Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 20. august 2020

Raamatuankeet

Mina sain idee Marcalt.

1. Praegu loen: A.Towles  Härrasmees Moskvast. Vaimustav, Kui nüüd lõpus midagi ootamatut ei juhtu, siis 5 tärni raamat.

2. Krimka või armastusromaan.  Ilmselt olen ma saanud nooruses Austinite ja Brontede üledoosi, sest ma lihtsalt ei suuda armastusromaane enam lugeda. Seega krimka. Viimasel ajal olen lugenud päris häid kriminulle. Hea = üllatav, ootamatute pööretega ja sümpaatse peategelasega.

3. Pikk dialoog või pikk kirjeldus. Hm. Ma olen kärsitu inimene, seega mitte kumbki. Ma mäletan, et vanasti Verne või Hugo raamatuid lugedes jätsin kõik kirjeldused vahele :) Peakski nüüd proovima, ehk ma olen intellektuaalselt arenenenud(m).

4. parim lastekirjanik. parim, on raske defineerida, sest erinevatel etappidel on erinevad lemmikud. Silvia Truu, Lehte Hainsalu, Leelo Tungal, Asta Kass, Gaidar, Lindgren. jne jne jne jne.. ohh, kas poleks lihtsam, kui see küsimus oleks ... milline lastekirjanik ei meeldi?

5. kõige ebameeldivam raamatutegelane. Mu esimene top of mind on kaks meest, kellest ma olin sunnitud kirjandi kirjutamiseks pastakas välja imema 3 lehekülge. Petšorin ja "miks sai Väljaotsa Jaanist varas". Paras teile. Olge nüüd siin häbipostis :)
Päriselt rääkides, neid vist pole. Kui raamat ei meeldi, siis ma ju lihtsalt ei loe seda.

6. eesti või välismaa autor? Suva.

7. 300 või 700 lehekülge?  Hm, ma loen nüüd e-raamatuid, kus on protsendid. Ma ei tea, palju on raamatutes lehekülgi : aga kui küsida kas paks või õhuke, siis sõltub ju. Kõigest sõltub :) vt punkt 3. Ei ole vaja liiga palju sõnu.

8. lemmik sel aastal loetud raamat? sel aastal väga viielisi pole olnudki. (vt punkt 1). Esile võiks tõsta aimeraamatud :) metsast, putukatest, soolestikust. need olid küll huvitavad ja erinevad mu tavapärasest lugemisvarast. Ma olen neist teinud ka postitused oma blogisse.

9. Novellikogu või luulekogu. Oleneb autorist. Mulle on meeldinud öelda, et ma luulet ei loe. Aga kui ma järele mõtlen, siis mingil kombel on mul peas Alavainu, Kareva, Tungal, Puskin. ja palju teisi venelasi. Ehk siis ma olen neid ju lugenud. Mulle meeldib rütm, huumor, "nagu elu on"
Novellidel sama kriteerium. Mul ei tule kohe ühtegi näidet pähe, aga ootamatu üllatav püänt. Ja ma olen müüdud.

10. üksikule saarele võtan kaasa selle raamatu. laadin oma e- lugeri akud täis, peaks kestma ca pool aastat või rohkem. Seal on lugemisvara kümnetes tuhandetes. Aga kui peab olema paberraamat, siis sealse kliimavööndi floora ja fauna atlas oleks abiks :)

11. raamatupood või raamatukogu.  Ajad on nii muutunud, aastat 10 tagasi käisin ma pidevalt raamatupoes ja aastat 20 tagasi olin pidev raamatukogu külastaja. Nüüd ostan ma raamatuid netist. Ükskord, lähen uuesti ka raamatukokku. Ma tõotan.

12.  esimene raamat, mille lugemist mäletan. Tegelikult ei mäleta. Aga mu lapsepõlve suur lemmik oli Julius Oro "Muna" ja Eno Raua "Triin ja päike". Ema tegi mulle seinale isegi Triinuga rüiuvaiba :)

13. Lugemata raamatuid mu riiulis on nii mitu: 0. Mõned aastad tagasi tegin inventuuri. Lugesin üle kõik raamatud, mille sisu ma pealevaadates ei mäletanud ja viisin rämpsu st ebahuvitavad teosed taaskasutusesse.

14. lemmik naistekate autor: Palun, just hiljuti lugesin üllatavalt head naistekat C Oakley "Puudutuse kaugusel".

15. Seda autorit ei kavatse ma enam kunagi lugeda? Ei ole sellist. Nt Heljo Männi memuaarid on igavad, aga lastekirjandus imeline. Igale ühele peab jääma ka teine võimalus.

16. Mu raamaturiiul on sellist värvi: tamm

17. Ulmekirjandus on minu jaoks. Sõltub. Ma JUMALDAN vene ulmet. Strugatski, Gluhhovski jne. Samas olen lugenud ka sellist saasta, et piinlik lausa. hea ulme on ühiskonnakriitiline, vaimukas ja teravmeelne ning ideaalis usutav.

18. See autor ajas mind nutma. Mind on väga kerge nutma ajada. Kõik mis on ilus, harras, puhtad siirad tunded ja põhimõtted... Iseäranis lastekirjandus paneb mind suure häälega nutma. Vasjuk Trubatsov ja ta sõbrad, näiteks... :)

19. Ma soovitan sulle: "Härrasmees Moskvast" ja Gluhhovski Metro sari

20. Ma olen kohtunud selle kirjanikuga. Hm, mu onu on kirjanik, tädi ajakirjanik,kes on samuti raamatu kirjutanud ja täditütar väga tuntud luuletaja. Ja sõbra naise ema on samuti ülikuulus luuletaja.

21. peale lugemise armastan ma veel: oma kassi, metsas käia, laulda, tantsida, joonistada, muusikat... Loe mu blogist edasi :)

1 kommentaar :

  1. Onu J, tädi A, täditütar T, täditütre isal ja selle blogi perenaisel on sama eesnime esitäht.
    Aga raamatupostitus on tore ja seda kommentaari ei pea avaldama :)

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!