Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 25. oktoober 2024

kelleks saada vol 10000


Kuulsin raadiost ja ei suutnud oma rõõmu uskuda, eesti teadlased on lõpuks leidnud algoritmi, et leida inimese isiksusega sobiv töö.

Ja no muidugi, pidin ma taas pettuma. Minu jaoks sobivat tööd polegi olemas... Kõige lähemal olen ma / (ja väidetavalt võiks mulle sobida) kirjanikele, veterinaaridele, teadlastele, kohtunikele-advokaatidele (mis on küll väga vale). Kõigeks hilja. Ja/või nõuavad omadusi- andeid, mida mul lihtsalt olemaski pole.

Tõsi. Ühe valikuna oli kirjas kõrgkooliõppejõud. NB! mitte laste õpetaja.
Aga mitte ühtegi teist mu praegustest ametitest polnud isegi mainitud. 

midagi on neis küsimustes valesti  või on mu enesepilt täiesti vale. Sest see muster- soovitused vs mu enese valikud on kutsesobivustestist -testi alati olnud kõvasti nihkes.
Viimasel koolitusel, kus ma käisin, tehti meile nn mini-Belbinit. Et metoodikat ja loogikat tutvustada. Me olime selleks hetkeks koos olnud ca 12 tundi, varasemalt ei tundnud. Ja pilt mina vs teised minust tuli väga adekvaatne.

Või on kõik see, mida ma olen ca 30 aastat teinud üks äraõpitud käitumismudel? Olen mingil hetkel teinud täiesti vale valiku? Ja maha maganud oma õnne?


17 kommentaari :

  1. Oo, ma ka lustisin sellega! Kusjuures ka mina olen maailma teises otsas analoogsel joonisel ja täpselt nii ma end ka tunnen :)

    Mulle sobisid mõned IT valdkonnad (testimine jms), posti sorteerimine ja veterinaaria. Ma ei tea, kas küsimustiku väljatöötamisel veterinaaridelt küsiti? See suhtlus ja omanike peedistamine, mis läbipõlemiseni viib, ei ole kohe kindlasti see, mida ma teha ihkaks :D Aga no hea teada, loomade vastu pole mul ju midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. see veterinaaria oli mu jaoks suurim üllatus. Mu empaatia on 0, kust see üldse välja tuli ja otseselt ju loomaarmastuse kohta ei küsitud? Samas, miks mitte. Oleks 20, võiks kaaluda küll.

      Kustuta
  2. Tahtsin k akohe lõbutsema minna, aga "hetkel on rakenduse vastu nii suur huvi, et see võib olla aeglane ..." hiljem siis.

    VastaKustuta
  3. Mina olen joonisel ka maailma teises otsas. Kõige lähemale jäid siiski kunstialased ametid ja kõige kaugemale turundajad. Suur viisik ütles täiesti ootuspäraselt, et neurootilisus on kõrge. Huvitav, kas see lükkabki mind jooniselt peaaegu välja?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kommentaar muidugi ütles, et nn kaugel olemine on normaalne? Ja me saime praegu juba kokku 3 näidet :)
      mul on neur keskmine, ekstrav oli madal, muu kõrge. Nii et on nagu on :)
      Raadios hoiatas autor, et eks neid teste tulebki alati väikse skepsisega ja ettevaatlikult võtta. Homme võib olla uus päev ja erinevused grupi sees jne jne.
      Aga natuke mõtlemisainet ikka.

      Kustuta
  4. Isiksusetestid pole mingi täpisteadus, pahatihti on seal kasutatavad küsimused pärit mingi valitud valdkonna kitsa kildkonna juhuslikest eelistustest ja ei ole iga inimese jaoks sugugi samatähenduslikud ja neile pole mõnikord võimalik ausalt vastata, sest ka õiget vastust pole toodud.

    VastaKustuta
  5. Nii põnev, nii põnev - test andis mulle sobivaks selle eluvaldkonna, mida ma ülikoolis õppisin :D Kes seda oleks küll osanud aimata. Küll aga pole ma juba üle 20 aasta selles valdkonnas töötanud, mis on... jah. MUlle sobivad tööd oleks kõik sellised, mida ma hea meelega teeks muidu. Selles osas polnud mingit üllatust. Lootsin enda kohta miskit teada saada, aga oh ei, ei miskit uut siin päikese all.

    (Kõige mittesobivamad olid igasugu juhid ja tippspetsialistid, millega ma olen ka väga nõus, ma ei taha iial mitte mingi juht olla.)

    VastaKustuta
  6. Niipalju kui ma selliste testidega olen kokku puutunud näen neis vaid meelelahutuslikku väärtust. No ei ole võimalik inimese sobivust otsustada portsu küsimuste abil, ehkki mingit aimu võib saada, kuhu kindlasti ei sobi.

    "Olen mingil hetkel teinud täiesti vale valiku? Ja maha maganud oma õnne?" - ainult sellisel juhul kui sa arvad tööelus õnne olevat ;)

    VastaKustuta
  7. See test oli küll rohkem meelelahutuslikku laadi - kehvalt sõnastatud küsimused kõigele lisaks. Aga meelt ka tore lahutada. Esimesele kohale platseerus mul postisorteerija (mis kriteeriumite alusel, ma ei mõista), edasi tuli töö, mida ma teen ja sealt edasi - nii enam vähem. MIks ka mitte. Kõige välistatum oli religioosne juht. Suur hulk teisi juhte ka. Sotsiaalhoolekanne ja lapsehoidmine. Nõus. Mul oli kõrge ekstravertsus ja kõik muud keskmised, samas avatuse hindan ise endal kõrgeks.

    VastaKustuta
  8. Tt ja Pilleke, te ei ole Eesti parimate teadlaste suhtes just leebed ;) aga nagu nad ise tunnistavad, eesmärk on panna mõtlema ja see on saavutatud 🤔🙃
    https://novaator.err.ee/1609500202/eesti-teadlaste-uus-tooriist-aitab-moelda-voimalike-karjaarivalikute-ule

    VastaKustuta
  9. Kirjelduse põhjal ei pidanudki see test ju sobivust mõõtma, vaid kattuvust selle ala peal juba töötava seltskonnaga. Mitte keegi ei ütle, et see seltskond ise sinna 100% sobib.

    VastaKustuta
  10. Mu nimekiri tuli suht veenev -
    Kirjanikud
    Psühholoogid
    Giidid
    Ajakirjanikud
    Kujutavad kunstnikud
    Täpsustamata toimetajad
    Näitlejad
    Religioonivaldkonna tippspetsialistid
    Keeleõpetajad
    Reklaami- ja suhtekorraldusjuhid
    Ses mõttes, et üks esimesi vastuseid küsimusele "kelleks tahan saada" oli mul lapsena "kirjanik"; keeleõpetaja olen lühidalt isegi olnud (kuigi arvan, et ei olnud selle peale eriti hea); giidiks võiks selles mõttes sobida, et ma olen võimeline millegi kohta pikalt midagi meelelahutuslikku mulisema (tavaliselt ei ole selleks küll mingi asukoht, vaid mingi tantsurepertuaar) ja kuigi ma pole iial olnud näitleja, viibin ma tihti laval ja see ei aja mind ärevusse. Religioonivaldkonna tippspetsialisti peale sattusin pisut segadusse - et kas selle all mõeldakse usuliidrit või siis hoopis usundiloo asjatundjat, aga tõtt-öelda suudaks ma end mõlemas rollis näha.

    Reklaam ja suhtekorraldus on sellest kompotist kõige imelikum ja see töö, mida ma sellest hunnikust ilmselt kõige rohkem vihkaks, aga eks ta on alles kümnes ka.

    Ja kõige vähem sobivaks öeldi mitmesuguste masinate juhtide, tööliste, köögiabiliste, loomakasvatajate ja raamatupidajate tööd - absoluutselt nõus. Häda neile masinatele, mida mina peaks juhtima asuma, vaesed loomad, keda mina peaks talitama, ja vaene firma, kes minu peale oma arvepidamises loodaks.

    Sattusin kaardil suht serva peale, aga mitte nii kaugele kui Indigoaalane, asun enam vähem sirgel kõige ülemise pruuni täpi (juhid) ja kõige ülemise säravroosa täpi (tippspetsialistid) vahel. Kõige kaugemal lihttöölised, sõjaväelased, seadmeoperaatorid ja ametnikud.


    Big 5 süsteemis suur avatus, väike meelekindlus, kõik muu keskmine.

    Lühidalt, testi järgi olen ametlikult luhvtikusti ja no jumala eest, üldse ei vaidle.

    https://apps.psych.ut.ee/JobProfiler?reference=publicshare

    VastaKustuta
  11. Meelelahutuslik oli see test tõesti ning tulemused erinesid kardinaalselt kõigist teistest analoogsetest testidest, mida ma elus teinud olen. Sobivate ametite nimekirjas ei olnud mitte ühtegi, millega ma elus kasvõi servapidi oleks kokku puutunud. Aga ehk on Universumi vihje, et tuleks minna keevitajaks õppima...

    VastaKustuta
  12. mind hakkas nüüd aga vaevama, mis teljed sellel joonisel on. Isiksuseomaduste süsteemis on 5 mõõdet, millised neist nad koordinaattelgedeks valisid?

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!