Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 7. september 2011

Sinna tänna lehekene lendab

Ma olen vist sunnitud avama uue rubriigi minust ja bürokraatiast.
Jah, mu hea lugeja, sul on sada. Ei, sul on tuhat korda õigus. Kord peab olema, mis siis muidu saaks, kui igaüks hakkab tegema nii nagu talle meeldib? Kaos. Jamad. Korralagedus.Ei ole irooniline praegu. See on nii.
Minusugused pilvebaleriinid, kes üritavad pidevalt nihverdada asju nii, et oleks lihtsam, mugavam, odavam ja optimaalsem on relikt, mis kuulub nõukaaega või isegi agraarühiskonda.Vabandust. Ma ei oska.

 Paljaksvarastatud lapsele oli uut ID kaarti vaja. Kuigi dokumendi taotlemine on korraliku eestlase jaoks tähtis ja oluline, otsustasin oma elust 2 tundi säästa mõnevõrra ebavajalikemate tühiste tegevuste peale ning saatsime avalduse postiga. Viga. Suur viga.


Eile saabus meil, mis teatas, et ei lähe läbi. Esimene argument, et allkiri pole joonistatud piisavalt ühtlase joonega. Okei. Selge, et kasutada kuu tagasi taotletud überturvapassi- sõrmejälgede ning paljastatud kõrvadega fotoga-  andmebaasis olevaid andmeid, oleks liiga labane ja lihtne.

Teist argumenti, mis palus tühistada riigilõivu maksmise ning maksta see uuesti, põrnitsesin ma arusaamatuses nii minutit kümme. Noh, 25 eurot ees või taga, vahet pole...eks.
Kas on ehk vastu võetud seadus, mis reguleerib, et riigilõivu võib maksta vaid kodanik, kes dokumenti tahab? Siinkohal tekkis mul lühiühendus- minu kallis riik pole ju ometi nii ülbe, et eeldaks raha maksmist armsalt kodanikult, kel endal puudub sissetulek?
Ehk on viitenumber valesti? Või maksin ma kogemata liig vähe raha?.. Ei, kõik on õigesti.
Lugedes kirja edasi ja tagasi jõudsin järelduseni, et dokumendi muutis kehtetuks see, et selgituses puudus dokumenditaotleja EESnimi. Mul on hea meel, et riik hoolib. Ikka võib ju juhtuda, et saadan ümbrikus koos taotlusega, täiesti kogemata, hoopis ühe teise pereliikme jaoks mõeldud riigilõivu maksmise väljatrüki.
Mul on hea meel, et riik hoolib oma ametnikest, kes saavad lisaks tunnikese tööd, et õiendada rahadega makstes mulle eelmise raha tagasi ja võttes menetlusse hoopis korrektsema paberi täpselt sama summaga.


1 kommentaar :

  1. Ma võin sellistest asjadest ainult lugeda ja ikka tunnen, kuidas vererõhk tõuseb. Pole midagi vastikumat bürokraatia hammasrataste vahele jäämisest.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!