Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 22. jaanuar 2022

MIks mina alati ilma jään?

Kõigepealt anti kõikidele- võrgutasude näol. Siis otsustati aidata madalapalgalisi. Ja nüüd keskklassi. 

Kui midagi muud, siis saime meediast teada , et toetuste saamine on alandav ja käib  inimese eneseuhkuse pihta, niimoodi käsi pikal... Alimentide ja toimetulekutoetuse taotlemine on okei, sellest me ei räägi. Sest seda taotlevad mingid vaesed ja naised, kes pole osanud elada.  Aga energiatoetuse taotlemine on alandav.

Siis saime meediast teada, kes on Eestis keskklass ( mäletate keskklassi Viljat?) Eesti keskklass omab laenu, vähemalt 100 ruutmeetrit elupinda, mida ta kütab elektri või gaasiga. 
Minusugused, kes kütavad kaugküttega, või õliga või puiduga, on lumpen. Sellised, nagu mu kolleeg, kes pidi panema oma raha eest päikesepaneelid, kuna toetusi lihtsalt ei jagunud, ei vääri samuti toetust. 
(Ilmselt olen ma naiivne, aga ma tõesti loodan, et mu linnaosa venelased mäletavad seda, kui järgmine kord on aeg anda oma hääl Olegile või Mišale.)

Ma pole saanud mitte mingisugust emapalka, kollaseid kaarte. Mu laps ei saanud abi, kui ta oli töötu. Ma pole sellest kirjutanud, aga see kuu, kui ma olin koondatud, maksti mu toetus.. kogemata mu lapse arvele. Nii et ka sellest jäin ilma. 

Eile tankisin gaasi. Juures on kiri "kodumaist päritolu taastuvkütus biometaan ehk rohegaas", mis maksis 1,99. Rohkem, kui imporditud tavagaas.( Ja miks Eesti gaas on kallim, kui Vene oma?) 
Me oleme ju solidaarsed. Miks seda mulle keegi ei kompenseeri.  Sina ei vaktsineeri ennast, mina maksan su ravi eest. Sina võtad riski, laenu. Mina maksan su kütte eest.

Kõik ülalpool olev oli mõeldud sarkastiliselt.

Ma päriselt ka tahaks kirjutada lõbusaid ja helgeid postitusi. Ma olen lõpetanud poliitikasaadete kuulamise. Ma ei jälgi enam Delfit ning Fbs vaatan ainult kassipilte ja sünnipäevi. Ja ometi see sõnnik jõuab minuni.
Mul on füüsiliselt paha ja hirm,  et meil on valitsus, kes jagab lihtsalt raha laiali. Täna saan ma toetust, et kulutada mõnuga elektrit. Ma panen nüüd kõik lambid põlema, pesen ja küpsetan, sest riik ju maksab. Mul oli plaanis osta taimeriga pistikud, aga milleks?  Mida järgmiseks? 
Mulle toetus? Soojuse eest? Aga toidu eest? Aga selle eest, et ma üldse olemas olen? 

Ma saan aru, meil on olnud 2 väga keerulist aastat. Me kõik oleme stressis ja uued jõhkrad uudised tulevad ja tulevad. Aga lühiajaline populism, kas see on tõesti ainus lahendus? 

  

14 kommentaari :

  1. Oijah. Mina ei tea, kas meie mingile elektritoetusele kvalifitseerume, sest kuigi meil on ca 160 ruutmeetrit elamispinda, ei küta me elektri ega gaasiga ja kodulaenu ega autoliisingut kah pole. Aga pesemine ja küpsetamine on tegelikult hädavajadused ja valgus ja soojus peaks nagu olema inimõigused. Populism ei ole hea lahendus, olen nõus, aga ma kahtlustan, et praeguse olukorrani on meid viinud pikaajaline kehv juhtimine ja valed prioriteedid. Võib-olla on praeguse olukorra taga kunagine hurraa-loosung saada viie rikkama riigi hulka, võib-olla midagi veel varasemat, näiteks kauboikapitalismi võimaldamine üheksakümnendatel, ei tea. Igatahes on praegune Eesti päris kaugel sellest õigest, "Laste Rõõmu" Eestist, mille poole püüdlesid minu meelest päris paljud iseseisvuse saavutamist juhtinud kultuuriinimesed ja mis oleks väikese maailmatarga minukese meelest ainus viis, kuidas üldse riigina siin maailma äärel vastu pidada (ma tean, et ainult paarisaja kilomeetri kaugusel piirist on imeline linn Peterburi ja veel palju lähemal rikkaliku ajalooga Pihkva... aga nende riigijuhtimine...) - ühtehoidvalt, heaperemehelikult, jätkusuutlikult, iga inimest väärtustades. Seda viimast pole meil ammu isegi mitte sõnades, muud... vist kah mitte. Loendame väikesi õnnistusi ja püüame vastu pidada, mis muud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jah, nõus, et siiani on toonud meid valed ja edasilükatud otsused. Küsimus ongi, kuidas edasi minna. Ei ole kerge :)

      Kustuta
  2. Ma olen nii palju näinud/kuulnud mingit varianti lausest "meil pole temalt midagi (loe: alimente) vaja, me saame ise hakkama" - just selle mõttega, et lapsele isalt toetust küsida on alandav. Kõige markantsem näide on üks kahe lapsega blogija, kes ei nõudnud kummagi lapse isalt elatist - ja siis läks üks laps isa juurde elama ning isa esitas esimese asjana elatisnõude.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vähemalt saab ema tulevikus hooldekodu arved lapsele suunata :) (iroonia)

      Kustuta
  3. Eks hõisati suurest rõõmust, et tuleb majanduskasv, aga ei öeldud et tuleb ka hinnatõus ja kriis muidu inimesed valmistuvad selleks ja plaan ei lähe korda.

    VastaKustuta
  4. Pigem ehk võimuliidu püsimine kui populism.

    VastaKustuta
  5. Super postitus. Ma tunnen täpselt sama. Aitäh!

    VastaKustuta
  6. Mis nüüd äkki viga, et edumeelne oravapartei enam ei kõlba?! Alles hõisati ja rõõmustati siin ekrest lahtisaamise üle. Varsti ei kõlba Buden enam ka mittte.

    VastaKustuta
  7. Odav (so maksumaksja raha eest) populism - see on teekond valija südamesse ja hea võimalus enese (oma partei) upitamiseks. Kogu see lõputu toetuste virr-varr ja suutmatus e-tiigrit hüppama panna, ajab isegi terasnärvidega kodaniku krussi.

    Eilse uudise taustal (st Kredex annab 3,7 milj toetust eramajade küttesüsteemide renoveerimiseks) ja riigieelarvest hüvitatav elektri võrgutasu toetus 50% maksab ca 88 milj. LKäärid on märgatavad, ehk see näitab riigi lühinägelikkust. Kaugkütte teema on skoobist hetkel väljas.

    Vaatasin eilset AK'd, kus Rootsi saadik J.P. võttis sõna energiateemal (CO2 kvoodid), et kui ei saavutata 2030 a eesmärki siis on probleeme ka 2050 a eesmärgini jõudmisel, mistõttu tuleb hakata riike, trahvima! Lisades, et tal on lootus lahenduse leidmiseks, trahvimise vältimiseks, lootes, et riigid leiavad lahenduse eesmärkideni jõudmiseks!!!


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ma oleks meelsasti näinud, et minu ja mu vanemate (kes on pensionärid, ja ei saa eripensioni) ja mu tuttavate toetuseks mõeldud raha oleks läinud pigem kas
      nende aitamiseks, kel tõesti raske. Ettevõtete toetuseks, et teenuste ja toidu hinnad hoida stabiilsed; pikaajalisteks investeeringuteks et tulevikus see kõik ei korduks ( soojustamine, päike/tuul, alternatiivid, küttelahendused, energia salvestamine, läbilaskevõimed jne jne) või siis fondi, kust ma siis, kui seda päriselt vajan ( ravi, hooldus, hospiits) abi saan.

      Kustuta
  8. Tuleb õnn ka sinu õuele, korteriühistute küttearveid hakatakse samuti kompenseerima, nagu arvata oli.

    VastaKustuta
  9. Oli anekdoot üliõpilastest ja jumalast. Ühed õppisid, teised mängisid kaarte. Jumal aitas muidugi neid viimaseid, sest eksamil esimesed kirjutasid, teised palvetasid :)

    Siin sama. Sa elad a) linnas b) kortermajas c) teise inimesega koos. Sa oled energiakasutuse mõttes eeskujulik kodanik. Lisaks käid sa tööl. Riigil ei ole sind vaja aidata, sa oled ise ka tubli. Seega läheb tähelepanu neile, kes eile kaarte mängisid, aga täna palvetavad..

    VastaKustuta
  10. Universum lihtsalt ei tea ega hooli sellest, kui väga sa pingutad ja kui õiget elu elad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kummaline, kas pole ?! :)
      Aga Kauri anekdoot lohutas küll :)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!