Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 2. oktoober 2025

Projekt 30 taime nädalas


Raamatust * lugesin,  et üle maailma rohkem kui 11000 erinevat dieeti  pidavate  inimeste Gut  Project raames andmete põhjal  selgus,  et  kõige tähtsamaks kõhu tervise jaoks, osutus erinevate taime liikide number,  mida sa nädala jooksul sööd. 30 erinevat osutus optimaalseimaks.

Polüfenoolid (kvertsetiin, katsotiin või klorogeenhape) aitavad kehal võidelda vähi,  depressiooni,  diabeedi,  südamehaigustega.  Ning ennetada ülakaalu, isegi kui vähendada kiudainete osakaalu. 

Uuring uuringuks. Aga mind pani silmi pööritama number.  Nagu päriselt. Kolm. Kümmend.  Erinevat.  Taime nädalas.  See ei ole võimalik.  Vähemalt mitte Eestis.  Hakkasin siis lugema ja.. olllalaa..


Mandel,  Kreeka pähkel,  india pähkel

Murulauk,  till, petersell,  basiilik,  sibul,  küüslauk,  tüümian,  salvei, pipar

Kartul,  porgand,  kapsas,  lillkapsas,  paprika, bataat

Oad

Salat,  tomat,  kurk,  redis,  avokaado

Õun,  ploom,  arbuus,  nektariin,  kiivi,  viinamari 

Metsas sain viimased kribalad  pohla,  mustikat ja vaarikat

Ingver,  sidrun (tee sees).

Pudruhelbed: rukis, kaer, oder, tatar 

(Leib- rukis nimetatud),  (täistera) pasta st nisu, hirss, (kuskuss st nisu)

Seemnesegu (päevalill,  kõrvits,  seeder)

Riis ei lähe  kahjuks arvesse,  kuna oli nn valge, poleeritud. 

Väga kõva tulemus.  Ubasid ma iga nädal ei söö,  aga mulle meeldib toidu sisse külmutatud herneid visata. Kaks kapsast pole ka tavaline.. menüüs oli  taimselt   oa-tomati-paprikasegu, pasta,  ühepajatoit,  hirss,  lillkapsa-tomatisegu,  risotto, kuskuss. 


Ja ikkagi. Praegu on hooaeg.  Talvel väheneb kindlasti ürtide,  salatimaterjali ja  puuviljade valik. Proovin meeles pidada ja veebruaris nt  korrata ja üle lugeda. 


T. Spencer Food For Life, D.McDonald, American Gut and  Open  Platform for  Citizen Sience  Microbiome Research,  mSystems(2018); e00031-18 ja   veel 3 uuringut, mida ma ei viitsi ümber kirjutada 



21 kommentaari :

  1. Lugesin näppudel kokku: hommikul pool sidrunit sooja vette, õhtusöök kartul-porgand-kaalikas, peale tilli, lisaks küüslauk, omaaia tomat. Rukkileiba sõin ka. Poja juures närisin pähkleid, õhtul võtsin lusikatäie kõrvitsaseemneid. Ise ka ei usu :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rukis (smuutina, rahvakeeles "õlu"), õunad (calvados), viinamarjad (hapendatud), kadakamarjad (toonikuga)...

      Kustuta
    2. Need sinu smuutid, Kaur, kipuvad olema kiudainevaesed.

      Kustuta
    3. Ostsin eile suure karbitäie ahjupeeti ja söön selle ilmselt üksi ära. Kodus on mitmeks päevaks valmis tehtud ja väga maitsev borš. Täna käisin lõunal ekstra salatit juurde võtmas, sest kapsas oli nii hea. Küll saab ka kiudaineid :)

      Kustuta
  2. No sõltub kuidas lugeda. Änane hommikueine ja ennelõuna näks:
    Hommikuhelbed ilmselt mitme erineva teravilja segu. Banaan, piim (lehm mitut sorti taimi puginud🤪), kohv taimset päritolu, viigimari aiast, tomat (mitu eri sorti) leivaga, pipar sellel, kartulikrõpsud (tilli ja kurgimaitselised), ... Lõunat ja õhtut pole veel söönud. Seega tuleb mul lihalembil ka 30 eri taime lihtsalt kokku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõuna ajal pakkus töökaaslane (Vietnam) haruldaselt maitsvat riisitoitu, kus lisaks hulk mulle tundmatuid taimi. Siis närisin toore broccoli, porgandi ja mõne hernekauna. Shokolaadi pontsikus loodetavasti oli ka kakaouba peale suhkruroo ja maisi esindatud. Õhtuses šokolaadi tükkidega cappuchino jäätises kindlasti. Ehk siis kui hoolikalt arvestada tuleb päevas lihtsalt 30 eri taime või taimset päritolu toitu.

      Kustuta
  3. Hmm, esimese hooga vaatasin, et 30 päevas ja ehmusin, aga nädala peale on lihtsam.

    Hommikusöögi taimed - kohv, sepik (mitmevilja, nii et sealt tuleb nisu, rukis, oder, päevalill, lina ja kõrvits) + leib (kah rukis, odralinnastega, nii et sealt midagi juurde ei tule). Mõlema koostises oli ka suhkur, kas see loeb või on liiga ekstraheeritud juba (umbes et kas suhkrur on rohkem taim kui nt kivisüsi)? Ühe võileiva peal allah. vetikasalat - vetikad, seesamiseemned ja natuke tšillit. Teise peale kitsejuust ja pirn. Õunu suvaliselt sinna kõrvale. Üks šokolaadikomm esindab kakaopuud.
    Õhtul käin sünnipäeval, haaran lisaks õuntele ja oma aia viinamarjadele kaasa kevadrulle, tosca-koogikesi ja palju muid näkse. Söön ise ka, kevadrullidest lisanduvad varasemale kapsas ja porgand, tosca-koogikestest mingid pähklid ja rosinad. Keegi toob peole kaasa oliive, neid söön ka. Keegi teine toob nuikapsast ja lõikab parajateks kangideks, jälle uus taim. Koju jõudes söön hajameelselt ühe rooma salati lehe ära.

    Niisiis tuleb ühe päeva peale kokku 18-21 taime, olenevalt sellest, kas kohv ja kakao ja suhkruroog või -peet lähevad ka arvesse. ilmselt söön ma täna midagi veel, aga ei tea veel, kas sealt taimi lisandub.

    Huvitav, kas eri liiki õunad lähevad samaks või erinevaks taimeks? maitse järgi ütleks küll, et koostis on kaunis erinev.

    VastaKustuta
  4. Ahjaa, kohv!. Suhkrut, leiba ja riisi ma guugeldasin. Lühike vastus: kui liiga rafineeritud, siis ei.
    Ja btw. Vein ja õlu on siinkohal head tegijad. Õlu saab veel plusse fermentatsiooni eest


    | Toiduaine | Polüfenoolide sisaldus | Märkused |
    | ------------------------------------------ | ---------------------- | ------------------------------------------------------------------------- |
    | **Täisteraleib (nisu, rukis)** | Kõrge | Klii- ja aleuronikiht säilinud, seega feruulahape jt polüfenoolid olemas. |
    | **Valge leib** | Madal | Jahvatamisel eemaldatud klii → polüfenoole jäänud väga vähe. |
    | **Täisteramakaronid** | Keskmine–kõrge | Sõltub jahust, täistera puhul sarnane täisteraleivaga. |
    | **Valged makaronid** | Madal | Peamiselt tärklis, polüfenoole minimaalselt. |
    | **Pruun riis** | Keskmine | Säilinud kliikihis on polüfenoole, keetmisel osa väheneb. |
    | **Valge riis** | Väga madal | Pole enam kliid ega idu, polüfenoole peaaegu ei ole. |
    | **Pruun suhkur (rafineerimata roosuhkur)** | Väga madal | Sisaldab melassist pärit väheseid polüfenoole. |
    | **Valge suhkur** | Puudub | Sisuliselt puhas sahharoos, polüfenoole ei ole. |
    | **Melass** | Märkimisväärne | Suhkrutootmise kõrvalsaadus, kus polüfenoole ja mineraale kõige rohkem. |

    VastaKustuta
    Vastused
    1. veini ja kõhu kohta pädeb niisiis ikka veel piiblisõna:

      "Ära joo enam ainult vett, vaid tarvita pisut viina oma kõhu pärast ja oma sageda põdemise pärast".

      (Pauluse esimene kiri Timoteosele 5:32)

      Nende aja "viin" oli muidugi vein, nad ei destilleerinud. Kõik antioksüdandid ilusti sees!

      Kustuta
  5. Ega ei olegi raske saada nädala peale 30 erinevat taime kokku, kui inimene sööb vähegi natuke keerulisemalt kui burks ja friikartulid. Mõned lihtsad nõksud, nii et ei peagi loendama -
    tarbi ERINEVAID kaunviljalisi, nt lisaks hernestele ka läätsed, mungoad, kikerherned, jt. (kikerhernestest saab nt ka kooki teha)
    söö suppi (ma arrrmastan suppi!), supi sisse torgatakse tavaliselt täitsa mitu taime
    loomulikult eelista kõikidest teraviljadest täisteraversiooni, see pole ka raske, poeriiulid on valikuid täis
    ja söö alati ära salat, mis su prae või burksiga koos tuleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõeline rõõm on siin moodsad sööklad, mis lubavad sul prae kõrvale ise salati võtta vastavalt su oma maitsele, ja piirab ainult taldriku suurus.

      Kustuta
    2. mu mees tegi umbes sama kokkuvõtte, mis Morgie: "ühesõnaga, ärge sööge ainult friikartuleid."

      Kustuta
  6. Mina ei saa nüüd aru, kui suures koguses neid erinevat 30 erinevat siis tarbima peaks? Et nt nii üldistades, peotäis kõiki neid nädalas on ok?
    Et olenemata koguses, peamine, et 30 erinevat?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle uuringu kontekst on erinevus. Erinevad bakterid jne. Ehk siis kogus pole oluline.

      Kustuta
    2. tundub, et selles mõttes võib siis kasu olla isegi sama liigi sortide vaheldamisest.

      Kustuta
  7. muide, kiire guugeldus ütles, et polüfenoolide koha pealt on ka seened tegijad, mitte ainult taimed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, mul tekkis sama küsimus ja - see on hea uudis!

      Kustuta
  8. Õun kvalifitseerub taimeks? Nii saakd ju enamuse toidulauast taimeks taandada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja ikka. Ürdid, seemned, seened...trikk selles, et peavad olema erinevad

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!