Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 13. jaanuar 2016

Maie porgandipirukad


Meie lapsepõlvekodus tehti ja tehakse siiani pärmitaignast pisikesi lihapirukaid. Kui tainast järele jäi, siis keerati neist kaneelirullid. Lihapirukate tegemine oli terve päeva ettevõtmine. Ema tõusis kukelauluga. Pani taigna kerkima ja pirukaliha keema...
Tulemus oli imeline, aga nii palju tööd ja mässamist.

Mõned aastad tagasi tutvusin ma pr. Maiega, kes igal ühisel üritusel kostitas meid kõiki vaimustavate porgandipirukatega.
Ei, nende tegemine pole üldse keeruline, väitis ta.
Pidin järele proovima. Proovisin. Kiidan ja tõesti, nende pirukatega on palju vähem mässamist, kui minu ema omadega.


Poollehttaigen:

Pane 25 g pärmi
1 kl leiget vett ja
3 tl suhkrut eraldi seisma.

Haki teises kausis
200 g külma võid
3 kl sõelutud jahu
1 tl soola
1 cm x 1 cm suurusteks kuubikuteks, lisa vähehaaval
1 lahtilöödud muna

Lisa vähehaaval pärmivedelik, haki, haki, haki. Valmis taigen pane kilekotiga  1 kuni 24 tunniks külmkappi.
sellest kogusest saab 2 plaaditäit väikesi pirukaid.

Täidis:
 500 g* keedetuid porgandeid
100 g keedetud riisi, pudrusemat sorti
1 keedetud muna
50 g sulatatud võid

hakkida segamini, segada läbi 1 toore munaga, Maits stada soola, pipra, muskaatpähkliga.

* Originaalretseptis oli porgandeid 800 g. Ma panin pool kilo, kuna pakis oli just nii palju. Ja mul jäi umbes kolmandik täidisest üle. 

Vormi väikesed pirukad. Määri lahtiklopitud munaga.  Küpseta keskmisel siinil 225 kraadi juures u 12 minutit, kuni on kenad kuldpruunid.

Kuna mul sai, ups, nisujahu otsa, siis asendasin pea poole jahust rukkijahuga, Maitsele andis kindlasti palju juurde, aga rukkijahu teeb taigna rabedaks. Igal juhul mässasin ma vormimisega kõvasti. Ja äkki just seepärast kulus mul ka täidist vähem.

3 kommentaari :

  1. Mina olen laisk inimene ja ostan poest külmutatud pärmi-lehttainast, täidiseks panen lihtsalt porgand-muna-sool-pipar. Hea saab, ainult peab veenduma, et poetainas pole magus (mõni sort on).
    Ema teeb mul samast tainast lihapirukaid, täidiseks praetud hakkliha, sibul ja maitseained.

    VastaKustuta
  2. Mu vanaema tegi porgandipirukate täidist nii, et riivis toored porgandid, praadis kergelt üle ja lõi sinna hulka ka muna ja maitsestas soola-pipra-muskaadiga. Koguseid ei oska öelda - tunde järgi tuleb teha :) Hullult hea!

    VastaKustuta
  3. Me tegime vahepeal väikelaste sünnipäevadel pirukaid. Tainas poest. Lapsed said rullida ja viinereid või juustu vms asetada ja pirukaid voltida. Win-win: lastel tegemist ja meil ettevalmistustega vähem tegemist (sest söök valmib peo jooksul).

    Ja ümmargustest lavaššidest pizza-sarnast asja oleme ka laste sünnipäevadel teinud ja jälle on kõik rahul: saab tegevust, on hästi lihtne ja lõpuks ka väga maitsev.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!