Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 28. aprill 2023

Õpi laulust eristama linde *

Ilmselt ülehindasin eelmisel nädalavahetusel temperatuuri ja nüüd on mul kohutav Nohu. Ma olen liiga haige, otsustasin, homme trenni minna ei saa. Seepeale panin selga jope ning läksin loomaaeda linnulaulu koolitusele.
Prioriteedid...

Hea oli tõdeda, et Siutsust on midagigi kasu olnud, lehelinnud ja tihased ja rästad tunnen juba ära. Selle kahe tunni jooksul kuulsime-nägime 19 erinevat laululindu. Sain vastuse ka mind ammu painanud küsimusele. Lind, kes haleda veoauto moodi piiksub, on suure tõenäosusega musträstas.

Aga laulust olulisemad on minu jaoks need lood, mida juurde räägitakse.
Näiteks arvanud vanarahvas, et kui linavärstrik kevadel madalalt lendab, siis tuleb halb linaaasta. Mulle tundub, et lina oli vanarahvale võtmetähtusega, kui mõelda, palju erinevaid ennustusi sellega seotud on. Iseasi, kas linavärstrik ka ise talle pandud ootustest midagi teadis.

Palju räägiti kuldnokast. Et pesakasti ei pea panema tegelikult väga kõrgele. Et ei kuldnokal, ega ka oravatel ( kes samast august sisse mahuvad), pole kõrgus oluline. Peamine on pigem turvalisus, et kassid, inimesed juurde ei pääse.
Meie siin Eestis poputame kuldnokkasid, ehitame pesakaste, aga mujal neid väga ei armastata, kuna nad on põhilised marjasööjad. 

Samas näiteks Mozart olevat pidanud puuris kuldnokka ja saanud laulust inspiratsiooni.

Marjasõbra sõber võiks hoopis olla suurnokk vint, kes sööb marjade asemel kirsikive. Mõelda, kui toreda koostöö saaks.

Ja et varblased ei vaja oma territooriumi, ei pea seda märgistama. See on põhjus, miks nad ei laula nii, nagu näiteks musträstas. Varblane armastab seltskonda ja inimesi. Kus on ajaloos liikunud inimene, sinna tuleb kaasa ka varblane, nagu koer..:)

Ja see vana lugu, kuidas hallrästas aka pasknäär oma nime on saanud. Kui teda ohustatakse, siis ta sööstab nagu hävitaja ja lennu pealt karjudes ning  pasandades... :) 

Mujal maailmas armastatakse hoopiski musträstast. Ilmselt siin on oma osa nimetusel- eestikeelne "musträstas" ei anna niipalju võimalusi, kui nt ööbik, kuldnokk. Soovitati kuulata Kate Bushi duetti musträstaga ja Jeff Becki. 

Kõik lood meelde ei jäänud. Kui huvitab,  Tallinna linn korraldab kolmapäeval kell 7.30 Kadriorus sama ürituse. 


Kui sul on natuke aega, siis aita mul valida. Mida neist panna selga pulma. Jalga panen (pitsilised) tossud. Ma tean, et praegu on moes hommikumantli moodi hõlmikud, aga ma olen kui mosleminaine. Ma ei taha suurt dekolteed. Ja paljaid käsivarsi ning kõhtu sees hoida. Nr 1-9 saab värvi muuta, valida.



* ma loodan, et Doris Kareva kedagi ei küüditanud


16 kommentaari :

  1. Pulma - number 1.

    Kust selle Kadrioru linnu-ürituse kohta teada saab?

    VastaKustuta
  2. Ma ühinen Kauriga. Nr 1 on pulma kõige parem ja kannatab pitsilise tennisega välja kanda. Värv võiks olla heledam.

    kristallkuul

    VastaKustuta
  3. 2, aga tossude koha pealt parem ei ütle midagi.

    VastaKustuta
  4. Arvestades, et meil oli hommikul -1C, siis soovitaksin ka nr. 2. Vähemalt jakk peal :) (ma olen praktiline inimene).

    Meil oli sarnane üritus kohalikus rabas. Läksime vaatama aia- ja pargilinde ning esimene, keda kohtasime oli rariteet must harksaba. Seejärel tuli roo-loorkull, mis ei ole rariteet, aga ka väga atraktiivne vaatamine. Aga seda harksaba nägime veel mitu korda. Kohta ei ütle, nad vajavad privaatsust ja pesitsevad seal :)
    Veel tuvastasime - metsvindi, linavästriku, punarinna ehk robini, laulurästase (aetakse sageli ööbikuga segamini, krohvib pesa ja munad on türkiissinised), kaelustuvi, sookure (meil on neid siin hulgaliselt), talvikese, lehelinnu, luige, pöialpoisi (lindude kuningas muide :)), puukoristaja ja haki.

    Nii palju siis aia- ja pargilindudest :)

    VastaKustuta
  5. Ooh, nii palju ilusaid kleite, täitsa mõistan, miks raske valida! 3, 5, 6, 8 jäid kohe esimesena silma.

    Linnud on ägedad. Müstilised. Oma salakeele ja pesapunumise lennuvõimega. Pole ime, et nii palju müüte ja vanasõnu inspireerinud. Ja kujutad ette, kui inimesed muneksid ja lapsi välja haukusid...

    VastaKustuta
  6. Ma paneks 10. Teisena ehk 5. Aga ma pole loomulikult sina. Ja üleüldse, mu arust ei saa keegi teine öelda/soovitada, sest keha(erisused) ja enesetunne ja -kindlus, mis kaasneb "sinu asjaga" ja kõik see muu värk.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kertuga ühte meelt kahes asjas.
      1. Vali see, mis "sinulik", ära kuula teisi.
      2. kui mina peaksin valima (eeldades, et jalats on pitsiline toss), võtaksin #10. Jätab tossud nähtavale, maani pikkus sööks tossud ära. Või siis tossud sööksid kleidi ära. Lisaks on #10 kõige modernsema, värskema väljanägemisega, teised on minu maitse jaoks pisut liig klassikalised, ohutud.
      p.s. Jeff Beck – yessss.

      Kustuta
  7. Kuldnokk on Ameerikas võõrliik, mitu korda püüti ebaõnnestunult sinna viia, lõpuks õnnestus.
    Kleitidest hääletan nr 10 poolt, just sina suudaks selle välja kanda. Aga 2 jälle hästi praktiline.

    VastaKustuta
  8. Vahemärkus: hallrästas on paskrästas, paskNÄÄR on ikka täiesti teine liik. Mul on hallrästa jaoks isiklik sõimunimetus rotträstas, sest nad armastavad mööda maad joosta täpselt nagu rotid.

    VastaKustuta
  9. Olles sind näinud, valiksin sulle nr 6. Kunilt langev, sobib siluettiga ja kõhule langev volang sitab peita pulmatordist punnis kõhtu 😎

    VastaKustuta
  10. Kleidi materjal on samuti oluline faktor, mida ostmisel arvestaksin.

    VastaKustuta
  11. Linaga teenis vanarahvas hästi raha (kui nad enam pärisorjad ei olnud). Tänu Ameerika kodusõjale ja orjade vabastamisele tekkis lina järele uuesti nõudlus, selle pealt sai teenida paremini kui ühegi muu talukaubaga ja niiviisi olevat Ameerika kodusõda aidanud siin talusid päriseks osta.

    meelelahutuseks vt Juhan Jaigi meeleolukat kirjeldust Riiga linaturule sõitmisest, "Tuuts-Juhani esimest sorti kivi" oli loo nimi vist.

    VastaKustuta
  12. Minu meelest ainus, mida neist kleitidest võiks tossudega kanda, oleks 11. Ülejäänud nõuavad kinga.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!