Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 4. veebruar 2011

Kas tatar on kallis?

Pole ammu teinud tatraputru, sest ajalehes oli kirjas, et tatar on kallis. Ma ei mäleta, kui palju ta enne maksis, aga ca 30 krooni kilo eest ei tundu õiglane hind küll.
Aga tõe kriteerium on praktika. Kuidas siis tegelikult on.

Võtan võrdluseks kartuli, riisi, tatra ning makaronid ning arvutan, kui palju läheb maksma keskmine ports ca 200 g keedetud ainet.

Riis 1,59 eur/kg. Riis paisub ca 1,5- 2 korda. Tootjad soovitavad pakendil võtta ühe inimese portsuks 125 g.
Kartul kg hind on ca 0,61 euri. Muuseas, nõukaaegne Sbornik retseptur väidab, et perioodil 1. jaanuar- 28. veerbuar tuleks kaoks võtta 35%...:) Õnneks on ajad muutunud. Ma arvan, et kadu on maksimaalselt 10%, kui sedagi, ehk siis 220 grammi kartuleid.
Tatar paisub ca 2- 2,5 korda, ehk siis 200 grammi jaoks on vaja u 80 grammi tatart. Ning kilohind oli  poes 2,23 euri. Tegelikult oli hetkel poes kampaania ning tatra oleks kätte saanud ka 1,99 euri kilo. Aga arvestame tavahindadega.
Makaronide hinnaskaala on väga lai 1,4- 1,9 euri kilo. Need, mida mina ostan, maksavad 1,50 eur/kg. 200 g makaronide saamiseks kulub u 80 g makarone. Üldjuhul, mida kvaliteetsemad, seda vähem paisuvad. Ühel pakendil oli kirjas, et portsu peale kulub lausa 100 g. Aga arvestan keskmise, st 90 grammiga.

Niisiis, 200 g läheb maksma vastavalt:
riis 0,199 euri
kartul 0,134 euri
tatar 0,1784 euri
makaronid 0,135 euri

Järeldus. Tatar on kallis, aga riis on samas hinnaklassis ning kui osta tatart soodushinnaga, siis kannatab süüa küll.

9 kommentaari :

  1. Umaette teema om, et leidub inemisi, nigu mina ntx, kesse tatart häämeelega egä meehäälega ei söö... Vaarita, hauta vai küdsedä kuis tahad. Hinnast olenemata.
    Ollen asjast nats kribanu' sääl

    VastaKustuta
  2. Täiesti ebaolulised arvutused.
    Reegel on lihtne: misiganes kodus tehtud toit on odav.
    Ükskõik kust ostetud ja kui kallid toorained siis ei ole.

    Sest oluline toitumisotsus ei ole ju "kas teen odavat riisi või kallist tatart", vaid "kas sööme kodus või väljas". Ja need poole-eurosed vahed portsu kulus on täiesti... teisest (väiksemast) suurusjärgust.

    VastaKustuta
  3. Kallis on alati suhteline mõiste, aga kui sa pead toote eest üleöö hakkama topeltraha välja käima, siis on kallis küll.

    Enne tatrapaanikat maksis kilone kott miski 15-16 krooni... kui pärast paanikat tatar taas poodi ilmus, siis maksis sama kotitäis pisut üle 30. krooni.

    Samas on kallidus suhteline ka seepärast, et näiteks mina ei suuda süüa paljast riisi (st sinna peab lisama veel miskit liha ja maltsa jne), tatar kõlbab ka üksinda süüa. Seega, tuleb minu jaoks tatratoit alati odavam.

    VastaKustuta
  4. Kuivainete hinnatõusu üledramatiseerimise vastu on lihtne retsept - nende hindu ei ole lihtsalt mõtet teada ega vaadata. Pere üld-eelarves on nende osakaal niikuinii null.

    Tatar ei kõlba üksinda süüa. Ulmeguru, respekt sinu mitmesuguste tugevate külgede ees, aga paljast tatart järades oled kulinaarsel ummikteel.

    VastaKustuta
  5. Noh, ärge nüüd pahandage. Ma tahtsin enda jaoks asja lihtsalt selgeks teha, et kas paanika või kannatab endiselt osta.
    Mina ise söön kõike 4-ja nii eraldi (kui moosi, võid, hapukoort, juustu või ketšupit mitte arvestada) kui rohkete lisandiga.

    Aga viimasel anonüümsel on pointi- eks ma selle teema sp alles nüüd üles võtsingi, et vana varu otsa sai. Kulub seda kraami ju suht vähe ja lõppkokkuvõttes ostmata ei jää mistahes hinna eest.

    VastaKustuta
  6. Aasta tagasi oli tatar 70 senti kilo. Tatar on ülioluline suhkruhaigete dieedis. Ja väga meeldiv toidulisand nii riisi kui ka kartulite asemel. Mina olen küll kurb selle hinnatõusu pärast. Pärast hinnatõus ei jõua ma seda osta ja suhkruhaige olen ma ka. Sovietiajal said suhkruhaiged tatart talongidega. See oli ka kõige viletsamal ajal meile garanteeritud.

    VastaKustuta
  7. Hm. Kus kallistest poodidest mina siis ostan, et sügisel vaatasin igal pool tatar ligi 40 kr oli. Ja mõnel pool rohkem. Aga meie sööme seda jätkuvalt sama palju, sest tõesti, maksab põhiliselt see lisand, hapukoor, liha või silo, mis sinna juurde käib ja võtsime uue hinna lihtsalt teadmiseks. Võibla kulub kuus euro jagu rohkem kõrgema tatrahinna pärast.
    Bensiini pealt saab palju rohkem kokku hoida, kui jala käia. Või ülearuste asjade mitteostmise pealt. Või sidekulude pealt. Jne.

    VastaKustuta
  8. Siin kirjas olevad hinnad on Prismast üles kirjutatud.

    VastaKustuta
  9. Jäi kuidagi meelde see Sinu kirjatükk - kui hea lugemine minu jaoks.
    Panen enda oma siia kõrvale, kes ikka koera saba kergitab, kui mitte ise.
    http://lapseestis.blogspot.com/2011/04/praktiliselt.html

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!