Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 15. september 2011

Kuidas osta krokodille

Kuidas osta, kui kauba müüja on monopoolses seisundis? Hind, mille ta sulle lajatab on selline, et isegi kui õnnestuks kaubelda 50% allahindlust, ka siis on see sinu meelest ebaõiglane ja põhjendamatu.

Selle koha peal, õpikutes, võtab müüja sinuga ühendust, teeb esitluse ja selgitab miks kõrgem hind on põhjendatud ja miks sellest hoolimata oleks vaja tehing teha. Aga sellised müüjad ongi vaid õpikutes. Tegelikult ta haigutab ja läheb nädalaks Bahamale puhkama. Sinul on vaja teda, temal sind mitte.

Viimasel ajal on seda mu ümber kuidagi liiga palju. Ma lähen turule ja näen kodumaiseid ploome hinnaga 3,50 kg. Tomateid hinnaga 2,50 kg. Samas ma tean nii mitut, kes viib õunu ja ploome korvidega konteinerisse, sest vilju ei jõua tarbida ja äriga pole aega ega viitsimist tegeleda. Kõigile tuttavatele ka juba pakutud.
Kusagil nälgivad lapsed.
Ma ei isegi ei viitsi rääkida elektrist ja kütusest ja veest ja suhkrust ja ....

Jah, ma tean, kuidas kujuneb kauba hind. Ning sellest, et globaalsel turul on alati keegi, kes siiski ostab. Selles, et tuhande kilomeetri kauguselt on võimalik kohale tuua tomat hinnaga 0,55 eurot pole teema odavamas soojuses ega mastaabiefektis. Hinna määrab nõudlus. Ma tean, et kapitalist ei pea tegelema heategevusega ega omama miskit sotsiaalset vastutust, missiooni või pikemaaegset perspektiivi. Et ressursid vähenevad ja suures globaalses plaanis nõudlus järjest kasvab. Jah, saan täiesti aru, et teatud toodete, kaupade, teenuste järele on nõudlus Eestis liiga väike ning investeering liig suur. Monopol saab tegutseda, sest teisel tegijal ei tasu pisikesele turule teist impeeriumi ehitada. 

Aga. Arvates, et tunned ennast, saad ikka ja jälle üllatuse osaliseks. Kui isiklikult ma selliseid asju võtan.  Mu esimene reaktsioon on pettumus ja kurbus. Siis alles viha. Ma olen siiralt õnnetu, et keegi purustab mu illusiooni maailmast, kus inimesed on ilusad, head ja hoolivad. Kui töötaksin ostujuhina, saaksin vist esimesel päeval kinga...:)

3 kommentaari :

  1. Eesti oma puu- ja köögivilja hind turul on jah üle mõistuse kallis, eriti praeguse sügisese ajahetke kohta. Kusjuures eriti käib pinda see, et mingid inimesed kommentaariumides pidevalt kutsuvad üles ostma turult, kus pidada saama palju odavamalt kui supermarketist. Kodumaisemalt ehk jah, kuid odavamaga läheb küll väga raskeks. Ju siis ei ela õiges kohas või ei tea neid salaturge...

    VastaKustuta
  2. Turg on arusaadavalt kallis koht - iga paarikümne kilo kauba kohta üks müüja, kes tahaks ju vähemalt miinimumpäevapalga ikka välja teenida, lisaks tootmis- ja transpordikuludele ja turu kohamaksule. Riigimaksudest ärme parem räägi.

    Selleks, et nälgivatele lastele tasuta õunu pakkuda, tuleb tõenäoliselt maksta VTAle järelvalve eest riigilõivu, perearstile tasu tervisetõendi eest ja laborile veeanalüüside eest, kokku nii paarsada eurot.

    Tõsi, VTA veebilehel on kirjas, et "tunnustamisele ega teavitamisele ei kuulu esmatootjad, kes tarnivad väikestes kogustes mitteloomseid esmatooteid neid tootvalt toidukäitlejalt lõpptarbijale või vahetult lõpptarbijat varustavatele kohalikele jaekaubandusettevõtetele" ja täpsustatud, et "väike kogus on mitteloomse toidu puhul kogus, mille tootja turustab otse tarbijale või jaekaubandusettevõtjale, sealhulgas toitlustusettevõtjale, kes oma Eestis asuvast jaekaubandusettevõttest, sealhulgas toitlustusettevõttest, turustab selle otse tarbijale". Siin on õunatädile terveks õhtuks vahvat nuputamist, et kas siis võib või ei või.

    VastaKustuta
  3. Huvitav, et turul nii kallis tomat, kui poes on Eesti tomatit natuke üle eurose hinnaga. Seda Intsu talu oma. 1.07 või 1.20 või midagi.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!