euraasia kui terviku ressursirikkusele teaduse ja tehnika arengu alus, mis võimaldas eurooplastel ülejäänud maailmale suht kerge vaevaga käpa peale panna; aitas ka see, et kõik need multi Euroopa kulti olid juba harjunud endast erinevate inimestega suhtlema, nendega vajadusel manipuleerima ja kohanduma nende sõdimisviisidega (vt ka, mis Todorov Cortèsi ja Montezuma suhtlemisest kirjutab). Kolmandast küljest - sellest kaklevast ja äritsevast multikulti segapudrust kujunes lõpuks ometi üsna rahulik EL. Neljandast küljest: rahulik EL kujunes siis, kui seda moodustavad riigid olid kahe maailmasõja ja neile järgnenud etnilise puhastuse käigus tunduvalt monokultuursemaks muutunud kui nad traditsiooniliselt olid olnud, tähendab - rahulik multikulti-EL moodustus monokulti-üksustest. Viiendast küljest - EL-il endal on üha rohkem riigi tunnuseid ja selle sees rännatakse üha rohkem, nii et võib ka rääkida segapudrusest Euroopa riigist, mis ometi on endiselt üsna rahulik. Võib-olla sõltub sõjakus siiski rohkem noorte meeste osakaalust ühiskonnas; Euroopa on vana ja naisi on siin rohkem kui mehi.

      Kustuta
  3. No ikka Arvamusfestivalile kõigi nende heade mõtetega ;)

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!