Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 5. juuli 2024

Zooloogiatund

Täna räägime kassidest. (mida kõike me ei tee, et omanikele rahateenimist ja otsuste tegemist edasi lükata) Neli empiirilist tähelepanekut

  1. kasside karv on jahe. Ka kõige kuumemal päeval.  
  2. Isegi kõige künklikumas voodis või diivanil suudab kass end kukutada sulle nii kõrvale, et ei jää millimeetritki vahet. Kassid ja kastid on vana teema. Ma mõtlen, kas see võib olla sama asi, et inimesed muutuvad rahulikumaks, saavad tagasi turvatunde, kui neil põske silitada/põse vastu midagi panna. Kassidel on see turvatsoon külg. Kui külg on tihedalt millegi/kellegi vastas, siis on hea ja turvaline?
  3. kassid on rutiiniarmastajad. Eriti naljakas on see, et kui keegi pereliikmetest nt istub vale koha peal, siis on kass selgelt häiritud ja segaduses. Kõik Peab Olema Nii Nagu Alati. ( ja samas on nad nii uudishimulikud)
  4. Kassid ei  roni, vaid hüppavad . Vastupidiselt siis ilvesele ja puukidele, kes mälumängu stampküsimuse väitel ei ründa saaki kunagi hüpates.



P.S. Mälumängudest veel rääkides, siis kas teadsite, et Kanadas on rahvustoit nimega Poutin ( puutin :) :) )



  

11 kommentaari :

  1. Poutine - jaa teadsin. Scrabbles tuli see sõna hiljuti ette ja just lugesin selle kohta.

    Me kass ei ole häiritud mitte millestki peale selle, kui talle süüa ei anta. Mina teen võileiba - kas TEAB, et külmikus on pasteeti - mismõttes ma talle ei anna? Kassi suu ei ole seinapragu!!! Aga istumiste ja külaliste asjus on meie oma väga paindlik. Nii kui laua ümber vabaneb tool, on ta seal naksti kohal.

    Küll aga häirib see külalisi :) Istud toolil, tõused püsti, et süüa võtta või kohvitassi - tagasi ei saa - kass on ees!!! Meil on söögilaua ümber enamasti üks tool lisaks, lihtsalt selleks, et kass saaks seal istuda ja meie söömist pealt vaadata.

    Ning jah, lemmikloom annab turvatunde, mitmel eri viisil.

    VastaKustuta
  2. Meile Kanada elanikele see putiini nali vana nali, nii aastast 2000. Loodetavasti varsti saab otsa, ja ma ei pea toitu silmas :D Roog ise mulle personaalselt ei maitse - sihuke rasvane ja juustune soustiga kartulimögin nagu vanasti viletsas kolhoosisööklas.

    VastaKustuta
  3. Päikese käes läheb kirju kassi MUSTA värvi laik tuliseks, aga valge jääb jahedamaks. Kontrollitud korduvalt.

    VastaKustuta
  4. Kassid hüppavad, kui nad vähegi saavad. Aga kui ei saa, siis ronivad täiesti imepäraselt. Poole puutüve peale hüppavad, edasi ronivad. Saaki püüdes muidugi hüppavad, ma kujutan ette et ka ilves siiski ei roni oma kitse või jänese otsa.
    Kassi karv on jahe, aga soe loom voodis kütab siiski. Tegelikult tunduvad jahedad ka paljude teiste loomade karvad. Ma olen oma elus palju erinevaid karusnahku näinud... Soe karv on aluskarv, peenike ja tihe. Jahe karv on pealiskarv, läikiv ja libe. Selle ülesanne on hoida looma kuivana ja tihtipeale ka prahivabana.

    Kui sa saad aru, kuidas kivinäoga kass, kel justkui kõigest ükskõik on, tegelikult rutiini armastab ja sisimas ootamatuste peale üllatavalt kiiresti tasakaalust välja võib minna (ja põiepõletiku saada vms stressihäda), siis hakkad sa aru saama ka autistidest. /Ma just tulen loomaarsti juurest, teemaks tütre kassi stress ja kaasnevad põletikud/

    VastaKustuta
  5. Kassid ronivad küll kui millegipärat hüpata ei saa või kui hüpe ebaõnnestub. Ja kasside loomupärast pohhuismi arvestades on tegemist ülitundlike tegelastega, enda loomal korduvalt ravitud stressist põhjustatud põiepõletikke. Lisaks küljele kõlbab turvatundeks kellegi/millegi vastu suruda ka kõhtu. Teatud perioodidel magab kass mu padjal, mu peas, kõht vastu mu pealage ja jalad kummalgi pool nägu. Ja lisaks kastides olemisele on minu ühel loomal tungiv vajadus kinnistesse kastidesse/karpidesse siseneda. Lihtsalt järatakse augud kõigi kättesaadavate kastide nurkadesse, isegi kui sinna ei mahu ega saagi/peagi mahtuma. Loomal on ilmselgelt mingid põhimõtted.

    VastaKustuta
  6. kinnitan, et eriti rängalt ronib kass mööda jalga.

    VastaKustuta
  7. Tundub, et teema vajab Šveitsi sõltumatute teadlaste poolt järeluuringuid 🐱🐈

    VastaKustuta
  8. https://arvamus.postimees.ee/8053637/urmas-tartes-luhike-suvine-olendite-valimaaraja

    Urmas Tartese artikkel välimääramisest.
    Lühidalt: elukate määramise jaoks võta Obsidentify rakendus, Hollandi loodusteadlaste töö.
    See ütleb kohe ära, mis sorti kass on, mida sööb, kas närvikava on korras või jaa, jne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See äpp hoiatab kohe alguses, et koduloomi ja inimesi ta ei määra 😁

      Kustuta
    2. Me läksime täna miski linnu laiba üle vaidlema, ei tea, kas seda oleks määranud :) (Lind oli tegelikult ilmselgelt luik, nii et pikalt vaielda ei olnud mõtet.)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!