Polüfenoolid (kvertsetiin, katsotiin või klorogeenhape) aitavad kehal võidelda vähi, depressiooni, diabeedi, südamehaigustega. Ning ennetada ülakaalu, isegi kui vähendada kiudainete osakaalu.
Uuring uuringuks. Aga mind pani silmi pööritama number. Nagu päriselt. Kolm. Kümmend. Erinevat. Taime nädalas. See ei ole võimalik. Vähemalt mitte Eestis. Hakkasin siis lugema ja.. olllalaa..
Mandel, Kreeka pähkel, india pähkel
Murulauk, till, petersell, basiilik, sibul, küüslauk, tüümian, salvei, pipar
Kartul, porgand, kapsas, lillkapsas, paprika, bataat
Oad
Salat, tomat, kurk, redis, avokaado
Õun, ploom, arbuus, nektariin, kiivi, viinamari
Metsas sain viimased kribalad pohla, mustikat ja vaarikat
Ingver, sidrun (tee sees).
Pudruhelbed: rukis, kaer, oder, tatar
(Leib- rukis nimetatud), (täistera) pasta st nisu, hirss, (kuskuss st nisu)
Seemnesegu (päevalill, kõrvits, seeder)
Riis ei lähe kahjuks arvesse, kuna oli nn valge, poleeritud.
Väga kõva tulemus. Ubasid ma iga nädal ei söö, aga mulle meeldib toidu sisse külmutatud herneid visata. Kaks kapsast pole ka tavaline.. menüüs oli taimselt oa-tomati-paprikasegu, pasta, ühepajatoit, hirss, lillkapsa-tomatisegu, risotto, kuskuss.
Ja ikkagi. Praegu on hooaeg. Talvel väheneb kindlasti ürtide, salatimaterjali ja puuviljade valik. Proovin meeles pidada ja veebruaris nt korrata ja üle lugeda.
T. Spencer Food For Life, D.McDonald, American Gut and Open Platform for Citizen Sience Microbiome Research, mSystems(2018); e00031-18 ja veel 3 uuringut, mida ma ei viitsi ümber kirjutada
Lugesin näppudel kokku: hommikul pool sidrunit sooja vette, õhtusöök kartul-porgand-kaalikas, peale tilli, lisaks küüslauk, omaaia tomat. Rukkileiba sõin ka. Poja juures närisin pähkleid, õhtul võtsin lusikatäie kõrvitsaseemneid. Ise ka ei usu :)
VastaKustutaRukis (smuutina, rahvakeeles "õlu"), õunad (calvados), viinamarjad (hapendatud), kadakamarjad (toonikuga)...
KustutaNeed sinu smuutid, Kaur, kipuvad olema kiudainevaesed.
KustutaOstsin eile suure karbitäie ahjupeeti ja söön selle ilmselt üksi ära. Kodus on mitmeks päevaks valmis tehtud ja väga maitsev borš. Täna käisin lõunal ekstra salatit juurde võtmas, sest kapsas oli nii hea. Küll saab ka kiudaineid :)
Kustuta:D
KustutaNo sõltub kuidas lugeda. Änane hommikueine ja ennelõuna näks:
VastaKustutaHommikuhelbed ilmselt mitme erineva teravilja segu. Banaan, piim (lehm mitut sorti taimi puginud🤪), kohv taimset päritolu, viigimari aiast, tomat (mitu eri sorti) leivaga, pipar sellel, kartulikrõpsud (tilli ja kurgimaitselised), ... Lõunat ja õhtut pole veel söönud. Seega tuleb mul lihalembil ka 30 eri taime lihtsalt kokku.
Lõuna ajal pakkus töökaaslane (Vietnam) haruldaselt maitsvat riisitoitu, kus lisaks hulk mulle tundmatuid taimi. Siis närisin toore broccoli, porgandi ja mõne hernekauna. Shokolaadi pontsikus loodetavasti oli ka kakaouba peale suhkruroo ja maisi esindatud. Õhtuses šokolaadi tükkidega cappuchino jäätises kindlasti. Ehk siis kui hoolikalt arvestada tuleb päevas lihtsalt 30 eri taime või taimset päritolu toitu.
KustutaHmm, esimese hooga vaatasin, et 30 päevas ja ehmusin, aga nädala peale on lihtsam.
VastaKustutaHommikusöögi taimed - kohv, sepik (mitmevilja, nii et sealt tuleb nisu, rukis, oder, päevalill, lina ja kõrvits) + leib (kah rukis, odralinnastega, nii et sealt midagi juurde ei tule). Mõlema koostises oli ka suhkur, kas see loeb või on liiga ekstraheeritud juba (umbes et kas suhkrur on rohkem taim kui nt kivisüsi)? Ühe võileiva peal allah. vetikasalat - vetikad, seesamiseemned ja natuke tšillit. Teise peale kitsejuust ja pirn. Õunu suvaliselt sinna kõrvale. Üks šokolaadikomm esindab kakaopuud.
Õhtul käin sünnipäeval, haaran lisaks õuntele ja oma aia viinamarjadele kaasa kevadrulle, tosca-koogikesi ja palju muid näkse. Söön ise ka, kevadrullidest lisanduvad varasemale kapsas ja porgand, tosca-koogikestest mingid pähklid ja rosinad. Keegi toob peole kaasa oliive, neid söön ka. Keegi teine toob nuikapsast ja lõikab parajateks kangideks, jälle uus taim. Koju jõudes söön hajameelselt ühe rooma salati lehe ära.
Niisiis tuleb ühe päeva peale kokku 18-21 taime, olenevalt sellest, kas kohv ja kakao ja suhkruroog või -peet lähevad ka arvesse. ilmselt söön ma täna midagi veel, aga ei tea veel, kas sealt taimi lisandub.
Huvitav, kas eri liiki õunad lähevad samaks või erinevaks taimeks? maitse järgi ütleks küll, et koostis on kaunis erinev.
Ahjaa, kohv!. Suhkrut, leiba ja riisi ma guugeldasin. Lühike vastus: kui liiga rafineeritud, siis ei.
VastaKustutaJa btw. Vein ja õlu on siinkohal head tegijad. Õlu saab veel plusse fermentatsiooni eest
| Toiduaine | Polüfenoolide sisaldus | Märkused |
| ------------------------------------------ | ---------------------- | ------------------------------------------------------------------------- |
| **Täisteraleib (nisu, rukis)** | Kõrge | Klii- ja aleuronikiht säilinud, seega feruulahape jt polüfenoolid olemas. |
| **Valge leib** | Madal | Jahvatamisel eemaldatud klii → polüfenoole jäänud väga vähe. |
| **Täisteramakaronid** | Keskmine–kõrge | Sõltub jahust, täistera puhul sarnane täisteraleivaga. |
| **Valged makaronid** | Madal | Peamiselt tärklis, polüfenoole minimaalselt. |
| **Pruun riis** | Keskmine | Säilinud kliikihis on polüfenoole, keetmisel osa väheneb. |
| **Valge riis** | Väga madal | Pole enam kliid ega idu, polüfenoole peaaegu ei ole. |
| **Pruun suhkur (rafineerimata roosuhkur)** | Väga madal | Sisaldab melassist pärit väheseid polüfenoole. |
| **Valge suhkur** | Puudub | Sisuliselt puhas sahharoos, polüfenoole ei ole. |
| **Melass** | Märkimisväärne | Suhkrutootmise kõrvalsaadus, kus polüfenoole ja mineraale kõige rohkem. |
veini ja kõhu kohta pädeb niisiis ikka veel piiblisõna:
Kustuta"Ära joo enam ainult vett, vaid tarvita pisut viina oma kõhu pärast ja oma sageda põdemise pärast".
(Pauluse esimene kiri Timoteosele 5:32)
Nende aja "viin" oli muidugi vein, nad ei destilleerinud. Kõik antioksüdandid ilusti sees!
Just! 😉
KustutaEga ei olegi raske saada nädala peale 30 erinevat taime kokku, kui inimene sööb vähegi natuke keerulisemalt kui burks ja friikartulid. Mõned lihtsad nõksud, nii et ei peagi loendama -
VastaKustutatarbi ERINEVAID kaunviljalisi, nt lisaks hernestele ka läätsed, mungoad, kikerherned, jt. (kikerhernestest saab nt ka kooki teha)
söö suppi (ma arrrmastan suppi!), supi sisse torgatakse tavaliselt täitsa mitu taime
loomulikult eelista kõikidest teraviljadest täisteraversiooni, see pole ka raske, poeriiulid on valikuid täis
ja söö alati ära salat, mis su prae või burksiga koos tuleb.
Tõeline rõõm on siin moodsad sööklad, mis lubavad sul prae kõrvale ise salati võtta vastavalt su oma maitsele, ja piirab ainult taldriku suurus.
Kustutamu mees tegi umbes sama kokkuvõtte, mis Morgie: "ühesõnaga, ärge sööge ainult friikartuleid."
KustutaMina ei saa nüüd aru, kui suures koguses neid erinevat 30 erinevat siis tarbima peaks? Et nt nii üldistades, peotäis kõiki neid nädalas on ok?
VastaKustutaEt olenemata koguses, peamine, et 30 erinevat?
Selle uuringu kontekst on erinevus. Erinevad bakterid jne. Ehk siis kogus pole oluline.
Kustutatundub, et selles mõttes võib siis kasu olla isegi sama liigi sortide vaheldamisest.
Kustutamuide, kiire guugeldus ütles, et polüfenoolide koha pealt on ka seened tegijad, mitte ainult taimed.
VastaKustutaJaa, mul tekkis sama küsimus ja - see on hea uudis!
KustutaÕun kvalifitseerub taimeks? Nii saakd ju enamuse toidulauast taimeks taandada.
VastaKustutaJa ikka. Ürdid, seemned, seened...trikk selles, et peavad olema erinevad
Kustuta