Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 1. juuli 2024

Algas juuli

igal hommikul õues käies koostan ma peas blogipostituse, mis jääb kirja panemata. Kas pole aega või siis ei tundu enam oluline. Ja mis seal salata, enesetsensuuri on aastate jooksul kõvasti lisandunud.

Aga kuna juuli kavatseb tulla ülikiire, siis näpistan pisut aega. Sest ma muutun.
Vaatasin paar nädalat tagasi nn peeglisse ja otsustasin, et aitab. Ma olen väsinud. 

Ma ei saa enam teha nädalavahetustel pikki tiire, sest mu selg hakkab valutama. Ma ei tee enam päevas 10 000 sammu, nagu viimased... 100 aastat? sest ei viitsi. Olen selle asemel lilli pildistanud, maasikaid korjanud ja söönud. Õhtuti pargis kiikumas ja lugemas käinud. Ma lõpetasin hommikuti pudrusöömise ja seniks kuni ma mõtlen välja, mida ma siis tegelikult süüa tahaks, söön võileiba.
nii et, P- järgmisel aastal ma sinuga enam mäkke ei roni :)  hakkan kehapositiivseks...

Ja juuksed muutusid ka.  See on tegelikult üks veider lugu. Mul on juba pikka aega üks sama juuksur, Ja nagu ma olen aru saanud, siis ta peab nn andmebaasi. Igatahes, varasemalt, kui olen öelnud,. et eelmisel korral polnud see, aga üleeelmise korra oma oli hea, siis ta teebki seda üleeelmisekorra oma. Sel korral kahtlesin kaua, kas üldse minna. Viimati tegi ta mulle väga hea soengu- tihedad valged salgud. Ja kui siis hall hakkas nn välja kasvama, siis jättis mulje, et täpselt nii ma ju tahtsingi. Mõnusalt kirju, päike aitas veel kaasa. 
Aga läksin siiski. Liisi lõpetas, ja mu juuksed olid helebeežid. Kehitasin õlgu, ta on ka varasemalt pannud mulle lõppu kergvärvi nt lillaka tooni, mis hiljem pesus välja tuleb. Sel korral pole tulnud. Ta värviski mu juuksed beeziks. Idee poolest suva, juuksed kasvavad. Aga ma ei saa üle hämmingust, et kuidas me niimoodi mööda rääkisime.

Käisin perearsti juures puugisüsti tegemas ja- kujutlege, seal on endiselt maski kandmise kohustus!

Mul on auto remondis. Esimese maasikahunniku tõi mees ära, aga ca 5 kilo on veel puudu. Aga mehel sada häda, miks ta minna ei saa. Alguses vihastasin, sest mul päriselt ka pole järgmistel nädalavahetustel aega sellega tegeleda. Siis hakkasin mõtlema, et.. täiskasvanud inimene. 99% sellest moosist sööb tema. Kui tal pole aega, ju siis ei taha. Miks ma muretsen?

Facebookis hüppas ette aprikoosi-amaretomoosi retsept. Proovisin järele, kuna Maximas olid soodsad aprikoosid. Päris huvitav jäi. Aga mu jaoks on paljas aprikoos ikkagi liiga vänge. Eelmisel aastal tegin soodsatest virsikutest-nektariinidest. Panin ikkagi õuna juurde, et lahedamaks. mahedamaks saada.

Me oleme vist nüüd selles eas? Aga juba mitu viimast aastat lähevad kõik me tuttavad jaaniks ja jõuluks välismaale (peaks vist ka). Paar viimast aastat oleme jaanikul käinud Roccas. Väga äge on olnud. Sel aastal jäi pilk peale piletihinnale- 25 euri inimene! 

Kui huvitav on ikkagi suhe rahasse. 30 eurone teatripilet tundub ok. Ma olen ostnud 30 eurised kingad netist, et kui ei sobi, siis piisavalt odav- pole kahju ( õnneks sobis) 25 euri jaanipäeva eest on karjuvalt kallis. Selles kontekstis tundub 5 euri maasikakilo eest (kui mõelda, milline töö sellega on) täitsa ok. 50 euro eest saab pool aastat igal hommikul värsket toormoosi.

No vot. Siis leidsime tasuta jaaniku, kus esinesid ägedad artistid. Toimus imekaunis väikelinnas. Korras, puhas, pargid, haljastus, teed. Tõsiselt. Ma kodus lausa guugeldasin, et kust selle linna varadus tuleb ja kes on võimul. Kummalegi küsimusele ma vastust ei saanud :)

Jaanipeol panin tähele huvitavat nüanssi. Vanasti oli abielunaisel tanu ja vallalised piigad tundis ära pärja järgi.Nüüd tunneb neiud ära... kunstripsmete järgi. Hämmastav. Vahet pole, mis seljas on.

Küsimustest veel. 
Küsisin chatgptlt, et kes on laulu " kõik õitseb ja õhk on kuum...jne" ( kust ja kuidas, ja eriti miks-ma selliseid laule peast tean  oleks järgmine küsimus Ai-le) autorid. Ta vastab mulle, et Arne Oit, Heldur Jõgioja sõnad ja esitanud Heli Lääts ning Laine. Annab ka lingid- kumbki ei tööta. Kõlas loogiliselt. Uurin edasi ja vähemalt Oidi loomingu loetelus seda laulu pole. Nagu öeldud, siis esituse lingid ei töötanud. Ei saanudki vastust.

Siis küsisin eelmise postituse kontekstis, kuidas muuta koodi nii, et bloggeris mahuksid 3 pilti kõrvuti arvutiekraanile. Omaenese tarkus oli otsas ja AI-vastus mind ei aidanud.  Ei oska küsida.

Viimane teema veel.
Proovisin, kas suudan lugeda nõukaaegset kirjandust- Gaidari  jutte. Jah, suudan. lood on endiselt head ja inimesed ausad. Need lood on kirjutatud 1935- 1940. Paar asja, mida ma varasemalt ei märganud- esiteks sõjaootus. Igast loost kumab läbi, et kohe-kohe algab sõda(aga õnneks on meil tubli Punaarmee). Ja see ootus pole hirm. See on fakti teadvustamine, paratamatus. 
Ja teine.
Ühes loos upub koerake, teises saab surma 6 aastane poiss. Paari lausega kurvastatakse, ja siis läheb elu edasi. Sest töö tahab tegemist et nõukogudemaa saaks õitseda ja kasvada. Surm on paratamatus. Mitte traagika

Ja siis lugesin S. Truu Südamel ei ole kortse. Mis algab ka nii, et koer päästab mehe elu. Mees küll murtseb, et mis Paukast küll sai.. aga ei tee ühtegi liigutust, et see välja uurida.
Muidu, lood vanadekodus olevatelt inimestelt. Üks teemadest  oli minu meelest läbivalt ( kuigi see vist polnud autori eesmärk)- raisatud elud.
Lugesin ja mõtlesin, et ehk polnud Douglasel õigus ja elu mõte pole siiski 42, vaid tuleb iga päeva elada kui viimast, võttes maksimumi ning vajadusel selle saamiseks pingutades. Sest homme võib olla kõik.

 

11 kommentaari :

  1. "Raisatud elu" kontseptsioon eeldab, et keegi teab täpselt, milline on mõttekas elu. Tahaks kohe näha sellist inimest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt need vanadekoduinimesed teavad, ehk siis vanaduses oma elule tagasi vaadates jõuab alles kohale, kas oli raisatud või mitte. Me siin võime ju vaid oletada, aga mida me ka elust teame :P Muidu mulle praeguses vanuses tundub, et raisatud elu võiks olla lihtsalt "ära elatud" elu, st mitte kusagile püüeldud, elu mitte nauditud, mitte mälestusi loodud, mitte maailma parandatud. Päevad üksteise järel niisama mööda saadetud ja ära kannatatud, vms.

      Kustuta
    2. te ilmselt pole mõlema seda raamatut lugenud? Üks jutt oli naisest, kes 18 aastaselt pani kogemata maja põlema. Ja pärast seda hooldas terve elu seetõttu halvatuks jäänud naabrimeest ja tema lapsi. Naabrinaine sai surma.
      teine lugu oli kahest mehest, kes tulid sõjast ja pruudid olid vahepeal teised leidnud. Seepeale ei astunud nad enam sammugi oma kodukülla ja elasid ülejäänud elu vallaliselt.
      Raisatuks tegi elu see, et kõik tegelased kahetsesid seda, mis jäi tegemata, ja kui siis jne.

      Minu jaoks sama, mis Maril- aeg ajalt võib ja peabki lihtsalt pilvi vahtima ning molutama, aga ma tahaksin surma hetkel tõdeda, et sain proovida, maitsta, kogeda, katsetada, võita, kaotada, lihtsalt olla, anda, võtta ja teha kõike, mida iganes soovisin

      Kustuta
    3. Tõsi, seda Truu raamatut ei ole lugenud. Siiski ei söandaks ma iial, mitte kunagi kellegi elu raisatuks nimetada. Ka need kaks näidet - no mismoodi saab öelda, et need elud raisatud olid? Jääb mulje, et siin on tegemist selle uskumusega, et kui inimene ei paljune, siis on ta elu "raisatud". Selle uskumuse ülim piiratus vast ei vaja eraldi selgitamist.

      Kustuta
    4. Lisan veel, et see vanadekodus "raisatud" eluga inimene on nagu reisisell, kes läks seljakotireisile Prantsusmaale, kolas ringi Normandias, Oksitaanias ja mujalgi, aga kuskil Poola piiril tuli pähe, et vat Eiffeli tornis jäi käimata. Raisatud reis?

      Kustuta
  2. Mind hakkas ka see laul huvitama... mis sõnu seal veel on, äkki tean? Seda fraasi konkreetselt hetkel ära ei tunne...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No jaa, sa ju aitasid mul ka eelmise laulu üles leida :)
      Mind huvitab, et kas on eesti või välismaa- et originaali kuulata. Ja kas läheb ka edasi:

      Kõik õitseb kõik õitseb ja õhk on kuum
      käes jälle käes jälle meil päiksekuu
      Me jaoks on, me jaoks on nüüd õitsev niit
      Sind kohtab nii hellalt mu lauluviis
      Ei taevas näe pilvi ja õhk on soe
      nii lembus su vastu ei kao.
      Sel õhtul kell ei rutta
      Mõistvaid ja häid sõnu
      nii vaikselt ma su pilgust loen

      ref.
      Ma ootan sind kevadaegadel
      ootan sind hallaaegadel, siia jää,
      rong las lennult sind siia toob
      Ma ootan sind kevadaegadel
      ootan sind hallaaegadel, siia jää,
      rõõm on meiega koos

      Kustuta
  3. Gaidarist ja sõjaootusest - sel ajal osales NLiit veel ründesõjas ega osanud eriti karta võimalust, et see tuleb tema enda territooriumile. Kuskil mujal peetava sõja üle tuntaksegi vähem muret, täpselt nagu tänapäeva venelased ei muretse eriti selle sõja pärast, mida Venemaa peab Ukrainas.

    Need sõdurid, kellest "Timuri" raamatus juttu on, lähevad Poolat või Eestit vallutama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, võimalik. Ma polnud sellele teemale lihtsalt varem tähelepanu pööranud. ( Ja neil oli teemaks Rumeenia burzuid;))
      Triumfikaares oli 2 erinevat hoiakut. Kohalikud prantslased eitasid u nagu meie praegu ja Ravic oli kindel ja leppinud nagu Gaidari tegelased.

      Kustuta
  4. Nõuka aegsete raamatute lugemise lõpetasin juba kooliajal ja ei tunne ka praegu mingit soovi neid kätte võtta, liiga palju põnevat uut kirjandust, sedagi ei jõua läbi lugeda (kuulata). Ehk siis lugemisele kulutatavat vaba aega nii vähe, et peab hoolega kaaluma, mida lugeda tohutust materjalist, eriti kui veel võõrkeeli kah valdad.

    LLM-dega ongi põhiprobleemiks küsimise oskus, vähemalt oluliselt lihtsam järgnevate küsimustega "peenhäälestada" kui niisama googeldada. Samas ei maksa unustada, et vastuste tõeväärtus pole 100%, kuna vastus põhineb üldkasutataval infol, mis pole 100% tõene.

    Raha peaks mõõtma objektiivset väärtust, paraku on inimese ehk kasutaja jaoks asjadel subjektiivne väärtus. Osa inimesi on valmis hingehinda maksma asja eest millest teised keelduks ka tasuta. Vabaturu tingimustes määrab hinna nõudlus - küsitakse nii palju kui inimesed on nõus maksma - nii lihtne see ongi.

    VastaKustuta
  5. "Raisatud elu" probleemi iseloomustab inimeste surivoodil kõige tihedamini avaldatud kahetsus: "Elasin oma elu nii nagu teised seda tahtsid mitte nii nagu ise oleks tahtnud".

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!