Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 27. aprill 2021

Nimekiri asjadest, mida piirangute lõppedes peaks tegema




Aga ei viitsi.


  1. Iga-aastane hambaarsti visiit. No ei taha. See on nii rõve ja vastik. Ja ma olen ju ainus inimene Eestis, kes käib igal aastal ? Mis juhtuks, kui jätaksin aasta vahele? Ma võin ju täiskasvanud inimesena võtta vastu mittemõistlikke otsuseid?

  2. Kassile ussirohi. Tegelikult kättevõtmise asi. Paraku, mingil veidral kombel jõuan selle kliiniku ukse taha alati siis, kui see on kinni. Ja selgub, et on jälle pühapäev. Ja nagu varasemalt, siis ainult pühapäeviti on nad suletud. 

  3. Uued prillid. Tundub, et mu nägemine on kehvemaks jäänud. Aga ma tõesti ei kujuta ette. Uute raamide leidmine on ka tavatingimustes suur väljakutse. Aga maskiga?? Samas. Äkki mu ülemus otsustab, et me peame tulevikus kuni aegade lõpuni maski kandma. Siis pole ju vahet?

  4. Koduseelik on piinlikus seisus ja teksades on augud. Kahjuks mitte moodsates kohtades. Ja ka uusi tööriideid oleks vaja, kuna mu lipotsaat on otsustanud valida taseme, mis on ca 2 kg kõrgemal, kui mu riidekapi sisu. Aga ehk peaks veel venitama, kuniks 80-dad mööduvad ja kapis olev stiil taas tagasi tuleb? (ja äkki kaal ikkagi langeb?)

  5. Kardinad. Arusaamatul kombel, elades standardprojekti järgi ehitatud majas, millel on standardsed aknad on mul ebastandardsete mõõtudega kardinad. Tuleb kohale minna, lasta lühemaks õmmelda. Jube.

  6. Aknad tahaks pesemist. Õnneks on külm. Ja vihma sajab.

  7. Aluspesu ja kummideta sokid tuleks osta. Ma olen kahel korral netist kirjelduse järgi tellinud kummideta sokke ja mõlemal korral saanud valed. Kummideta sokid on sellised, nagu mul jalas ( aga ilma aukudeta talla all). Kummita tähendab kummita, mitte pehme kummiga, mitte soonikuga...

  8. Uued saapad osta. Mind ligi 10? aastat teeninud Eccod surid sel talvel.  Neid oli lapitud, liimitud, lukk vahetatud... Käies tunnen, et jalad on märjad. Kehitan õlgu ja vahetan sokid. Ühel õnnetul päeval keeran saapad kogemata ümber ja ... talla all on suur auk. (Ma tean. Juba kolmas kord mainin auku. See pole kirjanduslik liialdus. Mul tekivad päriselt rõivastesse/jalatsitesse augud.) Kas peaks ostma uued saapad praegu, kui on veel allahindlused? Või magasin need juba maha? Osta sügisel? Aga kui järgmisel aastal talve ei tule? Ja saaks tossudega läbi?

  9. Piletilevi kinkekaardid tuleks enne juuni keskpaika ära kasutada. Eelmise aasta sünnipäevaks kingiti. Kõik üritused, kuhu soovisin, olid kas valel kuupäeval või välja müüdud. Tundub, et lähevad prügikasti? Või?

  10. Jalgade asjus peaks vist perearsti poole pöörduma. Kui kahe aasta jooksul muutusi pole olnud, siis vist tahtejõust ei piisa? Perearsti poole pöördumine tähendab 3-4 tunnist telefonimaratoni:
    call/ olete ootejärjekorras/call/olete ootejärjekorras/call/ olete ootejärjekorras...
    Koroonakontekstis avastasin, et nad vastavad ka meilile. Et näiteks retseptide pikendamised saab ka telefonivabalt.
    Saadan kirja: Tere, kas saaksin broneerida puugisüstiks aja. Mulle sobivad kõik kuupäevad, välja arvatud 29.
    Vastus: Tere, broneerisime teile aja 29. Juhul, kui aeg teile ei sobi, palun helistage.







48 kommentaari :

  1. Sellest nimekirjast on piirangutega seotud umbes kaks asja (seelik ja kardinad), eksju? Piletilevi - suhtle nendega, ehk pikendavad.


    Kõik asjad tuleb osta nüüd ja kohe. Hunt teab, kuidas pandeemia jätk tootmis- ja tarneahelatele mõjub. Mina näiteks jätsin lapsele jalgratta ostmata. Pakuvad, et normaalne rattaäri taastub 2022. sügiseks. Või ka 2023. aastaks...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kuulun kahjuks nende õnnetute inimeste hulka, kes ei saa jalatseid, pikki pükse, pesu ja varrukatega asju läbi neti osta ( st saab, aga tagasisaatmine on tüütu)=. Peab kohale minema ja selga/jalga proovima. Ja poed olid ju kinni? (või ei? ega ma enam ei suuda järge pidada küll)

      Kustuta
    2. Üldiselt on kinni, aga 3. mail tehakse lahti.

      Teenuste osutamine on minu teada kogu selle piirangute ajal lubatud olnud, nii et kui sul on õmbleja, siis talle peaks saama selle viia. Eriti kuna seda saab teha suht kontaktivabalt.

      Kustuta
    3. a muide. Jalatsitest avastasin siis, kui Prisma espitsiooni ette võtsin, et seal on mh Ecco jalanõusid.

      Espitsiooni põhjus oli vajadus osta maal elavale, aga mitte just kõige liikuvamale tädile suvisemaid jalanõusid - teisele inimesele jalatsite ostmine on niigi paras peavalu, aga kui lisaks sellele ei saa ka jalatseid lähedalt uurida, siis läheks hulluks. Kui poed lahti lähevad, siis ehk organiseerin ta korra ka lähimasse linna, et saada midagi nõudlikumat kui igast otsast reguleeritavate pealsetega plätulaadsed sandaalid.

      Kustuta
  2. Ma käin ka korra aastas hambaarsti juures. Just eile panin maisse aja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma käin ka iga aasta. Sel aastal juba käidud. Märtsis käisin, hambaarstid on kogu aeg tööl käinud, mitte kodukontoris :)

      Kustuta
    2. Ma käisin 4x aastas puhastuses, hetkel 2x. Kui talle jääb midagi silma, siis suunab kohe arstile (kursaõed mõlemad) ja teeb pisikese kirjakese kaasa. Plaanis on, aga siit linnas arstilkäimine on paras piin ajalisest aspektist...

      Kustuta
  3. Võta Piletileviga ühendust. Nad pikendavad kinkekaardi kestvust.

    VastaKustuta
  4. Oh, keegi polegi veel küsinud, mis naine see on, kes ise kardinat lühemaks ei õmble. Essa!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. nüüd panid mu küll piinlikusse olukorda ....) Masin on, oskused on....aga ei viitsi...:(

      Kustuta
    2. Oih. Mul tuleb meelde, et ma millalgi nähvasin Rentsile, et miks ta õige naise kombel ise lühemaks ei õmble, kui ta kurtis, et kleit on liiga pikk.

      Kustuta
    3. No vot me siin Eestis oleme 21.sajandis :) igaüks teeb mis oskab ja aitab majandusel kasvada, kui ei oska :)

      Kustuta
  5. Jaa, nüüd ma saan aru küll, miks sul sokke kulub. Sest sul on saapas auk.

    VastaKustuta
  6. Kasside-koerte ussirohtu saab osta ka apteekidest.

    VastaKustuta
  7. Veidi liiga pika kardina allosasse tegin sõlme, näeb välja nagu taotluslik disain ja õmblusmasinat ei pidanud välja tirima. Jalatseid ja riidevaru käisin uuendamas Prismas, valik parem kui nii mõneski riidepoes. Hambaarstil käimise olen olude sunnil paaril aastal vahele jätnud, tulemuseks see, et 3 aastaga ühtki auku ei tekkinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle peale meenus mul, et kui me ühe akna ette kapi panime, jäid ka meil kardinad pikaks (varem olid peaaegu maani ulatunud). Me võtsime lihtsalt selle kardina, voltisime ülemisest servast lihtsalt laia jupi kahekorra ja kardinakonksud õnnestus ikkagi kuidagi ka läbi selle kahekordse riide ajada. Ei pidanud midagi õmblema.

      Kustuta
  8. Mul on üks primaarne asi, mis tahaks teha piirangute lõppedes - reisida nagu homset poleks, selleks ka mitme kuu jagu vaba aega kogutud ja isegu mitmed matkarajad broneeritud. Lennukipileteid ei julge veel osta. Kõik muu on sekundaarne ;)

    Jalatsite ja riietusega pole probleeme. Tegelt neid niigi liiga palju, saigi just hunnik sokke ja t-särke ära visatud. Nõuka aja inimesena küll kaalusin pisemate aukudega sokkide edasi kasutamist (vanasti öeldi et auk on liiga suur kui soki saad ilma kinga jalast võtmata kätte) aga kaasa etteheitva pilgu all läksid needki.

    VastaKustuta
  9. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  10. Ma olen prillid seni ikka prillipoodides teha lasknud (viimasel ajal Pro Optikas).
    Nüüd tuttav vihjas, et tellis endale Aliexpressist (ja on juba pikalt tellinud).
    Proovisin siis kah ära (retsepti lasin sealsamas Pro Optikas kirjutada-määrata).
    Pro Optika klaasid+raamid imekatete ja värkidata - 361.-
    Aliexpressist 46.-, lisaks olemas peegeldusvastane kaitse ja fotokroom.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päris huvitav. Minu käest tahavad prillipoed ka 400 eurot saada. Peaks proovima...

      Kust ja kuidas Aliexpressist prille tellida? Palun kirjelda pikemalt, päriselt oleks vajalik ja huvitav.

      Kustuta
    2. Vaatasin Norman Optika poodi ja juba see ajas mul pea sassi. Prilliklaaside info all on mingid valikuid, kuid kui minna raame + klaase tellima, siis neid enam ei ole...

      Mul on tunne, et odavalt saab prillid see patsient, kellele neid tegelikult vaja ei ole.

      Kustuta
    3. ostsin hiljuti Instrumentaariumist prillid, seal kampaania "allahindlusprotsent = su vanus", alla 40aastased saavad 40%. kokku läks mitte kõige odavamad raamid + keskmine klaasipakett 180. olin valmistunud vähemalt 300euroseks väljaminekuks, seega tundus soodne (mu 96aastane vanaema vajab lugemisprille, kange tahtmine on proovida, kas saaks 96% allahindlust või on kuskil väikses kirjas ikkagi tingimus, et teatud vanusest enam ei saa). lisaks pakub ju enamik tööandjaid mingit laadi kompensatsiooni prillidele?

      Kustuta
    4. Pere Optikas pidi praegu (kuni 30. aprillini, k.a arvatavasti) olema 2 klaasi ühe hinnaga. Mis on keerulisemate klaaside puhul väga hea kampaania.

      Kustuta
    5. Aga mitmevastelistel tuleb ju silma keskjoon märkida ja mingeid teisi asju ka füüsiliselt teha? Selliseid prille vist ei saa muidu kui poes kohapeal?
      Mul maksavad ainuüksi klaasid täishinnaga üle kuuesaja. Tihti on selle kaks klaasi ühe hinnaga kampaania käigus selgunud, et mitmevastelistele ei kehti, või kui kehtib siis kõige odavamatele. Õnneks on kohti, kus saab vahel ka häid mitmevaatelisi 2 ühe hinnaga. Ma muidu ei jaksaks üldse prille osta

      Kustuta
    6. Mina tellisin näiteks siit: https://www.aliexpress.com/store/5070129?spm=a2g0o.detail.1000007.1.54ac2e2dPVXmgC
      Neid "poode" on seal loomulikult palju.
      Mul on kah "mitmevaatelised" ehk progressiivklaasid.
      Valid sealt kõigepealt läätsed, sisestad retsepti, siis raamid.
      Silmade vahe lased optometristil retsepti peale kirjutada kui ei ole, mul oli. Kui silmade kaugus ninast on erinev, siis ka see märgitakse retseptile. Kui minna prille määrama, pole mingit kohustust sealtsamast kohe tellida.
      Näidiseks minu retsept:
      OD +1,25 ADD 2,0 PD 34,5
      OS +0,75 CYL-0,25 Axis 140 ADD 2,0 PD 34,5

      Kustuta
    7. Ahjaa: Aliexpressi otsingusse "prescription lenses" "või "progressive prescription lenses" vms

      Kustuta
    8. Kompensatsioni saab klaasidele ainult.

      Kustuta
    9. a klaasid ongi ju kõige kallim komponent :P

      Kustuta
    10. See vist oleneb asjaoludest.

      Kustuta
  11. Ma tellisin retsepti alusel Norman Optika veebipoest, lähedale vaatamiseks. Retsept oli terviseauditi ajast olemas, aga polnud viitsinud asjaga tegeleda. Läks 55 eurot. Kuna need mu esimesed plussid ja suht leebed, siis mõtlesin, et riskin ja proovin. Täitsa ok on :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. MMMMM, selle raha eest ei saa ju korralikke raamegi?

      Kustuta
    2. Mul on siiani olnud neid vaja kodus tikkimiseks. Pole neil raamidel midagi viga olnud, ei oska kommenteerida.

      Kustuta
  12. Riideid ja jalanõusid ei saa praegu normaalselt osta. Kõigis muus punktides on koroona lihtsalt ettekääne 😊
    Hamba- ja loomaarstid töötavad. Maski tuleb ikka edasi kanda ja prillide ostmise osas ei muutu midagi . Kardinaid saab teha lühemaks keemiliste puhastuste juures olevates rõivaparandustes.
    Perearst ei lähe ka pärast piirangute lõppu adekvaatsemaks. Tuleb ruttu hakata uusi ettekäändeid välja mõtlema

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ma viimati prillipoes käisin, siis müüja ise pakkus, et ma võin konkreetse raami etteproovimise ajal korraks maski eest tõmmata. Ma hoidsin siis vastutustundlikult need paar sekundit hinge kinni ka. :)

      Kustuta
    2. Ma olen koeraga kahes kliinikus hingekirjas ja mõlemad panid erikorrast alates kliiniku kinni nädalavahetuseks. Ainult tööpäevadel ja 9-19ni. Enam järgmiseks päevaks aega ei saa, pikalt tuleb ette bronnida. Kaasa müüvad ilma muidugi.

      Kustuta
    3. Ma olen vaktsineeritud. Ma hakkan Toompeal varsti lõugama ja nõudma õigust käia tööl ja prillipoes ilma maskita. Kas valitsus / irjalutsar / illuminaadid / bill gates arvavad, et see distantseerumine ja maskiasjandus ja piirangud jäävad meile igaveseke? Ei? Jah? Mis????

      Kustuta
  13. Mul on vaja raamaturiiulit ja no ei osta sellist asja katsumata ju. :( Aga no õnneks on mul vaja nii paljusid asju, et seda muret küll ei teki, et ei ole raha vahepeal pöidlaid keerutades panna kuskile.

    VastaKustuta
  14. Ma just ostsin endale Merrelli matkasaapad Prismast. Aga ma ei saa aru, mis värk inimestel selle netist riiete ja jalatsite mittetellimisega on. Pesu ja sokid, loomulikult neid peab kas väga täpselt teadma suuruse ja mudeli mõttes. Ja kui on väga ebatavaline kehakuju. Aga kui mul oleks maal elavale tädile vaja jalatseid, siis telliksin e-poest 5 või 10 paari, no kui palju kannatab raha alla panna, ja sõidaksin nendega tema juurde ja laseksin proovida ja rahulikult toas nende jalatsitega kõndida. Ja siis jätaks sobiva paari alles ja saadaks ülejäänud tagasi. Ma olen vist ikka täitsa peast ameeriklane, et ma niimoodi asju ostan. Poisile ostsin mustad koolipüksid ka üksaasta nii, et tellisin a la H&Mist, Reservedist ja ma ei mäleta kust veel pinutäie kohale ja siis rivistasin poisi elutoas üles ja lasin proovida. Pensionärist emal oli just talvejopet vaja, tellisime talle minu juurde 4 tk ja siis ta käis siin proovimas.

    Aga prillide ostmise kontekstis on mumeelest ko-hu-ta-valt jama see, et silmaarst ei anna enam retsepti, vaid selle peak poes optometrist tegema, ja loomulikult on see tasuta ainult siis, kui samast poest prillid osta. Ja miks mulle tundub, et poes tahetakse sulle kohe uusi prille müüa ka siis, kui silmad on ainult kröömikese kehvemad ja tegelikult veel tugevamaid prille ei vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle on mõttekäik "ostan mitu asja ja saadan tagasi" täiesti, täiesti mõeldamatu. Kui keegi teine seda teeb - lasku käia. Ise - ei suudaks iialgi.

      Kustuta
    2. Mulle ka.

      A mul on muidugi ka head põhjendused, nt "ma sõidan tädi juurde liinibussiga, mille peale/pealt mul tuleb asjad oma käe otsas või kukil vedada".

      Kustuta
    3. oot mismõttes silmaarst ei anna enam retsepti?

      Kustuta
    4. Kui silmaarst retsepti ei anna, siis tuleb seda nõuda (ja raha maksta muidugi) või teise prillipoodi minna. Ma olen küll igalt poolt saanud (Pro Optika, Pereoptika, end. Tallinna Optika)

      Kustuta
  15. Prillipoe silmaarst annab retsepti aga kui minna mingisse kliinikusse, siis ei saa. Nt ma käisin Nõmme Silmakeskuses arsti juures kontrollis, tehti kõik uuringud ja lasti neid tähti ja numbreid vaadata, aga retsepti öeldi et ei saa enam neilt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tüütu lugu küll.

      Kas kliinikutes ei ole üldse optometriste?

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!