Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

laupäev, 13. november 2021

Teeme maailma korda


Ma saan vaid korrata ühe oma kunagise postituse algust. Nende aastate jooksul, kui ma olen seda blogi pidanud, olen sõjast pidanud kirjutama hirmutavalt tihti.

Siiani on need meist siiski mööda läinud. Aga alles. Gruusia, Krimm, Süüria, Afganistan, Ukraina....

Nüüd siis Valgevene ja Poola ja Leedu. Mingites inimestes istuks nagu mingi uss sees. Sa lihtsalt ei saa rahulikult olla. Sul on vaja võimu ja tähepanu.

Minu meelest on üks oluline asi täna tegemata. Saksamaa peaks kõva selge häälega kogu maailmale ütlema, et muudavad oma sotsiaalsüsteemi. Et nüüdsest on see selline nagu Eestis. Ameerika oleks alustuseks vast liiga ekstreemne.  Kehtestatakse Eesti toetusmäärad ja kaotatakse ära pagulaskeskused. Tulijad pannakse kuni otsuseni nn vangi. Nad peavad elama nn "Mõisakülas", õppima riigikeelt, nii mehed kui naised tegema neile määratud tööd ja neil on keeld kohtuda varem riiki saabunud sama rahvusgrupi liikmetega. Riigi panus piirdub keelekursuste, esimesel kuul tugiisikuga ja toetusega tööd pakkuvale ettevõttele.

Kui abipalve rahuldatakse on inimesed kuue kuu pärast vabad, kui rikutakse reegleid või varjupaika ei anta, siis saadetakse ära.

Loomulikult see ei lõpeta immigratsiooni. Jäävad sõjad, looduskatastroofid jne. Sest mitmed põhjused, miks inimesed oma kodukohast lahkuvad, ei ole paraku lahendatavad. Aga ühe hoova võtaks vähemaks. Siberis on suured asustamata alad, Venemaa on läbi ajaloo näidanud suurepärast assimilatsioonivõimekust. Me mahume tegelikult ära. Konflikt on raha ja kombed. Need saaks lahendada.

Pange tähele. Hübriidsõja konflikt on Poolas ja Leedus. EL ja NATO maades. Läbirääkimisi peavad Putin ja Merkel. 

Kui oluline on olla karismaatiline liider.

No vot. Kui Valgevene puhul me räägime tugevast liidrist negatiivses kontekstis siis Eesti patriarhaalne riik  räägib oma mitteautoritaarsest liidrist samuti negatiivses võtmes #toogeAnsipTagasi #keskpäevatund.

Selge, et kusagil on tasakaalupunkt. Sa saad olla valgustatud monarh, aga samas usaldada professionaale, kuulata, märgata, julgeda vigu tunnistada.

Kui rääkida ainult koroona kontekstis, siis mina isiklikult kiidan meie valitsust terve mõistuse säilitamise eest. Nagu näitab täna maailma praktika, siis õigeid vastuseid polnud. Vigu on tehtud, kommunikatsioon oli katastroof, aga tervikuna mulle meeldib pigem selline uue põlvkonna rootsilik kaasav juhtimine kui autoritaarne. Jah, ma tean, et olen vähemus.

Kuid selge, et Kaja Kallas ei ole selline vana kooli juht, mida eestlane igatseb.

Mängime sellist mängu, et unustame erakonnad ja vaated ja väärtused. Nimetage tänases Eestis karismaatilisi liidreid. Kes oleks pigem Merkel, mitte Lukašenka?

Helme? Kõlvart? Raik? Toom?

On neid Eestis üldse? Või väärimegi oma liidreid?

9 kommentaari :

  1. Kõlvart, Toom, vbl Helmed. Suurte ettevõtete juhid on ka tihti karismaatilised, aga nad ei trügi poliitikasse.

    Kas sa vaatasid viimastel valmistel kõige rohkem hääli saanud poliitikute tabelit?

    Kuid Saksamaa. Ükskõik mida ta ka ei teeks - ilma kodu, kodulinna, töö ja pereta Süüria sõja põgenikule on see IKKAGI imedemaa. Ja lisaks ei jõua Saksa riigi avalik kommunikatsioon sinna Süüriasse või Jeemenisse või Tšaadi kohale. Info liigub muid kanaleid pidi ja kui keegi teab kedagi, kes jõudis kusagil Euroopas enam-vähem normaalse elu peale, siis selles piisab.

    Kui palju teadsid II Maailmasõja lõpu põgenikud oludest toonasel Saksamaal? Või Inglismaal või USA-s? (Muide, Elin Toona "Pagulusse" on hea, kuid väga sünge lugemine eesti pagulaste elust õnnelikus Euroopas.) Vahet aga polnud. Kui ühel pool on Siber ja kindel surm, siis ükskõik mis on parem.

    Ma olen väga skeptiline pika tuleviku asjus. Sa kliimakõneluste arengut jälgid? See keerab sõdadele ja pagulusele veel omakorda vindi peale. Ma ei näe tunneli lõpus mitte mingit valgust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur enamus Valgevene-Poola piiril olevast seltskonnast pole tegelikult põgenikud, teise maailmasõja aegsete põgenikega võrdlemine pole absoluutselt kohane. Räägib kodanik kes on pea aasta elanud erinevates põgenikelaagrites ja igat masti "põgenikega" personaalselt suhelnud.

      Kustuta
  2. Sakslastel on kollektiivne süütunne teise maailmasõja, koonduslaagrite ja muu kaasneva tõttu. Kogu minu saksakeelne tutvusringkond, kes on muidu täiesti mõistlikud inimesed (erinevas vanuses ja erinevates Saksamaa paikades, erinevate usutunnistustega), rabeleb pagulaste aitamiseks pööraselt ega usu ühegi pagulase sooritatud kuriteo võimalikkusesse. Nii et Sinu ettepanek ei toimi hoolimata kogu oma mõistlikkusest.

    VastaKustuta
  3. Paraku tundub maailma praeguse kursi juures juba meie laste tulevik tume, rääkimata lastelastest...Üks kriis saab teist taga ajama, kas need eskaleeruvad täiemahuliseks sõjaks - loodan, et terve mõistus võidab haige mõistuse ja ning geopoliitilised ambitsioonid. Jah, olen nõus - Toom ja Kõlvart, "puhtavereliste" seast ei oskagi kedagi nimetada. Samas noor Helme pole rumal poiss - ehk pukki saades praegune veider vaenav suhtumine muutub.

    VastaKustuta
  4. Eestil pole ei tugeva liidri traditsiooni ega ka tugevat liidrit praeguste poliitikute hulgas. Välispoliitilisest vaatevinklist ei saa Eesti endale tugevat liidrit lubada. Valgustatud monarh on ilus idee aga kardetavasti täielik utoopia, võim korrupteerib.

    VastaKustuta
  5. Meil on neid on neid karismaatilisi ju olnud, aga lihtsale inimesele ei meeldi, jäävad võõraks.

    VastaKustuta
  6. Selle pagulaskriisiga seal Poola piiri ääres... nende sündmuste puhul kõik vaatavad sõrme, aga ei vaata, kuhu see osutab. Tegelikult toimub praegu vaikne belarus/anschluss, st moskoovia võtab vaikselt üle väga rumalalt manööverdanud Luka käest riigi. Nii tore pidulik ei saa olema kui Hitleril 1938. Austriaga või voldemaril 2014. a Krimmiga, aga päris kena tüki maad saab liidetud. Ja Euroopa on vaikselt nõus, et hullult võim võetakse ja nn pagulased pannakse lennukitele ja kas viiakse Süüriasse või kasvõi Vahemerre, kuni lennukid lendavad, seni voldemar veel mõtleb, kuhu oleks parem.

    VastaKustuta
  7. Kõik kordub nagu Venemaa ei saa ilma Putiniteta. Demokraatia ise ründab ja rüüstab vanu kultuure. Ega lihtinimesed ei peagi teadma kuidas maalma jaotamises riikide vahel on kokkulepitud, varsti tuleb kroon tagasi ja euroliit läheb laiali või sureb põdurussurma, ega mingi liit lõputult kesta ei saa.

    VastaKustuta
  8. Sven Grünberg: maailma ei saa tema enda käest päästa. Kogu siinne aegruum on vägivaldne - Eesti Päevaleht (delfi.ee)
    "Lääne tsivilisatsiooni kohutav häda on liialt nautlemisele keskendunud elu. Igast torust tuleb: naudi! Eks see tule turumajandusest ja ega meil suurt paremat ju kahjuks ka ei ole. Ja miks? Ikka seesama: me elame ebatäiuslikkuse maailmas."

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!