Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 24. mai 2019

Kuidas planeerida unelmate puhkust

Vahel mulle tundub, et puhkusereisi planeerimine on parem osa, kui see puhkus iseeenesest.
Mul on saanud juba tavaliseks, et esimesel päeval majutuskohta jõudes, väsinud, lennukist loksutatud, vara tõusnud, tollis läbinäperdatud, veepuuduses, liiga soojade riietega selle kliima jaoks..
on esimene reaktsioon, wtf kuidas ma küll siia jõudsin ja miks ma üldse tulin.
See läheb üle, järgmisel hommikul on kõik taas suurepärane..

samas, reisi planeerimine on puhas nauding ja lõbu.

Kuna reisifirmad endiselt diskrimineerivad üksikreisijaid, siis pakett tasub võtta vaid perereisi puhul. Üksida tuleb ise broneerides soodsam.Ühe konkreetse näite puhul oli vahe 85 eurot ( lend + majutus)

Mu esimene samm on avada google.flight ja saada aru, kuhu üleüldse on võimalik lennata.
Igal jumala aastal pean taas tõdema, et Tallinn on provints ja meie ühendus muu maailmaga endiselt nutune.

Aga pole lugu, igal aastal olen ma siiski midagi leidnud.
Valin välja 3-4 sobivat sihtkohta ja siis algab lennupiletite kaardistamine.
RyanAir maandub reeglina öösel. Ehk siis üksireisimiseks mitte väga turvaline ja lisaks magad järgmise päeva maha.
Samuti ütleb kogmus et Ryanair, AirBaltic, EasyJet soodsast hinnast saab mängeldes Lufthansaga võrreldav.
Odavreisid annavad hinnavõidu vaid juhul, kui  reisid tõesti kaks kätt taskus ning reisi pikkus on piisavalt lühike, et kitsas pingis see vastu pidada.


Järgmine samm on majutus. Näiteks sel korral oli üks variantidest Firenze. Aga nähes sealseid majutushindu, tõmbasin selle kiirelt listist maha. Paaril viimasel aastal olen kasutanud skeemi, et lendan metropoli ja majutuse võtan kaugemale, pisikesse linna. Rahaliselt annab see tuntava kokkuhoiu. Selgeks tuleb teha vaid ühistranspordi olud, et kui tihti ja kui kallis.
Samuti tuleb Lõuna Euroopas arvestada ettenägematute asjaoludega. Näiteks Kreekas kogesin omal nahal reaalselt raudteelaste streiki. Kui on streik, siis oledki oma väikelinnas lõksus ja nii on.

Oluline on  muidugi reisi eesmärk. Kui eesmärk on lihtsalt lebada, on väikelinn ideaalne. igal pool on alati midagi ka vaadata ja teha. No lihtsalt paralleelina. 5 päeva Viljandis või Pärnus või Haapsalus. Ei sure ju igavusse. ikka leiad mingi meelelahutuse.

Kui lend-majutus maatriks on selge, algab lennupiletite jaht. See on alati kõige raskem otsus, sest... äkki just homme, kui pilet ostetud, tuleb veel soodsam pakkumine...:) Ja teatavasti on google algoritmid pärast su ostu varmad meelde tuletama, et kui sa valisid reisi Barcelonasse, siis näed veel nädalaid hiljem, et .. just nüüd on Barcelonasse VEEl soodsam lennata...
Ma kasutan mitmeid saite, aga reaalselt olen parimad hinnad saanud ikkagi kas läbi google.fligh või momondo.
Mõlemal on ka väga mugav kalender, kus saab päevi nihutades leida soodsaima nädalapäeva reisimiseks.

Ja siis algab mäng Bookingus. Airandb st pole minul õnnestunud soodsamat majutust leida. Ju siis olen valedesse linnadesse püüdnud.
Bookingu mäng käib lihtsalt.
Paned filtrisse vajalikud soovid. Kõrval aknas avad google mapsi.
Ja siis hakkad sobivaid variante katsetama. Kuidas saab lennujaamast sinna hotelli ja hotellist vaatamisväärsusteni.Kui leidsid uue linna, siis mida seal teha oleks ja kuidas sealt liikuma pääseks.
Google view annab ka väga hea pildi ümbrusest. Muidugi, alati jääb risk, et sinu rõdu avaneb põhja poole ja on prügikasti kõrval. Või et kunagi pildistatud ümbrus on tundmatuseni muutunud või et just sel nädalal algas kõrvaltänavas ehitus.

Kõik sobivad variandid tuleb kohe broneerida.

ja nii nagu lennupiletite puhul, google jätab su meelde. Ehk siis, kui võimalik, oleks targem pakkumisi vaadata erinevate kasutajate alt.  Kui oled korduvalt mingi koha vastu huvi tundnud, siis millegipärast hakkab hind vaikselt tõusma :)

Kuid hea on see, et erinevalt lennnukipiletist saad majutuse ilma maksmata broneerida ja soovi korral tasuta tühistada. Nisiiis, mina broneerin 3-4  sobivat kohta ja hakkan seejärel saama bookingult reklaame veel paremate pakkumsitega. Nii ma siis broneerin ja tühistan kuni näidatud kuupäevadeni...

ja siis programm! Minu lemmikosa. Vist igal linnal on tänaseks sait visit...., kus on peamised võimalused kirjas, aga värvikas internet pakub miljonite inimeste kogemusi ja soovitusi.
Ülemaailmsed turismiatraktsioonid tuleb kindlasti eelbroneerida, et pääseda järjekordadest ja saada soodsamalt.
Mingid päevad tuleks jätta lihtsalt vabaks, sest üllatus- üllatus, kõike siiski internetis pole. Kohapeal võib selguda tasuta kontsert kõrvaltänavas või mõni põnev näitus või laat või meelelahutus, mille peale sa otsides ei tulnudki. Näiteks, Brightonis avastasin, et on võimalik minna mere äärde maalima, Barcelonas sattusime puhtjuhuslikult noorte bändi plaadiesitlusele jne.

Ja siis puhkusele!!!!
15 päeva on jäänud!!:)

41 kommentaari :

  1. Unelmad on erinevad... Mina veetsin eelmist puhkust plaanides palju tunde hoopis Norra topokaarti jõllitades.

    Aga nõus sellega, et planeerimine on äge. Nagu pusle kokkupanek. Kui vaid endale teeks, oleks lihtne. Aga grupile!!! Mis aeg kellelegi sobib, kes eelistab odavust ja kes mugavust, kes ei söö liha ja kes küüslauku, kes tõmbab kuuri alt klikiaegsed suusad välja...

    Mõnusat puhkuse-eelset rabelemist soovides,

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui orgunn on minu jaoks nauding, siis kompromissid piin .. see on põhjus, miks grupi/sõpruskonna reisid ei ole mu esimene valik.

      Minu jaoks on üks puhkuse komponente just vabadus. Vabadus ärgata, süüa, uinuda, pidutseda mulle sobival ajal ja kohas.

      Aga grupireisidel on muud võlud. Mitu pead on mitu pead, Jagatud rõõm on topeltrõõm ja kõik see muu

      Kustuta
    2. No mina matkan, eks. Üksi mägedes võid liiga kergesti surma saada. Väänad jala välja ja kõik, liikuda ei saa, kooled sinnasamma. Kui on sõbrad kaasas, siis nad saavad su tsivilisatsiooni vedada või kuidagi abi korraldada. Nii et üksi ei saa kuidagi.

      Kustuta
  2. Mul on ikka hea meel, et ma olen ronija - minu elitistlik soov saada majutus võimalikult kivi lähedale, tähendab kõigi teiste jaoks üldiselt mingit kolgast pärapõrgus, suurtest (ja kallitest) keskustest eemal. Kui päris ronimismeka pole (kus kohalikud saavad aru, et ronijate käest saab raha küsida ja nende pealt teenida), on niimoodi hinnad üsna all. Ainult kohustuslik autorent üldiselt lisandub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et kui ma veel paar kuud su blogi loen, siis hakkan ka ise ronima. Tundub väga ahvatlev tegevus :)

      Kustuta
    2. JUST SULLE JA JUST NÜÜD:::::

      SEINARONIMISE ALGKURSUS (rohelise kaardi kursus)
      Kristiine Spordihallis, Forelli 12, Tallinn.
      Teisipäeval, 28.05 kell 17.00-19.30 (loeng, instuktaaž); kolmapäeval 29.05 kell 17.00-20.00 (töötuba 1) ja reedel 31.05 kell 17.00-20.00 (töötuba 2).

      http://kaljuronimine.ee/?go=al21

      Kustuta
    3. Mina kusjuures alustaksin ikkagi boulderdamisest, ei ole seda köitega mässamist ja hirmu, et "aga äkki kukun maa lähedalt". Kui on pehme matt all, siis on ikka rõõmsam mööbeldada. Kui nii juba julgem tunne, siis ehk suure seina peale.

      Kustuta
    4. Küsi ja antakse :)
      Ma pean nüüd uurima kas selline füüsiline vorm kui Rentsil on eeldus või tagajärg :) :)

      Kustuta
    5. Hmm. Ma näen siin teenimisvõimalust. Ronimisreis algajatele, all incl. Kasseerin majutuse eest väikse kopika, telkida luban tasuta, toitlustan läätesupiga, seon teil silmad kinni, talutan alla kanjonisse, ja ainus tee maja juurde tagasi on mööda kaljuseina üles. Stiililt midagi boulderdamise ja seinaronimise vahepealset, köisi pole tarvis.

      Kustuta
  3. Oeh, loe nüüd enda tekst uuesti läbi ja ütle, kus on see koht, mis seostub naudingu ja lõbuga?! :) Mu meelest on see puhas piina kirjeldus! Oleks ometi kuskil inimene, kes selle kõik minu eest ära teeks, ma oleks väga õnnelik. Reisibürood on jah olemas, aga eks ma ole ihne ju ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui sa ihne poleks, ma teeks vabalt :)

      Mulle meeldib organiseerimine, planeerimine, korraldamine... eks inimesed ongi erinevad.
      Ma käin paketireisidel ka, ja seal on oma rõõmud :)

      Kustuta
    2. Appikene, mitu nädalat aina valida-otsustada, valida-otsustada, tühistada-broneerida, tühistada-broneerida....pole ime, et sa peale seda puhkust vajad:)

      Kustuta
    3. Oleks see mu kõige väsitavam asi, küll oleks hra :)

      Kustuta
    4. Sekundeerin Marcale.

      Ma tahaks praegu näiteks väga, et keegi arvestaks välja, kas mul tasub barokktantsu suvekoolis võtta täistoitlustus (hommikusöök hotellis, lõuna ja õhtusöök seal lossis, kus me tantsime), või ei tasu mul kahte päevast sööki ("õhtusöök" kell 19 on minu jaoks päevane) võtta, sest ma ei suuda ette antud ajapiirides (lõuna: tund, "õhtusöök": pool tundi) ja nii varajasel kellaajal korralikku toitu endale nagunii sisse suruda ja loota tuleb ka hilisõhtul lahti oleva pitsakoha peale.

      Sest tont teab. Äkki lülitun ikkagi varasema režiimi peale ja põletan tantsimisega juba poole päeva peal oma veresuhkru ära ja vajan midagi?

      Kuigi ka selle mure vastu on äraproovitud lahendus: päeval elada kummikommide peal, õhtul täita kõht pitsaga. Eelmisel aastal võtsin selle dieediga märgatavalt alla ja olin paremas füüsilises vormis kui kunagi.

      Kustuta
    5. a muidu on mul sageli Rentsi eelised: ma sõidan siis ja sinna, kus huvitav tantsukursus on, mis ei pruugi langeda kokku turistide huvide ega turismihooajaga, ja sageli pakutakse kursuslastele veel mingeid soodukaid. Seesama täistoitlustusega pakett koos kursusega läheks mul maksma midagi 300 euro ringis (st kursus, 5 päeva majutus ja 3 söögikorda, aga kohale minna tuleb ise).

      Kustuta
  4. Marcale - need on korilase rõõmud :D Leiad ilusa söödava juurika (loe: lennu) ja oled leiu üle rõõmus, siis leiad super maasikakoha (loe: soodne ja heas kohas majutuskoht) ning õnn kasvab, seejärel võtad ette järgmise metsatuka ja oh imet! See kukeseeneplats paistab olevat inimese poolt avastamata (loe: äge kontsert, muuseum vms vaatamisväärsus) ja Indigoaalane on õnnest oimetu. Mina ka oleksin. No ja siis tuleb need seened metsast koju vedada, puhastada (loe: lennujaamades passida, lennukites passida jne) ja tuleb tüdimus. Kuni jõuad kohale ja võid seenepurgi avada (marineeritud männiriisikas või siis fantastiline vaade otse hotelliaknast sääsevabale paradiisile).

    Ma ei ole sedasorti suurem reisija, liigun eelkõige kodumaal ja omal käel. Aga see planeerimise rõõm avaldub ka näiteks kampsuni kavandamises või saeskulptuuri ideede joonistamises ja neist parima välja valimises, ükskõik millises loomingulises tegevuses.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul tekib frustratsioon pigem valikute rohkusest - äkki ma ei valinud parimat, äkki kuskil oleks hoopis etem, äkki jäi mingi konks kahe silma vahele. Kui keegi teine otsustaks, siis ma vähemalt ise ei vastutaks oma valede valikute eest.
      Kohale jõudes on tegelikult alati tore olnud.

      Kustuta
    2. Marca, kas sa restoranis suudad pikast menüüst kiiresti valida? Või tekib sul seal sama "äkki see part on ikka parem kui too part" häda?

      Kustuta
    3. Restoranis nii väga ei teki, sest seal on kõik võimalikud variandid vähemalt nähtaval.

      Kustuta
    4. No paremini poleks ma seda loogikat poleks osanud seletada :) Nüüd ma hakkangi seda võrdlust kasutama :)

      Kustuta
    5. Jälle tuleb Marcale sekundeerida. Hoolimata sellest, et ma tean korilase rõõme küll, ma saan neid näiteks kaltsukas käies. Aga reisi planeerimisel on mängus kaks suurusjärku rohkem raha: iga valik tähendab summat, mille eest ma muidu elaks pool kuud kuni kuu (kui ma just häälega ei lähe ja hospitalityclubi või couchsurfingu abil ei majutu). Selliste panuste puhul on parima võimaluse kaotsiminek palju valusam.

      Kustuta
  5. Ma hoian silma peal sellisel lehel: https://www.secretflying.com/ Tõsi jah, algusega Eestist sinna väga tihti pileteid ei satu (vahepeal ikka) aga võib leida põnevaid diile mõnest alguspunktist, mis ei olegi nii hull. Meie nt käisime Islandil. Stockholm-Reykjavik-Stockholm 45 eurot, asi see kruiisipilet siis juurde lisada. Tuleks tavahinnaga võrreldes suht sama välja.

    VastaKustuta
  6. Lennupiletite kallinemisest:
    saidid topivad arvuti küpsiseid täis. Kasuta otsimiseks (või siis bronnimiseks) private/incognito/vms režiimi: Operas Ctrl+Shift+N avab uue "Private Browsing" akna, Firefoxis Menüü - "New Private Window" jne (guugelda oma brauseri kohta eeltoodud termineid). Sellises režiimis ei peaks küpsiseid salvestatama. Mõni leht võib muidugi ka IP meelde jätta ja selle järgi kaugeleulatuvaid järeldusi tegema hakata ... Selle vastu on lõplike toimingute tegemiseks kellelegi külla minna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on kulda väärt nõuanne. Ma avastasin incognito-otsingu võimaluse paar kuud tagasi, enam ei oskaks selleta eladagi.

      Kustuta
  7. Puhkuse planeerimisega hakkan algusest peale.
    Esimene punkt: Mida tahan teha (matkata, sukelduda, rannal lebotada, ...)
    Teiseks googeldan "the best 20 .... in the world".
    Nende 20 hulgast valin paar kolm lähemaks tutvumiseks mis tunduvad ägedad ja vastavad finantsidele.
    Ajastus muidugi äärmiselt oluline nii pileti-hotelli hindade kui ilma mõttes.
    Lõpuks piletite, hotelli, ... Jne ... bookimine.
    Viimase puhul ei ürita kõige-kõige odavamat leida. Tavaliselt on mõjuvad põhjused kui lend või hotell üliodav.
    Muidugi loen inimeste hinnanguid, mida tuleb alati kerge skepsisega võtta.
    Seni pole juhtunud, et oleks üheski puhkusereisus pettunud. Tulemus on väga kõrge protsendi osas vastanud oodatule.
    Planeerimist ei naudi aga kokkuhoiu mõttes teen seda enamasti ise. Google jah jätab meelde ja saadab pikalt pakkumisi. Paraku ei jaga ära, et mu huvi lõppemine tähendab pileti olemasolu.

    VastaKustuta
  8. Planeerimise ja otsimise rõõmud ei ole mullegi võõrad. Muidugi on vahe, kas tahaks pigem reisida või puhkust (pigem - eks nad ikka on nii üht kui teist). Mõlemad taanduvad sellele, et tahaks vaheldust. Kuna hotellid seonduvad mul pigem tööga, siis eelistan korterit rentida, mis enam alati ei olegi kõige soodsam. Saab oma hommikusöögi ja kohvi ise teha. Suvel põhimõtteliselt Eestist ära ei käi, "jalgratas" ja "Eesti loodus" on märksõnad. Kui kevadine reis tehtud, on oktoobri keskpaigani muretu.

    VastaKustuta
  9. Mul on tekkinud uus kiiks, leida Euroopa piirides üles need kohad, kus turistid massidena pikali ei jookse.
    Aga muidu üsna sama teema, põhjalik eeltöö on tore. Vahel ma ka väsin aga ma alustan jõle vara kah. Saab pausi pidada ja bookingus sada korda majutust muuta :D
    Hetkel avastan Euroopas ronge, teoorias. Kogun kogemusi ja planeerin. Mul polnud siiani udust aimu kah kui odavalt ja kiirelt saab rongiga ühest riigist teise. Ja vardad saab kaasa võtta ja pole lennuhirmu, mis mind viimasel paaril aastal kummitab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on paari nädala pärast rongisõit ees. Kuna eelmine sõit oli... põnev... siis ootan huviga :)

      Kustuta
    2. Jään siis muljeid ootama!

      Kustuta
  10. Mul täpselt sama, et puhkuse planeerimine on pool lõbu, samamoodi booking + google jne :D Kuidagi ei julgeks oma puhkuse tähtsaid otsuseid kellegi teise hoolde jätta :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma just bronnisin südame värisedes ühe hotellitoa. Tegelikult on mul teine plaan, mis nõuab veel tublisti kirjade kirjutamist ja inimestega suhtlemist (tahan ööbida kohas, kus saab ise süüa teha, aga selliseid saab seal kohas nähtavasti ainult tšehhi keeles bronnida), hotellitoa võtsin lihtsalt, et oleks kindlasti mingi majutus olemas, kui plaan vett vedama läheb. Mis tähendab tglt nüüd ka lisastressi, sest mul PEAB olema meeles see broneering tühistada, muidu maksan selle ikka kinni. Ma pean seda nüüd KOGU KURADI AEG meeles pidama. Märkisin küll kalendrisse üles, aga mul ei tule ju alati meelde õigel ajal vaadata.

      Emba-kumba, te olete kas mingid fenomenaalselt korralikud inimesed, kellel sellised asjad meelest ära ei lähe, või on teil lihtsalt nii palju raha, et saate selliseid unustamisi endale lubada.

      Kustuta
    2. Bookingus bronnisid? Ta saadab meeldetuletuse. Ja mul on google kalender ka
      Kuna ma muidu unustaks ilmselt ka süüa, siis kõik on memodena kalendris :)
      Ja korralik ma pole ;)

      Kustuta
    3. nojah, aga kui ei ole õigel hetkel meeles nt üldse arvutit lahti teha? kui ma olen mingist hullemast tööperioodist omadega läbi, kulub vahel mitu päeva, enne kui ma arvuti lahti teen.

      Kustuta
    4. Arvuti..eeemm...
      Kas sa telefoni ei kasuta?
      Sry, ma pidasin tavaliseks et kõigil on elu mobiilis :) :)

      Siis on keeruline jah. Pane kollane post it kalendri v kylmiku peale :)

      Kustuta
    5. Sellist telefoni mitte. 1: ma tahan, et telefoniga saaks helistada; 2: minu netikäitumise juures oleks nettironimise liiga lihtsaks tegemine mulle siiski kahjulik (isegi kui bronnidega on ärevam).

      Kustuta
    6. lisaks olen veel selline friik, et teisest küljest on mul ka aegu, mil ma ei taha, et mulle helistataks. nii et vahel on mul lisaks sellele, et arvutit lahti ei tee, ka telefonil hääl maas, nii et ma saan ette kujutada, et keegi ei nõua mind taga. Näppimistelefoni üks miinus olekski see, et ma läheks uudishimust vaatama, avastaks n sõnumit ja siis ei saaks ma illusiooni üldse hoida ja peaks kogu aeg mingeid asju tegema, mida teised tahavad (sest ei oska hästi "ei" öelda ja pealegi jään ma jube kergesti uskuma, kui keegi räägib, et mitte-mitte-mitte keegi teine ei suuda seda asja ära teha, mida ta minult tahab).

      Kustuta
    7. No siis ikka paber ja pliiats :) :)

      Kustuta
  11. "Kuna reisifirmad endiselt diskrimineerivad üksikreisijaid, siis pakett tasub võtta vaid perereisi puhul."
    Mina väga ei nõustu selle väitega. Käisin suvel Kreekas, üksinda ja selle firmaga::
    https://www.novatours.ee/puhkusereisid/kreeka ja sain väga hea pakkumise. Kui ma oleksin ise läinud, siis oleks 20-25% kallim see kogu lõbu. Ma ei ütle, et see tasub alati ära, aga teatud juhtudel küll. Mulle on vähemalt on selline mulje jäänud:)...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kindlasti sõltub pakkumisest. Üldjuhul tuleb suurim vahe sisse hotellist, kuna 1le iniemsele on tuba kallim, kui 2-le. Ise otsides saab aga leida selliseid, mis ongi mõeldud 1-le.
      Ka transfeer lennujaamast on grupile reeglina soodsam.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!