Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 30. september 2019

Elektriahjus kuivatatud õunad



Näedsa, olemegi jõudnud aega, kus esivanemate tarkusest ja omaenda kogemustest pole halligi kasu. Ja ka internetis olev info on iganenud..
Mul ei ole puuküttega ahju, pole sauna, ega ka vana head ahju, mille ukse vahele sai panna puulusika, et niiskus välja pääseks.

Minu uuel udupeenel kaasaegsel ahjul ei saa jätta ust lahti või paokile, kuna ta lõpetab sellisel juhul töötamise. Nagu ohutuse eesmärgil või nii.

Aga õunu oli vaja kuivatada.

Esimesel korral lõikasin õunad väga õhukesteks viiludeks ja kuivatasin 40 c juures, ringõhuga st ventilaatoriga, kokku ca 12 tundi.
Kõrgemat temperatuuri ei julgenud alguses panna, kuna kuivatatud moos poleks olnud mu eesmärk :)
Keset päeva vaatasin, ja kuna õunad ei näidanud mingeid kuivamise märke, vaid vesi sirises mööda ahju klaasi, siis lisasin ahju põhja kausi soolaga ning suurendasin kuumuse 60 kraadi peale.

Öösel lasin õuntel niisama köögipaberi all seista ja järgmisel päeval panin õunad peale koogi küpsetamist järelsoojusesse st siis 200 kraadi juurest alates ahju, kuni ahi jahtus. 
Õunad tulid head, aga kogu protsess tundus liiga energiakulukas. 


katse 2.
Viilutatud õunad kuivatasin köögipaberiga 
Pannile panin ajalehe, köögipaberi, õunaviilud. Köögipaberi, suhkrukihi ja veelkord ajalehe. Kõige peale panin veel raskuseks raamatud.
Ja jätsin ööseks kuivama.

Suhkru mõte oli siis koguda vett, mitte anda maitset. Hommikul selgus, et olin suhkrut puistanud ebaühtlaselt ja alahinnanud lahustumisvõimet. Seal, kus suhkrukiht oli olnud õhem, oli suhkur sulanud, nii et sain lisaks ka peotäie suhkrusiirupis leotatud õunu:) Järgmisel nädalal proovin jahu või tärklisega.

eemaldasin tilkuvad paberid ja kuivatasin õunad.
Alustasin samuti 40C pöördõhuga. Ahju panin seekord lausa kaks kaussi soolaga. Kaks tundi hiljem keerasin kuumuse 60 C peale. Seekord piirdusin kokku 6 tunniga. Jätsin õunad üleöö taas paberite vahele kuivama  ja järgmisel päeval panin  taas järelkuumusesse kuni ahi jahtus.

Tulemus tuli samuti hea ja poole kiiremini.

ja säilitan nagu vanasti :) Soojas ja kuivas kohas. Moodsa elu märk on see, et õunad pole mitte padjapüüri sees, vaid Rimist ostetud puuviljakotis. Ning nad ei ripu ahju kohal, vaid radiaatori toru juures :)

tere tulemast 21. sajandisse ...

Peale katsetusi

  • eelkuivatus paberite vahel on mõistlik (+ tärklisekiht)
  • alusta progr 2 ( ventilaator+ kuumus) 40 kraadi, tõsta hiljem 60-le
  • üleöö lase jahtuda, õhk kuivatab paremini, kui paber
  • järgmisel päeval progr 3 ( ainult ventilaator) 60 kraadi
  • järelkuumus 100 kraadi. liiga kõrgel temp on oht ära kõrvetada.
  • panna ahju põhja kauss soolaga on hea mõte

5 kommentaari :

  1. Otsi üles, kus su ahjul see ukselüliti on. Võib-olla on ukse servas mingi naga või midagi, mis selle lüliti peale/sisse vajutab. Meisterda papist abivahend, mis lülitile peale surub ja teibi see paika.

    Kui silmnähtavat naga ei ole, googelda, ehk leiad netist üles, mis lülitit seal kasutatakse.

    Kui su ahi ükskord enam garantii alla ei käi, lase mõnel multimeetriga sõbral see õnnetu lüliti ära sillata. (Kui on vanakooli-mehest sõber, kasuta sõna "tester".)

    VastaKustuta
  2. Lihtsalt nööri otsa lükkides sai mingi aeg samuti õunu kuivatatud õhu käes. Või see nöör veel keskkütteradiaatori lähedale panna...

    VastaKustuta
  3. Ka meie kuivatasime nööril. Vihje - kui õunad enne koorida, siis tulevad magusamad, sest koor on hapum, ja teiseks, nad siis ka kuivavad rutem. Kui on oma kodumaised õunad, siis võib õunakoored eraldi kuivatada ja neist talvel teed teha - väga maitsev ja aromaatne. Samuti võib kooretükke lisada müslisse või pudru sisse või kissellisse.

    VastaKustuta
  4. Veel variante: https://www.euronics.ee/tooted/s/592/p/982_5585 või https://www.expert.ee/et/c/toidukuivatajad
    Ühes majapidamises olen miskit sellist näinud; sain liitrise purgitäie kuivatatud õunu pistiseks kaasa. 2 aastat hiljem avastasin selle purgi - nagu äsja tehtud.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!