Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 6. aprill 2015

Elu pole kunagi olnud nii hea, ju

Ma kirjutasin 2011- 2013 igal kevadel üles oma kulud. Eelmisel aastal ei viitsinud, sel aastal üritasin jälle.
Üllatus on see et vs 2013 pole mu kulud igapäevasele toidule muutunud. Õigupoolest on summa isegi kröömike väiksem, aga üks kuu võrdluseks pole õiglane.

On veider, kuidas reaalsus ja inimese taju on kaks täiesti erinevat asja. Ma oleks võinud võtta lahjat mürki, et hinnad on tõusnud. Mulle tundub nii.
Tegelikult on minu ostukorvi raames pilt teine.

Isegi bensiin on soodsamaks läinud: 2013 oli märtsi keskmine 1,35 nüüd 1,06 eurot.

Koored, toorjuust, piim, keefir on täpselt sama hinnaga, kui olid 2013. Saaremaa või on läinud isegi soodsamaks (1,75 vs praegune 0,95). Juust (Atleet, kg) on seevastu ca 7% kallimaks läinud
Huvitav on, et piimatoodetele ja juustule kuluv summa on aastate lõikes praktiliselt sama: 30,51 (2012), 30,59 (2013) ja 30,97 (2015)

Nende kaardistuste juures on huvitav näha, kuidas muutub toiduvalik: meil on olnud kohukeste, jogurti, Rammusa koorejäätise, sprottide, Laima sefiiri jne aeg.  Täna neid enam mu ostukorvis pole ja ma pean hindu spetsiaalselt vaatama minema. Täna on meil kohupiimakreemide periood ja see avaldub ka kuludes: me oleme söönud piimadesserte ca 10 euro eest rohkem, kui 2013 aastal. Aga jäätist õnneks ca 3 euro eest vähem.

Isegi banaanid maksavad sama palju 1,39 ( soodukas 0,99), kui maksid 2013. Keegi arvutas oma blogis kokku, mitu kilo ta ära sõi.  Minul tuli tulemuseks, et kulus umbes 33,258 kg puu ja köögivilju + 5 pakki salatit + 2,5 kg kartulit. Umbes sellepärast, et ega ma kuu alguses ja lõpus inventuuri ei teinud. Puu- ja köögiviljad on mu kulustruktuuris teisel kohal.

Oluliselt vähem olen ostnud liha ja kala ning selle võrra rohkem "muud toitu". Üks põhjus oli sügavkülmas hunnik tasuta saadud haugi. Kokku sõime mu meelest ikka sama palju:)
" Muule toidule" kuluski kõige rohkem raha. Selle põhjuseks on mu mehe sünnipäev. See on muidugi olnud ka eelmistel aastatel märtsis:) a ju siis oli sel korral rohkem salatit ja muud head- paremat.

Broilerikoib on läinud 4% kallimaks, hakkliha lausa 30% soodsamaks. Samas on kõik need muudatused nö hinnakampaaniate raamides, seega ma ei julge üldistada, et hinnad sisuliselt muutunud on.
Felixi ketsup, Borgese õli ja Salvesti hernesupp on taas 2012 tasemel, 2013 olid nad soodsamad. Leib, munad, kohv, tee ja suhkur maksavad sama palju kui varem.

2013 oli mu lemmikpoeks Selver ning toidupoes sai käidud 24 korda. Nüüd tuli liidriks Maxima ning poes sai käidud jahmatavad 28 korda.
Õudne.
Ma vajan kiiresti päris elu.

3 kommentaari :

  1. Kohv ka? Või sa võrdled kampaaniahinda? Kui kasutada ära kampaaniad ning allahindlused, siis võidab aga see on jube energiakulu.
    Mul on kommunaalid väga palju kallimaks läinud, sh elektri arvelt. Kolisin 7a tagasi ja need kulud on võrreldamatud hetkel. Eriti talvel.

    VastaKustuta
  2. Vee soojendamine on 10 senti kallimaks läinud, aga küte seevastu odavamaks.
    Ma ostangi kohvi ainult kampaaniahinnaga ja siis suuremas koguses. Kuna kampaania tuleb kuu jooksul vältimatult, siis ma spets kuhugi minema ei pea. Ootan, kuni tuleb.
    Luxus oli 2013 3,39 -4,75. Sel aastal maksin selle eest 3,79.

    Kampaania hinnad ajavad asja segaseks jah. Kuna ma teen seda iseenda jaoks, siis osa tooteid on konkreetne kaubamärk, mida ostan hoolimata kas on soodukas või mitte ja osa tooteid, mille puhul on mul ükskõik- seal võib olla ka poe soodsaim hind.

    VastaKustuta
  3. ma ei ole nii detailselt jälginud - õigupoolest arvan, et viimase aasta jooksul on mul läinud toidule vähem raha, sest ma võtsin oma toidukulud range kontrolli alla, muidu oleks mõni muu asi tegemata jäänud (võtsin endale režiimi "25 eurot nädalas toidupoes, 10 eurot muudele kuludele, 10 eurot kuus lisaks igaks juhuks").

    Aga tuntavad erinevused: postiteenus on läinud kallimaks ja Sebe buss läks hiljaaegu odavamaks. Tartu-Rakvere otsa eest küsitakse nüüd 9.20 asemel 7.80. Aga EL lihtkirja eest ühe euro asemel 1.20 (ma pean neid regulaarselt saatma, sest EL tahab oma paberimajandust sõna otseses mõttes paberil saada).

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!