Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 31. mai 2023

Kas internet teab vastuseid?

Mulle oleks nüüd vahelduseks vaja koolitust, mis õpetaks ütlema ei. Või siis vähemalt võtma mõtlemispausi.
Kuidagi liiga palju on viimasel ajal õhinapõhiseid tegemisi, kus ma ise, vabatahtlikult olen tõstnud käe, et - jah, mina tahan. Ja siis, nädal hiljem, istun imestades, kuidas ma küll sellesse olukorda  jõudsin...
Praegu on õhus võimalus lugeda alates sügisest ühes kutsekoolis loenguid. Võimalik, et nad ei saa gruppi täis, või (saavad oma veast aru ning) leiavad pädevama koolitaja . 

Aga igaks juhuks tahaksin juba vaikselt ette valmistada.
Kokkulepet sõlmides olin väga elevil. Kabinetist väljudes sain korraga aru, et küsimus pole, mitte MIDA rääkida. Ma võiks neil teemadel jahuda tunde.. vaid KUIDAS. Kuigi mulle öeldi, et see on mu enda valik, siiski ma ei usu, et tänapäeval viitsib keegi kuulata raamatu ettelugemist või monooge või vaadata lihtsalt slaide.

Koju jõudes ning materjalile veelkord otsa vaadates jõudis reaalsus kohale. Jah, "kuidas" on oluline, aga "mida", pole samuti väga lihtne ülesanne. Ma olen senini pidanud maksimaalselt päeva pikkuseid ettekandeid. Nüüd on maht kokku ca 80 tundi. 12 teemat x 2-12 tundi. ...

Ja ma ei oska kuidagi peale hakata.

Mulle tundub, et on kaks varianti. Esimene. Võttagi see õppekava ette ja teha 12 esitlust vastavalt etteantud teemadele/ajaraamidele.

Teine. Unustada mahud ja etteantud teemad. Kirjutada Wordi oma sõnade ning loogikaga mis peaks MINU meelest selle valdkonna raames selgeks saama, lisada märksõnad, kuidas nendeni jõuda. Siis kontrollida, kas kohustuslik sai ka sisse, kui ei, siis pookida see juurde. Selle põhjal teha valmis esitlused ning alles lõpus vaadata ajafaktorit- kuhu mänge juurde panna ja kust maha kärpida..

See teine tundub mulle endale õigem, aga ... õudustäratavalt suur ja hoomamatu töömaht.

No ja kolmas. Sööta see AI-le ette...? :)

Misjärel jõudsin mõtteni, et kindlasti on ju kusagil sõltmatud šveitsi teadlased selle metoodika, kuidas seda kõige õigemini teha, juba leiutanud. Enne, kui helistan oma tuttavatele õpetajatele, et nõu küsida, uurin, äkki internet teab. Vahel ju teab.

Teine väljakutse on isa 80 juubel. Mul on null mõtet, mida teha nn mittemateriaalse kingitusena. Video on olnud. Maalid-zarzid olnud. Mälestusteraamat olnud. Viktoriinid ja mälumängud, ristsõnad- vana teema... Mida veel? Kellelgi? Ideid? Reisiks on ta liiga vana, liikumisega on raskusi, aga vaim on tal värske ja terav.  

Vastutasuks annan hea nipi, kuidas riietelt saada maha kuusevaiku. Putukamürgiga. 

23 kommentaari :

  1. Putukamürgi nippi ma ei teadnud. Olen siiani vaigu lahustamiseks edukalt tärpentini kasutanud.

    Aga mida isale..? Ehk on järgmised kommenteerijad targemad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Isa kingi asjus küsi AI'lt internetist, isa jaoks kindlasti põnevalt eksootiline meetod ;)

      Kustuta
    2. No kuidas ma ise selle peale ei tulnud :) :) aga abi paraku ei saanud

      80-aastaseks juubeliks oma isale kinkimiseks võite kaaluda järgmisi ideid:

      Isikupärane ehtekink: Valige tema sünnikivi või sünnikuu vastav kaelakee, rõngas või käevõru. See kingitus on ainulaadne ja meenutab talle tema erilist päeva.

      Mälestustega täidetud raamat: Koostage raamat täis mälestusi, fotosid ja sõnumeid tema perekonnalt ja sõpradelt. Võite küsida lähedastelt inimestelt, et nad jagaksid oma erilisi mälestusi teie isast ja koguda need raamatusse.

      Tegevustega seotud kingitus: Kui isal on endiselt huvi mõne tegevuse vastu, mida ta armastab, võite kinkida talle sellega seotud kingituse. Näiteks, kui ta armastab aiatööd, võite kinkida talle aiatööriistu või uue aianduskomplekti.

      Spa- või lõõgastuskingitus: Kutsuge teda lõõgastavale spaapäevale või broneerige talle massaažiseanss. See aitab tal lõõgastuda, hellitada ennast ja tähistada tema erilist päeva.

      Eksklusiivne käsitööese: Kui otsite midagi erilist, võite kaaluda käsitöölistelt või kunstnikult tellitud unikaalset ese. See võib olla maal, skulptuur, ehted või muu kunstiteos, mis vastab teie isa maitsele ja huvi.

      Oluline on valida kingitus, mis väljendab teie isa ja tema isiksust ning näitab, kui oluline ta teile on. Mõelge tema huvidele, hobidele ja isiksusele ning valige kingitus, mis talle meeldib ja südamelähedane on.

      Kustuta
  2. Mina kinkisin ühele sama vanale mehele tema sünnikihelkonna kaardi, Eestiaegse ja lasin korralikus kohas välja trükkida tihedusega, mida arhiivist leitud fail kannatas (õnneks oli väga hea tihedusega). Selline vanakooli, kus talude nimed peal ja külateed. Talle õudselt meeldis!

    Ja kas norida tohib? Natukene?
    Mina õppisin, et järgarvud on punktiga, aga äkki see reegel enam ei kehti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pidin guugeldama, mis see järgarv on... khm

      aga mõte tasub kaalumist. Eelmiseks juubeliks tegin suure -suure seinaleriputatava sugupuu koos piltide ja kaartidega.

      Kustuta
    2. See on ka tore, meil vist enam ei mahuks ära 😀

      Kustuta
  3. AI tekst ajab mul iga kord vererõhu üles. Ta on üks libe sell, seda ma ütlen. „Oluline on valida kingitus, mis väljendab teie isa ja tema isiksust ning näitab, kui oluline ta teile on. Mõelge tema huvidele, hobidele ja isiksusele ning valige kingitus, mis talle meeldib ja südamelähedane on.“
    No shit, Sherlock. Ja aitäh, et hädast välja aitasid. Ma ise oma lolli peaga mõtlesin midagi sellist kinkida, mis isale EI meeldi ja südamelähedane POLE.

    Aga kingitusidee on mul kah pakkuda. Ma ammuaega tagasi kinkisin TELEFONIKÕNE ühele Väga Vanale Mehele, kel oli suuri liikumisraskusi, aga vaim väga, väga virge. Sellega on pikem, isiklik lugu seotud, aga lühidalt: Mees oli kunstnik, inglane. Ta lemmikmaal oli Leonardo da Vinci Virgin On The Rocks. Mehe unistus oli seda vanas eas veelkord näha, originaali siis. Paraku, teos oli Londoni Rahvusgalerii „tagatoas“ restaureerimisel, mitmeks aastaks. Ma sooritasin mingeid endalegi täna uskumatuid imetrikke, ja sain galerii juhtkonnalt loa Mehe ta sünnipäeval restaureerimisosakonda viia. Kahjuks ta just sel päeval, oma sünnipäeval, oli väga põdur, mistap sooritasin käigu pealt uusi imetrikke ja sain maali pearestauraatorilt nõusoleku telefonivestluseks Mehega. Nad rääkisid vist üle tunni toona, kaks kunstiinimest, noh.
    Ühesõnaga, pikk jutt lühikeseks – äkki su isal on seoses ta huvide või elualadega keegi, kellega ta on soovinud/sooviks mõtteid vahetada, aga see on jäänud tegemata, sest antud inimene pole su isa tutvusringkonnas? Kingi telefoni- või videokõne sünnipäevaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Imeline lugu, päriselt. Pean mõtlema, äkki tuleb midagi analoogset pähe

      Kustuta
    2. Oops. The Virgin OF the Rocks, of course, mitte ON The Rocks :)

      Kustuta
    3. Kõlas jah tiba nagu põnev renessansiaegne kokteil :)

      Kustuta
    4. Põnevusega ootan nägusid mis skeptikutel pähe tulevad kui AI ükskord imikueast välja kasvab ja teismelise koerustükke tegema hakkab😁

      Kustuta
    5. eesti kaanonis "Madonna kaljukoopas", kui ma ei eksi (kui keegi hakkab nüüd e.k kunstiraamatutest pildi jälgi ajama).

      Kustuta
  4. Koolitamine on äge, aga ajakulukas. Aitäh, et selle ette võtad - maailmal on sinusuguseid kogenud (eriala mõttes) sinisilmi (õpetamise ajakulukuse mõttes) vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma otsiks üles eelmised sama kursuse / teema lektorid, veaks nad kohvikusse / õllele ja küsiks nõu.

      Kustuta
    2. Väga hea soovitus. Räägi inimestega, alati aitab :)

      Kustuta
  5. Vot ma olen see tädi kes õppematerjalid ise koostab. Algul läheb aega aga sama teemat õpetan eri gruppidele mitu aastat, nii et tasub ära ja põnev on teha ka.
    Kingitusest - kuidas talle meeldiks pool tundi helikopterisimulaatorit näiteks? Kas tervis peaks vastu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma ikka pean jah, otsast pihta hakkama. Eks elu on näidanud ka, et alguses tundub hullult palju, aga kui tükkideks jagada ja otsast iga päev natuke teha, siis.. lõpuks saabki valmis,

      Helikopter?! päris huvitav mõte, ma natuke uurin..

      Kustuta
  6. mulle anti mullu tantsutudengid õpetada, küll ma oleks mahtu juurde tahtnud, sest kogu aeg oli tunne, et ma ei saa isegi kõige representatiivsemaid näiteid neile ära antud, sest ma pidin nelja akadeemilise loenguga (st 4x poolteist tundi) ära katma kogu Euroopa renessansi ja baroki (sisuliselt 400 aastat).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma ise näen seda momendil pigem probleemina st ma kardan, et mul on niipalju rääkida, et keegi ei jaksa kuulata :) Ja kuidas siis teha nii, et ma räägiks vähem ja õpetada neid pigem ise mõtlema, otsima, avastama ning järeldama...
      oehh.. eks näis :)

      Kustuta
  7. Täna proovisin Skype kaudu Bingi AI abil soodsaid lennukipileteid leida. Väidetavalt GPT-4 tugi ja häälvestlus ja puha. Paraku vajab viimistlemist, ei suutnud leida neid paremaid ja kippus ikka kahe ümberistumisega pileteid müüma ehkki rõhutasin ühe soovi. Lõpuks läksin lennufirma veebilehele ja panin ise otse kinni - viis sotti võitu pluss tasuta esimene suur kohver.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!